Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 452
Скоро ще му мине времето, но хайде да видим кой как го готви и какво друго приготвя с него?! Сармите са ясни Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Снощи готвих за днес - кисело зеле с ярешко месо Smile
Хубава рецепта е и тази за пълнена зелка.
Цитирай


Мнения: 3 452
цялата кисела зелка - пълнена?? тайна ли е с какво и как??
Цитирай


Мнения: 494
Салата от кисело зеле, кисело зеле с пиле/пуйка...със свинско, с ориз...Въобще под всякаква форма.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Ауууу в какви количества го ям аз това кисело зеле не е истина просто:))))) Освен гореизброените варианти на салата, с пуйка, сърмички, с ориз и т.н на скоро ме изненадаха с т.н рибник. Аз лично подходих доста скептично по въпроса, защото някак си не ми се върза киселото зеле с риба, но се оказа доста вкусно. За такива като мен, дето не го бяха чували, представлява задушено кис. зеле с ориз, изсипано в тава и върху него подредени риби. После във фурнта до изпичане на рибата. Бяха го направили със скумрия, но мисля че става и с друга риба Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 231
Цитат на: Taneto
цялата кисела зелка - пълнена?? тайна ли е с какво и как??

Слагате киселата зелка да седне в тавичка и извършвате нещо, което после дълго ще ви потиска. С остър в ръката нож я лишавате от най-милото й - кочана. И, разбира се, след това насилие тя изпада в униние и не е толкова къдрава.
   Кочана го изваждате с част от брадата - сърцето. Дъно няма да гоните, защото от зелката ще правим тенджерка. Та след кочана махате още листа отвътре навън, като следите зелката да не се разпадне, а освободеното място да е охолно.
   Така, лишена от център, можете да я напълните с каквото си искате.
   Най-лесно е да я напълните с кайма, както я приготвяте за кюфтета и допълнително в нея смачквате три големи варени картофа. Тъй като сте слаби по шев и кройка, увийте зелката в тензух, стегнете го и я потопете да се вари.
   Но това пълнене е познато и не носи никаква тръпка, а още по-малко - кулинарния риск на възбудата. Просто получавате една гигантска сарма...
   На едно наглед нищо и никакво място ядох зелката така: три вида меса, объркани с три вида зеленчуци.
   Пилешкото, свинското и телешкото, накълцано като за шкембе чорба, се събират с грах, моркови и част от изваденото зеле. Всичко се запържва (първо месото, после зеленчуците), събира се заедно и се овкусява с черен пипер, настъргано индийско орехче и сол. Прави се на топки и се реди в зелката.
   Без свински крак и ухо не може да мине, защото те трябва да желират сместа. Сварени, се обезкостяват (крачето), нарязват се и с малко бульон се изсипват в зелката.
   Самият листников продукт се увива с конци да не се разпадне и после се пече, завит във фолио. Един час му е достатъчен.
   След това се оставя да изстине и да се желира. След като зелката бъде докарана до това унизително състояние - се яде на провала.
   За да не ви тежи на съвестта онази операция с кочана, удавяте постъпката си с голямо количество червено, младо, руйно... Може да е и самоток!
   Песен за зелка няма, но опитайте с тази: “Сърце ме боли по тебе, два дана у кръчму, чаши ломим, руке ми кърваве...”

П. П. Рецептата е на Цаньо Сърнев и е публикувана в сайта със съветите на Маги - да не кажете, че плагиатствам Smile А традиционната рецепта, в която се слагат и домати, ако зелката е прясна, е следната:

ПРОДУКТИ /за пет порции/:
смляно свинско месо 750 г
2 неголеми пресни зелки
ориз 100 г (1/2 чаена чаша)
кромид лук 150 г (2-3 глави)
червени домати 200 г (3-4 бр.)
червен пипер 10 г (1 супена лъжица)
свинска мас 100 г (1/2 чаена чаша)
яйце 1 бр.
магданоз
сол и черен пипер на вкус.
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Зелките се издълбават откъм кочана.
В част от мазнината се запържва до златисто оцветяване ситно нарязаният кромид лук, а след това се прибавят и се задушават част от доматите, обелени и нарязани на ситно. Свалят се от огъня и се разбъркват с изчистения и измит ориз, месото, свареното и нарязано на дребно яйце, ситно нарязан магданоз, счукан черен пипер и сол на вкус.
С така приготвената смес се пълнят зелките, като отворът им се покрива с резенчета от домати. Поставят се в тенджера, заливат се с малко вода и се задушават на тих огън до готовност. Десетина минути преди свалянето им от огъня се поливат с останалата мазнина, запържена с червения пипер /ако носите на запръжки - аз лично не ги харесвам/.

НАЗДРАВЕ! Laughing
Цитирай

София

Мнения: 4 423
ако искаи може да направиш кисело зеле с ориз на фурна.става супер вкусно-ако те интересува ще ти пратя точната рецепта.
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
Цитат на: bubolina
ако искаи може да направиш кисело зеле с ориз на фурна.става супер вкусно-ако те интересува ще ти пратя точната рецепта.


A ako искате и с бял фасул, но става тежичко и много пръцкаво Sick
Цитирай


Мнения: 3 452
правя го с ориз, с пуешко, с пилешко и т.н....с фасул не ми харесва, но май няма да се възползвам от идеята за пълнене, че голяма хамалогия ми изглежда....
благодаря, просто исках да видя вашите варианти...
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 596
В един вестник на майка ми имаше рецепта за баница с кисело зеле, но от готово печени кори.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Става и с обикновени кори за баница. За бъдни вечер спретнах един и народа го омете за нула време.
Цитирай

Sofia

Мнения: 269
Аз готвено не го ям, но каква салатка си спретвам....мммммм супер е
и е просто:нарязвам го и го обърквам с кисели краставички и печени чушки, заливам с малко олио-божествено
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.