Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 ноем. 2006, 20:04 ч.

За така наречената култура на движението.

 • 2 516
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 197
Провокирана от една скорошна тема , която касаеше една майка, излязла с количка на платното, която за малко е щяла да бъде отнесена от профучала кола  реших да пусна една нова тема, за да се замислим по някои въпроси и като шофьори и като пешеходци.
      А въпросите са:
1.Към шофьорите:
 1.1. С каква скорост карате – допустимо ли е в населено място и често пъти при наличието и на други участници в движението – майки с колички, обикновени пешеходци или други такива- да се кара с по 80-100 км./ч. За къде бързаме, за да оправдаем такова едно поведение? Нормално ли е при наличието понякога и на пешеходна пътека да се кара със скорост, която принуждава горкия пешеходец да извърши чудеса от храброст, за да се спаси от връхлитащия автомобил?
  1.2. Как спирате – нормално ли е да се спре с четирите гуми на тротоара (абстрахираме се от правилника, говорим за култура на движението), принуждавайки пешеходците да се движат по платното? Нормално ли е да се спира пред ясно упоменат паркинг и то в повечето случаи, за да се отиде до близък магазин (това е всекидневен случай пред собствения ни паркинг – спират с аварийки и след15-20 минути обикновено се появява някоя девойка, отскочила до близкия магазин с учуден поглед как така не сме я прескочили с колата и тя всъщност била съвсем за малко)?
 1.3. Как карате – нормално ли е  да се правят някакви надскачания, защото на някой му е нервно или бърза? Пример – караме си ние с 80 км./ч по бул. България в средното платно и изведнъж зад нас се появява с клаксони някаква готина кола, задминава ни и започва да прави маневри от средното в лявото платно и обратно. Озадачени от случая я задминаваме и започваме да караме със 100 км./ч. Отново клаксони, свирки, колата пак ни задминава. Обаче отново не кара само в едното платно. Ядосани ние пак отиваме отпред. Тогава колата на задминава отдясно, пак свирки , клаксони, престроява се със свистене на гуми в най-дясната лента и минавайки покрай нас аз установявам, че на седалката зад шофьорката (жена, естествено) има бебе в столче. Е, хубаво, какви са тия нерви, какво е това изпреварване с бебе отзад. Да не забравяме, че в крайна сметка се движехме с по120 км./ч. и то заради маневрите и. Естествено, ако нашето бебе беше в колата нямаше да правим такива неща. Тук примери има много. Друг, който е много характерен – отново бул. България, кръстовището с Евстати Гешов, средната лента. Една кола без аварийки, без фарове, без нищо просто тъй решава и тръгва на заден, за да влезе в някаква отбивка на 50 м. от светофара. И пак рефлекси, приказки, ама следващия път?
2. Към пешеходците
  2.1.Къде пресичаме – нормално ли е да се пресича където ни падне, даже ако съвсем наблизо има подлез или пешеходна пътека. Това го пиша, защото ми омръзна пак по най-натоварените булеварди, с по3 платна, с подлези като слънце да се появяват най-неочаквано отвсякъде търчащи пешеходци, обикновено баби и дядовци на преклонна възраст. Друг случай- на малка уличка, без пешеходна пътека, минават по 1-2 коли на минута и седиш и ги чакаш. Нормално, нали? Е , да ама изведнъж се появява матрона на средна възраст с детенце на 12-тина години, излиза на платното и започва да крещи на колите защо не я изчакат, тя била с дете. Е, това дете утре като излезе на платното, защото е възпитано, че е с предимство (което не е вярно) и го блъсне кола кой ще е виновен? За мен – майката, защото това не е нормално поведение. Никой не е длъжен да ни пази.
  2.2. Как се движим по платното – всички знаем, че сме с предимство на пешеходна пътека и пред завиващите коли на светофар. Но не разбирам защо като стъпят на платното 90 % от пешеходците започват да се движат с бавна грация и достолепие и така докато светне червено. Трябва да се съобразяваме, че освен нас има и други участници в движението, които също искат да минат. Би трябвало да се преминава по най-бързия начин, това не е парк. Отново пример: бул. В. Левски, светофара преди ъгъла с Граф Игнатиев, по 3 платна от всяка страна. Светофар като слънце. И точно като светна червено една жена на средна възраст с количка тръгва да пресича 6-те платна. Добре, какво е това? Безотговорност, недоглеждане, сещане, че е забравила ютията включен или почва сериала...Думи много, но ако я беше блъснала кола кой щеше да е виновен? Шофьорът?
  2.3.Къде се движим – ако по улицата се движат коли с висока скорост или тежки камиони или нещо друго, което не може да спре просто мигновено не трябва ли да помислим добре преди да започнем да се движим с количката по нея. То е ясно, че почти навсякъде се движим по платното заради паркиралите коли, но поне да го правим там, където колите не се движат с бясна скорост.
Стана доста дълго изказване, но се надявам поне някой да го прочете и да се замисли дали няма нещо вярно , а също така дали написаното не описва в някаква степен и самия него (или нея).

# 1
 • Мнения: 907
Изцяло подкрепям boto!
Всички трябва да се замислим за културата ни на движение. За мен дори може би това се отнася в по-голяма степен за пешеходците (и аз съм предимно пешеходец), за които изключително рядко се говори. Всички критикуват и поучават шофьорите (често с право), но поведението на пешеходците, което в голяма част от случаите е под всякаква критика, почти не се обсъжда.
Още по-лошо е, че освен че самите шофьори/пешеходци представляват/предизвикват опасност при движението си по пътищата, те създават същите опасни навици на своите деца.

# 2
 • София
 • Мнения: 142
И аз мисля, че всички трябва да се замислим. Поздравления за бото  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 902
1.1.Според мен в града няма смисъл да се кара с повече от 50-60 км/ч. И то не само защото така е по правилник, а защото при положение, че светофарите са толкова близо един до друг няма смисъл да се бърза - така или иначе няма да стигнеш по-бързо - най-много да направиш някое ПТП. Един пример: Завивам на един светофар наляво, от дясната ми страна изфучава някакъв нервен шофьор ( почти винаги с готина кола) и ме задминава със 100 км/ч. Аз си карам спокойно( с 50-60 км/ч). На следващия светофар съм точно зад него, на по-следващия също - е, има ли смисъл да свириш с гуми и да се напъваш толкова, да се нервираш и да пречиш по този начин на останалите участници в движението.

1.2. Гледам да спирам така, че да не преча нито на колите, нито на пешеходците. Разбира се в центъра това е доста трудно, но ...

1.3. Това, че някой се е изнервил около мен изобщо не ме притеснява - продължавам да карам както си карам, изобщо не виждам смисъл да се заяждам с когото и да е. Мисля, че в такъв случай, когато човек се изнервя, стават най-много ПТП-та.

Що се отнася до пешеходците - когато съм в колата най-мразя някой да пресича на 10 метра от светофара - като че не може да отиде на 10 метра по-нататък и да пресече спокойно на светофара.

Смятам, че колите трябва да спират на пешеходни пътеки, но все пак ако някой много се е засилил, предпочитам да изчакам, отколкото да рискувам да мина на пешеходна пътека с риск този в колата да не може да спре.

Мисля, че ако всички спазваме правилата няма да има проблеми с движението. Жалко, че за някой хора това е толкова трудно.

# 4
здравейте,сблъскавала съм се с този вид пешеходци,бавновървящите.правех ляв завой на едно нерегулирано кръстовище,като бях видяла 4е пешеходците ве4е са по4ти пресекли.само 4е те като видяха 4е тръгвам да завивам,толкова забавиха кра4ка,4е само се молех колата дето ще дойде от перпиндикулярната улица,която преси4ам, да не се движи със 100км/ч. наистина се обръща внимание общо взето само на "гадните шофьори",дето видите ли как карат като бесни,а какво да кажем за нахакахите кукли-пешеходки,дето като стъпят на пе6еходна пътека, сяка6 стъпват на манекенски подиум и си мислят 4е колкото по-бавно вървят, толкова по-добре ще се видят новите им дрехи.и на всичкото отгоре са убедени, че щом ве4е са стъпали на платното шофьора, в каквато и ситуация да е, е длъжен да ги изчака на всяка цена. дори имам такава позната,която мисли,че непременно шофьорът трябва да се съобрази. сяка6 вече автомобилите се приемат като машини-фокусници,които могат да спрат на секундата,ако им се каже. мисля 4е и пешеходците трябва да се съобразят с положението в момента и просто да се движат по-бързо и на определените места,особено сега в зимния период,когато едва се вижда в някой слабоосветени места

# 5
 • Мнения: 2 197
Имам още една добавка към точката за шофьорите:
1.4. Не мислите ли, че хендс фри-то е измислено, за да се улесни шофьора? Това го добавям, защото вече за н-ти път ни се случва да се разминаваме на магия с шофьори, каращи в насрещното платно с телефон на ухото, които правят някакви налудничави движения. Най-често става в малките  улички в центъра (защото тук живеем), където не стига, че няма място да се обърнеш ами като ти влезе някой в платното вече се чудиш как да изчезнеш.

# 6
 • София
 • Мнения: 902
и на всичкото отгоре са убедени, че щом ве4е са стъпали на платното шофьора, в каквато и ситуация да е, е длъжен да ги изчака на всяка цена. дори имам такава позната,която мисли,че непременно шофьорът трябва да се съобрази. сяка6 вече автомобилите се приемат като машини-фокусници,които могат да спрат на секундата,ако им се каже.

Разбира се, че колите са длъжни да спрат като пешеходец стъпи на пешеходната пътека. ( чл.119, ал.1 от ЗДП):
Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно
превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или
преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.


На Запад всичко това е не само на хартия, я се случва и в действителност.

Друг е въпроса, че и пешеходците имат някои задължения, които не спазват ( както ти казваш) - чл.113 от ЗДП:
Чл. 113. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до
приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без
необходимост на платното за движение.В заключение искам да кажа, че докато шофьорите си мислят, че правото е винаги  на тяхна страна , а пешеходците са длъжни да се съобразяват с тях ( защото са по-незащитени)  НИЩО в сегашната ситуация по пътищата няма да се промени.
Аз също съм шофьор, но понякога съм и пешеходец.  За да отида от блока, в който живея до магазина, минавам едно кръстовище без сфетофар, на което НИКОЙ не спира на пешеходната пътека. Трябва ли да чакам половин ден преди да тръгна да пресичам улицата,  докато някой от шофьорите БЛАГОВОЛИ да спре на ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА? newsm78
В България всеки ( или поне повечето), който се качи на кола и започва да се мисли за всесилен, напълно защитен и т.н. и изобщо не го интересува че и другите участници в движението имат права. #2gunfire #2gunfire

Както вече казах, докато всички (  и шофьори, и пешеходци) не започнем да спазваме правилата за движение, нищо няма да се промени. Войната по пътищата ще продължи и жертвите ще стават все повече и повече. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ! Sad

# 7
 • Мнения: 138
В България някои хора направо купуват книжките си без да се явяват на листовки ...Да не говорим , че наистина липсва култура на движението .... не се признават ни пешеходни пътеки,ни ограничения на скоростта ....Naughty

# 8
Всички до тук сте света вода ненапита... Давате примери как било навън.. малко са хората които не са виждали или не знаят как е зад граница. Корените на проблема са дълбоко в обществото (ако може да се каже че изобщо имаме такова). Няма да Ви давам пример от сутринта! Това което исках да Ви кажа е че в повечето случай проблема не е в скоростта а в лоша преценка на околната обстановка, скоростта е само фактор. Помислете ако примерно Вие карате по Цариградско или Т. Александров или някой друг голям булевард с 40-50 км/ч дали няма да създадете условия за ПТП. Там дето ми цитирате правилнака в 90% тая боза е неприложима за организацията на движение в София. Да ме извинявате но доста голяма част от Вас се влачат и са супер неориентирани къде изобщо искат да отидат.  От както се помня познавам само 3 жени които могат да карат нормално (от които едната смея да твърдя че би заслепила доста мъже). Поради тези причини гледам да ходя предимно пеша на работа защото не издържам на сутрешната олигофрения по пътищата. Отделно от това установих че разликата с това да ходя с кола е не повече от 10 минути. Колко от Вас са си задали въпроса "Дали като си оставям детето на баба или дядо те пресичат на правилното място?" Мисленетоооооооо, МИСЛЕНЕТО трябва да се промени но не става с магическа пръчка. Поколения трябва да минат. Всички сте се хванали скоростта та скоростта... т'ва е една малка брънка от всичко което трябва да се промени. Но понеже е най-удобно като аргумент за това сте се хванали за него. Няк'ъв минал покрай Теб със 100... ми и с 500 да е минал що не му записа номера... нали КАТ пуснаха телефон на който да звъниш точно за такива ситуации. Айде нали сме общество, дайте да ги вкараме в релси такива като тоя. Кучетата си лаят - кервана си върви!

Според мен.

1. Заплатите на полицията трябва да започват от 600 нагоре (това като минимум при постъпване) пък после да видим дали 'ше прибере 5-10 лева.

2. За съжаление тази точка е още по куца но... Промени в законодателството свързани с отдаването под наем или концесии или 'все тая както искате го наричайте за изграждането на под и надземни паркинги. Отделно строежа на бизнессгради които нямат изграден паркинг за служители и посетители просто да пият една студена вода.

Ядосах се...  #Cussing out който иска да допълва...

 

# 9
 • София
 • Мнения: 484
Съгласна съм с горното ......но има доста гадни и нагли шофьори, които просто минават през теб без да им мигне окото...но тук пак опираме до закона....защото те просто имат "чувство на безнаказаност". А законът не се прилага ефективно за всички еднакво...така, че нищо не става......всичко е въпрос на манталитет, култура и други разни подобни....

# 10
 • София
 • Мнения: 1 937
нали КАТ пуснаха телефон на който да звъниш точно за такива ситуации. Айде нали сме общество, дайте да ги вкараме в релси такива като тоя.

Кой е телефона? Искам да си го запиша.

# 11
 • София
 • Мнения: 902
1. Заплатите на полицията трябва да започват от 600 нагоре (това като минимум при постъпване) пък после да видим дали 'ше прибере 5-10 лева.

2. За съжаление тази точка е още по куца но... Промени в законодателството свързани с отдаването под наем или концесии или 'все тая както искате го наричайте за изграждането на под и надземни паркинги. Отделно строежа на бизнессгради които нямат изграден паркинг за служители и посетители просто да пият една студена вода.

Ядосах се...  #Cussing out който иска да допълва...

 

За това си абсолютно прав.  Само, че съжаление , както вървят нещата това в България НИКОГА няма да се случи.  Политиците само ще си бърборят за войната по пътищата ( без да предприемат никакви конкретни мерки), а войната за съжаление ще си продължава.

А що се отнася до скороста , мисля, че не си много прав. Ще ти кажа защо ( според мен):
Първо, защото много малко шофьори могат да преценят много добре обстановката , за да съобразят скоростта си с нея ( говорим за града - където внезапно може да изникне нещо на пътя - човек, животно или друг предмет);
и Второ, сигурна съм, че всички са съгласни, че когато се кара по-бавно възможността да се реагира по-бързо  е доста по-голяма. ( разбира се, има места, където  прекалено бавното каране не е препоръчително, защото пречи на движението - както ти си казал - на Цариградско шосе).

# 12
1. Заплатите на полицията трябва да започват от 600 нагоре (това като минимум при постъпване) пък после да видим дали 'ше прибере 5-10 лева.

2. За съжаление тази точка е още по куца но... Промени в законодателството свързани с отдаването под наем или концесии или 'все тая както искате го наричайте за изграждането на под и надземни паркинги. Отделно строежа на бизнессгради които нямат изграден паркинг за служители и посетители просто да пият една студена вода.

Ядосах се...  #Cussing out който иска да допълва...

 

За това си абсолютно прав.  Само, че съжаление , както вървят нещата това в България НИКОГА няма да се случи.  Политиците само ще си бърборят за войната по пътищата ( без да предприемат никакви конкретни мерки), а войната за съжаление ще си продължава.

А що се отнася до скороста , мисля, че не си много прав. Ще ти кажа защо ( според мен):
Първо, защото много малко шофьори могат да преценят много добре обстановката , за да съобразят скоростта си с нея ( говорим за града - където внезапно може да изникне нещо на пътя - човек, животно или друг предмет);
и Второ, сигурна съм, че всички са съгласни, че когато се кара по-бавно възможността да се реагира по-бързо  е доста по-голяма. ( разбира се, има места, където  прекалено бавното каране не е препоръчително, защото пречи на движението - както ти си казал - на Цариградско шосе).

Циклим... И с 5км/ч (образно казано да не се хванете за точната цифра!) да караш и да реагираш мигновенно то ако реакцията ти е неправилна или преценката Ти е грешна ефекта е същия.  Давам Ти веднага тъжен пример от преди 2 месеца. Тръгвам си от магазин на вилата и няма и 5 метра (даже са много) едно жабче си подскача весело и аз кривнах да не попадне под гумите ми и в същото време виждам отстрани вече на колата как едно малко коте тича след нея (излизайки от двор). Реакцията ми бе мигновенна но за съжаление то бе попаднало под едното задно колело. Бедна Ви е фантазията колко ми беше мъчно защото умирам за котки и аз и сина ми си играехме с него. Ако не вярвате за 5-те метра мога Ви снимам цялата обстановка и в понеделник да постна снимките. Даже не съм сигурен дали и толкова имаше. Айде Ти реши дали съм карал с несъобразена скорост и дали не съм реагирал правилно или не съм преценил обстановката. Мога и още един пример да ти дам. Като бях по-малък с едно приятелче си играехме пред блока и се прибра баща му и паркира и ние близо до колата, той паркира назад, Зазката изгърмя като се изфорсира леко (нещо от кифтия бензин) стреснахме се и той неволно направи крачка напред и сети се... после Пирогов гипс един месец... така че пак ще повторя че скороста е само фактор а не причина. Причината в 99,9% е задкормилното устройство = човешкия фактор и опита който има!


нали КАТ пуснаха телефон на който да звъниш точно за такива ситуации. Айде нали сме общество, дайте да ги вкараме в релси такива като тоя.

Кой е телефона? Искам да си го запиша.

Прекопах целия нет и не можах да го намеря. Това го баха казали по новините или по БТВ или по Канала.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 937
Прекопах целия нет и не можах да го намеря. Това го баха казали по новините или по БТВ или по Канала.

И аз така направих, затова и те попитах, щот не можах да го намеря. Едно свястно нещо да направят и нищо! Никога няма да се оправиме!

# 14
 • Мнения: 31
Пиша това писмо с голяма БОЛКА. Живея в малък град в който  живота  е по спокоен, но от началото на годината вече няколко млади хора не са сред нас заради " несъобразена скорост" и " шофиране в пияно състояние" Преди два дни младо момиче на пешеходна пътека беше пометена от шофьор пред очите на по малката си сестра, въпросният шофьор даже нама спирачен път и я вкарва под друга кола. Ужас!!!! Аз съм също шофьор но имам и дете и знам какво е да дадеш човешки живот и за това призовавам всички които сядат зад волана да бъдат по търпеливи , и да си дават повече сметка за последиците. Все още не проумявам как  военен (човек  служещ  в името на родината) би бил такъв шофьор. Момичето за което ви пиша е зле и всички се молим за нея Praynig. Нека да  всеки да сяда зад волана с мисълта да стигне там за където е тръгнал а не за колко време ще пристигне. ПАЗЕТЕ НАШИТЕ ДЕЦА ХОРА!!!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт