Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 446
Имам въпрос към майките на по-големи ученици. Върнали са на сина ми извинителната бележка, за да приложим задължително към нея амбулаторен лист от ДжиПи-то. Друг е въпросът, че го е преглеждал педиатър на частна практика, който амб.листи не издава и това винаги се отбелязва на гърба на бележката. Ясно ми е, че това се прави, за да хванат евентуално кръшкащи деца и фалшиви бележки. Защо според вас обаче когато таткото е отишъл да обясни лично всичко това, отново не са приели бележката. Има ли подобни безумни изисквания и в училищата на вашите деца? Дали си мислят, че родителите са в комбина с децата си да прикриват отсъствията им? В момента съм се заредила с всички рецепти, рентгеновата снимка и кръвните изследвания /защото беше болен от бронхопневмония/ и се чудя дали сестрата ще благоволи да приеме за доказано, че е бил наистина болен и ще приеме бележката.  Дотук минимум два загубени работни часа за мен и бащата, и много изхабени нерви. Приготвила съм се за сериозни разправии Twisted Evil

# 1
 • Мнения: 14 977
Носете и акта за раждане. Откъде да е сигурна сестрата, че точно вие сте родителите му?  Mr. Green
Не й скачайте много на жената - явно са ги затегнали сега и тя е между чука и наковалнята  на кого да угоди - на шефове или на родители.
Аз лично бих преглътнала загубеното време и разкарването и бих обяснила човешки ситуацията. В крайна сметка всички искаме по-сериозен контрол над децата ни, нали?  Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 5 467
Когато съм чакала пред кабинета на педиатърката, постоянно влизат и излизат ухилени тинейджъри, които вземат извинителни бележки. Не рядко съм виждала и с родителите.
Явно за затегнали положението, защото за никой не е тайна, че бележка от педиатър вече е лесна работа.

# 3
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 656
Нямам дете ученик, но работя в училище. Не съм наблюдавала колегите, които са класни ръководители, да изискват подобни неща  Stop Моят съвет е да отидеш директно при директора по техническата част или нещо от сорта и да попиташ какви са регламентираните документи, изисквани за извиняване на отсъствия  Peace

# 4
 • Varna
 • Мнения: 1 399
Когато съм чакала пред кабинета на педиатърката, постоянно влизат и излизат ухилени тинейджъри, които вземат извинителни бележки. Не рядко съм виждала и с родителите.
По тази логика и амбулаторния лист не е никакъв проблем. 
Аз също ползвам услугите на наша дългогодишна позната - частен педиатър.
Досега не е имало проблем, но детето ми е по-малко.
В случая ще ми е неприятно, ако изискват и амб.лист. Това означава, че за едно заболяване трябва да си водя детето на две места.
От друга страна разбирам и училищното ръководство. Наистина трябва да има затягане на дисциплината.
Но да не вярваш и на родителя, вече е прекалено.
В крайна сметка, ако наистина има комбина между родител и дете, каквито и документи да се изискват, не виждам каква ще е ползата.
Усилията /не от страна на училищата, разбира се/ би трябвало да са насочени към ограничаване практиката на издаване на фалшиви бележки и болнични, т.е. някакви по-сериозни санкции за медицинските лица, вкл. и такива на частна практика.

Последна редакция: пт, 24 ное 2006, 13:33 от stella

# 5
 • Варна
 • Мнения: 446
какви са регламентираните документи, изисквани за извиняване на отсъствия  Peace
Направих си труда преди да отида да прочета Правилника към Закона за просветата, както и Правилника на училището /има го в сайта им/ - изисква се медицинска бележка, но не и амб. лист.
Аз съм силно "за" контрола, още повече сме в седми клас и е ясно, че годината е решаваща. Да не говорим, че в нашето училище, ако са повече отсъствията, дори извинени, се явяваш на изпити за определяне на оценките, а от такъв стрес никой няма нужда.
Аз лично бих преглътнала загубеното време и разкарването и бих обяснила човешки ситуацията.
- тя ситуацията беше човешки обяснена още в сряда сутрин от таткото, който за разлика от майката е по-спокоен и търпелив с всякакви "длъжностни лица". Та затова днес се наложи да обяснявам нечовешки. В крайна сметка завериха бележките, "ама то защото е продължително отсъствие, ама не съм била аз, а другата сестра, ама ние с децата контактуваме и не знаем кога ни лъжат  Wink" и най-накрая естествено, за да не са капО, излезе, че не е дал листа от профилактичния преглед на Джи-Пи-то /който се бил правел през октомври задължително, когато той вече беше болен/ и затова му задържали бележките без да ги заверят. Нейсе, приключихме, до следващия път. Благодаря на всички за съчувствието, дано не ви се налагат подобни интервенции.  Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 3 268
Носете и акта за раждане. Откъде да е сигурна сестрата, че точно вие сте родителите му?  Mr. Green
Не й скачайте много на жената - явно са ги затегнали сега и тя е между чука и наковалнята  на кого да угоди - на шефове или на родители.
Аз лично бих преглътнала загубеното време и разкарването и бих обяснила човешки ситуацията. В крайна сметка всички искаме по-сериозен контрол над децата ни, нали?  Hug
Синът ми учи в Националната Търговско-банкова гимназия в София.Положението там е подобно,но аз съм доволна от това.Няма изстъпления в училище,децата са под контрол и не бягат толкова от часовете,защото няма как да извинят отсъствията.

# 7
А защо училищното ръководство не вземе първо да направи проверка на болничните на учителите?


Малко е в страни от темата, ама не мога да купя шоколад да го ям пред детето ми и да му казвам колко е вреден.

# 8
 • Мнения: 2 229
Е чак за такива мерки за пръв път чувам, малко прекалено ми се струва. Confused За кое училище става въпрос?... Thinking

# 9
 • Варна
 • Мнения: 5 212
Na Георги в училището т.е. 5таГПЧЕ до миналата година искаха амбулаторен лист. Проблема с отсъствията е огромен. Току-що ми каза, че всъщност в момента носят само бележка вече ... щото така или иначе и миналата година пак не са носили всички.
Демокрация и повсеместна амнистия.
Това дето обаче не са приели подтвърждението на бащата е... де да знам, попрестарали са се.
Не се ядосвай, това да са им кусурите.

# 10
 • Мнения: 97
Относно амбулаторния лист, четох че
Цитат
Не би следвало да се иска амбулаторния лист, защото за извиняване на отсъствия в учебните заведения личните лекари издават талон по образец, който е достатъчен за извиняване на отсъствия, докато амбулаторния лист съдържа лични данни за здравословното състояние, като данните от прегледа, резултатите от направените изследвания, диагнозите, предписаната терапия и др., които само със съгласието на лицето могат да се разкриват на трети лица.

На мен питането ми е от малко по друг характер, но по същата тематика. Синът ми е в подготвителна група на детската градина. Учителката каза, че те били със статут на ученици. Той отсъства по болест петък една седмица и цялата следваща седмица. Днес учителката ми иска да й нося извинителна бележка, която трябвало да вземем в петък. В петък, обаче, не бяхме все още сигурни, че ще го пускаме на градина. Четох , правилника за за прилагане на Закона за народната просвета, където пише единствено че за отсъствия трябва да се представя медицинска бележка, но кога точно, не е указано.

Посъветвайте ме какво да направя, да се оплача ли на директорката? Писна ми всеки в тази държава да си измисля собствени правила и закони.

# 11
 • Мнения: 14 977
MR.LAZY, не разбрах какъв е точно проблемът?
Имате ли бележка за целия период, в който е отсъствало детето? Ако да, то няма значение кога е издадена бележката, нашето джипи също често пуска бележката накрая, когато става ясно колко са точно дните на отсъствие.  newsm78
Ако проблемът е, че в бележката не е включен първия петък, то може да дадете служебна бележка от родител за отсъствие по семейни причини. Или да помолите джипито да включи липсващия ден.

# 12
 • Мнения: 97
Според учителката проблемът е в това, че НЕ нося бележка в първия ден, в който го водя. Някакви правила казвали, че трябвало да я извадя последния ден (в моя случай - петък), в който детето е болно (аджеба, аз как да знам, кога ще му е последния ден боледуване?).

# 13
 • Мнения: 14 977
Ами в последния. Или, тъй като се пада в петък, би трябвало да извадите бележката в понеделника след боледуването.  newsm78
Имате ли бележка или не? Защото проблем би могло да има при джипито - да не може да издаде бележка със задна дата, но учителката какво я бърка кой точно ден ще занесете бележката? Щом е в рамките на календарния месец...  newsm78

# 14
 • Мнения: 97
...но учителката какво я бърка кой точно ден ще занесете бележката? Щом е в рамките на календарния месец...  newsm78
Еми и аз това се чудя. Според мен просто се опитва да налага някакви свои правила. Само че няма да се даваме.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт