Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ноем. 2006, 13:27 ч.

Развитие и игри/играчки по месеци

 • 13 335
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 242
Дълго време се ровех из сайтове и книги за това кои игри и играчки са подходящи за дадена възраст. Исках да знам кое е характерно за всеки месец и как да стимулирам развитието на новопоявилите се интереси и умения. Наистина е много относително  Peace  (всяко бебе си има предпочитания и свои темп на развитие), но все пак реших да споделя с вас събраното (някои пасажи са директно копирани, други се опитах да преведа и се извинявам за неточностите Embarassed). Последно уточнение - всички игри и играчки се дават в диапазон от поне 2-3 месеца, т.е. когато съм ги записала за 3м те спокойно могат да се предлагат предишните/следващите месеци (стига детето да има интерес).
За съжаление имам записки само до 8м (гръмна лаптопа на който ги пазех и загубих информацията Cry)

Ако искате да направим библиотека с подобни статии – уменията които се развиват в определени месеци и как да ги стимулираме с игри/играчки?


3 месец

Зрението и слухът – Бебето започва да проявява интерес към по-сложни фигури и различни нюанси на цветовата гама, така че това е подходящ момент да окачите фигури върху креватчето му. Различава добре червено, синьо, зелено. Въпреки, че ретината вече е развита, бебето все още вижда около 20 пъти по-размазан образ от възрастния. Ще може да фокусира движещи се предмети и различава обеми и форми.

В този месец бебетата обичат да съзерцават близките обекти и особено лицата на своите родители.

Доминираща ще продължава да бъде необходимостта от задоволяване на нуждите (от храна, сън, физ. Комфорт). Девизът е “Аз искам” и така до около 5-6-ти м., когато ще започне друг период от опознаването на света (не само като източник на удоволствия/болка). 

В близките месеци ще започнат да се проявяват индивидуалностите: едно дете ще е по-емоционално и шумно, друго по-бързо и движещо се, трето по-енергично и опитващо. Трябва внимателно да подхождате към оформящата се детска личност – всяко окачествяване като “трудно”, “капризно”, “нервно” и т.н. рано или късно ще повлияе на поведението ви и неминуемо на взаимоотношенията ви с малкия човек. Наблюдавайте го, опознавайте неговите малки странности. Все пак, все още единствения начин да ви покаже че не е доволно, си остава плачът!

Игри (достатъчни са няколко минути на ден или за колкото време прояви интерес):

В тези начални месеци бебето ще започне да издава по-разнообразни звуци – бърборене, смях от корема, гърлени звуци и дори крясъци. Понякога дори ще променя интонацията на “говорене”, като повишава или понижава глас, сякаш произнася реч на разбираем единствено за него. Вместо в отговор да имитирате, неговите разнообразни звуци, което много пъти е неизбежно, започнете да превръщате му звуци в прости думи, като бебе, мама, баба и пр. и да му отвръщате с тях. До 7-ми месец бебето ще започне да имитира вашите звуци”

- Игра: “Мммм как ухае” – изберете леко ароматизиран предмет (портокалова кора, банан и др), помиришете пред бебето и шумно се възхитете. Подайте сега на бебето.
- милвайте, масажирайте, гушкайте, целувайте: допирът е и начин на познаване и източник на удоволствие за бебето
- пейте му, говорете нежно, усмихвайте се: приближете си лицето до неговото и гальовно му разкажете колко много го обичате. Дори едно просто “Калина, мама много те обича” ще ви накара да се почувствате страхотно, а бебо ще се вслушва във вашата интонация (макар да е още рано да различава емоционалната й стойност).
- приказвайте си: когато гука, отговорете му. То ще се заслуша и рано или късно ще почне да ви отговаря. Сменяйте интонацията, силата на звука, тембъра. Различни изразителни мимки на лицето ви ще помагат да задържате вниманието към ‘разговора’. Полезно е различни хора да говорят на вашето мъниче: така слуша разнообразни тембри.
- Игра: когато сте привлекли вниманието изплезете се, движете езика или устните си и наблюдавайте бебето.
- Игра: бръмчете като пчела и в същото време движете ръка около бебето (може да използвате играчка). Бебето трябва да следи с поглед движението. Когато се уморява разсмейте го с гъделичкане по нослето или коремчето. Разбира се може да импровизирате с жужене, писукане, хвър-кане и т.н. Превърнете тази игра в удоволствие за вас и бебето.
- Залъгалки, в които има движение, което бебето да следи с поглед.


Играчки (малак размер, удобни за хващане):
- огледало, блестящи предмети
- редувайте различни материи (гладки, меки, шумящи и т.н.).
- висящи играчки над леглото – желателно е да се слагат в часовете на будуване. Преди сън се препоръчва да се свалят, за да не превъзбуждат детето.
 - дрънкалки, дрънкащи предмети на връвчица (звънчета, топчета и т.н.) сложени достатъчно близо за да ги достига (внимавайте да не ги налапва във ваше отсъствие).

И всичко, което ви хрумне за развитие сетивата на бебето. Игрите за развитие на сетивността и рецепторите са актуални за много месеци напред (дори до 2г). На всеки етап детето ще усвоява различни умения и познания.

Последна редакция: пт, 24 ное 2006, 14:40 от Slavi

# 1
 • Мнения: 2 242
4 месец

“Способността да се фокусира върху различни обекти вече е достатъчно развита, за да може бебето да възприема лесно дълбочината и разстоянията между предметите... Бебето вече забелязва по-малките предмети, нюансите, сенките, проследява движещи се обекти, различава пастелни цветове.”

Игри
Двигателни:
- Приключение за него на тази възраст (3-6м) е да го държите за горната част на тялото да “стои изправено” в скута ви. Много бебета обичат да свиват и изправят крачетата си, сякаш са готови да се задържат в изправено положение. Но не трябва да го повдигате, като го държите само за ръце или дланите
- танцувайте заедно, като го хванете го под мишниците
- моторика: подходящи са залъгалки и игри с участие на ръцете

Познавателни:
-  На този етап предметите не съществуват трайно, т.е. ако предмета изчезне от полезрението на детето то спира да мисли за него, все едно престава да съществува. Не очаква, че играчката, която току що сте пъхнали под одеалото, е все още там. За да стимулирате възприемането на ‘невидимият’ свят особено подходящи за целта са всички игри с криеница.

Играта “Кукууу”- крийте лицето си зад дланите и се показвайте с радостни възклицания. Важно е, докато сте скрити, да продължите да говорите (‘Къде е мама’, ‘Кой е там’ и т.н.). Усложнете играта с криене на предмети в близост до детето. Тази игра ще е актуална доста месеци напред, дори след като детето само започне да открива предметите.

сетивни игри: може да разнообразите с нова игра запознаваща детето с топлинните свойства на предметите. На този етап е добре всеки път даден предмет да е със същите свойства (напр.парното винаги е топло). В по-късни месеци играта се усложнява като един и същ предмет предизвиква различни усещания (парното може и да е топло може и да е студено), докато при големи деца вече се упражняват още по-сложни възприятия.5 месец
Игри:
Сетивни:
- запознаване с домашните звуци: използвайте всяка възможност бебето да е около вас при ежедневната домашна работа: шума на пералнята, шуртенето на крана и т.н. Опитайте се да направите игра с тези звуци: почуквайте по врата или стъклото, тракайте с вилица по чиния, тик-такайте заедно с часовника и т.н.

Моторика:
- напълнете купичка с едри предмети (за да не ги глътне) и дайте на детето да ‘изследва’ съдържанието. Никога не оставяйте при тази игра детето само. Използвайте въображението си за да разнообразявате съдържанието: парченца плат, големи топчета, ключове т.н.

Играчки:
- звучни играчки: може да използвате пластмасови шишета, които да пълните с различни предмети. Разнообразявайте звуците (стотинки, боб, захар и др.)
- гумени играчки за ваната
- ако детето е захранено: предложете му да помирисва храната
- огромно удоволствие за почти всяко бебе около тази възраст са пакетчетата.6 месец

Започва голямото откривателство на света. Вече не-толкова малкото ви бебе, ще е изключително доволно от постижението да докопва близко стоящи предмети и да ги разучава. Този интерес е толкова огромен, че и най-простият предмет може да се превърне в изключителна вълшебна играчка. Все пак времето за концентрация е все още твърде кратко и засега може да си спестите пазаруването на скъпи играчки.

Около тази възраст започва активното общуване с околните.

През този и следващите месеци е добре да стимулирате говорните умения на бебето с възможно по-често общуване. Говорете му при всеки повод, ясно и с естествена интонация, макар че няма лошо от време на време да се поглезите с едно хубаво бебешко бърборене. Крайно време е да обърнете внимание и на собствената си ежедневно общуване в семейството – правилна реч, подходящи изрази, спокоен тон и жестове.

Игри
Двигателни
- привлечете вниманието с някаква търкаляща се играчка, предмет. Търкаляйте към ръчичките на детето за да я хваща. Когато я хване повалете го, зарадвайте се. Търкаляйте предмета около ръцете му и отново го оставяйте да се опитва да хваща.

Моторика:
- играта от предишният месец, за развитие на фината моторика, може да усложните с подбиране на еднородни предмети: напр. едри, разноцветни копчета (достатъчно големи за да не може детето да ги налапва). Наредете ги пред него и го оставете да ги разгледа и опипва. После може да ги подредите по цвят, големина или просто да ги сложите в кутия, от която след малко да ги извадите. Кутията, в бъдещите месеци, ще е една много интересна играчка. Така, че разнообразявайте този вид игра според въображението си.

Играчки
- За развитие на двигателни умения, зрението, пространствените представи(обемни играчки): малки шарени гумени топки, кубчета (особено подходящи са с едри картинки, без детайли).
В играта с тези играчки показвайте на детето картинките и разказвайте какво е нарисувано. Издавайте специфични звуци (за кучето Бау-Бау, за колата Бръм-Бръм и т.н.). Така се стимулира и мисленето и говора на детето.
Показвайте на детето всички страни на играчката, за да свиква да усвоява предметите от различни гледни точки и да се подготви умението за логическо обобщаване (всяка страна на кубчето е част от същото това кубче).

- първа книжка: гумена с прости образи (да е с едно до две големи и ясни изображения, да не е много шарена)

Последна редакция: пт, 24 ное 2006, 16:36 от Slavi

# 2
 • Мнения: 2 242
7 месец

Вече безграничното любопитство да докосне и ‘изследва’ всеки предмет се е превърнало в естественият стимулатор за развитие на двигателните умения. Това поставя на дневен ред два много важни въпроса: безопасността и поощрението. Започват първите конфликтни ситуации, в които малкият експериментатор ще ви изправя на нокти. За да осигурите собственото си спокойствие и не стигате до нервни забележки, е добре още от сега да обезопасите дома си и да обмислите кои са подходящите места за игра. Дългото седене в кошарата, колкото и да е удобно за родителите, ще забави естествените стимули на развитие.
Значително се е развила сръчността – бебето с удоволствие хваща, дърпа, опипва предмети. Постепенно ръката се превръща в основен метод на опознаване, измествайки дори опитването с уста.

Това е времето и на опитите за самостоятелно обслужване – често детето проявява желание само да държи шишето/чашката или лъжицата за хранене. За някои слагането и ваденето на биберона се превръща в едно от първите отговорни задължения. Бебетата в тази възраст с удоволствие използват всичките си умения за да задоволят ново-възникналата нужда от независимост.

В близките месеци (обикновено между 6 и 12м) повечето деца ще открият първата си любима играчка или по-точно предмет, тъй като понякога това може да е възглавничка, биберон, дори завивка. Обикновено е предмет, бил по-често около детето и доставящ му някакво сетивно удоволствие (мек на допир, издаващ нежен звук и т.н.). Избирането на любим предмет е свързано и с един от първите страхове – страхът от изоставяне. Предметът се явява естествен емоционален заместител на отсъстващата майка, той винаги е на разположение и вдъхва на детето сигурност. За някои деца тази криза е кратка, но при други може да започне в по-късно и да се преживее по тежко. Ето защо е важно още в тези ранни месеци да се възползвате от първите стремежи за самостоятелност, да я стимулирате и да създадете чрез общуването увереност и сигурност в детето. Когато се опитва да бръкне в бурканчето с пюре или да извади хапката от устата си, не му се карайте, не създавайте напрежение. Тези опити със сигурност ще ви накарат да прекарате известно време в почистване, но нима тази жертва не си заслужава?

Игри
Познавателни:
- показвайте различни прости картинки или предмети и издавайте съответните звуци: от тези за животни (например при картинка на куче: Бау-Бау) до тези за предмети (кола: Бръм-Бръм, часовник: Тик-Так и т.н.). На тази възраст целта на играта все още е свързана със слуховото и речево развитие. В по-късни възраст (15-20м) играта спомага за развитие на мисленето и логическото обобщаване. Постепенно в зависимост от целите играта се усложнява, докато детето започне само възпроизвежда характерния звук.
- кутия с различни цветни предмети. Отворете я и покажете съкровищата вътре. Разгледайте ги, като назовавате имената и се възхищавате и изненадвате от тях. Оставете детето само да рови в кутията.
- Четене: дайте вестници и списания – детето дълго ще ‘чете’ и разглежда с интерес. Внимавайте със задължителните опити да изяде хартията.
- игри в банята: оставете водата да тече от крана, така че малкото мъниче да може да се радва и играе със струйката; 
- ‘Ку-кууу ето я играчката’: ако достатъчно добре се справя с очакването на скритият предмет (варианта на играта от предишните месеци) вече може да включите и детето като участник. Скрийте предмет пред него и поискайте малкият откривател сам да ви покаже къде е играчката. Дори след като я е усвоило добре, тази игра ще продължи да е истинско забавление.
- залъгалки
Вземете детето в скута си:
Друс-друс конче (леко подрусвате с крака)
- Къде ходи момче? (разтворете ръцете на детето)
- У бабини на гости (погъделичкайте с ‘ходещи’ пръсти вратлето)
- Какво ти даде баба (пак разтворете ръцете)
- Орехче, халвичка (милвайте коремчето)
и една паричка (почукайте нослето)
Момче рече ‘Хоп, Хоп’ (плеснете с ръчичките на детето)
Конче рече ‘Троп-Троп’ (потупайте с крачетата)

Играчки
В банята: интересни ще са купички, цедки, пластмасово шише с пробити дупки (лейка), балон пълен с вода и продупчен с игла и всякакви съдинки, даващи възможност за игра с водата

# 3
 • Мнения: 2 242
За съжаление с харда на лаптопа си заминаха и всичките ми линкове и източници на информация Twisted Evil.
Ето тези,  които ми стоят във Favorities
http://www.biberonbg.com/info/igri_za_bebeto.htm
http://asu.mich.ru/MP/m3.htm
http://www.bghelp.co.uk/forums/archive/index.php/t-2431.html
http://www.rodi.ru/baby-psychology/igra2-3.html
http://www.mamapapa.ru/articles/3mes.html
http://www.mama.ru/baby/

Последна редакция: пт, 24 ное 2006, 13:44 от Slavi

# 4
 • Мнения: 566
мерси!определено ще ми бъде полезно инфото!!!

# 5
 • Мнения: 2 003
ми за над 7 месеца Mr. Green

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 1 364
Slavi, страхотна работа  smile3501 smile3501 smile3501

# 7
 • Мнения: 5 399
Браво!!!!   bouquet  Сори за лаптопа, уви!  Confused

# 8
 • Мнения: 2 740
Благодаря! Много полезно!   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 5 313
чудесна информация, точно такава тема търсех от доста време!

благодаря!

# 10
 • Мнения: 2 829
Пращам ти един линк, където можеш да намериш инфо и за след 7 месеца, ако ползваш английски. За съжаление намам време да го преведа

http://ag.udel.edu/extension/fam/gb/gb-list.htm

Дано да то помогне!
Много се радвам че има такива хора като теб, които да направят усилие да намерят, преведат и подредят информацията, за да помогнат на други майки!!!  bouquet Hug

# 11
 • Мнения: 1 986
  Много ти благодаря за положения труд  bouquetВече си "копнах" информацията Peace

# 12
 • Мнения: 2 242
ау засрамихте ме  Embarassed Mr. Green обещавам да се пробвам да допиша и за следващите месеци, лошото е че Зори вече е почти на 2г и съм далече от спомените за тези месеци  Wink малко на теория ще ги чета нещата, но дано стане!
yanast благодаря   bouquet този е много хубав линк, не го знаех... пък с инглиша ще се помъчим взаимно  hahaha
който има подобни - давайте насам, ще стане чудна библиотека

# 13
 • София
 • Мнения: 1 920
Благодаря! Много полезно!   bouquet
  bouquet

# 14
 • Мнения: 907
Благодаря за усилията, които си положила за общото благо! Simple Smile
Аз все още не съм се интересувала сериозно от този въпрос, но обещавам когато прочета нещо интересно да се включа.
Също така искам да предложа на модераторите да заковат тази тема.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт