Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 395
 

Днес е Световният ден за премахване на насилието над жени
Кинопанорама в София е организирана от "Асоциация "Анимус"
25.11.2006
Световният ден за премахване на насилието над жени се отбелязва по инициатива на ООН и на Съвета на Европа.

Средно всяка трета жена по света става жертва на някаква форма на насилие през живота си - побой, насилствени сексуални отношения, "убийства на честта", принудителни бракове, сочи публикуван миналия месец доклад на генералния секретар на ООН Кофи Анан.

В Австралия, Канада, Израел, Южна Африка и САЩ между 40 и 70 процента от убитите жени са жертва на съпруга или годеника си.

Във Франция на всеки три дни една жена бива убита от партньора си. В Колумбия това става на всеки шест дни.

В Африка жените са подлагани на генитални осакатявания, които засягат около 130 милиона девойки в света. В Африка има и рекорден брой заразени от СПИН жени заради отказа на партньорите им да ползват презервативи.

В Южна Азия жените и девойките масово са подложени на "насилие на честта" и други дискриминации. В Афганистан расте броят на самоубийствата със самозапалване на девойки, принудени да сключат брак. Между 60 и 80 процента от браковете в тази страна са сключени против волята на жената.

ООН приветства факта, че 60 държави по света са приели закони срещу семейното и брачното насилие. През 2003 г. такива закони е имало в 45 държави.

Фондът на ООН за жените (ЮНИФЕМ) ще отдели тази година 3,5 милиона долара, над два пъти повече от миналата година, за борба срещу проявите на насилие над жените.

Някои от получателите на такива средства ще са български женски организации, които работят по изготвянето на закон срещу домашното насилие, адвокати в Камерун, които изготвят семеен кодекс и сдружение в Кот д'Ивоар, което се бори да улесни достъпа на жените до правна и медицинска помощ.

За днес в много държави по света са предвидени колоквиуми, кръгли маси, информационни кампании и други прояви.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 592
Дано борбата бъде всекидневна в името на тези жени, върху които е упражнено насилие!

# 2
 • София
 • Мнения: 5 349
Дано борбата бъде всекидневна в името на тези жени, върху които е упражнено насилие!
Дано

# 3
 • Неуспяла да избяга от корените си
 • Мнения: 701
Дано борбата бъде всекидневна в името на тези жени, върху които е упражнено насилие!
И всички да се включат в нея! Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 1 947
Да сме единни!

# 5
 • Мнения: 2 264
Леле,като чета..............нямам думи.Итова става в 20-ти век.Какви хора живеят на тази земя?Ако моят ми посегне,удрям иаз.Честно ви казвам.Дано не стигнем до там,че .................

# 6
 • София
 • Мнения: 339
По-страшен е психическият тормоз. Да те унижава, да те нарича с грозни думи,да не знаеш в какво настроение ще се прибере. За съжаление повечето жени са зависими финансово от мъжете си и търпят всичко. А вече сме 21 век.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт