Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 ноем. 2006, 09:35 ч.

Предаване за стволовите клетки?

  • 449
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 566
Някой от вас да е гледал скоро по телевизията някакво предаване за съхранението на стволови клетки?ПО-скоро за cryo save ставало въпрос и за това,че злоупотребявали и ползвали клетките за други пациенти, а а ако си ги поискаш нямало гаранция ,че ти се връщат твоите.На мен ми се струва малко ала-бала подобно изказване , но не съм гледалал предаването и не знам с какво са го подкрепили. Освен това леко ме притеснява факта,че не се подписва договор, а само тази декларация за информирано съгласие.... newsm78

# 1
  • Мнения: 167
В “ТЕМАТА НА НОВА”
19 Ноември 2006, неделя   АВТОР: Диляна Гайтанджиева
ОПЕРАТОР: Кирил Караджов, Стефан Тодоров

Кадрите не са подходящи за деца и хора със слаба психика


Искате ли застраховка срещу най-страшните болести за вас и вашето семейство? Срещу 3000 лв. и една спринцовка кръв, ще го получите. Спасяването на човешкия живот в борбата с нелечимите болести все повече заприличва на бизнес. А печалбите са толкова по-големи, колкото повече клиенти има.Услугата „съхранение на стволови клетки от пъпна връв” на новородени през последната година се превърна от чудо на медицината в мода, наложена от акушерите у нас. Започнаха и първите проверки на АГ-болници заради съмнения за корупция и незаконенна дейност.
220 бебета от цялата страна са станали донори на кръв за стволови клетки от октомври миналата година досега. Кръвта е вземана и изнасяна незаконно за Белгия и Холандия от частното дружество „Шейново-2005”, сочи доклад на депутати от Комисията по здравеопазване, внесен и в Комисията по корупция към параламента. Лекарите, които според проверката са организирали и участвали в канала за износ на кръв от бебета, са директорът на болница „Шейново” и двама негови подчинени – д-р Димитър Георгиев и д-р Начко Чалманов, твърди народният представител Лъчезар Иванов, вносител на доклада.

ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ, Парламентарна комисия по здравеопазване
- Започнах тази проверка и се натъкнах на много груби нарушения, които са несъвместими, както със законите на нашата страна, така и с морала на нашата страна. Под ръководството на д-р Драгиев е регистрирано частно дружество “Шейново 2005” заедно с д-р Георгиев и д-р Чалманов, които всъщност работят в същата болница. Бях доста учуден от факта, че се извършва една услуга от частно дружество в родилните зали. Тук въпросът за износа на стволови клетки просто е в една пълна дисхармония с всички закони, приети в нашата страна.

Първоначално частното дружество “Шейново-2005”, извършило износа на кръв, е регистрирано на домашния адрес на директора на болница “Шейново” д-р Димитър Драгиев с предмет на дейност посредничество при вземане и съхранение на стволови клетки. Според съдебната регистрация дружеството е групова медицинска практика за извънболнична помощ. Въпреки това извършва дейността си вътре в болницата. Така докато са на работа в болницата и израждат бебета, лекарите от “Шейново-2005” в същото време извършват частни услуги, но не в полза на болницата, а на частното си дружество, пише в доклада. Как става това?

АКУШЕР-ГИНЕКОЛОГ:
- В момента виждате плацентата, цялото налично количество или по-голямата част от него сме го взели и сме го сложили в този сак, като с една игла с по-дебел лумент аспирархме кръв от пъпната връв, така че реално тази кръв, която можем да използваме, да я изпратим за съхранение на стволовите клетки.

Взетата кръв се изпраща по DHL в лаборатории на международната тъканна банка “Крио Сейв” в Белгия и Холандия, чийто партньор се явява “Шейново-2005”. Там става извличането и съхранението на стволови клетки. В инструкцията на „Крио сейв”, която откри Нова телевизия, е записано изрично върху етикета за съдържание на пратките да се пише „човешки клетки за трансплантация”, а не „кръв от пъпна връв”, тъй като Международната асоциация за въздушен транспорт забранява използването на DHL в този случай.

д-р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, II САГБАЛ “Шейново”
- Цената на услугата е 3000 лв. Това е цената по взимането на самата кръв от пъпна връв, транспортирането, обработването, съхраняването включително и поддържането на тези стволови клетки в период от 20 г.

Българските лекари се явяват само посредници при вземането и доставката на пратките с кръв от пъпна връв. Договори между дружеството и родителите на бебетата-донори липсват. За това разказаха пред Нова телевизия потърпевши. От етични съображения и по тяхна молба няма да разкриваме самоличността им. Тя е клиент номер 14 в донорския списък.

МАЙКА:
- Единственият проблем е, че няма договор, че не е много ясно наистина, дали ако се наложи да се ползват, няма да се искат някакви пари, въпреки че имаме уверението, но то е само устно уверение, утре не се знае какво ще стане, или след 15-20 г. И много от хората се отказаха, а това не е хубаво, още повече, че сега стартира тази услуга и да се сблъскваш с такива проблеми е много, много неприятно.

Той е юрист от уважавана столична кантора. Бебето му е 40-то в програмата на “Крио сейв”. Заедно с други родители е пратил жалба до прокуратурата за проверка на дейността на “Шейново-2005”.

БАЩА:
- Казаха: “Ами, не даваме такъв договор, ние сме само посредници” или нещо такова.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- А с какво обяснение отказаха да ви дадат възможност да подпишете договор?
БАЩА:
- “Нямамаме такава практика!” и дотам.

ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ, Парламентарна комисия по здравеопазване
- Тази кръв се изпраща в чужбина и оттам нататък какво се случва с нея, никой не поема отговорност, че тази кръв няма да бъде използвана за някакви други нужди и цели, че тази кръв няма да бъде използвана за експерименти. 03:51 Тук аз виждам грубо потъпкване на нашия закон и по-точно Закона за кръвта и кръвните продукти в чл. 7, ал. 1 и 2, където изрично е казано, че само Министерски съвет взима решение за износ на кръв, а организацията за износ на кръв се ръководи от министъра на здравеопазването.

Потърсихме мнението на експерти.

доц. ПЛАМЕН КЕНАРОВ, експерт по трансплантология:
- Основното нарушение, което е извършвано от лекарите на болница “Шейново” и изпълнителния директор, който отговаря за цялостната дейност, е износ на пълноценна кръв от пъпна връв, а не износ на стволови клетки и не става дума за никаква обработка и производство на стволови клетки, а износ на човешка суровина, най-скъпата-плацентарна, такава кръв от пъпна връв, кръвта на бебето, току що родено, е изнасяна извън пределите на страната в нарушение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Има около 5 или 6 члена и няколко алинеи в Закона за кръвта, които са грубо потъпкани и нарушени, включително извършването на възмездни сделки, което е престъпление с кръв.

В договoра между “Шейново-2005” и международната тъканна банка „Крио сейв” лекарите от българското дружество са определени като “дилъри” в международна сделка. В централата на “Крио сейв” в Швейцария вече бяха информирани за проблема.

ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Подписва ли „Крио сейв” договори за съхранение на стволови клетки със своите клиенти?
На телефона - Гелдоф Ферхуф, CRYO SAVE Group:
- Когато нашата компания е избрана от клиенти, не говорим специално за България, но и за други страни, ние им предлагане и подписваме договор.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Но вашият офис в България не предлага такъв договор, затова много родители са притеснени от злоупотреби със стволовите клетки на техните деца.
На телефона - Гелдоф Ферхуф, CRYO SAVE Group:
- Да, разбирам, аз вече разговарях с нашите партньори в България за този проблем. Те се допитаха до адвоката си, който им е обяснил, че българското законодателство не изисква сключването на такъв договор. Това е моята информация.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Знаете ли, че според българското законодателство износът на кръв без разрешение на правителството е незаконен?
На телефона - Гелдоф Ферхуф, CRYO SAVE Group:
- Не съм запознат с българското законодателство. Ние имаме договор с българските ни партньори и тяхно задължение е всичко да бъде съобразно със законите във вашата страна. Партньорите ни сами решават въпросите от местно естество. Така че това е тяхна отговорност.

Вземането на кръв от пъпна връв в родилните зали на болница „Шейново” започва в края на 2005 г. Болницата е общинска и е част от Столичния медицински холдинг. Първото обвинение в корупция срещу лекари от ЧШейново” идва от тогавашния шеф на Столичния медицински холдинг д-р Таня Василева.

д-р ТАНЯ ВАСИЛЕВА, бивш изпълнителен директор на “Столичен медицински холдинг”:
- Беше установено, че болницата върши частни дейности, които облагодетестват изпълнителния директор. Взема се кръв от пъпна връв с добрата презумпция за стволови клетки и в крайна сметка средствата, които родителите заплащат, мислейки, че стволовите клетки са съхранени за техните деца 20 г. напред, отиват в частните джобове на Димитър Драгиев и на хората, които са в дружество “Шейново 2005” ООД, които са действащи лекари от Втора САГБАЛ, т.е. :Шейново” д-р Димитър Георгиев и д-р Начко Чалманов.

По сметка на “Шейново 2005” до момента са преведени над половин милион лева, става ясно от проверките. Попитахме директора на родилния дом д-р Драгиев защо е допуснал групова практика за извънболнична дейност да извършва болнична.

ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Няма никакъв проблем за това нещо.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Това не е ли административно нарушение?
ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Не, никакво административно нарушение не е това.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Проблем ли е, ако това дружество, което е регистрирано като извънболнична практика в същото време на вашия домашен адрес, впоследствие пререгистрирано, няма ли конфликт на интереси?
ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Никакви. Няма никакъв проблем с вземането на стволови клетки в “Шейново”.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Има ли закон, който да регламентира тази дейност?
ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Има си.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Кой?
ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Моля ви се, сега, ако това нещо. 07:20 Нищо няма да ви кажа, нищо няма да ви кажа, ще си търся правата от хора, които обвиняват, има си начини за това нещо, и бъдете сигурни че това ще се случи.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Ще ги съдите?
ДИМИТЪР ДРАГИЕВ, изпълнителен директор на II САГБАЛ “Шейново”
- Ще си търся правата, не съм казал, че ще ги съдя.

Освен изпълнителен директор на болница “Шейново” д-р Димитър Драгиев е изпълнителен директор и на Столичния медицински холдинг, т.е. той е шеф сам на себе си.

доц. ПЛАМЕН КЕНАРОВ, експерт по трансплантология:
- Друг закон, който се нарушава, е Търговският закон. Всички хора, които са участвали в износа на кръвта с цел стволови клетки, са участвали с частни фирми и точно в преходните и заключителните разпоредби на Търговския закон, където ясно има седем критерия що е свързано лице като основа за корупционна практика, те отговарят и на всичките седем критерия като свързани лица, т.е. те са в основата на корупционна схема.

д-р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, II САГБАЛ “Шейново”:
- Няма конфликт на интереси, тъй като тази услуга се извършва не само в “Шейново”, а и в много болници в София и в страната. Така че не виждам никакво противоречие това, че аз работя в “Шейново”. Услугата я предлагаме навсякъде в страната.

Собственикът на “Шейново 2005” д-р Чалманов отрече всички обвинения за износ на кръв, тъй като според него продуктът, който се изнася в чужбина, всъщност е биологичен отпадък. Защо един отпадък струва 3000 лв. и възможно ли е да бъде отпадък кръвта, в която се съдържат животоспасяващите стволови клетки – клетките, от които се изграждат всички клетки в организма? Този въпрос предизвика ожесточен спор между институциите.

д-р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, II САГБАЛ “Шейново”:
- От България се изнася, това е един биологичен отпадък, т.е. това е кръв от пъпна връв, но не е кръвна тъкан, и това много ясно е показано в Закона за кръвта. Който иска да се информира, може да го отвори и да прочете. Така че ние не изнасяме кръвна тъкан в буквалния смисъл, а изнасяме един отпадък, биологичен отпадък, т.е. това е кръвта, която остава, след като се пререже пъпната връв към плацентата и пъпната връв, която не може да се използва за нищо друго. Затова се нарича биологичен отпадък.

Проверка на Нова телевизия в разпоредбите на Закона за кръвта не откри текст, който да определя тази кръв като отпадък. Потърсихме мнението на здравния министър.

ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Ако се изнася кръв от пъпна връв от родилка и се изнася извън територията на страната, това износ на кръв ли е?
РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ, министър на здравеопазването:
- Не може да се каже, че е износ на кръв. Това са действително отпадъчни биопродукти. Износ на кръв е само тази кръв, която е обработена, която е сертифицирана, а да се вземе примерно кръв от пъпна връв, тя по принцип отпада тази част от кръвта, да се казва, че е износ на кръв, това не звучи добре. Не е верно, това не може да бъде.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- А има ли закон, който да регламентира какво е отпадъчен биопродукт?
РАДОСЛАВ ГАЙДАРСКИ, министър на здравеопазването:
- Има, има и това трябва точно да се прочете. Затова аз бих ви казал да изчакате да видим точно как е в наредбите, в законите и тогава да коментираме, защото така можем да сгрешим.

Проф. Гайдарски обеща да направи проверка, тъй като също не можа да се сети кой закон определя скъпоструващата кръв от пъпна връв като отпадък.

доц. ПЛАМЕН КЕНАРОВ, експерт по трансплантология:
- Някои хора ще се опитат да кажат, че когато се пререже пъпната връв и тя вече бъде изхвърлена, това вече не е кръв на човека. Да имат да вземат, никъде в законите такова нещо не пише. Това са глупости, меко казано глупости. Те са изнасяли пълноценна кръв, от която могат да се получат наистина човешките стволови клетки, но и редица други биологично-активни субстанции, използвани в медицината и в козметиката. И това е въпрос вече на биопроизводство на изключително скъпи продукти.

Стволовите клетки имат ниска имуногенност. Това означава, че могат да се трансплантират на разлчини индивиди, без родствена връзка между тях, твърдят експерти.

д-р ТАНЯ ВАСИЛЕВА, бивш изпълнителен директор на “Столичен медицински холдинг”:
- Остава моралното удовлетворение, че като граждани на Европа, сме осигурили чужди граждани, за което обаче са платили българските родители.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Възможно ли е чужди граждани да ползват наши стволови клетки?
д-р ТАНЯ ВАСИЛЕВА, бивш изпълнителен директор на “Столичен медицински холдинг”:
- Да, възможно е, възможно е. 08:29 Стволовата клетка е уникална по своята ниска диференцираност и по това, че имплантирана в различни тъкани и органи, тя се развива с тяхната характеристика.И това е нейната уникалност.

Стволовите клетки се използват за лечението на ракови, сърдечни и мозъчни заболявания. Затова в медицината се приемат за животоспасяващи, а чужденците заплащат за тях от 100 000 евро в Европа до 300 000 долара в САЩ. От „Шейново 2005” успокоиха клиентите си, че не може да станат жертва на злоупотреба с техните стволови клетки.

БИЛЯНА ГЕОРГИЕВА, адвокат:
- Това, че няма договор, не нарушава техните права. Те получават фактури за плащанията си и сертификат за съхраненете клетки. Напълно защитени са финансово и относно клетките, които са съхранени.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Сертификатът има ли правна стойност?
БИЛЯНА ГЕОРГИЕВА, адвокат:
- Разбира се, че има правна стойност. Това е писмена декларация от тъканната банка, че техните клетки са съхранени и че в момента, в който има нужда от тях, те ще им бъдат върнати.

д-р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, II САГБАЛ “Шейново”:
- Цялата процедура е обособена в България, така както във всичките европейски страни, в целия ЕС. Така че от тази гледна точка ние сме спазили точно европейския модел. Всички клиенти и пациенти, които са ползвали услугата, могат да бъдат абсолютни сигурни, че няма никакво нарушаване на законодателството било в България, било в ЕС.
ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА:
- Щом нашето законодателство е синхронизирано с европейското, а в Европа се подписват договори за правото на собственост на тези стволови клетки, защо в България не се подписват?
д-р НАЧКО ЧАЛМАНОВ, II САГБАЛ “Шейново”:
- Значи, инструкцията на дружеството и информираното съгласие, включително одобрено от централата в Белгия, е такова, че ние трябва да се съобразим с местното законодателство. Ако в местното законодателство налагат подписването на договор, ние ще се съобразим, просто тука е необходимо само информирано съгласие.

Според сега действащото ни законодателство липсва регламент относно трансплантацията на стволови клетки, т.е. тази дейност не е незаконна, защото липсва в закона, твърдят от дружеството.

БИЛЯНА ГЕОРГИЕВА, адвокат:
- Имаме становище от министерството на здравеопазването и от Изпълнителната агенция по трансплантацията, в които изрично се казва, че до приемането на тези промени, които влизат от 1 януари, нашата дейност, за съжаление, не е регламентирана. Въпреки това, тъй като нашият стремеж е максимално да съобразим дейността си с българското законодателство, ние изпълняваме тези разпоредби на Закона за трансплантация, въпреки че те понастоящем не се прилагат към нашата дейност. Ние максимално сме съобразили дейността на груповата практика със законодателството.

От "Шейново 2005” обещаха, че след влизането ни в ЕС, ще се регистрират като тъканна банка, каквато е практиката в Европа. Дотогава вземането и съхранението на животоспасяващите стволови клетки у нас ще се приема за бизнес.

# 2
  • Мнения: 566
Много благодаря:)За пореден път съм изумена от бързината и ефикасността на този форум:)))))))))  bouquet

# 3
  • Мнения: 167
Няма защо, пак заповядай  wavey !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт