Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Smile

Пример:
Какво е маскарпоне ? А какво е филаделфия ?
Вчера научих, че това са марки крем сирена  Smile

А какво е блат от меренге -това е белтъчено(целувчено) тесто, natalyna, беше така добра да обясни  Smile   bouquet

Та така, ако не ви е ясно, питайте  Very Happy
Ще се радвам ако темата бъде полезна

« Последна редакция: пн, 27 ное 2006, 12:42 от doniboni »
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
В момента не се сещам да питам, но със сигурност темата ще е от полза Peace.
Цитирай

Варна

Мнения: 598
Страхотна тема,doniboni  bouquet
Аз съм начинаеща в готвенето и доста работи не са ми ясни Embarassed
Цитирай


Мнения: 4 748
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Smile


 Laughing Laughing много пъти - преди 2-3 месеца научих какво е "гарам масала", преди 8- 9 маршмелоуз,  Маскарпонето и кондензираното мляко преди около година и сигурно още един куп други.
Цитирай

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Случвало ли ви се е да четете дадена рецепта и някой неща да не са ви ясни...
Реших, че такава темичка може да е от полза на всички. В нея можем да питаме, а тези които знаят да отговарят  Smile


 Laughing Laughing много пъти - преди 2-3 месеца научих какво е "гарам масала", преди 8- 9 маршмелоуз,  Маскарпонето и кондензираното мляко преди около година и сигурно още един куп други.


А какво е "гарам масала" и маршмелоуз  Smile
Цитирай


Мнения: 3 219
Маршмелоуз са бонсбони,които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти.

А маскарпоне не е точно крем сирене.
Цитирай

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Маршмелоуз са бонсбони,които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти.

А маскарпоне не е точно крем сирене.


А какво е  newsm78. Така обясниха в една тема, че маскарпоне и филаделфия са все крем сирена  newsm78, ако трябва ще си редактирам първия постинг, та да не обърквам останалите, които ще прочетат

п.п Маршмелоуз всъщност е марка бонбони, така ли ?
Цитирай

При хората, които обичам

Мнения: 3 193
А мога ли тук да задам въпросът: Защо някои от толумбичките ми станаха твърди в средата? Случвало ли ви се е?
Цитирай

Русе

Мнения: 1 155
Маршмалоуз се наричат онези "дунапренени" бонбони. Едни такива меки, точно като дунапрен. Едно време бяха двуцветни - бяло и розовеещо, правоъгълни, а сега има и други форми и цветове.
Цитирай


Мнения: 3 219
Значи маршмелуоз не са марка,а вид бонбони. От оня тип като гумени,лапаш нещо,гьлташ нищо. Тези дни ще купувам и ще поусна снимки,че и аз не мога да го обясня. Имам приятели,които са живяли в Шжна Африка.Те ми разказаха,че там тези бонбони много ги ядяли печени на шишче-колкото да се разтопят.

За маскарпонето-не си редктирай постинга. Самото сирене е италианско или френско и се води меко сирене. Изпползва се за правене на Тирамису. Аз най-го обичам на филйка хляб.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 922
Аз имам питане, но май и за тази тема не е, от вчера се чудя къде да го пусна  newsm78
В събота ще имам гости, обещала съм им лазаня, за десерт реших да е желираната торта на Рая, но за салата или предястие незнам какво ще върви на лазанята?
Цитирай


Мнения: 3 219
Допьлвам за маскарпонето- значи намерих аз тука едни писания за него-никой не казва какво точно е. Но в Метро ще го намерите в кутия с масленост горе-долу 65 процента и цена 5-6 лева за 0,500 кг.

А намерих-води се прясно срирене.
Цитирай


Мнения: 4 748
Гарам масала -
Индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер.  За мариноване на меса май се използва повече.

ето ги бонбоните машмелоуз - тия от които стават ефектните покрития/мастика за торти



Цитирай

на кой му пука, майна

Мнения: 5 265
Да обобщим до тук:

маскарпоне-води се сметанова извара или сирене., изглежда така:

******************************************************************************
филаделфия-крем сирене изглежда така:

*******************************************************************************
блат от меренге- белтъчено(целувчено) тесто: На един белтък 75г кристална захар и много биене! Първо без захар на по-ниски обороти, като станат на пяна белтъците - увеличаваш оборотите на максимум. После на около 3 пъти прибавяш захарта и биеш докато сместа е aбсолютно гъста - трябвa да запазва форма, като минеш с вилица по нея.
*******************************************************************************
маршмелоуз-са бонсбони: , които се разтопяват и с тях повечето мами правят покритие за торти-"дунапренени" бонбони. Едни такива меки, точно като дунапрен. Едно време бяха двуцветни - бяло и розовеещо, правоъгълни, а сега има и други форми и цветове.
*******************************************************************************
"гарам масала"-Индийска смес от подправки. Включва канела, кориандър, кардамом, кимион, карамфил и черен пипер.  За мариноване на меса май се използва повече-от pep-4o

от natalyna
Домашна Garam masala

Съставки:
2 с.л семена на кориандър
1 ч.л кимион
1/2 ч.л черен пипер на зърна
1 ч. л семена на кардамон
две рулца канела около 7.5см (цяла)
1/2 ч.л цели карамфилчета
1/2 ч.л настъргано индийско орехче.


Приготвяне:
В специална машинка се смилат или в хаванче счукват първите 6 подправки, след което се прибавя настърганото индийско орехче и отново всичко се смила или счуква(аз лично препоръчвам смилане).Съхранява се в бурканче с непропускащо въздуха затваряне и се складира на тъмно и сухо място. Така птиготвената смес издържа 5-6 месеца.  Аз преди да я използвам запичам необходимото ми количество в сух тиган, за да си пусне аромата.

*******************************************************************************

« Последна редакция: пн, 27 ное 2006, 16:17 от doniboni »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Mаскарпонето е един вид извара от сметана - сметаната се сири и се получава маскарпоне - сметанова извара или сирене.

Гарам масала е индийска ароматна подправка, подобна на къри, но се различават малко на вкус. Индийските домакини си правят сами в къщи и кърито и гарам масала. Ако ви интересува как да си я забъркате в къщи, мога да пусна рецепта.

Бонбоните няма да ги показвам - Pep-4o ме е изпреварила!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора