Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 ноем. 2006, 12:06 ч.

молба за мнение-юздичка

  • 283
  • 3
  •   1
Отговори
Малкият ми син се роди с юздичка на езичето.Препоръчаха ми до навършване на 1-1/2 год. да посетим лицево-челюстен хирург и да я отстраним. На последната консултация обаче /м.11/ педиатърът ми каза, че ако няма проблеми с говора-да я оставим и да не мъчим детето. Синът ми сега е на 1 год.и 7 м. Изговаря доста думички и забелязах, че повечето съгласни произнася като "ш". Не мога да преценя обаче дали причината е юздичката, или просто още не се е научил да изговаря добре думите. Моля за мнение от родители с подобен проблем,защото никак не искам да травмирам детето с ненужни манипулации, но не искам и да е с дефект в говора...
Благодаря ви предварително!!

# 1
  • Алпите
  • Мнения: 10 163
Голямата ми дъщеря има подобен проблем. Казват, че не изговяря някои звуци правилно не заради юздичката, но било хубаво да се отстрани заради зъбките (да не се оголват).
Защо не се консултираш с логопед?

# 2
Не е ли много малък за логопед? Друг въпрос е, че нямам инфо за подобни добри специалисти /от Варна съм/

# 3
  • Мнения: 7 552
След излязалата подробна публикация с добър обзор на съществуващите факти:
"Tongue tie"
D M B Hall and M J Renfrew
Arch. Dis. Child. 2005;90;1211-1215

се приема, че значението на тази "особеност" при някои деца е ограничено, и не е необходима намеса, ако храненето е безпроблемно. От друга страна, от много корифеи-педиатри от изминалият век се приема че "късата юздичка" не е препятствие за речевото развитие и само поради такова "подозрение" не е редно да се намесваме (виж. Р.Илингуърт "Педиатрични симптоми").

Аз се придържам към горните становища, и ако няма проблеми с храненето, не препоръчвам каквато и да е била намеса, в която и да е била възраст. С израстването на детето нещата се коригират значително от гледна точка удължаване и по свободно движение на езика.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт