Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 27 ноем. 2006, 18:14 ч.
 • Преглеждания  27 882  Мнения  73  Онлайн  1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 3 040
всяка информация по този въпрос ще ми е от страшна полза
пуснах търсачката , но нищо няма написано по този въпрос дори и в гугал информацията е оскъдна

Реклама
# 1
# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 040
много благодаря catnadeen

# 3
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
НАШИЯТ ОПИТ В ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА НА ХИРШПРУНГ

Мошеков Е., П. Ташев, Г. Велев, П. Стефанова, В. Станев, Д. Митковски, В. Ташев
Медицински Университет – Пловдив, Клиника по детска хирургия


      С настоящото съобщение споделяме опита си  от хирургическото лечение на 72 деца, с болестта на Hirshprung, лекувани в клиниката за периода 1992 – 2003 г. От тях 14 (19.4%) бяха от женски пол, а 58 (80.6%) от мъжки. При две от децата радикалната оперативна интервенция се извърши по метода на трансанална демукозация. В три от случаите с юкстраанална аганглионерна зона се направи ексцизия на мукомускуларно ламбо, по задна ректална стена, с вътрешна сфинктеротомия. При останалите 67 деца бе извършена операцията на Soave – Ленушкин. Обсъждат се резултатите и късните следоператгивни усложнения. Сравняват се получените резултати с тези на други автори. Не се отчете следоперативен леталитет.
КЛИНИКА И ДИАГНОСТИКА НА БОЛЕСТТА НА ХИРШПРУНГ В НОВОРОЖДЕНСКА ВЪЗРАСТ

Шейтанов А. , Р. Христов
МУ гр.Варна- Клиника по детска хирургия


      Категоричната диагноза на болестта на Хиршпрунг може да се постави чрез ректална биопсия или чрез контрастно рентгеново изследване на дебелото черво. Ректалната биопсия е инвазивен метод с голяма опасност от следоперативни усложнения. Хистологичното изследване забавя поставянето на диагнозата. Авторите са поставили категорична диагноза чрез контрастно изследване, след преценка на  клиничните симптоми / липса на интоксикация въпреки илеусното състояние, симптома на “ експлозията” , циклични субилеусни до илеусни състояния преодолявани временно с клизми, видима перисталтика/ рпи тринадесет деца. Формите на болестта според дължината на сегмента са били следните : ректосигмоидална форма /9/, удължена ректосигмоидална форма до fl. coli lienalis /2/, субтотална форма до fl. coli hepatica /1/ и тотална форма /1/. Извършването на контрастно изследване веднага след балонирането на корема, в илеусно състояние, преди да е направена очистителна клизма или поставена газова тръба, дава възможност, много добре да се очертае границата на аганглионерната зона.

http://www.pedsurgbg.org/plovdiv_abstracts.doc

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 048
http://www.nhif.bg/downloads/33KP.doc

Първият етап от хирургичното лечение на болестта на Хиршпрунг у деца се предшества от извършване на двустволов противоестествен анус на колона, най-добре в най-ниската част на хистологично верифициран като ганглионарен участък от него. Противоестествен анус задължително се налага при деца в най-ранна детска възраст - до 6-ия месец - при възникнали усложнения, и перфорации на колона, токсичен улцеронекротичен колит - при по-големи деца със силно изразен мегаколон и фекалоидна интоксикация.
Основната хирургична намеса се изразява в ендоректална ректосигмоидектомия - резекция на аганглионарната ректум-сигма, като обемът на резецирането зависи от дължината на патологично променения участък. В резецирания участък се включва и противоестественият анус, като през оформения серозно-мускулен маншон на ректума се извежда надлежащият по отношение на противоестествения анус ганглионарен сегмент на колона. Анастомозата между този сегмент и аноректалната мукоза се извършва екстраанално със запазване на сфинктерния апарат.

Болест на Хиршпрунг e вродено заболяване на дебелото черво, дължащо се на липса на нервно-ганглиеви клетки в стената му и невъзможност за осъществяване на нормалната функция на червото (изхождане на изпражнения). Засегнатите участъци са с различна дължина, при най-честата форма увредата достига до прехода ректум-сигма. Проявява се с упорит запек и липса на спотанни изхождания от раждането. При късно поставена диагноза и голямо протежение на ангангионерния участък може да настъпят животозастрашаващи усложнения - перфорация, перитонит. Диагнозата се установява в специализирана детско-хирургическа клиника с рентгеноконтрастно изследване (иригоскопия) и се потвърждава чрез хистологично изследване на взет чрез ректална биопсия тъканен материал от стената на правото черво.

# 5
# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 040
 catnadeen много полезна информация , още веднъж благодаря  bouquet

# 7
Здравей, lili 77!!!
 ...незнам дали все още се интересуваш от болестта на Хиршпрунг, но предполагам, че щом ти се налага да търсиш такава информация, явно твое много,много любимо същество за теб , страда от такъв проблем ... : (((  /дано да греша/ ....  моето дете беше оперирано преди 10 години от тази вродена аномалия... да ми е живо и здраво , днес то е едно прекрасно пораснало дете, благодарение на професионалната намеса на докторите от Пирогов/ за мен те вече са просто неземни същества,толкова съм им признателна и благодарна за всичко - проф. Ангел Боянов, доц. Панов, д-р Докова, д-р Боева...целия екип от медицински сестри в кърмаческо отделение, както и анестезиолозите ,и сестрите от детска реанимация/...тук във форума като пуснеш търсене на думата "мегаколон" , ще те препрати към друга тема, където д-р Оги /предполагам , че това е доц. Огнян Бранков, завеждащ детска хирургия, към Пирогов/ отговаря на всякакви въпроси относно тези проблеми .. ако вече разбира се не си запозната... не си сама ако решиш да споделиш нещо можеш да пишеш.. : ))

# 8
 • Варна
 • Мнения: 3 040
 irin  благодаря много , аз още се интерисувам защото лекарите постоянно имат подобни съмнения , но явно трудно се открива това заболяване понеже на ренгеновата снимка нищо не се видя . те бяха толкова сигурни а излезе абсолютно нормална снимка .
разкажи при вас как се откри , на каква възраст?

# 9
Здравей, lili 77!
Вроденият мегаколон се нарича още болест на Хиршпрунг. Този вид вродено заболяване се открива след раждането, доколкото ми е известно до преди това,  т.е по време на бременноста не може да бъде установено. При нас болестта се прояви и диагнозата беше поставено във втория месец след раждането, когато спрях кърменето и трябваше да минем на изкуствена храна. Направиха ни хиляди изследвания докато стигнат до вярната диагноза. След това нещата бързо се решиха - оперативно. За да се установи обаче дали това точно е заболяването мисля че само с ренгенова снимка не може да се каже. Прави се специално изследване с контрастно вещество, което се вкарва в червата, за да се види дали точно за това се касае. Вродения мегаколон се характеризира с балониран / раздут / корем, невъзможност за  изхождане по голяма нужда в продължение на много дни в следствие, на което се получава интоксикация на тялото, придружено с мн.висока температура и необходимост от спешна медицинска намеса. Искренно се надявам да не е това и да ви подмине... и все пак ако си обърнала внимание на предното ми писмо Лили, ще се радвам да си прочела нещо повече за мегаколона в дискусията, в която е засегнатата тази тема, и която  вече заема цели девет страници от форума ... там дори има телефон на доц. д-р Огнян Бранков, с когото можеш без притеснения да се консултираш - един от най-добрите е- !!!!! дори само за лично успокоение ... : )) Кажи дали си успяла да прочетеш за тази дискусия ....До скоро!!!

# 10
 • Варна
 • Мнения: 3 040
irin  темата за дете без анус ли имаш предвид  нея е следя за друга тема не се сещам и  с търсачката нищо не излезе
правиха такава снимка с контрастно вещество (каша) нищо нередно не се видя на нея
при вас наред ли е всичко сега ?много ли трудно беше възстановяването? в какво се състоеше тази операция?колко беше засегнатия участък ? само с ренген ли се потвърди диагнозата или последва биосия?

# 11
Здравей, Лили!
Точно за детето родено без анус говорех ... виждам, че си напълно запозната . .. Щом са ви правили изследване с това контрастно вещество/каша/ и  лекарите не са открили нищо значи трябва да нямате такава вродена аномалия, което в случая е най-прекрасното нещо. Определено, когато ти се случи нещо такова, психическия срив е много голям... но сега вече се надявам, че всичко е наред,всъщност всичко е в Божийте ръце! Вече си имам  едно прекрасно пораснало дете, което ходи на училище, смее се, спортува, играе... И след трите операции, които ни направиха, възстановяването беше много добре... учудващо е как децата преодоляват тези неща толкова бързо ...още повече, когато са толкова малки и нямат ясни спомени за случилото се с тях ... Диагнозата ни беше поставена веднага след изследването с  контрастното вещество .. точно се видя какво е ..само с ренген лекарите ни казаха, че не е досаттъчно да се установи ... Направена ни беше и биопсия, която в тези случаи  е задължителна! Засегнатият участък, който лекарите отстраниха мисля, че беше с дължина 7-8см.
Искрено се надявам да сте добре !!!

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 040
здравей ирин ,
много се радвам за успешния ви край от този кошмар да ти е живо и здраво детето и само радости да ти носи занапред
имам още един въпрос става дума за биопсията май и на нас ще ни правят защото се съмняват за някаква ниска форма съвсем в основота на ануса
извинявай че те връщам толкова назад ама пиши какво си спомняш от това - знам че е взимане на тъкан под упойка , но какви са подробностите
как се чувства детето след това ? боли ли?на каква възраст бяхте тогава?
до скоро и благодаря  bouquet

# 13
На бебенцето ми беше поставена диагноза Хиршпрунг и бе оперирано в Пирогов преди 3 месеца. Моля ако има майки чиито дечица са или са били с тази диагноза да ми пишат на email:georgieva76@yahoo.com. Предварително Ви благодаря.

# 14
az sa6to sam operirana ot hirshprung v detska vazras no sega sled 22 godini imam recidiv.znam 4e e mn rqdko i siguro sam udarila jakpota ot tototo.molq vi ako ima nqkoi koito da me naso4i kakvo da pravq za da otarva eventualna operaciq da mi pi6e!!!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт