Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 3 102
всяка информация по този въпрос ще ми е от страшна полза
пуснах търсачката , но нищо няма написано по този въпрос дори и в гугал информацията е оскъдна

# 1
# 2
 • Варна
 • Мнения: 3 102
много благодаря catnadeen

# 3
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
НАШИЯТ ОПИТ В ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА НА ХИРШПРУНГ

Мошеков Е., П. Ташев, Г. Велев, П. Стефанова, В. Станев, Д. Митковски, В. Ташев
Медицински Университет – Пловдив, Клиника по детска хирургия


      С настоящото съобщение споделяме опита си  от хирургическото лечение на 72 деца, с болестта на Hirshprung, лекувани в клиниката за периода 1992 – 2003 г. От тях 14 (19.4%) бяха от женски пол, а 58 (80.6%) от мъжки. При две от децата радикалната оперативна интервенция се извърши по метода на трансанална демукозация. В три от случаите с юкстраанална аганглионерна зона се направи ексцизия на мукомускуларно ламбо, по задна ректална стена, с вътрешна сфинктеротомия. При останалите 67 деца бе извършена операцията на Soave – Ленушкин. Обсъждат се резултатите и късните следоператгивни усложнения. Сравняват се получените резултати с тези на други автори. Не се отчете следоперативен леталитет.
КЛИНИКА И ДИАГНОСТИКА НА БОЛЕСТТА НА ХИРШПРУНГ В НОВОРОЖДЕНСКА ВЪЗРАСТ

Шейтанов А. , Р. Христов
МУ гр.Варна- Клиника по детска хирургия


      Категоричната диагноза на болестта на Хиршпрунг може да се постави чрез ректална биопсия или чрез контрастно рентгеново изследване на дебелото черво. Ректалната биопсия е инвазивен метод с голяма опасност от следоперативни усложнения. Хистологичното изследване забавя поставянето на диагнозата. Авторите са поставили категорична диагноза чрез контрастно изследване, след преценка на  клиничните симптоми / липса на интоксикация въпреки илеусното състояние, симптома на “ експлозията” , циклични субилеусни до илеусни състояния преодолявани временно с клизми, видима перисталтика/ рпи тринадесет деца. Формите на болестта според дължината на сегмента са били следните : ректосигмоидална форма /9/, удължена ректосигмоидална форма до fl. coli lienalis /2/, субтотална форма до fl. coli hepatica /1/ и тотална форма /1/. Извършването на контрастно изследване веднага след балонирането на корема, в илеусно състояние, преди да е направена очистителна клизма или поставена газова тръба, дава възможност, много добре да се очертае границата на аганглионерната зона.

http://www.pedsurgbg.org/plovdiv_abstracts.doc

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
http://www.nhif.bg/downloads/33KP.doc

Първият етап от хирургичното лечение на болестта на Хиршпрунг у деца се предшества от извършване на двустволов противоестествен анус на колона, най-добре в най-ниската част на хистологично верифициран като ганглионарен участък от него. Противоестествен анус задължително се налага при деца в най-ранна детска възраст - до 6-ия месец - при възникнали усложнения, и перфорации на колона, токсичен улцеронекротичен колит - при по-големи деца със силно изразен мегаколон и фекалоидна интоксикация.
Основната хирургична намеса се изразява в ендоректална ректосигмоидектомия - резекция на аганглионарната ректум-сигма, като обемът на резецирането зависи от дължината на патологично променения участък. В резецирания участък се включва и противоестественият анус, като през оформения серозно-мускулен маншон на ректума се извежда надлежащият по отношение на противоестествения анус ганглионарен сегмент на колона. Анастомозата между този сегмент и аноректалната мукоза се извършва екстраанално със запазване на сфинктерния апарат.

Болест на Хиршпрунг e вродено заболяване на дебелото черво, дължащо се на липса на нервно-ганглиеви клетки в стената му и невъзможност за осъществяване на нормалната функция на червото (изхождане на изпражнения). Засегнатите участъци са с различна дължина, при най-честата форма увредата достига до прехода ректум-сигма. Проявява се с упорит запек и липса на спотанни изхождания от раждането. При късно поставена диагноза и голямо протежение на ангангионерния участък може да настъпят животозастрашаващи усложнения - перфорация, перитонит. Диагнозата се установява в специализирана детско-хирургическа клиника с рентгеноконтрастно изследване (иригоскопия) и се потвърждава чрез хистологично изследване на взет чрез ректална биопсия тъканен материал от стената на правото черво.

# 5
# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 102
 catnadeen много полезна информация , още веднъж благодаря  bouquet

# 7
Здравей, lili 77!!!
 ...незнам дали все още се интересуваш от болестта на Хиршпрунг, но предполагам, че щом ти се налага да търсиш такава информация, явно твое много,много любимо същество за теб , страда от такъв проблем ... : (((  /дано да греша/ ....  моето дете беше оперирано преди 10 години от тази вродена аномалия... да ми е живо и здраво , днес то е едно прекрасно пораснало дете, благодарение на професионалната намеса на докторите от Пирогов/ за мен те вече са просто неземни същества,толкова съм им признателна и благодарна за всичко - проф. Ангел Боянов, доц. Панов, д-р Докова, д-р Боева...целия екип от медицински сестри в кърмаческо отделение, както и анестезиолозите ,и сестрите от детска реанимация/...тук във форума като пуснеш търсене на думата "мегаколон" , ще те препрати към друга тема, където д-р Оги /предполагам , че това е доц. Огнян Бранков, завеждащ детска хирургия, към Пирогов/ отговаря на всякакви въпроси относно тези проблеми .. ако вече разбира се не си запозната... не си сама ако решиш да споделиш нещо можеш да пишеш.. : ))

# 8
 • Варна
 • Мнения: 3 102
 irin  благодаря много , аз още се интерисувам защото лекарите постоянно имат подобни съмнения , но явно трудно се открива това заболяване понеже на ренгеновата снимка нищо не се видя . те бяха толкова сигурни а излезе абсолютно нормална снимка .
разкажи при вас как се откри , на каква възраст?

# 9
Здравей, lili 77!
Вроденият мегаколон се нарича още болест на Хиршпрунг. Този вид вродено заболяване се открива след раждането, доколкото ми е известно до преди това,  т.е по време на бременноста не може да бъде установено. При нас болестта се прояви и диагнозата беше поставено във втория месец след раждането, когато спрях кърменето и трябваше да минем на изкуствена храна. Направиха ни хиляди изследвания докато стигнат до вярната диагноза. След това нещата бързо се решиха - оперативно. За да се установи обаче дали това точно е заболяването мисля че само с ренгенова снимка не може да се каже. Прави се специално изследване с контрастно вещество, което се вкарва в червата, за да се види дали точно за това се касае. Вродения мегаколон се характеризира с балониран / раздут / корем, невъзможност за  изхождане по голяма нужда в продължение на много дни в следствие, на което се получава интоксикация на тялото, придружено с мн.висока температура и необходимост от спешна медицинска намеса. Искренно се надявам да не е това и да ви подмине... и все пак ако си обърнала внимание на предното ми писмо Лили, ще се радвам да си прочела нещо повече за мегаколона в дискусията, в която е засегнатата тази тема, и която  вече заема цели девет страници от форума ... там дори има телефон на доц. д-р Огнян Бранков, с когото можеш без притеснения да се консултираш - един от най-добрите е- !!!!! дори само за лично успокоение ... : )) Кажи дали си успяла да прочетеш за тази дискусия ....До скоро!!!

# 10
 • Варна
 • Мнения: 3 102
irin  темата за дете без анус ли имаш предвид  нея е следя за друга тема не се сещам и  с търсачката нищо не излезе
правиха такава снимка с контрастно вещество (каша) нищо нередно не се видя на нея
при вас наред ли е всичко сега ?много ли трудно беше възстановяването? в какво се състоеше тази операция?колко беше засегнатия участък ? само с ренген ли се потвърди диагнозата или последва биосия?

# 11
Здравей, Лили!
Точно за детето родено без анус говорех ... виждам, че си напълно запозната . .. Щом са ви правили изследване с това контрастно вещество/каша/ и  лекарите не са открили нищо значи трябва да нямате такава вродена аномалия, което в случая е най-прекрасното нещо. Определено, когато ти се случи нещо такова, психическия срив е много голям... но сега вече се надявам, че всичко е наред,всъщност всичко е в Божийте ръце! Вече си имам  едно прекрасно пораснало дете, което ходи на училище, смее се, спортува, играе... И след трите операции, които ни направиха, възстановяването беше много добре... учудващо е как децата преодоляват тези неща толкова бързо ...още повече, когато са толкова малки и нямат ясни спомени за случилото се с тях ... Диагнозата ни беше поставена веднага след изследването с  контрастното вещество .. точно се видя какво е ..само с ренген лекарите ни казаха, че не е досаттъчно да се установи ... Направена ни беше и биопсия, която в тези случаи  е задължителна! Засегнатият участък, който лекарите отстраниха мисля, че беше с дължина 7-8см.
Искрено се надявам да сте добре !!!

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 102
здравей ирин ,
много се радвам за успешния ви край от този кошмар да ти е живо и здраво детето и само радости да ти носи занапред
имам още един въпрос става дума за биопсията май и на нас ще ни правят защото се съмняват за някаква ниска форма съвсем в основота на ануса
извинявай че те връщам толкова назад ама пиши какво си спомняш от това - знам че е взимане на тъкан под упойка , но какви са подробностите
как се чувства детето след това ? боли ли?на каква възраст бяхте тогава?
до скоро и благодаря  bouquet

# 13
На бебенцето ми беше поставена диагноза Хиршпрунг и бе оперирано в Пирогов преди 3 месеца. Моля ако има майки чиито дечица са или са били с тази диагноза да ми пишат на email:georgieva76@yahoo.com. Предварително Ви благодаря.

# 14
az sa6to sam operirana ot hirshprung v detska vazras no sega sled 22 godini imam recidiv.znam 4e e mn rqdko i siguro sam udarila jakpota ot tototo.molq vi ako ima nqkoi koito da me naso4i kakvo da pravq za da otarva eventualna operaciq da mi pi6e!!!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт