Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Графството

Мнения: 186
Знаете ли как се правят сърми с листа от прясно зеле? Разбрах, че зелето се вари предварително, но какво друго се прави не знам.
Благодаря за вниманието! Love
Цитирай

дето и гарга не каца

Мнения: 450
Тцъ Naughty,не съм го чувала това,как ли става newsm78 и аз искам да знам
Цитирай

Чехия

Мнения: 1 071
Маме Рали, тука има кисело зеле, ама е рендосано на конци..и се налага да го направя сама, или да приспособявам прясното.
Изрязвам кочана на зелката, но нея я оставям цяла и в подкиселена( с лимонов сок или лимотузу) вряща вода я потапам цялата...
Като омекнат неколкото горни листа отделем ги от зелката и си приготвям за пълнене-като им изразвам дебелата част в долния край...  През това време в тенджарата вече са омекнали следващи и така я размотавам цялата..стига да не е много малка.
Е не като с Бг -зеле, ама като си сложа после и кисело отдолу на тенджерката става вкусно..  chef
Плънката е ясна, като за чушки.. кайма, ориз и лучец подправки.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Точно както ти е казала ivalex   Hug - пускаш го в леко подкиселена вода. Но аз  попарвам листата поотделно, като преди това  ги начуквам леко (с чукчето за месо), за да не са твърди. Вкусни сърми стават и с китайско зеле - действа се по същият начин!  Peace
Цитирай

Има много детски смях.

Мнения: 2 933
Потапяш зелевите листа във вряща вода, в която си сложила сол и оцет.  Peace
Цитирай

Графството

Мнения: 186
Мамчета, благодаря много! Hug
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Аз правя това с потапянето също.
Плънката я позадушавам, също и ориза. Прибавям малков ода към ориза, за да е полуготова.
Навивам плънката.
В тенджерата редя. Ред сърми, ред нарязани домати или на колелца, ред пушено месо някакво ( бекон, врат, филе), повтарям процедурата.
Отгоре слагам обърната чиния за да зативне. Отгоре заливам с доматено пюре или доматена паста разредена с вода.

Правила съм същото но в тава. Там обаче пушеното месо слагам м/у сърмите. Завивам тавата с фолио за 2 часа. Накрая махам фолиото, за да се запече.
Цитирай

София - Света Троица

Мнения: 239
Това е една рецепта на Иван Звездев. Пробвала съм я веднъж без канелата и бахара и станаха доста сполучливи сърмите.

Сърми от прясно зеле с телешка кайма
1 зелка (1 кг)
3-4 с. л. оцет
2-3 щипки сол

за плънката:
250-300 г телешка кайма
1 глава лук
4-5 стръка магданоз
1 кубче телешки бульон
1 ч. ч. ориз
2 щипки настърган бахар
2 щипки канела
1-2 щипки сол

за доматения сос:
5 домата
1 скилидка чесън
4-5 стръка магданоз
2-3 с. л. олио
1-2 щипки босилек
сол на вкус

1. Кочанът се отстранява и зелката се поставя с основата надолу в тенджера с кипяща вода. Посолява се, наливат се няколко лъжици оцет и се вари 10-15 минути под капак. След това се охлажда в леденостудена вода и листата се отделят. 2. Оризът се изсипва в 2 ч. ч. вряща вода, в която е стрит бульонът. Сварява се, като се изчаква да поеме цялата вода. Нарязаният наситно лук се смесва с каймата. Ароматизира се с канела и бахар, посолява се, поръсва се с наситнен магданоз. Добавя се охладеният ориз и се смесват добре. 3. Жилавата част на зелевите листа се отстранява, поставя се малко от плънката и се завиват сарми. 4. Сърцевината на зелката се нарязва наситно и се слага на дъното на тенджерата. Отгоре се нареждат сармите, затискат се с чиния и се налива вряла вода, която да е на нивото им. Посолява се и се вари около 30 минути. 5. За да се приготви сосът, доматите се нарязват и се смилат заедно с чесъна, босилека, магданоза и солта. След това се прехвърлят в тенджерка, налива се олио и се вари 10 минути. Сармите се сервират полети със соса.
Цитирай

Графството

Мнения: 186
Момичета, страхотни сте!
Благодаря много! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.