Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ноем. 2006, 00:01 ч.

Какво се крие в храната на децата ни

  • 2 145
  • 3
  •   1
Отговори
  • 2 етажа над тавана
  • Мнения: 1 792
Публикувам тук 1 статия от сп."Моето бебе и аз" , ноемврийския брой, дано е полезна на някого. Чудих се дали да не е в Кърмаческия или в подфорума за АМи захранване, но не можах да реша къде ще е най-подходящо, ако модераторите решат - да я преместят.

Какво се крие в храната на децата ни
автор: Валентина Янчева
Как да разчетем етикетите на детските храни

Когато преди три месеца за първи път започнах да захранвам дъщеря си, се почувствах доста невежа относно голяма част от информацията на етикетите на детските храни. Първоначално леко се потиснах, но след това осъзнах, че е прекалено да изисквам от себе си да съм запозната с всички съкращения и най-вече с всички там „Е"-та (за които ще ви разкажа). В началото се стараех да купувам храни с най-малко Е-та в етикетите. После се разрових в интернет, за да разбера все пак какво давам на детето си и дали то не е опасно. Въпреки че всички производители твърдят обратното, друго е да се убедиш сам. Оказа се, че многообразието от Е-та е неизброимо. Има около 1000 вида. В тази статия ще се спра са¬мо на тези, които се срещат в етикетите на детските храни.
Хранителните добавки са вещества, добавяни в храните с определена цел, например да за¬пазят качествата на храната или да подобрят цвета и аромата й. Буквата Е и съответен номер означава, че добавката е тествана за безопасност и е одобрена за употреба в Европейския съюз.

Числото след Е-то причислява добавката към една от следните 7 групи:
Група

Добавки               Вид                 Качества                                                    Приложение

Е100-Е182   Оцветители           Използват се, за да подсилят             Използват се, за да подсилят
                                                    естествения цвят на храната или     естествения цвят на храната
                                                    да  оцветят  продуктите, загубили   или да оцветят продуктите
                                                     цвета си при преработка.                  загубили цвета си при
                                                                                                               преработка.

Е200 - Е299   Консерванти     Удължават срока на съхранение        Всякакъв вид консервирани
                                                  на продуктите. Предотвратяват         храни (компоти,сокове,
                                                 развиването  на бактерии, гъбички    конфитюри, сладка и др.)
                                                   и плесени.   

ЕЗОО-Е399      Антиоксиданти  Предпазват мазнините и маслата      Млечнокисели продукти,
                                                   от гранясване. Витамин С е един      десерти, колбаси, краве
                                                   от най-широко използваните            масло, шоколад
                                                   антиоксиданти.   

Е400 - Е499    Стабилизатори   Запазват консистенцията на             Сладка, конфитюри,
                       Сгъстители      продукта                                 желета, кондензирани млека,
                                                                                                             шоколадови десерти, млечни
                                                                                                             продукти

Е500 - Е599    Емулгатори         Запазват формата на продукта.
   
Е600 - Е699    Ароматизатори   Засилват вкуса и аромата на продукта
                       и подобрители   .
   
Е900 - Е999   Пенорегулатори    Използват се в газираните                  Газирани напитки
                                                     напитки като заместител на
                                                     захарта (захарин, аспартам и др.)   

Забележка: Е700 - Е800 са резервни индекси за друга възможна информация. Следователно няма да ги срещате често по етикетите.   

Забранени хранителни добавки:
Е121 - цитрусов червен оцветител
Е123 - оцветител амарант
Е240 - консервант формалдехид

Всички хранителни добавки са обект на строг контрол (или поне така би трябвало да бъде). Тяхното използване е разрешено само ако се счита за необходимо и безопасно. Какво е влиянието им върху организма, е слабо проучено, като една от причините е, че не се знае, като ядете колбас и после за десерт течен шоколад например, какво е количеството добавки, което натрупвате в организма и в какви взаимодействия те влизат с други химични вещества, например лекарства. Според изследвания от последните години употребата на някои хранителни добавки може да причини хиперактивност и други поведенчески проблеми у малките деца. Но засега няма категорични доказателства за това.

Добавки, с които трябва да внимавате:
Е102 - жълт оцветител, използван в различни храни, като сладкиши, газирани напитки и др. Възможно е да предизвика хрема и обриви. Употребата му е свързана и с прояви на хиперактивност у децата.
Е110 - жълт оцветител, използван в сладкиши, кисели млека, желета и др. Употребата му е свързана и с прояви на хиперактивност у децата.
Е122 - червен оцветител, използван в безалкохолни напитки, сладкиши, подсладени млека, мармалади и желета. Както и при другите оцветители, употребата му е свързана с прояви на хиперактивност у децата.
Е124 - червен оцветител, използван в пакетирани супи, сладкиши, безалкохолни напитки и др. Употребата му е свързана и с прояви на хиперактивност у децата. Желателно е да се избягва от хора с астма и чувствителност към аспирина.
Е211 - консервант, използван за предотвратяване развитието на микроорганизми. Широко използван в безалкохолни напитки, кексове, салатни сосове, мармалади. Може да влоши състоянието на деца, страдащи от астма и екзема.
Е220 - използва се като консервант в безалкохолни напитки, колбаси, сушени плодове и зеленчуци. Желателно е да се избягва от страдащите от астма.

Най-често срещаните добавки:
Модифицирано нишесте - това нишесте е с променена структура - накъсана, за да може да се разтваря по-лесно, а и да се усвоява по-лесно от организма.
Ако видите на етикета, че продуктът съдържа и оризово брашно - неговата функция е същата - да сгъстява.
Е300 - под това наименование стои аскорбиновата киселина, по-разпространена като витамин С. Тя спада към групата на антиокислителите, или антиоксидантите. Това са добавки, които предпазват продуктите от разваляне при досега им с въздуха. Фигурират в етикетите и на български, и на вносни пюрета. Количеството аскорбинова киселина, или витамин С, в пюретата задоволява от 30 до 100% от дневните потребности на бебето и детето. Този „внос" в организма е полезен, защото витамин С укрепва имунната система и предпазва от инфекции.
Е330 - това е лимонената киселина. Тя също е антиоксидант и освен това пречи на „покафеняването" на изходните продукти.
Е440 - под това наименование се крие пектинът. Той е емулгатор, което ще рече, че стабилизира храната и пречи съставките й да се разслояват. Освен това съдържа важни хранителни влакнини. които имат свойството да набъбват и така залъгват чувството за глад. Добре е обаче, когато захранвате бебето, да започнете с храни, които са максимално изчистени от подобни добавки, просто защото те ще утежнят работата на бебешкото стомахче.

Какво се крие зад следните надписи:
„Не съдържа консерванти, изкуствени добавки, оцветители и ароматизатори." Използването на всички тези вещества е забранено в производството на хранителни продукти за бебета и деца, тъй като могат да раздразнят стомашно-чревния тракт и да предизвикат алергия. От хранителните до¬бавки са разрешени само тези, които придават приятен вкус - лимонена киселина и аскорбинова киселина (витамин С), за които споменахме по-горе.
„Без захар" или „С добавена захар" По принцип във всеки сок и пюре има естествена захар - глюкоза и фруктоза, които се усвояват лесно от детския организъм и му дават нужната за растежа енергия. Въпреки това много производители добавят захар, за да подобрят вкуса и по-лесното възприемане на продукта от бебето. Когато захранвате бебето или то има стомашни проблеми или алергия, е по-добре да търсите продукти без добавена захар. Така изборът ви ще се стесни съществено.
„Не/съдържа глутен." Важен е, защото бебетата до шестмесечна възраст е препоръчително да не ядат храни, съдържащи глутен, и да бъдат захранени с него най-рано след тази възраст.
Какво е това глутен? Това е белтък, който се съдържа в житните растения като овеса и в гриса. Много бебета не го понасят и на по-късна възраст, по-рядко има и такива, които са с непоносимост към глутена. Точно затова производителите се застраховат, като в пюретата добавят елда, ориз и царевица, защото те не съдържат глутен.
„Не съдържа мляко, лактоза." Този надпис е много важен, защото напоследък зачестяват случаите на бебета с алергия към белтъка на кравето мляко. Ако сте майка на такова дете, ще ви се наложи много внимателно да четете всеки етикет и да се застоявате на щандовете за детски храни значително по-дълго от останалите майки. По принцип млякото и млечните продукти се добавят в пюретата, за да бъдат те по-хранителни. Това се постига благодарение на млечния белтък, мазнини, калций и витамин В2. Те се усвояват по-трудно, затова се дават едва към 5-6-месечна възраст и това подсилва организма на бебето. Но в същото време белтъкът на кравето мляко е силен алерген и е забранен за деца с такава алергия най-рано до годинка.
Има и още един вид непоносимост - към млечната захар - лактозата. Това е и най-честата причина за разстройство у децата до годинка. Поради тази причина на деца с подобна непоносимост не трябва да се дават продукти, съдържащи мляко, а значи и лактоза.
„Обогатено с желязо" През първите 3-6 месеца подобен „внос" на желязо е полезен и с голямо значение за бебешкия организъм. На този етап запасите, получени от мама, се изчерпват, а собствени бебето все още не е натрупало. Затова, за да защитят детето от анемия, производителите обогатяват своите продукти с желязо. А за да подобрят усвояването му от организма, се добавя и витамин С.
"Обогатен с калций”  Калцият е особено важен за формирането на костната структура на бебето и за предпазването му от рахит. Освен това той участва активно в кръвосъсирването и е важен за нервната система. Надявам се, че тази информация ще ви помогне вече по-добре да четете написаното на етикетите на детските храни. И, естествено, не забравяйте елементарното - да погледнете срока на годност и целостта на опаковката!   Приятно пазаруване!

# 1
  • София
  • Мнения: 874
Благодаря Бабъл,
много полезна информация. ще я имам предвид за в бъдеще.

# 2
  • Мнения: 5 003
Благодаря Бабъл,
много полезна информация.
  newsm10 Благодаря!

# 3
  • Мнения: 747
Eто още по-подробно за Е-тата:
http://www.analytica-bg.com/pages/e/

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт