Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ноем. 2006, 10:38 ч.

турско АШУРЕ

  • 34 920
  • 26
  •   0
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 665
Здравейте момичета! Моя позната ми се похвали, че опитала в турската сладкарница в Пловдив ашуре, което било на светлинни години от нашето като вкусови качества. Било невероятна вкусотия и нямало нищо общо с това, което ние разбираме под АШУРЕ /а именно "варено жито + нишесте"/.
     В турското ашуре имало стафиди, сушени плодове, сушени череши, суш. кайсии, суш. смокини, жито, нахуд, дребни зърна фасул. Било много сладко и ароматно и невероятно вкусно.
     ЗНАЕ ли някой турската рецепта за ашуре??????????

Питам, защото не разбирам турски и не мога да превеждам, но сигурно има сред вас и такива, които могат да преведат рецептата от някой турски сайт.
ИМАМ огромното желание да си направя за Коледа именно такова ашуре. Да изненадам семейството ми с този фантастичен крем полят със сладък сироп. bowuu bowuu bowuu

МОЛЯ МОЛЯ МОЛЯ ВИ дайте ми рецептата ако можете, но не на българското а на ТУРСКОТО ашуре с плодове

# 1


http://www.discoverturkey.com/Russian/kultursanat/b-h-yemek9.html

Ашура

Состав    Мера    Количество
Дробленная пщеница для ашуры    1 стакан    180 гр.
Горох бараний    1/3 стакана    6 гр.
Фасоль    1/3 стакана    60 гр.
Рис    2 столовых ложок    15 гр.
Вода    "12,5 стаканов"    "2,5 кг"
Сушеный абрикос    10 штук    60 гр.
Сушенный инжир    5 штук    125 гр.
Изюм без косточек    1/2 стакана    50 гр.
Апельсин    1 штук    120 гр.
Сахар    1 2/3 стакана    300 гр.
Розовой воды    2 столовых ложек    20 гр.
Грецкий орех (не измельченный)    2/3 стакана    65 гр.
Гранат    Половина    50 гр.

Количество порций : 10

Приготовление

Вымыть пщеницу, горох, фасоль и рис. Фасоль и горох выдержать в воде по 200 гр. за сутки, рис же с ддвумя стаканами воды. Варить дробленную пшеницу пока не выйдет крахмал. При необходимости тушить горох в плоской кастрюле. Вымыть сухофрукты и держать в 1,5 стакане воды 2 часа. Приготовленный продукты и фрукты перемешать и варить 15 минут. Ояичтить апельсин, кожуру нарезать длиной 3 – 4 см, апельсин нарезать на 4 – 5 долек и добавить в сваренную массу вместе с кожурой и варить 5 минут, добавить сахар, варить еще 1 – 2 минуты и выключить печь. Добавить розовую воду, размешать и положитьт на тарелочку, сверху украсить орехом и гранатом.

Същата рецепта на английски език - http://www.discoverturkey.com/english/kultursanat/b-h-yemek9.html

# 2
 PartyПращам ви една рецепта на арменско "ашуре". половин килограм жито, ядки печени неосолени и изчистени от шлюпките /орехи, лешници, фъстъци, бадеми и стафиди/на око , за да не потъмнее житото ,канелени пръчици, захар на вкус.     
      Житото се сварява добре, когато е почти готово се прибавят захарта, ядките и канелата на клечки. Ври половин час след това канелата се отстранява и се слагат в купички или чаши. ВНИМАНИЕ! Да не сгъстите много житото, защото когато изстива то се сгъстява още и се напуква.

# 3
  • БГ
  • Мнения: 632
sylya, виждам, че си от Пловдив, препоръчвам ти да отидеш и да опиташ на място въпросното ашуре! Божествено е, особено с топка сладолед и заливка по избор! Познавам собствениците и точно от тях зная, че рецептата си е лично тяхна и я пазят стриктно в тайна! Рецептите за турско ашуре, които ще намериш в никакъв случай няма да са същите като това, което ще хапнеш на место!

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 665
хехехеее.......Как изровихте тази тема?! Писала съм я преди година и вече опитах въпросното ашуре. Вярно ли е, че тази сладкарница всъщност се "въртяла" от арменци, а не от турци???
             Praynig Ашурето им наистина е прекрасно. Само да ти кажа, че наистина си права, защото майка ми каза че можела да го направи "в къщи" и тя с плодчета и толкова ароматно ...... 
 Обачееееееееееее ........ НЕ стана.
             
От къде ли не четох рецепти, купих най-различни сушени плодчета. Дори ми направи впечатление, че в турското ашуре има плодчета от компот от праскови/кайсии. Абе ароматизират го с нещо. Мисля, че е с розова вода. Не знам какво стана, но нашето не стана. Хем няколко пъти го пробвахме. Иначе в Турция съм била, но не съм яла там. А не би трябвало да кой знае каква философия.  newsm78

# 5
  • Мнения: 2 103
Ашуре
2 ч.ч жито (твърдят че имат специално жито за ашуре)
1ч.ч. леблебия
5ч.ч. захар
1ч.ч. боб
15ч.ч. вода
½ ч.ч. ориз
1ч.ч. стафиди
1ч.ч. кайсии нарязани на кубчета(сушени)
сушени сливи
1ч.ч. нарязани сушени смокини
1 портокал
За украса счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар
Начин на приготовление
Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 вечер.
На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната.
Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно.
Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4.5 часа на тих огън за да омекне добре./ в това време е включено и времето, през което и оризът трябва да се свари/ След като житото се свари и се получи гъста чорба
се добавя захарта , леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите.Къкри до готовност
/в рецептата пише , че след като се смесят всички продукти, се оставя да ври като 2-3 пъти трябва всичко да кипне/След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки пожелание(орехи, лешници, бадеми)

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като истине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар пожелание розова вода
Afiyet olsun!!! или на български да ви е сладко Simple Smile   bouquet




Последна редакция: пт, 08 юни 2007, 14:40 от Айля

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 665
Айля браво на теб!!! Правила ли си тази рецепта или просто я превеждаш за нас? Ако си я правила какви са ти впечатленията ?

# 7
  • Мнения: 2 103
Баба я прави по принцип де има си месец на ашурето и тя ни прави много често пък и то е голям "севаб" или голямо добро  Wink Аз сама не съм я правила,  лично леля която е в Турция я питах ей сега за Ашуре. Яла съм да, рецептата е изпитана. Горе долу житото къкри цяла вечер на печка с дърва  Hug права си да розовата вода придава вкус а откъде може да се вземе незнам поне за БГ   bouquet

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 665
Благодаря ти!
Тук розовата вода съм я виждала само в аптеките, но не знам дали се пие от тази. Обаче ако си купиш сладко от рози в България и го разредиш в вода сигурно ще получиш розова вода. Поне така си мисля.

 newsm78

# 9
  • Мнения: 2 103
Благодаря ти!
Тук розовата вода съм я виждала само в аптеките, но не знам дали се пие от тази. Обаче ако си купиш сладко от рози в България и го разредиш в вода сигурно ще получиш розова вода. Поне така си мисля.

 newsm78

Тази от аптеките едва ли става за сладко  Naughty
То целта на розовата вода е да придаде някакъв много приятен вкус и аромат може в България да го има в арабските магазини  newsm78 честно казано разредено сладко от рози с вода незнам дали ще свърши работа
 Thinking

# 10
  • Мнения: 506
В гр.Шипка до храм-паметника обикновено има много сергии, на които се продават различни продукти от рози. Там една от продавачките веднъж обясняваше, че тази розова вода, която е в пластмасови шишенца е само за външна употреба, а тази в стъклените шишета може да се използва и за ароматизиране на сладкиши или пък по няколко капки във водата за пиене. Там такава вода се продаваше в шишета от 1 литър и беше доста по-скъпа от другата, която е само за външна употреба. Но другаде не съм виждала. Може би където има специализирани магазинчета или щандове на фабриките за розови продукти (Казанлък, Карлово) ще има такава розова вода.

# 11
  • Мнения: 10 295

Това научих от руски форум.
"Сладко" от рози
използват се листенцата от чайни сортове роза - 300 гр
захар - 600 гр

Листенцата без да  се мият,  се посипват със захарта и се претриват с ръце, докато започнат да пускат сок. Получената смес се поставя плътно в буркан, покрива се с полиетиленово фолио или пластмасово капаче и се поставя на хладно място. Добавя се в чай и е много полезна при болки в гърлото, стоматити и особено за малки деца.
Помислих си, дали не би свършила работа и при ашурето вместо розова вода. newsm78

# 12
  • София
  • Мнения: 111
Розова вода съм виждала по арабските магазини на ул.Цар Симеон, където се пресича с пазара.Те са един до друг там и със сигурност е за готвене тази.

# 13
   ::розовата вода в аптеките също става за ароматизиране на сладкиши и други десерти

# 14
  • Мнения: 506
   ::розовата вода в аптеките също става за ароматизиране на сладкиши и други десерти

На някои от видовете розова вода пише "Само за външна употреба", така че - внимавайте.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт