Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
15-26 от 26 отговора
Мантъ, е арменско предястие което се пече във фурна и след това се залива с пилешки бульон и сок от лимон .Понеже езикът е непознат за българите и няма аналог за превод чрез друг език БУКВАЛЕН превод означава КОРОНА. Не се прави скайма и няма нищо общо с кнедли и пелмени.
Цитирай


http://www.armory.com/~turkiye/turkey/genel/cuisine/asure.html

този линк е за рецепта на ашуре

някой от може ли да ми каже що за птица е Dovme или Dövme на турски ?
предполагам, че е някакъв специален вид жито, специално за ашуре, ама ако може някоя по-запозната мама да ме светне  Praynig
а и ако каже откъде да се сдобие човек с него - цена няма да има  Mr. Green
Цитирай


http://www.armory.com/~turkiye/turkey/genel/cuisine/asure.html

този линк е за рецепта на ашуре

някой от може ли да ми каже що за птица е Dovme или Dövme на турски ?
предполагам, че е някакъв специален вид жито, специално за ашуре, ама ако може някоя по-запозната мама да ме светне  Praynig
а и ако каже откъде да се сдобие човек с него - цена няма да има  Mr. Green

Dovme означава татоо  Mr. Green но на турски, а иначе на английски доколкото разбрах грухана пшеница
Цитирай


Айля , то че е грухана пшеница е ясно  Smile
само се чудех дали няма някакъв специален вид такава дето да е за ашуре  Thinking
защото нашият булгур и турският и арабския са различни.
както и кус-куса ....

например тук  (доколкото разбирам) се използва такава пшеница

- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru üzüm
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir
- 1 su bardağı soyulmuş badem
- 5 su bardağı toz şeker
- 30 adet kuru karanfil
- Üzerini süslemek için iri cekilmis ceviz, fındık, nar tanesi (zevkinize göre)

всички други съставки са ясни  - нахут, фасул, каисии, стафиди, бадеми, захар и карамфил и ядки Mr. Green
« Последна редакция: Пет., 26 Окт. 2007, 12:58 от esme_bolger »
Цитирай


Аз в поста си по горе съм писала, че има специално жито за ашуре, на опаковката си му пише, но аз вкуса на българско жито незнам, така че разлика не мога да направя  Mr. Green

Цитат
Ашуре
2 ч.ч жито (твърдят че имат специално жито за ашуре)
Цитирай


Аз лично никога не съм правила ашуре,но сестра ми живее в Турция и често си приготвят.Току-що я попитах за житото,дали е специално за ашуре.Каза ми,че е обикновено.Допълнително ще питам за рецептата.
Цитирай


Аз лично никога не съм правила ашуре,но сестра ми живее в Турция и често си приготвят.Току-що я попитах за житото,дали е специално за ашуре.Каза ми,че е обикновено.Допълнително ще питам за рецептата.

На опаковката пише "за ашуре"  Party
 Laughing

« Последна редакция: Пет., 26 Окт. 2007, 15:26 от Айля »
Цитирай


Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”
Цитирай


НИЕ В РУСЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ВИ ПОЧЕРПИМ С ИСТИНСКО ТУРСКО АШУРЕ АКО ИМА ЖЕЛАЕЩИ ВИНАГИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ НО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛ 082/875532 В-К ЗАМАН/РУСЕ
Цитирай


rozowata woda ot aptekite stawa za asure dobawya se malko za aromat
Цитирай


Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”
Цитирай


Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти:
500 гр. жито (грухана пшеница)
200 гр. захар
100 гр. орехови ядки
100 гр. стафиди
40 гр. нишесте
1 ч.л канела
2,3 капки розова вода
Пудра захар за поръсване и дребни бонбонки.
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се притрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл. вода нишесте и сместта се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подобящи съдове, като пласмасови еднократни чашки и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени, натрошени печени орехови ядки и пудра захар.



В-к “ЗАМАН”
Цитирай


15-26 от 26 отговора