Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ноем. 2006, 14:03 ч.

Бебешки пубертет или детегледачката я изнервя?

 • 2 907
 • 67
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 909
Пуснах темата в дира, пускам я и тук

Момичета, обръщам се към вас, с надеждата да споделите опит и да прецените ситуацията, понеже аз не съм съвсем безпристрастна.

От началото на ноември сме с нова детегледачка. 2-3 дни след пристигането й, Сара (1г. 8м.) си промени държанието. Започна да пищи, когато не получи нещо, когато не стане на нейното, станала е нервна... от 3-4 нощи насам не иска/не може да заспива вечер в определния час.
Винаги сме я слагали в 21.00ч в леглото и до 21.30 е заспивала без проблем, но този час взе да се измества - снощи успяхме да я сложим да легне в 23.40.
Изглеждаше просто сякаш не е изморена.
Напоследък много се е пристрастила към залъгалките. Винаги ги е търсила, но предимно преди лягане. Сега и денем е станала много зависима от тях и ако няма залъгалка, може да стигне до истерия.

Първият ден, когато новата детегледачка беше с нас, тя без никакво предупреждение и с много рязко движение и дръпна залъгалката от устата - Сара рева 10-ина минути!

Сара по принцип винаги е била спокойно и некрещящо дете, но през последните 2-3 седмици стига статуса "невъзможна"!
Забелязвам, че когато сме двете сами, тя не е такава.
Ако се тръшка, й правя забележка, може и да й викна, но файда няма.
Когато всички сме наоколо (знам, че и с други деца това не е несрещано) тя е нервак и иска всичко да става на нейното.

Промените в поведението станаха изведнъж, а не постепенно.
Детегледачката... за 1 месец се представи в не най-добрата си светлина.
Напр. на 10-ия ден тя заяви, че може би ще трябвало да си тръгне, понеже в България ставало нещо лошо. Никой не бил болен или умрял, ноне може да каже сега какво е. Ние с мъжа ми се чудихме какво да предприемем. До вечерта тя ни успокои, че няма да си ходи.

На следващия ден се разбра, че (аз бях пускала тема за да питам) снаха й, която от 8г. не може да има деца, е бременна, но детето от 2 седмици няма сърдечна дейност и ще правят аборт.
И нашата пак си затръгва! Ние вече с мъжа ми се побъркахме, защото тя беше тук едва от 11 дни !
Тук е мястото да отбележа, че тя миналата година е била в Щатите, 6 месеца, пак е гледала дете.
По време на престоя й там е починал баща й. Тя не се е прибрала в България!
Жената явно е психически неуравновесена, работи като детска учителка в д. градина.
Аз я познавам бегло - живее в блока на майка ми, но винаги съм я мислела за много добра и жизнена.
Тук тя показа, че е едно голямо дете, което не знае как да се държи, няма авторитет... абе...

Един ден аз й извадих филми на ДВД с български субтитри и й ги сложих на видимо място, върху един кашон (наскоро се местихме Simple Smile)).
Тя попитала мъжа ми, докато аз съм била на работа, дали да не ги прибере в нейния гардероб, в стаята си.
Той й казал да ги остави там, където са.
Вечерта аз се прибирам, нищо не знаеща за проведения разговор м/у тях двамата и тя от вратата ме посреща с думите
"аз май сгреших, понеже прибрах филмите, които ти ми даде в моя гардероб".
Аз й отвърнах, че няма проблем и да ги сложи пак на кашона.
По-късно споделих с мъжа ми и той побесня. Излиза, че неговото мнение, което тя иска (а и той й е шеф) за нея не е важно и тя си прави каквото си е наумила.

Миналият ден Сара включила 3 котлона в кухнята... на печката имало найлон и той се подпалил, съответно кухнята се опушила зверски!
Мъжът ми влезнал да проветрява, а детегледачката хванала Сара за ръката и я завела, насред пушилката, в кухнята, за да й обяснява, че това, което е направила е опасно!!!!!
Аз се чудя, познавайки мъжа си, тази жена как е все още жива!

И последното, което ме притеснява много е, че Сара от няколко дни явно развива фобия, че е мръсна.

Ако си надраска ръката, тя започва да плаче, стига до истерия, сочи изцапаното място и само повтаря "мъсноооо"... скъсва се от рев.
И се чудя дали тази не й насажда някаква болна мания?

Много са примерите, споделих най-драстичните.
Притеснено ми е толкова много, че се замислям дали да не инсталирам тайно камера, за да следя какво става, когато ни няма.

С мъжа ми работим на смени, понякога и събота й неделя, затова сме зависими от човек, който може да е на наше разположение.
На тази жена й остават още 2 месеца, но не знам ние как ще ги преживеем.

Моля ви за мнения - нормално ли е това, което става с детето? Пак повтарям - винаги е била много спокойна, кротка - всички го казват, ние също го виждаме.
Но последните седмици виждам, че нещо става, а не знам къде е причината.

Aко и това е от значение - Сара започна да се буди нощем, идва при нас, иска вода... и плаче, ако й откажем нещо .

От около 2 седмици пищи неистово, ако е наакана и тръгна да й сменям памперса. Плаче сърцераzдирателно, хлипа, zахласва се...  Cry

# 1
 • Мнения: 9 134
Джеми, от това, което пишеш разбирам, че са се събрали два фактора накуп.
Бебешкия пуберитет е едно на ръка, но непоносимостта на детето към детегледачката е повече от явно. То изпада в стрес от нея и затова в един момент избиват всичките прояви.
Махнете тази жена. Намерете друга, знам, че не е толкова лесно, но е за доброто на детето.

# 2
 • Мнения: 1 909
Не бих каzала, 4е Сара има непоносимост към нея, понеже я търси, радва й се, като я види след няколко 4аса...
Странен на4ин на иzраzяване би било това, не смяташ ли?  Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 5 183
И според мен тази жена и Сара нещо не могат да си паснат. Само измъ4вате детето. Сложна работа е да домъкнеш детегледа4ка от БГ. Не е толкова лесно, колкото ако е местна или поне с някакъв установен статут в страната. Просто й казваш, 4е не се нуждаеш пове4е от услугите й и край - та си намира другаде работа, а така ... не знам какво да те посъветвам, зависи и какво сте се разбирали с жената. Все пак се е грабнала от България специално да дойде при вас, нали? Не е била в страната и да се хване при вас, а вие сте я повикали ... ако я уволните какво става с нея? Но пък от друга страна детето ти е най-важно, нали заради него е тук.

# 4
 • Мнения: 1 363
Може да е смесица от двете -бебешки пубертет и детегледачката.

От това, което ти описваш за нея -гледачката- си създавам мнение, че не бих искала тази жена да се грижи за моето дете.
Кой знае какви ги върши и му ги говори на детето. Ще ти пиша на лична, защото не искам да засегна никой с изказването си, някой по- чувствителен може да се разпознае.

Слагай скритата камера.

# 5
 • Germany
 • Мнения: 1 254
Да ти кажа - аз лично бих я сменила веднага!!! По разказа ти, направо ми става лошо. Аз също имам опит с детегледачки и такава изобщо нямаше да търпя, още повече че си имам и лош опит. В София работех и ми трябваше детегледачка - за мой късмет намерих 2 - които работеха на смени, тъй като бяха току що пенсионирани детски учителки и искаха да работят по половин ден и да имат половин свободен ден. Жените бяха повече от прекрасни, гледаха сина ми като свое дете, че покрай него и нас Grinning. Детето тъкмо беше на 2г - трудната възраст - справяха се страхотно...Но имаше условие лятото един месец да са в отпуска - искаха да си ходят по вилите и тогава намериха заместничка, своя приятелка, която беше една много едра жена, огромна бих казала, дори трудно подвижна, но все пак е действаща учителка...и беше с малко дебел глас...първоначално хич не ми хареса, но започна тя да замества. Тъкмо беше период в който махахме памперса и не знам какво беше станало точно но така го беше уплашила да не се наака в гащите, че 1 месец след това не можеше да ака Cry свещички, доктори, ревовеее, стомаха му се подуваше - и всичко беше на психологическа основа - голям стрес имаше детето от ходене по голяма нужда - с 300 зора се управи - и от тогава си имам едно на ум, че не ми ли хареса нещо в една детегледачка трябва да се сменя веднага. Пък и детето само си показва когато някой не му харесва.

Успех  bouquet

# 6
 • Мнения: 5 183


От началото на ноември сме с нова детегледачка. 2-3 дни след пристигането й, Сара (1г. 8м.) си промени държанието. ... Първият ден, когато новата детегледачка беше с нас, тя без никакво предупреждение и с много рязко движение и дръпна залъгалката от устата - Сара рева 10-ина минути!
Сара по принцип винаги е била спокойно и некрещящо дете, но през последните 2-3 седмици стига статуса "невъзможна"!
...Промените в поведението станаха изведнъж, а не постепенно.
Детегледачката... за 1 месец се представи в не най-добрата си светлина.

Напр. на 10-ия ден тя заяви, че може би ще трябвало да си тръгне, ... До вечерта тя ни успокои, че няма да си ходи.
...
Жената явно е психически неуравновесена, ...Тук тя показа, че е едно голямо дете, което не знае как да се държи, няма авторитет... абе...
... Излиза, че неговото мнение, което тя иска (а и той й е шеф) за нея не е важно и тя си прави каквото си е наумила.
Миналият ден Сара включила 3 котлона в кухнята... на печката имало найлон и той се подпалил, съответно кухнята се опушила зверски!
Мъжът ми влезнал да проветрява, а детегледачката хванала Сара за ръката и я завела, насред пушилката, в кухнята, за да й обяснява, че това, което е направила е опасно!!!!! ...И се чудя дали тази не й насажда някаква болна мания?

Много са примерите, споделих най-драстичните.
Притеснено ми е толкова много, че се замислям дали да не инсталирам тайно камера, за да следя какво става, когато ни няма.
...На тази жена й остават още 2 месеца, но не знам ние как ще ги преживеем.


Ами ето откъде оставаме с впе4атление, 4е на Сара не й се отразява много добре присъствието на тази жена.

# 7
 • Мнения: 9 134
Щях да цитирам същото като Майка.
Това, че детето и се радва, добре, но напрежението между вас като нейни родители и детегледачката тя го усеща и затова е объркана.
Мира е права за скритата камера - да имаш черно на бяло.

# 8
 • Мнения: 1 909
Сара и с акането има проблем, откакто тя е тук, един постинг тук ме подсети 3атова

копвам текста от дира, който бях писала

Девойки, снощи купих нс Сара гърне.
И тъкмо си представях как ще й го покажа, да го раzгледа (има раzни нарисувани феи по него), да свикне с него и тя пристигна при мен хленчейки.
След малко обаче хленченето се превърна в жално плачене и на моменти дори иzби на истерия. Между хлиповете чух, че се напъва и ми стана ясно какво прави. Иzчаках я да свърши и както винаги я поканих да идем да сменим памперса. И като се zатръшка това ми ти дете, ама наистина притеснено, zахлипа... аz се хванах zа главата.
Гушнах я и почнах да свалям панталона, но като смъкнах памперса, тя си го zадърпа нагоре, като гащи, сви се в ъгъла и zатропа с крачета, ридайки панирано.

В първия момент се стреснах от реакцията, но после пораzмислих дали вече не я е срам като се наака? Или има друга причина zа реакцията?
Толкова мъчно ми стана, понеже видимо детето страдаше и аz в първия момент не можах да отреагирам правилно, т.е. не zнаех как да реагирам 
Иzчаках я да се поуспокои, вzех я в мен и я zанесох в хола, пуснах й любимите Лило и Стич и едва тогава тя ми раzреши да сменя памперса.

Имате ли опит с подобно поведение и какво е обяснението zа него? Никога не съм виждала детето си така стресирано, иzплашено и със сигурност искам да й спестя zа в бъдеще такъв стрес.


**********

Сара по4ти всеки пьт след наакване реагира така, снощи пак имаш истери4ен пристьп...
Не мога да ви опиша какьв бе3силен бяс ме тресе в момента.  #Cussing out Close

# 9
 • Germany
 • Мнения: 1 254
geminarius, защо не поискаш препоръки за тази жена - казваш, че и преди е била детегледачка?? Доколкото знам тук всички практикуват така, дори аз самата съм решила ако взема гледачка да я проверя първо чрез предишните и работодатели.

# 10
 • Мнения: 1 909
geminarius, защо не поискаш препоръки за тази жена - казваш, че и преди е била детегледачка?? Доколкото знам тук всички практикуват така, дори аз самата съм решила ако взема гледачка да я проверя първо чрез предишните и работодатели.
Понеже тя е съседка на майка ми. Аz винаги съм я виждала да подти4ва след раzни де4урлига, които гледа. Винаги е била zасмяна, симпати4на... говорили сме си много пъти, внимателна е, иzглежда добри4ка...

# 11
 • Мнения: 907
Не съм имала проблеми и с 2та, а отрано съм имала детегледачки. Е, плакали са като усетят, че излизам, но без промени в поведението иначе. Мога да ти препоръчам една проверена жена от БГ, има дъщеря тук. Ако те интересува, драсни на лични или емаил.

# 12
 • Мнения: 812
Не бих каzала, 4е Сара има непоносимост към нея, понеже я търси, радва й се, като я види след няколко 4аса...
Странен на4ин на иzраzяване би било това, не смяташ ли?  Rolling Eyes
Нека напиша това не само за твоя случай,но и други които тепърва предстоят или имат проблем с детегледачки.
Когато взимаш детегледачка да живее във вас,тя трябва да се почувства част от семейството,не може ти да казваш:и мъжа ми и е шеф!И аз съм и шеф!
И да очакваш от този човек открити отношения(какво става със семейството и в Бг или въобще).Има един период на адаптация на децата,който не искат момичето,отблъскват го...и т.н (много сем.именно затова не искат да сменят често момичетата).Аз лично съм оставяла децата когато са готови,сами да дойдат и да се заинтерсуват от мен,да играем и да говорим.
Два пъти съм била ау-пайр при семейства,и двата пъти е било едно и също.След 1-2 месец има сблъсък на характери,навици,привикване или както искаш го кажи.Важното е ти като жена,да намериш правилният подход към човека(ако отсреща наистина седи такъв),аз от моя страна съм правила много компромиси,но след това са ми се отблагодарявали със същото.Не гледай на нея като на враг,знам че е много трудно 2 жени да живеят в един дом,но както казах с взаимни компромиси,нещата могат да се нагодят.Ако толкова се съмняваш в нещо винаги можете да я изненадате,или да я проверите.Ако мислиш,че не прави нещата както трябва седни и и го обясни,ако трябва и го напиши,но не от гледна точка на Шеф,а на приятелка.За да се отнася добре с детето ти,детегледачката трябва да е в добри отношения с вас!
Дано съм ти помогнала със съвет от гледна точка на другият лагер.И все пак гледай кое е най-добре за мъника,ако  не е тази,друга ще е,но тази с която ще се разбирате и ще има хармония!Успех

# 13
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Леле,Джем сви ми се сърцето докато 4етях... Confused
Няма да коментирам добра ли или лоШа дететгледа4ката.На мен ми настръхна косата само заради факта,4е докато е била с нея Сарри4ка е успяла да вклЮ4и котлоните. Мисля ,4е това е достатъ4но показателно и аз ли4но на твое място Щях да я разкарам. Знам,колко е трудно да се намери друга,но все пак е по_добре отколкото да рискуваШ да я поверяваШ на грижите на тази жена,на която явно не може да се има доверие. Crossing Arms

# 14
 • Мнения: 1 909
Леле,Джем сви ми се сърцето докато 4етях... Confused
Няма да коментирам добра ли или лоШа дететгледа4ката.На мен ми настръхна косата само заради факта,4е докато е била с нея Сарри4ка е успяла да вклЮ4и котлоните. Мисля ,4е това е достатъ4но показателно и аз ли4но на твое място Щях да я разкарам. Знам,колко е трудно да се намери друга,но все пак е по_добре отколкото да рискуваШ да я поверяваШ на грижите на тази жена,на която явно не може да се има доверие. Crossing Arms
Не 3нам ве4е какво да мисля, какво да правя... утре ще си в3ема болни4ен, 3ащото днес цял ден акьльт ми е в нас - какво става, което няма да ра3бера... смяната ми е скапана, не мога да видя дьлго Сара и не мога да я усещам, вьпреки силната врь3ка, която имам с нея.
Ве4е ми се реве от бе3силие.  Cry
Пак си говорихме с Добрин - мислихме да поговорим с жената серио3но, но това е невь3можно.
Тя винаги 3аема отбранителна по3иция, сяка6 я упрекваме. Не3ависимо дали й ка3вам какво да обле4е на Сара или я питам какво е яла на обяд.
Днес я помолих да вдига на Сара щорите в стаята, понеже тя всяки сутрин я преобли4а на лампа и смькнати щори и после отиват в хола и а3 вдигам щорите.
И пак твьрди, 4е не ги оставя смькнати. На 4ерното ка3ва бяло. В климактериум е, одеве ра3ка3вах на едно друго моми4е...
а3 ве4е си мисля, 4е тя ни се подиграва и 4е някои неща ги прави напук. Не може да има толкова перде-4овек  #2gunfire

Ето и други слу4аи

Сара беше с вирус няколко дни и два дни поред вдигна 40 градуса.
Ден два след като се стабилиzира се случва следното :

Аz бях на компютъра, жената си сгъваше чадъра, който беше оставила на балкона да съхне.
Времето студено, тя zастанала на отворената балконска врата, отвътре и сгъва отнесено. Поглеждам бегло към нея и виждам Сара на балкона, иzвън прага. Т.е. те са на 20см една от друга. И й каzвам "прибери я, моля те". Тя продължава да сгъва чадъра и каzва "Сара влеz вътре". Сара обаче прекосява балкона и се оzовава до перваzа, а там духа вятър (вечерно време беше).
Аz иzсъсквам "няма прибери се - хващаш я и я прибираш!" ; скачам, прекосявам целия хол, минавам преz нея като фурия и грабвам Сара, прибирайки я почвам да говоря, че навън е студено (сиреч думам ти дъще, сещай се снахо, а отвътре ми кипи...     ...   а3 сьм с голяма уста, но специално кьм нея гледам да сьм коректна, да не я 3асегна, 4е каквато е луда, пак ще поиска да си 3атрьгва.
И 3атова прегльщам 99% от нещата, които ме дра3нят, 3а да не я 3асегна) онаzи продължава да стои на вратата, държи си скапания чадър и нарежда невь3мутимо "да, Сара, навън вече е студено..."
 #Cussing out

какво е това нещо?
 Close

Ето сега я питах по телефона дали Сара е нервна, като ни няма преz деня - не, много била добри4ка, не нервни4и... супер бебе.

Последна редакция: вт, 28 ное 2006, 19:34 от geminarius

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт