Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ноем. 2006, 14:31 ч.

Готвене в микровълнова печка - аргументи против?

  • 12 347
  • 28
  •   1
Отговори
  • навън
  • Мнения: 572
Здравейте,
За първи път влизам в този форум и вярвам, че готвещите майки ще са отзивчиви и ще ми отговорите...

Интересувам се защо не трябва да се готви в микровълнова печка - какво по-вредно става на хранителните продукти при тази термообработка, от вредното при обикновено печене в обикновена печка...?
 newsm78

# 1
  • Тайна, майна
  • Мнения: 233
И аз попитах същото в една друга тема, ама не получих отговор. Имам МВ от около месец и редовно си готвя в нея. Става по-бързо. И по-икономично, както казват хората. За полезно и вредно не мога нищо да кажа. Скъпият не се е оплакал да му става нещо или да не му е вкусно. Последното, което готвих беше снощи мусака. Много я хареса.
Побутвам темичката, та някой да обясни вредата от готвенето в МВ.

# 2
  • BG
  • Мнения: 4 546
http://micro.nebelservice.com/site/danger.htm
тук пише нещшчко по въпроса

# 3
  • София
  • Мнения: 1 723
Сара за какво ти е да готвиш в нея?Нали си имаш друга печка.Ние имаме от сто години микровълнова но никога не готвиме на нея,въпреки това всеки ден я използваме за претопляне е просто незаменима,за подгряване на вода,мляко,за размразяване,а сега и за стерилизатора WinkТака че какво се чудиш?Микровълновата не може да ти замени другата печка,нито пък другата печка микровълновата.А  за вредността-не вярвам newsm78

# 4
  • USA
  • Мнения: 50
Здравей Сара,

Аз не готвя в микровълнова, само затоплям, макар, че ми се иска да метна микровелето на боклука.
Преди около година споменах на моята братовчедка как приготвям овесени ядки на микровълнова, а тя ме попита : "Защо ги приготвяш на микровълнова, не знаеш ли, че това е вредно?". Тогава тя ми обясни защо е вредно, но аз не мога да го обясня съвсем ясно. Това, което разбрах е, че храната се облъчва и настъпват химически промени на молекулярно ниво (нарушават се връзките между молекулите) и имено това прави такава храна канцерогенна. Оттогава ползвам тази печка много по-рядко.
Все пак да спомена, че братовчедката ми е медик и преподава "Хигиена на храненето" на студентите по медицина във Варна.

# 5
  • навън
  • Мнения: 572
Точно така, Грани, разбиват се връзките между частиците в мулекулите, но също се и образуват някакви неизвестни телца...Четох малко по въпроса в нета...нямах време за всичко..., та разбрах, че храна след облъчване в микровълнова води до понижаване хемоглобина в кръвта на човека. И други последствия има, но явно тук никой нищо не знае, може би ще трябва аз да попреведа малко писано от нета и да го пейстна тук, за който се интересува.
danielad, искам да се информирам повече, не че смятам, че ще се убедя да купувам микровълнова, щото нямаме къде да я скътаем , у нас, но съм си любознателна по природа, та това е.

# 6
  • най-шареното място
  • Мнения: 7 861
Аконякой може да обясни ще е чудесно.

# 7
  • Mediterraneo
  • Мнения: 19 842
Дрън-дрън  Stop Нямам абсолютно никакви притеснения относно готвеното в микровелето  Stop

# 8
  • софия
  • Мнения: 7 282
знам, че водото в МВ не ври на 100градуса, а на 70 май.беше.
Затова не се препоръчва за готвене, особено на месо.

# 9
  • София
  • Мнения: 8 701
Единственият ми аргумент срещу готвенето в микровълнова фурна е, че храната става една такава безвкусна Sick Аз понякога се лъжа, но мъжа ми може само с едно вкусване веднага да познае, че нещо е сготвено в микровълновата. Малко ме шашва как го прави. Тъй като моята е комбинирана с грил и конвенционална фурна, понякога готвя на комбинираните програми - тогава храната има вкус на истинска Wink

Иначе не се притеснявам от твърденията за вредността на микровълните

# 10
  • най-шареното място
  • Мнения: 7 861
Моля някой да даде аргументи против!
Има периоди когато почти всичко приготвям така. Вкусът е същия като на котлон или по-добре. Времето е почти отрицателно за приготвяне. Изобщо е супер удобно. Може да готвиш за 20 минути. Рибата става за 6.
Но се притесних.
Чакам...

# 11
  • софия
  • Мнения: 7 282
Моля някой да даде аргументи против!
Има периоди когато почти всичко приготвям така. Вкусът е същия като на котлон или по-добре. Времето е почти отрицателно за приготвяне. Изобщо е супер удобно. Може да готвиш за 20 минути. Рибата става за 6.
Но се притесних.
Чакам...

е писах- водата "ври" на доста по-ниска Т, т.е. топлиннатаоброботка на месото не ти е много сигурна

# 12
  • най-шареното място
  • Мнения: 7 861
Мерси!
Това го видях, но месото не е оснавната част от менюто ни, а и пилето е на тиган обикновено, рибата и трябва съвсем малко, други меса не праввя в нея. Така че това не го намирам за проблем. Винаги си личи когато пилето е сварено.
По се притеснявам от промени, облъчване и т.н на храната.

# 13
  • софия
  • Мнения: 7 282
не си съвсем права- месото може да изглежда и да е сварено и на Т под 100градуса, но разни спори и бактерии- не умират.
Равносилно е в случая да ги ядеш сурови, семо вкусът е на сготвени.
Преценявай си сама, естествено.

# 14
  • Mediterraneo
  • Мнения: 19 842
Аз това със завирането на водата на по- ниска Т нещо не го схващам... От тук не личи да има подобно нещо

http://micro.nebelservice.com/site/water.htm

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт