Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

София

Мнения: 6 733
Всъщност рецептите са и от двете ми баби  Love , които намерих наскоро в един стааар и забравен тефтер и искам да ги споделя с вас  Hug   
Дано намерите нещо интересно за вашата празнична трапеза  Hug   bouquet

МОЛЯ споделете и вашите бабини рецепти  Hug

Mечета

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 к.л. сода за хляб разтворена в 1 с.л. кисело мляко
1/2 пак. канела
Меси се меко тесто и се разделя на 3 -4 парчета.Всяко парче се разточва на кора дебела 3-4 мм. Изрязват се кръгчета с ракиена чашка.На 1/2 от кръгчетата се правят дупки за очи и уста с тясната страна на капачка от паста за зъби.От изрезките се залепват уши! Пекат се малко , на 220 градуса.Мажат се с мармалад и се слепват.Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават!



Лесна баклава

2 пак. фини кори
1 пак. масло
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи
1 бакпулвер

Корите се нарязват на ленти  дебели около 1,5 см. по-късата страна  (представете си сълба сложена хоризонтално) и се разбъркват в намазаната с олио тавичка.
Плънка: разбиват се яйцата с брашното, захарта, орехите и бакпулвера.Сместа се излива върху разбърканите кори.
Отгоре се разпръсва другото пакетче кори.Залива се с маслото (разтопено) и се пече в умерена фурна.
Сироп: 3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода се варят.



Снежен човек

От 250 гр. изкиснато сирене , 1 пак крема сирене, ½ пак. масло, може и сметана, се прави тесто и се оформят 2 топки – едната за тяло, а другата за глава.Аз копчета се поставят 5 зърна черен пипер, за нос – морков, ½ главичка лук за шапка и зелен стръг праз или целина за метла.




Новогодишни яйца


Обелват се твърдо сварени яйца и се разделят на две.Жълтъкът се изважда и се стрива с пушена риба нарязана на ситно, прибавя се лимонов сок и разбито масло.
С тази добре разбита смес се пълнят белтъците.Заливат се с майонеза, леко разредена с кисело мляко и отгоре се поставя ½ или 1 маслина.
Всяко едно парче, или всеки три, се заобикалят с „венец” от кисели краставички или нарязани червени чушки.



Новогодишни пастички

Разбива се прясно масло 8-10 минути.Прибавя се постепенно 250 гр. пудра захар и се разбърква добре крема.
Прибавят се след това едно по едно 4 яйца, 250 гр. брашно и една пълна лъжичка канела.
Сместа се разстила в намазана с масло тавичка на пласт дебел 1 пръст. Поръсва се със 100 грама орехи разбъркани с 2 с.л. захар и 1 ч.л. канела .
Пече се в умерена фурна до порозовяване.Нарязва се на правоъгълни пасти до като е топъл.




Коледна ябълка


Обелват се 10 ябълки.Махат се семките и се поставят в намаслена тава.Поръсват се със захар и се пекат 10 мин.След като изстинат се подреждат в голяма чиния .Отворите се пълнят със сладко.Отделно се сварява крем от 2 жълтъка, около 100 гр. захар, 2 с.л. брашно и ½ литър пр. мляко.
С крема се заливат ябълките.Отгоре се поставя по една вишна натопена е ром.



Малки кексчета във формички за крем карамел


2 яйца
1 ч.ч. захар
½  ч.ч. олио
1 ч.ч. хладка вода
2 ½  брашно (до 3 чаши)
1 ч.л. равна сода
1 бурканче от детско пюре сладко по избор
ванилия
Формите се мажат с олио.Наливат се до половината и се пекат както се пече кекс.



Коледни кравайчета



200 гр. брашно
140 гр. масло
100 гр. захар
2 яйца
щипка бакпулвер
настъргана лим. кора или ванилия
счукани орехи

От изброенните продукти, без орехите и единия белтък замесваме тестото.Разточва се на лист 0,5 см. и с помоща на 2 чашки (с различен диаметър) изрязваме кравайчета. Намазваме с разбития белтък и ги поръсваме с орехи и малко захар.Печем в слаба фурна.




Ванилени Коледни бисквити


200 гр. брашно
150 гр. масло
50 гр. захар
20 гр. смлени орехи
1 ванилия

От продуктите се замесва тесто.Престоява 20 минути, селд което се разточва на тънка кора и изрязваме с различни формички.Пече се 10 мин. на умерена фурна в намаслена тава.
Поръсват се с пудра захар още топли.


Да ви е сладко  Hug
 
« Последна редакция: вт, 28 ное 2006, 16:03 от Дамаянти »
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Само да кажа, че повечето неща съм ги правила.С мечетата и баклавата съм израсла (както се казва  Very Happy)
Снежния човек на трапезата и едната ми баба правеше прасенца от твърдо сварени яйца  Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 2 991
Искам да питам това количество продукти за ванилените бисквити за колко броя бисквити е? Ориентировъчно поне.

Ето моя вариант за печени ябълки за коледа:
Измивам ябълките, но не ги беля, и с ножа за белене на картофи издълбавам средата със семките като внимавам да не ги пробия отдолу. Нареждам ги в тава. В издълбаните отвори слагам парченца орехи, стафиди, нарязани на ситно сини сливи или какъвто друг сушен плод се сетите. Наливам 1 чаена лъжица ром, коняк, уиски - каквото намеря в шкафа. Отгоре слагам малко захаросан мед (ако е течен повечето отива в тавата, не знам защо).
Пъхам тавата с ябълките във фурната на 200 градуса и пека докато покафенеят и омекнат.
Имайте предвид, че част от сока им заедно с алкохола и малко от меда потичат в тавата при печенето. Затова като извадя опечените ябълки ги прехвърлям в чиния за сервиране, а сока от тавата събирам и с него поливам ябълките като сервирам.
« Последна редакция: вт, 28 ное 2006, 17:41 от svetli »
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Кравайчетата и ванилените бисквити са малък брой по тази рецепта - около 30 може би.
А рецептата ти за ябълки звучи много вкусно   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Имам няколко въпроса момичета, за да не пускам  нова тема  Embarassed
Как се правят такъв вид коледни бисквити (не курабийки) Дайте рецепти и на такъв вид   Praynig  Praynig
Другият ми въпрос е как се прави глазура за бисквити и сладки подобна на тази от първата снимка  newsm78 Хем да е течна до като се нанесе, хем след това да не се развали, но и да не се изрони от самите бисквитки  ooooh! Thinking  Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 2 290
Много вкусно изглежда всичко.

Глазура мисля, че се прави от белтък, захар и малко лимон. Оцветява се и се шприцова макар и плутно върху сладките и се чака да изсъхне. Ама на мен винаги ми се е залепвала пък и не ми е вкусна.

Някой майстор в глазурите да каже и на мен ще ми е любопитно.
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Вижте какъв сайт намерих  ooooh!
Ако някой преведе някоя рецепта ще съм му безкрайно благодарна   Praynig  Praynig  Praynig
http://www.joyofbaking.com/cookies.html
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Ах, каква ценна темичка! Дамянти, благодаря!  Hug
Цитирай

на запад

Мнения: 2 614
Искам да се абонирам за темама, яа мнение все още не мога да дам, че съм прохожащ сладкар с много желание  Mr. Green
Ех, Коледа, Коледаааа Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Цитирай

между два живота

Мнения: 1 903
Това  е моят скромен опит за превод на Брауниса от сайта на Дамаянти.
Дано да е точен, че не съм перфектно с английския Embarassed


680 грама черен-горчив шоколад

1 чаша (2 парчета) (226 грама), на малки части

6 големи яйца

2 чаши (400 грама) гранулираха бяла захар

1 супена лъжица чиста ванилия

1 1/2 чаши (210 грама) многоцелево брашно

1 бакпулвер - чаена лъжица

1/4 чаена лъжица сол

Подгрейте фурната до 180 на градуса и поставете тава (23 x 33 см) в центъра на фурната.
намазана с масло или напръсана със спрей за готвене.

Стопете шоколада и маслото на водна баня( също така можете да използвате купа от неръждаема стомана над тенджера с врящата вода.)

Междувременно, в голяма купа (може да използва миксер) се разбиват заедно яйцата и захарта. Съединете със стопената шоколадова смес и ванилия.

Разбийте заедно брашното, бакпулвера, и солта и съединете тогава с шоколадово и захарната смес до еднородна смес.

Пече се 45-55 мин или до тогава, когато мушнет клечка за зъби и тя излиза чиста. Махнете от фурната и сложет на студено да изстине. Сервирайте на стайна температура или охладено.
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Angela    bouquet Страхотно ти благодаря!!!
Чудя се защо сладкарките не се включват със съвети отговори на въпросите ми  Crying or Very sad
Цитирай

между два живота

Мнения: 1 903
Angela    bouquet Страхотно ти благодаря!!!
Ама моля ти се, аз откакто си го пуснала само там вися и точа лиги Sick
Цитирай


Мнения: 52
И аз реших да преведа една рецепта от този сайт
Естествено може да имам грешки
http://www.joyofbaking.com/shortbreads/PecanShortbreads.html

Орехови маслени сладки
Сладките са с  лек карамелов вкус, защото е използвана кафява захар. Карамеловия вкус е подчертан от добавката на орехи

Съставки:
1 чаша (100 грама) орехи – опечени и едро смлени
1 чаша (226 грама) безсолно масло – на стайна температура
2/3 чаша(145) грама кафява захар
1 чаена лъжичка(5 грама) ванилия
2 чаши(280 грама) брашно
¼ чаена лъжичка сол

За печенето на орехите – във фурна загрята на 177градуса, около 8-10 минути ( или докато покафевенеят и замиришат

В среден размер купа смесето брашното и солта и разбъркайте.Оставете настрани.
В друга купа с миксер разбъркайте 2-3 минути маслото и захарта до пухкавост.Добавете брашняната смес и разбъркайте само докато се смесят.Добавете и смлените орехи.
Разделето тестото на 2 и опаковайте всяка половина с фолио(предполагам в 2 купи). Сложете го в хладилник докато се втвърди(поне 1 час)
Затоплете фурната на 177градуса и сложете решетката(на фурната) посредата.Пригответе 2 листа хартия за печене и ги оставете настрани(предполагам може и в намаслена тава да се пече)
Вземете половината от тестото от хладилника и го разточете на кръг дебел около 0,5см*  върху леко набрашнена повърхност.С леко набрашнена формичка отрежете кръгчета или звезди.Сложете сладките върху приготвената пекарска хартия и ги сложете за малко в хладилник, за да се охладят.Разточете и отрежете останалите сладки.
Печете сладките за около 13-15 минути или докато придобият кафяв цвят.Това ви осигурява хрупкави и ронливи сладки. Ако печете вашите сладки до светло кафяво, те ще бъдат по меки.След като махнете готовите сладки от фурната ги оставете да изстинат . След това те могат да бъдат съхранявани на стайна температура около седмица, или дори замразени.
Получават се около 36 сладки (в зависимост от големината)

-----
За едно нещо не съм сигурна - тестото се разточва на   дебелина 1/4 inch (.5 cm) .Това 0,5см ли е?
Отначало в сайта има за тези маслени сладки като цяло, за историята на орехите... аз съм написала само 1,2 изречения, който са за тези сладки специално.
От снимките на Дамаянти:
първите сладки са със някаква глазура, тук във форума съм виждала много подобни рецепти
вторите са със шоколадов чипс(много от сладките в сайта,който си посочила са пак със шоколадов чипс)В България също се продава такъв ( скоро Marabu беше пускала рецепта за такива сладки и показа снимка на самия шоколадов чипс). Ако не намериш може да се замени с натрошен шоколад.
ето една хубава тема със много сладки и курабийки от Българки Very Happy - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=778.0
Там( на последната страница - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=778.60 ) са тези бисквити с шоколадов чипс

Да наблегна, че съм на 15 ( не съм от великите кулинари, от който искаш отговор). Та може  да не съм права за някои от нещата, които писах.За превода също


Цитирай


Мнения: 2 392
коледни бисквити (не курабийки) Дайте рецепти и на такъв вид   Praynig  Praynig
Другият ми въпрос е как се прави глазура за бисквити и сладки

Дамянти това са чоклид чип кукис.

Ето намерих и рецептата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=30172.msg578519;topicseen#msg578519
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Ето моя вариант за печени ябълки за коледа:
Измивам ябълките, но не ги беля, и с ножа за белене на картофи издълбавам средата със семките като внимавам да не ги пробия отдолу. Нареждам ги в тава. В издълбаните отвори слагам парченца орехи, стафиди, нарязани на ситно сини сливи или какъвто друг сушен плод се сетите. Наливам 1 чаена лъжица ром, коняк, уиски - каквото намеря в шкафа. Отгоре слагам малко захаросан мед (ако е течен повечето отива в тавата, не знам защо).
Пъхам тавата с ябълките във фурната на 200 градуса и пека докато покафенеят и омекнат.
Имайте предвид, че част от сока им заедно с алкохола и малко от меда потичат в тавата при печенето. Затова като извадя опечените ябълки ги прехвърлям в чиния за сервиране, а сока от тавата събирам и с него поливам ябълките като сервирам.

От сега нататък така ще ги приготвям.
Браво Sveti, не се бях сещала за орехи, стафиди, сини сливи, ром - сигурно ще станат чудни!  newsm10
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора