Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 ян. 2005, 17:55 ч.

Parsnip (мамите в чужбина)

  • 2 256
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 498
Какво готвите с това чудо? За тези които не знаят, това е нещо като морков с бял цвят с леко сладникав вкус (сем. грудкови). Не зная българското наименование, а не съм и сигурна дали 100% така се изписваше.

# 1
  • Мнения: 3 038
пащърнак

# 2
Теди, най-честият вариянт под който го готвя е задушен във фурната. Даже на нова година така го направих.
Другият вариянт е да правя пюре от него плюс ряпа и някой друг картоф, 1 морков. Всичко това го сварявам и пасирам после.Прибавям и бучка масло. Тук е традиционна гарнитура към Хагиса за деня на Робърт Бърнс.

И крем супа съм правила от него, но само за Ели. На мене ми е много сладка. Процедурата е почти като по-горе само дето се оставя да е по-рядко и се подправя и с черен пипер, сол . А преди това се запържва малко лук.

Ето за "нечужбинските" мами как изглежда

# 3
Ето и рецепти, които открих с него.
Може да си харесаш нещо от там
http://www.recipesource.com/fgv/vegetables/parsnips/

# 4
  • usa
  • Мнения: 2 110
аз не съм го готвила отделно, но го слагам в супи, в задушено, използвам го да сгъстявам сосове - задушен и пасиран.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 369
Това е пащърнак. Има бебешки пюрета с него - картоф с пащърнак, Гого много го обича, а и на мен ми харесва. За жалост не можах да намеря наоколо...

# 6
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Ето ти една рецепта
Огретен с Parsnip

4 Parsnip
1 кг. картофи
300 гр. Creme fraiche
4 с.л. горчица
Сол
2 ч.л. бульон на прах
100 гр. настърган кашкавал (напр. Emmentaler)

Parsnip се иzмива и се обелва или се почиства добре и се режат на "филии". Картофите също се обелват и се режат като Parsnip_ка. Добре е двата zеленчука се сварят zа кратко, около 10 мин. Нареждат се в форма и се поливат със сместа от Creme fraiche, горчицата, солта и бульона. Отгоре се поръсва кашкавала и се пече в предварително zагрята фурна 200 градуса  около 40 мин.
Въzможни са и други подобни вариации.

# 7
  • Ottawa, Canada
  • Мнения: 2 452
Рецепта от свекърва ми (за Sunday Dinner) - леко сваряваш обелени картофи, нарязани на парчета и пащърнак (внимавай с него; твърд и е може да се порежеш при рязане; само на дъска!); във фурната се загрява тавичка с масло (олио) и в нея се слагат картофите и пащърнака. Пекат се до зачервяване (обръщат се веднъж). Стават страхотни!

# 8
  • Мнения: 1 498
Ей, много ви благодаря! Не знаех, че това е пащърнак. В България има ли го? Много са идейни рецептите. Ще ги опитам. Досега съм го правила с моркови, картофи и чесън на фурна- като запечени зеленчуци, обаче мъж ми не го яде, та се чудех как подмолно да го вкарам в употреба без той да усети. Това със сметаната и горчицата ми хареса. Крем Фреш е заквасена сметана, нали Роза?

# 9
  • Мнения: 1 498
Хондичка,  Хагиса, не е ли онази отвратня с ориза дето прилича на българския бахур? Ти ли го готвиш или го купуваш?

# 10
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Теодора
Крем Фреш е заквасена сметана, нали Роза?

Трябва да го продават при вас.
Виж тук http://www.joyofbaking.com/CremeFraiche.html и тук http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/329728.html

# 11
  • София
  • Мнения: 2 197
Цитат на: SZA
Това е пащърнак. Има бебешки пюрета с него - картоф с пащърнак, Гого много го обича, а и на мен ми харесва. За жалост не можах да намеря наоколо...


SZA, има го по по-големите пазари. Иначе редовно виждам и разни бабички да го продават заедно с морков, целина и магданоз като "комплект" за супа.

# 12
Цитат на: Теодора
Хондичка,  Хагиса, не е ли онази отвратня с ориза дето прилича на българския бахур? Ти ли го готвиш или го купуваш?

Да Теди. Ама нито го правя, нито го купувам. Мразя го и не го харесвам на вкус Sick . А скотовете за горди с това си "откритие" Laughing



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт