Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2006, 15:21 ч.

Отново за ХАССП ?

 • 4 353
 • 31
 •   1
Отговори
 • Близо до гората...
 • Мнения: 482
Знам, че имаше вече пускана тема, но търсачката не работи.
Имаме заведение и следоватвлно трябва да въведем тази ХАССП система. Бяхме информирани, за това че трябва да я въведем, от инспектора от ХЕИ, който ни инспектира. Когато дойде, за да ни иформира ни каза, че не е необходимо да заплащаме на фирма, която да попълни документите, а можем да си ги  попълним сами (съшото го казаха и по новините преди месец два). Та въпросът ми е - знае ли някой откъде да взема празния формуляр, за да го попълня?
 Благодаря.  bouquet

# 1
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Това системата за самоконтрол ли е или различно нещо?
Как е пълното име?

# 2
 • Близо до гората...
 • Мнения: 482
 НАССР, наричан още в България ХАСЕП или ХАССП, е общоприетото съкращение от английски на принципа на "анализ на опасностите и критичните точки на контрол".

# 3
 • София
 • Мнения: 647
Не съм счетоводител и с риск да те объркам ти давам този линк http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=accounting&Number=194 … part=all&vc=1 . Изтегли си  от това мнение "Re: Програма ХЕИ [re: lansky]  Автор divna (изкушение)" и погледни дали не е това което ти е необходимо. Ако греша , моля те извини ме.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 416
 Тази система става задължителна навсякъде, където има храна - от момента на промяна на Закона на храните(в сила от април 2006).

  Ами да възможно е сами да си въведете системата за самоконтрол на критичните точки, но ще бъде къртовски труд имайки предвид количеството информация, с която трябва да се запознаете и асимилирате, и накрая да систематизирате.
 
  И за съжаление не е само един формуляр.

  На мен ми предложиха оферти за ресторант(средно голям) от 1300 до 3000 лв. Като това което ще ни подготви консултантката е от порядъка на 100 печатни страници и се налагат реорганизации в ресторанта за да отговаряме на всички изисквания. Необходимо е поне един човек от фирмата да се обучи съгласно тази система.

 Не е задължителна сертификацията, важно е само въвеждането на системата. И аз си мислех, че можем да се справим, но се отказах - не че е невъзможно, но трябва да си зарежа всичката друга работа и само с това да се занимавам.
 Но до 31.12.2006 трябва да сте започнали процедурата по въвеждане на системата за да няма глоби(а дочух, че ще и затварят ресторанти ако не са придвижили този въпрос).
 
 Моя колежка платиха на консултант и при сертифицирането ги "отрязаха". Внимателно си избирайте консултантите.
Наложи се хората които ходиха на обучение още два месеца сами да превеждат разни материали и да сглобяват нещата. Мисълта ми е, че се справиха, но след обучението и след още доста работа.

Успех.

 
 

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
В крайна сметка това и системата за самоконтрол едно и също ли е?

Защото система за самоконтрол съм си правила сама още 2005 година, да не беше и 2004.
Това сигурно е нещо ново и за кой важи?
Само ресторанти ли?

Отделно, че имам и няколко готови... Но това за миналата година крайния срок

# 6
 • Близо до гората...
 • Мнения: 482
Благодаря за отговорите.  bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 11 445
А знае ли някой дали важи за места, където се продават САМО пакетирани храни? Щото аз четох разни неща от закона за храните, ма останах с впечатление, че е само за производители, може и да бъркам де... На мъжа ми при проверката от ХЕИ нищо не са му казали, но той попълва някакви неща за храните, някакви партиди, годности и пр.. Защо имам неприятното чувство, че пак дтава дума да се дерат пари от хората. То в таз държава явно честно пари не се изкарват (и по други поводи го казвам, не само във връзка с ХАССП)

# 8
 • София
 • Мнения: 3 416
 Vache, мисля че за Вас не важи. Става въпрос за  места където има някакъв вид на преработка на храната.
 
 Каспър не е само за ресторанти. По принцип мисля, че става дума за същата система за самоконтрол, но не знам дали сега не искат нови документи (това просто трябва да се провери).
 Имаше и коментари в предавания по телевизията, че това е начин да "дерат" хората за пари - задължиха всички за категоризация(сътветно свързано пак със средства) и сега същите хора, които са категоризирали ще дават оценки за ХАССП и видите ли ще има допълнителни изисквания. Това ако не е подигравка здраве му кажи.

# 9
 • София
 • Мнения: 11 445
Етиа, става дума за интернет зала - кафе... Мъжа ми продава там и вафли, чипс, напитки... От ХЕИ нищо не са му казали по въпроса, а са ходили на проверки, няма предписания дадени от тях. Той обаче по пълва някакви неща за годността на вафлите. Имам колежка, на която мъжа й има кафе.. И той продава пакетирани храни, но там от ХЕИ са ми дали предписание. Затова се чудя вече за какво става дума. Да не вземат да го прецакат мъжа ми после да го глобяват, или пък щото от началото на тази година работи клуба та да са го задължили да е по тази система. Ама като го питах за първи път чуваше за ХАССП

# 10
 • София
 • Мнения: 3 416
 Vache, щом правите и кафе, ситуацията май е по-различна. Пак погледнах закона - дори напитките, които се приготвят се включват в тази категория.
 Не знам дали ХЕИ правят такива предписания. На нас РИОКОЗ направиха предписанието. Обаче лятото като идвали и управителката само ми каза, че са идвали, но не ми каза какво са писали и аз чак после видях препоръките за въвеждане на ХАССП.
 Погледнете пак какво е написано.
  Аз мислех, че продавате само пакетирани храни, но ако се продава и кафе, което се прави на място то нещата се променят.
 Ако искаш утре мога да ти пусна телефони на консултанти за да попитате със сигурност. Просто процедурата трябва да е задействана до 01.01.2007 дори без да е приключена.

# 11
 • София
 • Мнения: 11 445
Etia,  благодаря ти! Не знам какво са писали от ХЕИ, то всъщност аз не знам дали не са РИОКОЗ, щото хич не съм в час с работита на мъжа ми и изобщо с тоя тип неща, в съвсем друга сфера се излагам  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Crazy

Та, май звучи логично щом се прави кафе да се изисква. Ще му кажа да си пита в РИОКОЗ. Аз търсих насам-натам ма нищо съществено не открих или аз не мога да си тълкувам закона. Към консултанти не знам дали да се обръщам... колежката вече 2 седмици говори с консултатнти, които искат 3000 лв да въведат системата, което според мен си е пладнешки обир. по принцип имам понятие от системата по качество и като гледах в един сайт на консултантска фирма се говори точно за тия неща, само че в друга сфера... Предполагам, че бих могла да му помогна, но трябва да седна да видя какво всъщност искат тия хора...

Благодаря за отговора! Heart Eyes

# 12
 • Мнения: 4 321
Мацки системата за самоконтрол и ХАССП са различни неща. Последнотое международен стандарт, при който най-голямо значение се отдава на контрола на критичните точки (някой горе го беше казал вече).

В Закона за храните пише, че всички - и производители и търговци, трябва да имат или ХАССП или система за управление безопасността на храните Simple Smile Това последото пък е друг международен стандарт (ако не се бъркам ИСО 22000 или нещо такова).

За съжаление, наистина информацията която трябва да се обработи и да се подготви еедна такава система е доста Sad Ако можете да си го позволите,препоръчвам консултираща фирма. Внимавайте, че някои фирми са свързани с одитиращи организации и ще ви накарат да се сертифицирате (което означава още купа пари) без да го изисква закона. ХАССП или системата за безопасност ще бъдат одитирани единственоо и само от РИОКОЗ (това според закона).

Vache - мъжа ти е открил една критична точка за контрол - проверката на годността на пакетираните стоки. Друга такава е че не трябва зареждането на магазини и кафета да става през входа на посетителите. Та ей за такива работи става въпрос.

# 13
 • Мнения: 4 321
Към консултанти не знам дали да се обръщам... колежката вече 2 седмици говори с консултатнти, които искат 3000 лв да въведат системата, което според мен си е пладнешки обир. по принцип имам понятие от системата по качество и като гледах в един сайт на консултантска фирма се говори точно за тия неща, само че в друга сфера... Предполагам, че бих могла да му помогна, но трябва да седна да видя какво всъщност искат тия хора...

Благодаря за отговора! Heart Eyes

В другата тема вече се кометира, че консултантите искат между 400 и 600 лв за магазини! 3 000 лв за кафе е безбожна цена. Ваче щом имаш представа от системи по качество, трябва само да си набавиш стандарта (или ХАССП или този за безопасността на храните) и да действаш. Нещата са аналогични.

Колежке и аз се занимавам със системи по качество Simple Smile Мениджър по качеството (за СУК де) съм в една фирма Simple Smile

# 14
 • Мнения: 4 321
Има ли някой който вече се е снабдил със стандарта ХАССП?

Ето няколко наистина полезни линкове, за тези на които предстои въвеждането на ХАССП или системата за управление на безопасността на храните.

Сайт с полезна информация http://www.bgcert.com/ търсете е - библиотеката!
Неофициален превод на ISO22000 http://canning.bafdi.com/bg/ISO22000_2005.pdf
Указание за прилагане на система за самоконтрол в  обекти за търговия с храни http://www.bgcert.com/pages_bg/documents/HACCP-ukazanie.doc
Как да внедрим система за управление безопасността на храните http://www.bgcert.com/pages_bg/documents/BG3_FSMS_How%20to.pdf
Система за самоконтрол в обект за общественно храненен http://www.bgcert.com/pages_bg/documents/haccp.doc
Действащи нормативни изисквания в областта на храните http://www.chambersz.com/qcenter/hrani.pdf

Последна редакция: ср, 13 дек 2006, 16:00 от Tаня

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт