2/3 пакет спагети
200 грама шунка
3 пръста шпеков салам
1 бр. кремвирш
1 буркан доматен сок
200 грама гъби
4-5 кисели краставички
половин глава лук
4-5 скалидки чесън
250 грама кашкавал
200 грама сирене
зехтин
олио
къри, черен пипер, босилек
100 грама бира
Изброеното месо може да се замени с 500 грама кайма.
Слага се вода с малко сол и една с.л. олио на котлона и като заври се добавят спагетите счупени на две. Варят се около 15 мин. с разбъркване от време на време.
През това време се прави СОСА:
Лука и чесъна нарязани на ситно се запържват, добавя се месото или каймата, след около 5 мин. гъбите и киселите краставички нарязани на ситно също се прибавят. Залива се с бирата и се добавят подправките. След около 5 мин. се слагат и доматите. Чака се да се сгъсти като пак периодично се разбърква сместта.
Сварените спагети се измиват на порции в сито със студена вода.
В голямо ийенско се слагат ред спагети, ред настърган кашкавал, ред сирене. Всичко това, отгоре се залива с 2-3 с.л. зехтин и се затваря с капака до като стане готов соса.
След това спагетите се заливат с готовия сос и хубаво се объркват до като всичко е топло.
Пробвайте, много са вкусни....особено с чаша вино или бира!