Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Момченце на година и половина от Разград – вързано и бито като куче


Лекарите от интензивното отделение на болницата в Разград вече няколко дни продължават да се борят за живота на момченце на годинка и пет месеца. То е било докарано до клинична смърт след като е било връзвано и бито. Малкият Реджеб Миленов е докаран в Спешна помощ без пулс, без дишане и без кръвно налягане. Дежурният лекар от ОАИЛ д-р Светлана Дачева веднага го поставила на изкуствено дишане и интубирала. Паралелно с животоспасяващите действия е започнало и медикаментозно лечение. Момченцето два пъти е изваждано от клинична смърт, сподели завеждащият на интензивното отделение д-р Мария Пеева. При последвалия обстоен лекарски преглед е установено, че детето е обезводнено и е получило масирана белодробна инфекция.

Малкият пациент е недохранен и страда от тежка форма на анемия. Той е със значително по-малко тегло от необходимото за възрастта си, констатират медиците. На двете му крачета има дълбоки рани, които стигат чак до костите. Раните са гноясали, заради неспасване на елементарни хигиенни правила. По мнение на лекарите, това са следи от въже, с което Реджеб е бил връзван като куче. Следите са стари и толкова дълбоки, че лекарите са потресени от гледката. Според тях, практиката на връзване е била в продължение на месеци. По цялото тяло на момченцето има следи от насилие и побой. По телцето, на което му се четат ребрата и все едно е от кожа и кости, има множество тъмно-морави синини. В Бърза помощ получили сигнала за тежкото състояние на детото от неговата леля.  Обясненията на родителите са, че синът им получил повръщане, висока температура и спрял да диша. Нелепо звучи и твърдението, че момченцето паднало и от това са раните по крачетата му. По случая полицаите са образумали дознание за нанесена средна телесна повреда като ще изясняват дали става дума за родителска безотговорност или за упражнявано системно насилие и тормоз. Момчето продължава да бъде в кома, въпреки че състоянието му е стабилизирано, но животът му е в опасност.
Това не е първият случай на пострадало дете в ромското семейство. Преди по-малко от половин година голямата дъщеричка на Миленови също беше приета за лечение в интензивното отделение в състояние на кома. Тригодишната Ремзие беше получила тежка черепно-мозъчна травма. Майката и бащата тогава обясниха, че детето им паднало от леглото и пострадало. Според лекарите обаче ударът по главата е бил с тежък метален предмет - най-вероятно тесла или чук. Полицейското дознание тогава приключи със становището, че няма данни за извършено престъпление. За инцидента служителите от отдела за закрила на детето научават едва четири месеца по-късно. От интензивното отделение са потърсили съдействие от социалните служби, защото се наложило детето да бъде изписано поради невъзможност за финансиране на престоя му по клинични пътеки. Оттогава досега състоянието на тригодишната Ремзие не се променя - тя е в състояние на будна кома. Независимо от това, родителите настояват детето да се върне и да бъде гледано в собствения си дом. Преди да бъде изписано от болницата от майката е изискано да бъде обучена как да се грижи и храни Ремзие.

    Семейството обитава къща в ромската махала в Разград. В нея живеят три семейства, свързани по роднинска линия. Две от снахите на многолюдния клан работят в чужбина - едната в Гърция, а другата в Испания. Двете жени често изпращали финансова подкрепа на своите сродници. Домът им е добре подреден, по думите на служители от отдела за закрила на детето. Първоначалният опит на журналисти от различни медии да разговарят с родителите на детето се оказаха напълно безуспешни. Веднага след нашата поява се надигаше силен вой и се отправяха застрашителни заплахи за саморазправа. По-късно бащата на момченцето отрече да е имало насилие над детето. Според мъжа нараняванията били от битов инцидент - детето паднало върху печка и се изгорило, а майката не била достатъчно добре информирана как да го лекува и затова инфекцията се обострила.

    Майката на Реджеб е на 23 години, а баща му е с две години по-голям. Майката не знае и не може да говори български език. Служителите на реда и от социалните служби осъществяват контакт с помощта на преводач. Бащата дава само едносрични отговори и се оправдава, че нито нещо е чул, нито видял. И двамата роми, по мнението на специалисти, имат психични отклонения, въпреки че не са освидетелствани.   

    След повторния инцидент, въпреки несъгласието на родителите, със съдействието на органите на реда, Ремзие незабавно беше изведена от семейството и настанена в специализирана институция. Мотивът в заповедта, подписана от директора на дирекция „Социално подпомагане" Емил Чанков е застрашаване на живота на детето. Майката ще може да посещава рожбата си в Дома за медико-социални грижи. Разследването на полицаите ще хвърли светлина върху по-нататъшната съдба на малчуганите и дали ще бъде заведено дело за отнемане на родителските права. Семейство Миленови е предупредено, че дори и при стабилизиране на състоянието на Реджеб, детето няма да се върне у дома. То също ще бъде настанено в специализирана институция като мярка за закрила.

Днес четох продължение на историята в "Труд" - за това пуснах тук началото на историята...
/ източници : в-к "Форум" и "Труд"/
 п.с - променям малко заглавието, за да уточня идеята?

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 15:40 от samorasliche

# 1
 • София
 • Мнения: 1 455
Нямам думи! Моля се само да се оправи детенцето Praynig Praynig Praynig

# 2
 • Алпите
 • Мнения: 10 128
Ох, честно побъркват ме тези новини... Снощи се бях подтиснала заради някои от темите във форума, когато чух по ТВ за 3 дечица загинали при пожар в Перник- отново заключени в къщи сами. Сега пак пребити... Преживявам всичко, депресирам се, боли ме главата Tired
Реве ми се от безсилие Close

# 3
 • Варна
 • Мнения: 740
Ох, честно побъркват ме тези новини... Снощи се бях подтиснала заради някои от темите във форума, когато чух по ТВ за 3 дечица загинали при пожар в Перник- отново заключени в къщи сами. Сега пак пребити... Преживявам всичко, депресирам се, боли ме главата Tired
Реве ми се от безсилие Close
и аз съм така.
Дано се оправи това детенце  Praynig

# 4
 • София
 • Мнения: 1 947
Струва ми ,се че за това момченце преди време отново имаше случки.Дори ,го даваха по тв.отпреди няколко месеца.

# 5
 • Брюксел, Белгия
 • Мнения: 365
Ума ми не побира такова нещо! Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на едно такова малко, невинно и беззащитно същество!! #2gunfire #2gunfire Каквото и да е направило и колкото и да те е ядосало детенцето, това просто е нечовешко!

# 6
 • Мнения: 13 834
Нямам думи! Моля се само да се оправи детенцето Praynig Praynig Praynig
Миличкото мъниче!!!  Cry И аз ще се моля да оживее!!!! Praynig Praynig Praynig
На такива родители трябва да им отнемат родителските права!!! Peace

# 7
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Сестричката на момченцето е била в будна кома Sad, а майката е отново бременна с трето дете / а може вече и да е родила Rolling Eyes/ #2gunfire, което сигурно ще го постигне съдбата на първите две #Cussing out....така, че скоро ще имаме зрелищно потвърждение на първоначалната история ooooh!

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 14:41 от samorasliche

# 8
 • Мнения: 141
И ми е много чудно за какво е тази агенция за закрила на детето и какво пак ще се оправдава. колкото и да са лоши условията е един дом за сираци, на тези деца ще им е по-добре там. те са били в Ада. И как ще бъде наказана майката????

# 9
Tази информация е от преди 6-7 месеца. В момента децата са много по добре и се отглеждат в детски дом. Даваха ги скоро по БТВ.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 669
В последно време , много такива неща се случват  Sick пребити деца , малтретирани , загинали ... Чудя се какъв изрод е този , който е могъл да прояви подобна жестокост ... това не са родители. Тези заслужават да им се отрежат ръцете !!!
Лошото е , че само се говори а мерки не се вземат .
Горкото мъниче , не искам да си представям как се е мъчило ...
А и без да разпалвам расистки страсти ... ама все в такива "семейства" се случва .

# 11
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Tази информация е от преди 6-7 месеца. В момента децата са много по добре и се отглеждат в детски дом. Даваха ги скоро по БТВ.
Да, точно за това пуснах старата статия- това по-горе е началото на историята...Иначе днес в "Труд" писаха т.нар продължение - децата са в дом сега...

# 12
 • Добрич
 • Мнения: 643
И ми е много чудно за какво е тази агенция за закрила на детето и какво пак ще се оправдава. колкото и да са лоши условията е един дом за сираци, на тези деца ще им е по-добре там. те са били в Ада. И как ще бъде наказана майката????
  Ами да ти отговоря, макар, да не работя там, основната идея е че пари за децата в домовете няма, и отглеждането им в домашна среда, е за предпочитане, да не кажа наложително. Може би ако медиите не се намесват нещата ще са още по трагични. Който и от нас да стане социален работник, винаги е между чука и наковалнята, това е така поради простата причина, че в България социалните работници са превърнати в чиновници. Хиляди неща, и хиляди формалности. Завършила съм такова образование, и се учат методи на социалната работа, които на практика в нашата социална система няма как да се прилагат. Макар ясно в закона да е записано, че социалното подпомагане в България се основава на социалната работа. От това обаче не произлиза нищо, защото социалните работници, всъщност са счетоводители, прависти, ако щете агрономи. Което е толкова безпочвено, колкото, може да бъде само в България, а истинските специалисти в тази област стоят без работа.
  Сори за Оффа, но това е положението по моите наблюдения. И нека да не забравяме все пак, че може би по тези причини, до скоро в България няма случай на отнети родителски права. А трябва да има според мен, и сигурно според всички вас.

# 13
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 511
Нямам думи просто.Възмутена съм от дъното на душата си.
Дано детето се оправи бързо и никога повече не види майка си и баща си,ако въобще мога да ги нарека така.

# 14
 • Брюксел, Белгия
 • Мнения: 365
"И нека да не забравяме все пак, че може би по тези причини, до скоро в България няма случай на отнети родителски права"

Аз лично знам за един такъв случай. Преди няколко години имаше случай при който бащата беше удрял детето в стената. Беше с комоцио и мозъчни увреждания. Аз лично познавам жената, която се пребори за отнемане на родителските права и после осинови детенцето, вкл. я подложи на всякакви сложни лечения в чужбина и сега е много по-добре детенцето

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт