Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 703
Днес в ДВ бр. 97/ 01.12.2006г. е публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Това, което касае дечицата:
§ 2. Създават се чл. 42а - 42ж:

чл. 42в Децата с намалена възможност за социална адаптация имат право на месечна добавка по чл. 42, ал. 2, т. 1, 3 и 5.

Тук копирам текста на чл. 42 :

Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности съобразно вида на увреждането, степента на намалена работоспособност или намалена възможност за социална адаптация.

(2) Добавката по ал. 1 е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за:

1. транспортни услуги;

2. информационни и телекомуникационни услуги;

3. обучение;

4. балнеолечение и рехабилитационни услуги;

5. (отм., предишна т. 6 - ДВ, бр. 105 от 2005 г.) достъпна информация;

6. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 105 от 2005 г., изм., бр. 97 от 2006 г.) наем на общинско жилище;

7. (нова - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 1.01.2006 г., изм., бр. 97 от 2006 г.) диетично хранене и лекарствени продукти.

(3) (Нова - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Индивидуалните потребности по ал. 1 се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Общият размер на месечната добавка по ал. 1 се формира като сбор от средствата, определени по ал. 2.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Добавката се отпуска по предложение на комисията по чл. 13, ал. 2 въз основа на социалната оценка.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Добавката се отпуска въз основа на молба, подадена от правоимащия или от упълномощено от него лице.

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) След преценка на всички обстоятелства, отразени в социалната оценка, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането й.

(8 (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молба, в 7-дневен срок от издаването й.

(9) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Отказът за отпускане на месечна добавка за социална интеграция задължително се мотивира.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., предишна ал. 9, бр. 97 от 2006 г.) Заповедта по ал. 6 се обжалва пред директора на регионалната дирекция "Социално подпомагане" по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

# 1
 • София
 • Мнения: 7 412
Благодаря за информацията.На нас ни предстои този месец да минем на ТЕЛК и много ме интересува важи ли все още,че имаме право на обезщетение със задна дата от 1 януари 2005г?

# 2
 • София
 • Мнения: 87
И аз да питам нещо : Кога се подават молбите за социална интеграция и къде? Embarassed Защото малката е с решение на Телк , но до сега несъм подавала за социална интеграция, това което получава са двойни детски и около 100 лв. , но тези май са различни от тези за социалната интеграция. До сега все време не ми остава за се занимавам с тези неща , ама ако му се полага нещо на детенце, защо пък да не го взема Thinking
Ще съм благодарна за всякаква  информация
  bouquet

# 3
 • Враца
 • Мнения: 867
Валенце във  Враца не връщат със задна дата ,а по другите градове е различно.Едни връщат ,едни не.Зависи от социалните ....във града.
п.п.Валенце имах много ангажименти , довечера съм нощна ,но обещавам утре със сигурност да ти пиша, на лични понеже ще ходя да там и ще проверя на място.

# 4
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Много странно... Не съм сигурна, че съм разбрала правилно, но това значи ли, че от другата година от добавките от социалната оценка за деца ще отпаднат добавките за телекомуникационни услуги и лекарствата? И няма да имат право на балнеолечение? Защото са деца  Shocked
Егати...

# 5
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Навсякъде връщат със задна дата. Марги на вас не ви върнаха, защото датата на инвалидизация ви я бяха писали датата на издаване на ТЕЛК. Ако Например ДИ е писана датата на раждане, изплащат добавката по чл.43 от 01.2005г.

# 6
 • Мнения: 1 193
Да разбирам ли е освен това което сме получавали до сега имаме и право и на средства за социална интеграция,като пари за психолози,логопеди,учители и др.Или просто нещата остават както до сега,само са сменили някоя друга думика да отчетат дейност.

# 7
 • Мнения: 380
Нещо и аз не  мога да разбера преди време взимах 11,00лв за обучение после ги спряха сега пак ли ще ги получават.Те чудните  пари но все пак  и друго не разбирам за лекарства и диетично хранене остават ли или се спират.

АЛЛИА полагат се на детенце пари за социална интеграция.Тази молба също се попълва в социалните чудно как не са ти казали до сега. Само че те не се връщат със задна дата а само за месеца от който подавате молбата.

# 8
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Явно при децата ще стане както е при възрастните, добавките ще се полагат при ТЕЛК над 90%, а преди беше за всички деца с ТЕЛК над 50%... Знаех за упоритото желание на парламента да пребори ветото на президента, но мислех, че това изменение няма да засегне децата, все пак са деца... Ама какво ли им пука на господа депутатите  Close

# 9
 • Където свършва пътят на надежата и почва кръстопътят на умората
 • Мнения: 313
...това значи ли, че от другата година от добавките от социалната оценка за деца ще отпаднат добавките за телекомуникационни услуги и лекарствата...

Не, означава, че е отпаднала точка 5 от предишния закон, а всички останали точки са с променен номер - т.6 -> т.5, т.7 -> т.6 и т.н.

Всичко изброено се полага в зависимост от социалната оценка.

margi_vr, не може някъде да дават, а другаде да не дават. Нали затова е закон, а не общинска наредба.

Да разбирам ли е освен това което сме получавали до сега имаме и право и на средства за социална интеграция,като пари за психолози,логопеди,учители и др.Или просто нещата остават както до сега,само са сменили някоя друга думика да отчетат дейност.
И в момента имаме право на тези средства. Отпускат се от Агенцията за социално (не от социални грижи към общината) подпомагане по местоживеене след като се направи социална оценка. Нас напр. ни одобриха още преди година за 8лв/мес за транспорт. При това тези помощи се изплащат от датата на подаване на молбата за социална оценка. В нашия случай ни бавиха 6-7 месеца оценката и после забогатяхме внезапно с около 50 лв. После пък престанахме да си взимаме добавката, защото се оказа, че можело единствено с пощенски запис да се получава (ако искаш по банков път, трябвало предварително да се посочи в молбата - после не можело да се променя...глупости колкото искаш), а записът се изпраща на името на детето и в пощата ни гледаха като голям камък като си искаме парите...та всеки месец разправии за 8 лв, при това да се чудя как да избягам от работа, за да жена ми да ги вземе - не, благодаря!

# 10
 • Враца
 • Мнения: 534
Валенце във  Враца не връщат със задна дата ,.
А,и във Враца връщат.Само че заповедта която ми бяха дали беше със някакви стари дати.Но парите ми изплатиха за 10 м. назад.Дано тази вратичка със поправките в закона да не са я затворили.

# 11
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Четох , четох и нищо не разбрах - освен че е отменена т.5 - има ли други промени?

# 12
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Да разбирам ли е освен това което сме получавали до сега имаме и право и на средства за социална интеграция,като пари за психолози,логопеди,учители и др.Или просто нещата остават както до сега,само са сменили някоя друга думика да отчетат дейност.

 и преди имаше, малко струдно става - 12 или 11 лв на месец е помощта за обучение. Регистрирате се в местната социална служба, парите се осребряват сресхту фактура, а ако логопедът или психолога или др. учител има лиценз от ДАЗД, става още по лесно - преснимате лиценза и едно удостоверение към него, заедно с фактурата ги носите в социалната служба,, след като сте минали процедурата и са видали право на обучение - а това е нещо, което не могат да ви откажат, там жи я осребряват заедно с една службена бележка, че е проведено обучение от... до... и за какво е било обучението. Няма значение дали лицензирания е във вашия град или не. Ако не е лицензиран и не е болница, става малко по-трудно

# 13
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
Живко, доколкото знам, вече май ги превеждат на банкова карта, която те ви дават в зависимост от банката с която работят

# 14
 • София, в офиса
 • Мнения: 1 269
ето списък на лицензираните от Държавна Агенция за цоциално подпомагане
http://www.sacp.government.bg/index_bg.htm

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт