Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 дек. 2006, 14:55 ч.

Кърмата й е като вода?

 • 995
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 474
Здравейте майчета,

Пиша от името на мама, която няма компютър и се чуди какво да направи, защото:
Има много кърма, но бебето непрекъснато реве, цока, заспива за 30-40 мин. и пак е будно и като му даде започва да суче абсолютно като гладно. Бебето е на 1 месец вече и тя е на ръба на силите си. Освен това на консултацията се е оказало, че е наддало само 220 гр. за 1-ви месец и лекарката  #Cussing out Майката също  #Crazy , защото бебо яде почти непрекъснато. Докторката я накарала да се изцеди и кърмата била като вода, не направила "каймак" като престояла малко.
Естествено мамата веднага купила АМ и след 1-то ядене бебето спало 4 часа - чудо невиждано  Laughing. Лекарката казала да прекрати кърменето, защото кърмата й е нехранителна и само мъчи детето. А както казах- тя има страхотно много кърма.
Мислите ли, че с някакъв хранителен режим или с нещо може да подобри хранителността на кърмата, защото момичето иска да кърми? Или просто нейния организъм е такъв и трябва да се примири и да спира кърмата?
В момента бебето е изцяло на АМ, а майката се изцежда на няколко часа и хвърля кърмата  Cry. И казва, че действително е като изцапана вода, а не като мляко.

Благодаря от нейно име, ще разпечатам и предам всички отговори!

# 1
 • Muenchen
 • Мнения: 561
Какви са тези глупости да прекрати кърменето.За тази лекарка #2gunfireКърмата е най-доброто за бебето.Сега ще обясня,защо се е получило така с пробното цедене.След като бебето е на един месец е нормално да не се е регулирала кърмата и гърдите да са препълнени.Когато се изцеди препълнена гърда то първо потича рядко мляко,което утолява жаждата на бебето и след това потича гъстото мляко.За тази възраст на бебето то не може да изсуче като количество цялото мляко в гърдата,защото коремчето е малко и така то се засища с първоначалното мляко.Това е и причината да иска да суче по-често.Това ,което може да направи твоята приятелка е да изцеди малко на ръка от гърдата и тогава да предложи на бебо.Не е грешно и да си го храни по-често.Това е временен период и кърмата ще се регулира според нуждите на бебо.В момента тя го храни на поискване и според мен това е много правилно.Нека прекрати веднага с АМ,няма по-добро от кърмата за бебо.В библиотеката има много инфо защо и как трябва да се кърми,така че можеш да и разпечатиш материали.Аз никога не бих дала на детето си АМ.И в момента го кърмя колкото пъти той пожелае.Имай впредвид,че детето понякога иска да е близо до мама.Това го успокоява и му дава сигурност.Не може да се сравни миризмата на мама с тази на шишето.А ако кърмата не беше така добра за бебетата нямаше всички производители да се стремят да постигнат мляко близко до майчиното.

# 2
 • София
 • Мнения: 272
Не мога да повярвам! Как така ще прекратява кърменето?!! За бебе на един месец това е абсолютно нормално поведение! Напълно подкрепям предишната мама. Нека малко да изцежда преди да предложи гърдата.

# 3
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Аз ако започна да се цедя първите 30 грама кърма са напълно прозрачни!!! по тази логика отдавна да съм спряла да кърмя детето си, а виж в подписа ми как наддава.
Веднъж изцедих 10 грама кърма, каймак се образува чак на другия ден.
Посъветвай приятелката ти да почете малко.
Относно наддаването- действително са тревожни тези 220 грама, но ако са от най-ниското тегло, не от тецлото при раждане.
Дори и така да е, приятелката ти трябва да преосмисли начина на хранене на детето, а не направо да се отказва от кърменето.
Смятам че може да не дава АМ, а ако реши да дава, то по-добре е да дохранва, отколкото да дава само АМ.
А за непрекъснатото ядене- при нас първия месец бебо ядеше по 1 час и след половин-един час пак беше гладен. За мен това не може да бъде критерий. Наистина първия месец-месец и полвина едвам издържах, но след това е много по-лесно да кърмиш- бебо е готов за 5-10 мин. Малко и остава, няма смисъл да се отказва точно сега.
Все пак, понеже малко е наддало детето, смятам че повод за тревога има, пиши по-подробно, колко пишка и ака бебето, как го храни- дали предлага и двете гърди на всяко хранене или ги редува, бебето дали е спокойно след хранене, колко пъти на ден се храни, по колко време? После можем да помислим заедно (надявам се и по-опитните мами ще се включат) какво трябва да се промени

# 4
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   Аз също имам много кърма и винаги изцеждам по 20-30 мл. от гърда преди да дам на малкия да суче! Каймакът от това мляко едва се вижда, а когато се изцедя след кърмене прави страхотен каймак почти веднага  Mr. Green! За сега синът ми е наддал 1килограм за 20 дена! Храним се на поискване! Понякога спи 3 часа и изобщо не се буди за хранене, друг път яде на час и половина - зависи на какъв кеф е  Mr. Green!
  Кажи на приятелката си да се поизцежда преди всяко хранене и когато бебето суче и вземе да заспива на гърдата, леко да дръпва зърното и така то ще продължи да суче в просъница  Mr. Green!
  Стискам палци нещата да се оправят и скоро да са само на кърма  Peace!

# 5
 • София
 • Мнения: 555
Съгласна съм с всичко казано от другите мами, само искам да добавя, че е препоръчително да дава само едната гърда в рамките на 3 часа, ако бебето яде през по -малки инртервали, за да може да достигне до задното по-гъсто мляко.(Въпреки, че аз първият месец я хранех и от двете и пак наддаде 1300гр) При мен сутрин, когато са ми препълнени гърдите, първите 100мл са също много редки.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 559
Това, че мамата има много кърма, а бебенцето е мъничко и суче малки количества, е причинило незадоволителното наддаване. Природата се е погрижила майчиното мляко да утолява и глада и жаждата на бебето. За утоляване на жажадата служи предното, началното мляко (то е по-воднисто), а за утоляване на глада - задното, крайното мляко (което е с по-висока масленост, по-мазно и изглежда по-гъстичко). Прекомерното производство на мляко е довело до дисбаланс на предното и задното мляко - най-вероятно бебенцето успява да изсуче само предното мляко и изобщо не достига до задното (което е именно по-хранителното). Хиперлактацията при майката често води до проблеми с наддаването или храносмилателни проблеми (бурна перисталтика, зеленикави аки, газове) при бебето. Хубавата новина е, че положението е съвсем поправимо. Grinning
Нека майката да дава на бебето само едната гърда в рамките на 3ч, т.е. бебето да суче толкова често колкото поиска, но само от едната гърда в рамките на 3ч. Ако през това време другата гърда се препълни - стане болезнена, твърда и напрегната - майката може да я изцеди, но само докато почувства облекчение.
Още нещо - на майката как са й гърдите? Напрегнати ли са? Има ли/имала ли е докато кърми рагади?
Много е важно да се провери правилното поставяне на бебето на гърдата - за да сте сигурни, че проблемът не идва от там.  В библиотеката има статии и филмчета за поставянето на бебето. Най-общо казано, проверете дали бебето широко отваря устичка и поема голяма част от ареолата в устичката си (поне 2 см),а не само зърното; долната му устничка трябва да е извита навън (като на рибка) и да поема по-голяма част от ареолата отгоре, коремчето му да е обърнато към корема на мама; ухото, рамото и бедрото му да са на една линия, бузките му да са закръгленки като суче, да не му се налага да извива вратле, за да суче. Следете и за преглъщания (равномерни и отчетливи, пауза, отново преглъщания).
Поздравления за майката за упоритостта да  поддържа лактацията с изцеждане!

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 19:55 от MammaEli

# 7
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Мама Ели много изчерпателно е отговорила. Аз само да се възмутя - не мога да повярвам, че още някой го раздува това за рядката кърма. В кой град става тая работа?
Все си мислех че малко са се посветнали напоследък лекарите. Срамота!

# 8
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Всички съвети дадени от мамите преди мен са страхотни. Аз само да се включа с успокоение за наддаването. И мен така ме стреснаха след първата консултация че не са наддали, а след две седмици вече нямаше проблем. Може да има значително разминаване в кантарите от болницата при изписването  и при педиатърката. Така че да не се притеснява и след две седмици да отиде отново на същия кантар да видят как качва бебчо.
   А иначе и ние първия месец бяхме постоянно на гърда, това е нормално поведение за малките бебчета. Надявам се мамата след като има кърма да прекрати даването на АМ и да се върне на най-хубавото за едно малко бебче - майчината кърма. Да кърми колкото често иска бебето, без да дава вода и вярвам че скоро ще има добри новини. Много поздрави на малкото слънчице от мен и от двете ми госпожици  Simple Smile

# 9
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Според мен ще е добре известно време да цеди 20-тина грама преди да даде на бебето да суче. Просто, за да се стига по-бързо до задното мляко. След около 10-тина дни такива "процедури" да го претегли и да види как е наддаването. Ако е по-задоволително да започне да цедо по по-малко и да остави бебето само да се справя с лактацията и количеството мляко. Но пиши къде сте - може пък да се видим на живо и да поговорим и с майчето Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт