Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 85 отговора

София

Мнения: 8 268
Четох, четох из темите - само коледни сладки и сладкиши  Smile

Досега винаги сме били някъде на Бъдни вечер, но сега ще се събираме у нас, а аз никога не съм готвила за този празник. Трябват ми възможно най-елементарните рецепти за всичко - зелеви сърми, чушки с боб, самия боб ...
Какво друго да направя? Питка? Нямам идея как  Embarassed
Ошаф? Само сварявам пакетчетата сушени плодове във вода ли?
Баница и тиквеник прави баба ми, ама тя си точи корите, за мен тоя подвиг е недостижим (даже нямам точилка), така че с готови кори.

Ще ми се да направя някой засукан десерт или от невероятните ви сладки, обаче си знам възможностите и няма и да опитвам. Имаше една рецепта за торта - покрив с крема сирене, може да я опитам.


С две думи, мами-кулинарки, помагайте, че мама и свеки накуп у нас си е истинско предизвикателство за калпава готвачка  Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 10 650
За чушките с боб си сваряваш боба, отцеждаш го и го объркваш с подправки по избор /джоджен, чубрица, бял риган, червен пипер, или си вземи от готовите подправки за боб/ и сол разбира се Very Happy Пълниш си чушките и задушаваш на слаб огън с водичка, в която има малко домат. пюре до умекване на чушките. С чиния ги притисни, за да не ти се разпаднат.

Сърмите с ориз -
запържваш лук около 1 глава в малко олио, добавяш си ориза, запържваш го и него, може да му сложиш като подправки едно бульонче, чубрица, морков, черен и червен пипер, заливаш с гореща вода и изчакваш да кипне и да се поеме от ориза. След това с тази плънка завиваш сърмите и ги подреждаш в тенджерата /може в същата, в която правиш и чушките с боб/ и задушаваш.

Ошаф

сушени плодове
1 ч.ч. захар на 250 гр сушени плодове
1/2 лимон
1ч.л. канела /аз не слагам/
1 с.л. ром или коняк

Плодоветесе заливат с кипяща вода и веднага се отцеждат. Слагат се в съд със студена вода и се варят на тих огън докато поомекнат, добавя се захарта, канелата, настърганата кора и нарязаната на парченца вътрешност на лимона. Като омекнат плодовете напълно, ошафът се ароматизира с рома и се покрива с капак.

Цитирай

София

Мнения: 8 268
Благодаря!!!

А извинявай за лаишкия въпрос, но за сърмите зелевите листа от магазина в буркан ли се купуват?  Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 7 580
Благодаря!!!

А извинявай за лаишкия въпрос, но за сърмите зелевите листа от магазина в буркан ли се купуват?  Embarassed


Може и от магазина. Само внимавай какво купуваш, да не си купиш нарязано зеле за готвене Wink
Цитирай


Мнения: 5 125
Ето моите рецепти. Изпитани и любими.
Зелеви сърми със стафиди
Запържвам една голяма глава лук (може и праз) в олио, слагам 2 моркова, нарязани на дребно и 1 чаша ориз. Като поеме мазнината, слагам 1 ч.л. червен пипер и малко доматено пюре, подправки (джоджен и чубрица), 2 шепи стафиди, 2 ч.ч. топла вода. Оставям да ври 10-15 минути, докато се сгъсти. Подготвям си листата, като им отрязвам по-дебелата част от основата. Пълня листата, завивам сърмите и ги редя в тенджера със завитото надолу. Отгоре се затискат с чиния и се досипва вода, колкото да ги покрие. Така се варят на среден огън около час. Ако трябва, се долива гореща вода отвреме навреме. Не трябва да оставят без вода, защото загарят. Не се слага сол, зелето е достатъчно солено.

Чушки с боб
Правя ги със сухи или замразени чушки. Ако е със сухи - накисват се предварително в топла вода поне за 1 час. Сварявам добре 200 гр. боб и отцеждам. В повече олио запържвам много лук (2-3 глави), 2 моркова на ситно; като се запържат, прибявам 1 ч.л. червен пипер и половин буркан смлени домати, подправки (чубрица, джоджен, девисил) и сол. Слагам в тигана и отцедения боб. След кат поври малко - около 5 минути - го махам от огъня и пълня чушките. Редя ги в тава, заливам с още малко олио, слагам вода до средата на чушките и пека.

За десерта - Лили миналата година беше направила страхотна пълнена тиква с плодове и локум. Не е трудно, но моята нещо не стана. Ако успееш да я направиш както трябва, е много ефектен десерт.
Цитирай

София

Мнения: 10 650
За десерт можеш да направиш тиквеник или баклава.

А иначе на всички ястия за Бъдни вечер върви повечко олио, защото са постни и така стават по-вкусни.

За киселото зеле - можеш, за да си сигурна, да си купиш направо една кисела зелка от пазара и да си обелиш листата.
Цитирай


Мнения: 1 063
За десерт можеш да направиш тиквеник или баклава.

А иначе на всички ястия за Бъдни вечер върви повечко олио, защото са постни и така стават по-вкусни.

За киселото зеле - можеш, за да си сигурна, да си купиш направо една кисела зелка от пазара и да си обелиш листата.


Дори е по-добър вариант, защото последните листа, които купувахме сглобявахме по три, за да се получи сърма, а да не говорим, че само напомняха за кисело зеле Sad
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Ето тук съм описала много подробно как правя моите постни сърми за Бъдни вечер.

Цитирай

преди Бургас - сега София

Мнения: 221
Можеш да приготвиш пълнена тиква - хем вкусно, хем лесно и много съдове не се цапат
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Изпечи и тиква!
Цитирай

София

Мнения: 8 268
Много благодаря за идеите и съветите!

Фукла, твоите сърми със стафиди със сигурност ще ги направя! Звучат хем класически, хем леко различно.

За тиквата и аз я опитвах миналата година, но не ми се получи, мисля да си поръчам тиквеник от баба  Wink

Вивиан, благодаря за идеята за зелката и аз се чудех как точно да избирам в магазина!

Зори, а твоите обяснения за като за истински начинаещи (за мен!) и много ти благодаря, че си си направила труда да опишеш така подробно!

Последен въпрос - как разбирам, че сърмите/чушките са готови? Отварям да проверя ориза ли?
Цитирай

София

Мнения: 10 650
Можеш да напарвиш така - или леко да прокъсаш една сърма и да пробваш /ама ще отиде фира Love/ или от плънката с която си пълнила сърмите, сложи и около тях една две лъжици и след като са повряли около час на тих огън да пробваш от тази плънка, "свободната".
Но така или иначе, след 1 час варене няма как да не са готови.
Само не забравяй да е на тих огън!

Цитирай

градът на правите улици

Мнения: 52
Аз знам че трябва да има разкични, постни ястия и да са нвчетен брой.  а ти си прецени какво и колко можеш да сготвиш.  Успех!     newsm10
Цитирай
 Мили "мами", отидете на сайт http://rozali.com/recepta/24/1092/, или http://www.badnivecher.startirai.com/ - който е страхотен и няма нещо което да липсва за бъдни вечер. Весело посрещане на празника Flutter
Цитирай

София

Мнения: 571
ще бъде ли голям грях вместо ошав да отворя 2-3 различни компота и да ги сложа тях на масата newsm78
« Последна редакция: пт, 26 дек 2008, 18:30 от mamami4e »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 85 отговора