Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2006, 16:15 ч.

Страх от авторитети

 • 1 077
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 167
Гледам едно предаване, където родители  биват напътствани към по-добро възпитание на децата.

Въпросната двойка ( тази седмица) редовно плаши  децата, че ако не стане еди какво си, ще извикат полиция. Хората са вдигнали ръце с 3те си деца и използват какви ли не похвати, единия от които е плашенето.

Специалистката, която ги консултира  каза, че децата не трябват никога да имат страх от авторитети. Торбалан, полицията или самите родители.
Би трябвало , чрез игра ( основното задължение на децата) те да изграждат респект към положителни авторитети. Хубаво звучи.

Аз се  сетих се за моето детство, когато ме плашеха с Торбалан, който ще дойде да ме вземе, ако не слушам. Действаше ми безотказно.

Какво мислите?

# 1
 • София
 • Мнения: 505
Аз не ги плаша. Опитвам се да им обяснявам. Понякога става, друг път...не съвсем.

# 2
 • под звездите
 • Мнения: 3 456
Честно казано посплашвам я малко, но не с Торбалан или полиция, а по-скоро, че няма да й купя днес еди какво си там, щом не ме слуша или че, щом не иска да яде няма да може да стане силна като другите деца в градината и как тогава ще побеждава в игрите  или, че като отидем на детската площадка всички ще се качват по-бързо на пързалкаата от нея, защото не се е наяла...

# 3
 • Мнения: 1 629
Честно казано посплашвам я малко, но не с Торбалан или полиция, а по-скоро, че няма да й купя днес еди какво си там, щом не ме слуша или че, щом не иска да яде няма да може да стане силна като другите деца в градината и как тогава ще побеждава в игрите  или, че като отидем на детската площадка всички ще се качват по-бързо на пързалкаата от нея, защото не се е наяла...

И аз правя така. Като не ядеш няма да ти станат твърди, като камък мускулите или пък ако не си прибереш играчките- няма да играеш навън. Ако биеш еди кой си- няма да играеш с него (а и двамата искат да са заедно, но единия го дразни, другия го бие, в чудо съм се видяла).
Никога не съм плашила с Торбалан, баба Яга, но с полицията - да признавам си. Казвала съм, че полицаите следят за реда, никой никого да не бие ... Може и да не е правилно.

# 4
Грешка е да се заплашват децата. Това ги стресира, а не мотивира.Когато обясниш на едно дете последствията от дадено действие като на възрастен с разбиране и загриженост, то ще разбере.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 447
Твърдо не. Предпочитам да го накажа с лишаване от любими неща, отколкото да го плаша с каквото и да било.
Като бях малка, на село имаше една пластмасова маска - беше на едно от джуджетата на Дисни, тези от Снежанка. Сладко джудже със синя шапка и с дупки за очите. Нямам представа как се беше озовала там.
Ако не исках да ям, баба ми излизаше от стаята. След малко вратата се открехваше, само малко, и се показваше тази маска... в пълно мълчание... а отзад беше тъмно.
Когато пораснах, накарах баба да ми покаже маската, за да се убедя, че страховете ми са били безсмислени. Ужасът, който изпитах тогава, макар и ирационален, си беше съвсем реален. Ако щете ми вярвайте, до ден днешен стомахът ми се свива, като видя джуджетата на Дисни.

# 6
Като си прадставя какви страхове и комплекси са ни насадили нашите родители с неправилно възпитание?!Голяма отговорност е да си родител.Мен ме плашеха с тъмното и досега - на 26 г. - ме е страх от тъмно.

# 7
 • Мнения: 1 378
Не знам какво се има предвид в случая под "страх от авторитети", но определено смятам, че хората по принцип трябва да имат респект от авторитети. Бог, институциите, висшестоящите, човек трябва да знае къде е мястото му и какви са му правомощията. Това се възпитава още в детството, разбира се не с плашене с измислени чудовища, а с показване на твърдост и непреклонност. По повод на коментарите напоследък за детското насилие, мисля че точно от това страдат децата днес - липса на респект към авторитети. Също както и родителите си.
Но май темата имаше друга цел - да, и аз съм против да се плашат децата, и никога не съм го правила, макар че съм осъзнавала колко лесно би било така... 

# 8
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Не са ме плашели с нищо. Не мисля да плаша и аз Peace

# 9
 • Мнения: 2 567
Винаги съм била против такова плашете на децата. Мене са ме плашили и само аз си знам какви страхове имам и до сега. С тези плашеници според мен не се постига нищо друго освен детето да порасне в страх.
Абсолютно беше забранено на бабите да плашат дъщеря ми докато беше малка с разни страшилища. Всеки опит от тяхна страна беше мигновено пресичан.

Винаги сме искали от малка да знае, че респект трябва да има от нас като нейни родители, а не от някакви измислени страшилища.
Ние ще я учим, към кого ще има уважение и кой ще признава за авторитет. Страхове определено към никой човек и институция няма да и вменяваме.

# 10
 • Мнения: 7 604
Какво значи страх от авторитет........когато уважаваш някого, ти не се страхуваш от него.......да си авторитетен, означава да бягаш от позицията на авторитарния и нетърпящ критики родител, но също и от този, който се страхува да се наложи и позволява на  детето си да го командва.......Т.е. ако си искрен приятел на детето си и то разбере, че може да ти вярва, няма да има нужда от заплахи........защото правилата са смислени и без правила играта е скучна, а живота в обществото, колектива е немислим........това важи и за училище и детската градина, за службата и в киното.......

Само безсмислено налаганите забрани, правят така, че да се стигне до заплахи......защото децата разбират кога правят нещо смислено и полезно и кога някой просто се прави на шеф

# 11
 • София
 • Мнения: 1 069
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=143977.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144464.0
ето последните две теми, които разнищват въпроса за плашенето

# 12
 • София
 • Мнения: 629
Не бих използвала този похват. Това е само временно и недобро решение. Рано или късно децата разбират, че това няма никаква тежест.
По този повод, винаги се сещам за едно страхотно хлапе, което ми обясняваше, че е станало приятел с Кумчо Вълчо ( на този етап Вълчо беше авторитетът) . Той не бил лош, а много самотен и само се правел на страшен.  Joy

# 13
 • Мнения: 2 873
Не искам да го плаша, не искам да му насаждам страхове от каквото и да било.
Предпочитам да расте спокоен и уверен в себе си и в нас.
Има правила и той трябва да се научи да ги спазва, но не по този начин.

# 14
 • Мнения: 2 772
Неприятно ми е да си го призная, но го плаша с полицията..... Embarassed

На моменти е толкова неконтролируем, никой не слуша, че това е единственото, което ми остава.
Прилагам го когато сме в колата и той започне да се върти, да си маха колана и да се катери по седалките - това застрашава безопасността му и предпочитам да го стресна малко, отколкото да го оставя да си прави каквото си иска.
Освен това по този начин го уча, че трябва да се спазват правилата за движение по пътищата - винаги му обяснявам за коланите, за включените фарове, за превишената скорост и катастрофите, как трябва да се спазват знаците и светофарите, кой кара смотано и т.н....

Не бих го плашила с чудовища, тъмнина и т.н.  Naughty

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт