Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Катедра “Акушерство и гинекология” към Медицински Университет, Пловдив, Центърът за бременни жени, Ла Лече Лига - България, Клубът на младите родители, ДКЦ-1 и Община Пловдив организират еднодневен семинар на тема:

“Новости при храненето на кърмачетата и малките деца, произтичащи от програма “Храни и хранене 2005-2010 година” на Министерството на здравеопазването.

Лектори на семинара са:

-   д-р Жана Станева, Ръководител на Неонатологично отделение на АГ клиника, работеща по почина “Болници – приятели на бебето” - гр. Враца;
-   доцент д-р Ваня Недкова, Ръководител катедра “Детски болести” към ВМИ-Плевен, председател на Комитета по кърмене към Министерството на здравеопазването.

Семинарът ще се проведе на 11 декември, понеделник, в голямата зала на Mладежкия дом, ул. Авксентий Велешки 20, Пловдив, от 18 до 20 часа.

Участниците в семинара ще получат удостоверение за следдипломно обучение от МУ и кредитни точки.

Каним най-учтиво неонатолози, педиатри и семейни лекари от цялата страна и всички, които обгрижват малки деца, да участват в семинара!

Вярваме, че специалистите няма да пропуснат да се запознаят отблизо с така нареченото “изключително кърмене”, с късното захранване на кърмачетата, с онова, за което майките, ползващи информация от Internet, искат професионален съвет. Има ли болници в България, където на кърмачетата не се дава вода? До какво води това? Кога да започне даването на сокове? Какво трябва да знаем за микроелементите цинк и селен в храненето на децата? Доц. Недкова и д-р Станева, а и всички желаещи, ще споделят своя опит.


За повече подробности и записване: 032/ 651 152 или GSM: 0888 895 026, Антоанета Борисова

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Обадете се на педиатрите, личните си лекари и познатите ви медицински лица, обяснете им за семинара, който се води следдипломна квалификация с издаване на съответния документ, и ги поканете да се запишат за участие.

След малко ще се даде линк към удобен за сваляне уърд документ с горния текст, който можете да разпечатате и да им дадете, или да занесете в ДКЦ-та, медицински центрове и т.н.

Аз позвъних на личния си лекар, на педиатърката на детето, на хомеопатката и на две познати лекарки - джипи и педиатър, както и на свеки - медицинска сестра. Майка ми даде разпечатания документ на нейния личен лекар Simple Smile

Разнесете мълвата Grinning Колкото повече медици научат за този семинар, толкова по-добре - поне някои от тях ще се запишат за участие, което е хубаво.

Семинарът се провежда в Пловдив, но е отворен за медици от цялата страна!

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Оттук можете да изтеглите удобен за печат документ, който да дадете на познатите ви медици, с благодарности към Jade!

http://exoexo.com/MJ/Other/Seminar_za_pediatri-1.doc

# 3
Аз, като майка на 8 месечно бебе, с нетърпение ще чакам отзиви и коментари от Семинара в Пловдив. Надявам се, че ние майките,

които нямаме възможност да чуем мнението на специалистите на място, ще бъдем информирани по ИНТЕРНЕТ. От името на всички

майки - БЛАГОДАРЯ! Успех на семинара!

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 631
здравейте, ще чакам с интерес отзиви  Peace

# 5
 • Асеновград
 • Мнения: 1 043
в асеновград педиатрите и личните лекари имат отчайваща нужда от нови знания, днес спорих за това че няма да дам на бебето си сокче в 1 месец още и той едва ли ме ме заплашва че щял да и прави кръвни изследвания за да я следял след като не съм и давала нужното да не и станело нещо, а като заявих че ще захранвам чак 6 месец с ориз - получи сърцебиене човека  Crazy,

# 6
Аз съм лекар и кърмеша майка.Присъствах на срешата-не казаха нишо ново и интересно(нешо, което го няма в интернет) Съжалявам, че си загубих времето.

# 7
 • София - Бургас
 • Мнения: 1 791
А София, кога? Thinking

# 8
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Видяхте ли днешния 24 часа? Има много добър материал за кърменето и семинара на стр. 7

Последна редакция: вт, 12 дек 2006, 10:21 от basilisk

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Аз съм лекар и кърмеша майка.Присъствах на срешата-не казаха нишо ново и интересно(нешо, което го няма в интернет) Съжалявам, че си загубих времето.
vev, жалко, че смяташ така. Действително, не казаха нещо, което да не знаем тук, което да го няма в интернет (още повече, че почти три години вече се стараем да попълваме Библиотеката с адекватна и акуратна информация, но нали целта на семинара беше да се запознаят повече медици, които не ползват като нас така усилено интернет, със същата тази съвременна информация  Grinning Жалко, че повече лекари не са като теб в крачка с 'новите тенденции' (кавичките са, защото нито са особено нови, нито са точно тенденции...) Много моля, пиши ми ЛС, искам да поговорим!

Следва сбит разказ какво стана на семинара - ако пропускам нещо, надявам се vev да ме допълни Simple Smile

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Какво стана на семинара

Присъстваха около 40 медици + моята свекърва (медицинска сестра в педиатричен кабинет).
Семинарът водеше д-р Кръстева, завеждаща неонатологичното отделение на ВМИ-Пловдив.
Най-напред имаше презентация на видове бутилирани води от спонсорираща компания.
После беше моя милост, която се постара в три кратки минути да каже сбито какво е Ла Лече Лига и с какво се яде (сбито, защото не знаех кога ще дойде гостуващият лектор - доцент д-р Ваня Недкова, Ръководител катедра “Детски болести” към ВМИ-Плевен, председател на Комитета по кърмене към Министерството на здравеопазването)

Опитах се вкратце да кажа какво е ЛЛЛ, защо е, с какво се занимаваме и как. Не знам дали го постигнах... Всеки присъстващ получи по една брошурка за ЛЛЛ. Поканих ги да посетят ЛЛЛ сайта, за да видят повече и да видят библиотеката му (която е тази същата библиотека от форума). След това с въпроси от д-р Кръстева се заформи една доста интересна дискусия - че всъщност днешните майки са много информирани, ровят из нета и де факто често лекарите се озовават в неудобна ситуация от въпросите, които майките им задават. Сподели още за Кръглата маса, която (помните) се проведе през април т.г. и беше отново за НПДХХ 2005-2010 (Мяу, не е забравила диспута, който се случи след твоето изказване за лекарите и майките!)

После дойде и говори доц. Недкова - за нас нещата не представляват новост - изключително кърмене - какво представлява, защо е нужно, захранване към 6 навършени месеца, как се поддържа лактация, как се увеличава лактация, даде една особена схема на захранване*, която ще коментирам по-долу. Беше много интересна лекция, оформена много културно - със слайдове, цитиращи чуждестранни изследвания (на които някои от нашите доктори се мръщят), спомена някои от нейните случаи с кърмещи майки... Беше хубава лекция, присъстващите лекари кимаха в унисон (малко тип 'Аха, това го знаехме'), но мисля, че им беше интересно.

Втората част на лекцията беше за добавки на микроелементи и витамини - за генерален недостиг на Цинк и Селен в храненето ни, защо са нужни и прочие. На мен ми беше много интересна. Според фактите и изследванията, които цитира, тези елементи като цяло почти липсват от диетата ни, а са нужни; показа графики от САЩ, където примерно зърното, брашното и хлебните изделия се обогатяват допълнително с тях, за да се приема дневната норма.

Всеки присъстващ получи съкратено копие от Националния план за действие 'Храни и хранене' 2005-2010, частите, засягащи кърменето и захранването на бебето. Силно се надявам да са от полза и повече медици да научат и прилагат този НПДХХ, щом като МЗ трудно го разпостранява по своите канали. Имаше и още един много интересен материал за транс-мазнините, който ще препиша довечера или утре и ще пусна тук да се чете Simple Smile

Горе-долу това беше. За мен лично семинарът беше интересен - не съм научила за кърменето нищо ново, но той и не беше с цел да обучава тези, дето си ровят в нета и ги знаят нещата  Grinning Надявам се да е бил от полза за присъстващите медици.

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
*забележката за схемата за хранене, която доц. Недкова даде.
По същество тя беше стандартната бг-схема, изместена с 3 месеца във времето, а именно: зеленчук, каша, попара като ред на въвеждане, със забележки, че жълтък и прясно мляко са за след година, алергени - по-натам; сок и плодове - последни.
Това, което силно ме смути е, че тя говореше за заместване на кърмене с хранене - изцяло заместване, а не допълване на храненето с нови вкусове и текстури. Специално я питах след края на семинара защо е така, но не получих много задоволителен отговор  Confused Имам разпечатан планът за хранене на СЗО, на който е базиран НПДХХ 2005-2010, където много ясно пише, че кърменето не се замества до година, има цитирани енергийните нужди на детето, казано е защо именно не се замества и как се процедира (до годината първо кърмене, след това твърда храна, след година - обратно, първо твърда храна, а после кърмене...)

Наистина ми прозвуча странна тази схема със заместване, когато всички мастити организации и асоциации, които доц. Недкова цитираше по време на лекцията си, казват обратното Confused

Както и да е, това, надявам се, не е толкова от значение. Не знам.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

След семинара свекърва ми (мед. сестра) беше възхитена. 'Толкова беше интересно, научих толкова интересни неща. От утре - бебетата, които идват при мен, ще са вече по новата схема! За първи път чувам тези неща!' На последното аз бях ето така  Shocked защото от почти три години говорим с нея за кърмене, тя беше първият човек, който получи разпечатани копия от преводните статии, когато започнах да превеждам навремето, като разбрахме за НПДХХ, й казах в детайли, уж винаги съм се старала да я държа в течение... Явно разликата да се чуе от устата на доктор потвърждението на тези неща, е огромна... малко е обезкуражаващо последното, но... со кротце и со благо...

# 12
Здравей,Бу.Извиняваъ, но не съм много добре с Интернет. Какво е това ЛС и къде да го намеря ,За да Ти пиша?

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Vev, трябва ти регистрация във форума. Когато имаш вече такава - от горен ляв край на страницата избираш лични съобщения, или по-лесно - на някой мой постинг гледаш в долния край - пише ЛС, натискаш и ти отваря прозорец за писане на Лично съобщение (но това - само с регистрация, нерегистрирани не могат да пращат лични съобщения).
Ако предпочиташ, прати ми и-мейл на t_ruseva в @yahoo.com (умишлено не пиша адреса слят заради спам-ботове, ще ме извиниш)

# 14
 • София
 • Мнения: 747
Бу, Националния план за действие 'Храни и хранене' 2005-2010 не го видях в библиотеката; може би той е обобщение на нещата, които са ни известни?
Чакаме за материала за транс-мазнините Grinning
  bouquet

Последна редакция: пт, 15 дек 2006, 13:09 от prascho

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт