Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 дек. 2006, 03:18 ч.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ???!!!

 • 766
 • 5
 •   1
Отговори
 • гр. София
 • Мнения: 69
Майчета, какво мислите за здр. система?На мен лично ми настръхва косата....от личен опит. Здравната реформа в чий интерес е? В интерес на пациенти и лекари? Дълбоко се съмнявам. Не бих петнила лекарската професия, защото дълбоко я уважавам, защото истинските лекари в настоящия момент са като герои от "Цитаделата". Но от горчивия ми опит знам, че има и такива здравни работници, от които тр. да си пазим децта. А това е повече от страшно....
Искам детето ми,близките ми да са здрави, а ако се наложи да постъпят в болница искам да съм сигурна, че е направено всичко възможно, а не единствено това, което е записано в клиничната пътека.Лекуващият лекар трябва да има пълната свобода да се консултира, без да се притеснява за бюджета на болницата, с всякакви специалисти, когато се касае за човешки живот. Много лечебни заведения се нуждаят от ремонт, апаратура и т.н... В някои отделения има страхотно текучество на персонал.  Медицинските сестри често работят на няколко места....Дъщеря ми е връстничка на "здравната реформа". За шест години и половина освен бюрократщина и пълна анархия в здравеопазването друго постигна ли се? Можем ли ние, майчета, нещо да направим? До кога ще сме само странични свидетели на "нелепите случаи" из цялата страна, които фактически са закономерно следствие на здравната реформа?
 P.S:Ако съм дублирала нечия тема, или не е на място, моля изтрийте или преместете.

# 1
 • Мнения: 6 355
 kaliila, в здравната система би трябвало да работят човеци. А такова животно е рядко изключение или почти отсъства в родната ни действителност.
Аз се чудя защо трябва за помогнат (напълно успешно) да зачернят нечий живот и след това да се състезават в обгижването.
Те си имат оправдание - инвестирали са голяма сума пари за образованието си и трябва да са комерсиални, за да избият вложеното. Трябва да поддържат нивото си и заради това ходят на семинари, които също трябва да избият.
За три години само в моето семейство мога да се "похваля" с три случая и може би не са повече, защото не сме стигали до услугите на здравното опазване.
 

# 2
 • гр.Варна
 • Мнения: 78
Осакатиха едното и убиха другото ми детенце и то само за една година.Това е жестоката равносметка за мен.В никакъв случай не мога да кажа,че лекарите не са човеци, но това което здравната система лека-полека ден след ден ги кара да стават направо ме плаши.След като захвърлиха академичния свят като ненужна използвана кърпичка да работят професори и доценти в кабинети като миши дупки и ги замениха с млади "амбициозни лекари",които както казва рони,трябва да избият вложеното.
За клиничните пътеки пък не ми се говори,все някой някого трябва да излъже защото пътеките били такива.Кого лъжите бе хора,Лекари?
Не зная какво можем, да направим.Аз се чувствам от ден на ден все по-безсилна,та като се случи нещо нали пак при тях отивам..........

# 3
 • между два живота
 • Мнения: 1 917
Радвам се и се ядосвам......и съм гневна и безсилна...... Гледам репортажите за пострадалото момиченце Михаела в катастрофата......, то лекарите едни отзивчиви, мили, обясняват всичко на майката, правят всичко по силите си, министър Гайдарски и той се ангажирал..... и т.н. и т.н. ЗАЩО? Ами защото ги снимат от сумати медии, защото репоражите валят и аха нещо да не е както трябва има кой да го раздуха. Радвам се, че всичко се прави за пострадалото детенце и дано се оправи Praynig Но за другите дечица, непознатите, неизлъчваните по телевизията какво се прави - за тях здравеопазването е друго. Защото точно в Пирогов, с линейка и придружаваща сестра от друга болница, отиваме на спешен преглед при невролог и в какво се състоеше прегледа си мислите... на дете с видимо нарушено съзнание, частична кома както разбрах после. Е, ще ви кажа -  #2gunfire дебелият хипопотам с незаслужената титла "доктор" дойде с ръце в джобовете, погледна я, извади едни ключове от джоба си, раздрънка й ги пред лицето и заключи да й изплакваме устичката след хранене за по-добра хигиена Close, защото видите ли беше и потекла лигичка, която майка й не й я избърсала.... Close Не я е срам... Ето това е нашето здравеопазване.

# 4
 • гр.Варна
 • Мнения: 78
Калила мисля ,че е добре да пишеш и в  " Деца с увреждания и хронични заболявания ".Там също има много пострадали родители,от здравната реформа.Колкоито повече хора изкажат мнение,толкова ще ставаме по-силни.Трябва да има начин да победим...

# 5
 • гр. София
 • Мнения: 69
Всъщност извода до който стигнах, след като минах през няколко отделения и болници за последните три години и имайки близки и познати здравни работници е:
 1.Здравната реформа не подобри здравеопазването и в никакъв случай не го направи европейско и общодостъпно, поради няколко причини:
 а/на всички нива, от Спешния център до личните лекари има недообмислени моменти, които ако не пречат на леченито, то го забавят и в този смисъл да не му се налага на човек да се нуждае от спешна мед. помощ, защото докато се разберат лекуващите, кой тр. да го приеме...;
б/липсата на достатъчно направления: аз ли тр. да настоявам да ме пратят на специалист или лекарят тр. да ме прати на всички, които е счел за необходими, за да поставят диагноза или просто да се консултира. Личните лекари станаха специалисти по всичко....ами човешкият фактор? може ли човек да знае всичко?
в/да наистина има добри практици- и слава Богу, но те работят на 24-часов раб. време, което пък от своя страна пак носи негативи.
2.Няма координация между отделните болници, самите отделения в болниците. Пациентите тр. сами да се интересуват, да търсят "можещите" лекари, да разчитат на тяхната добронамереност и лична заинтересованост.
3.Кой е заинтересуван да съм здрава, да отгледам здрави деца? Единствено аз и моето семейство. Каква профилактика се провежда? А в училищата? . Защото когато държавата е отсъствала временно от това упражнение, или не си е написала домашното, т.е не контролира всички нива на здравеопазването последиците са известни на всички...
4.А къде изчезнаха повечето от животоспасяващите лекарства? Заменени? Ах, да! с по- скъпи или с по-вносни,но недействащи...Защо?

 И последно просто така... На лекарите, на тези които се спукват от бачкане за сметка на др. им е писнало до гуша да са писарушки, да ходят по отчети, вместо да си лекуват пациентите и т. н. На лекарите им е забранено да стачкуват и да петнят лекарската професия, но те просто не искат да подпишат Тъпия рамков договор този път. Надявам се и да не го подпишат и някой най- накрая да се заеме и да си свърши работата, но мислейки за пациентите като за свои роднини....
 Пухче, на всякъде ще пиша...Сега започвам....  bouquet
А Вие, мами какво мислите? На мен лично ми липсва инф-я, защо, кой, как е довел здравеопазването до това дередже?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт