Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кори Селести

Мнения: 5 543
как се прави?
знае ли някой, че на съкровището му е любима, пък аз не обичам и никога не съм се замисляла как става....да взема да го зарадвам човека...Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
незнам какво е Виктория, но ако не е нещо специално мога да ти кажа как я правя аз.

Продукти:

най-добре е с няколко вида риба
лук
морков
леощян/дивисил/
целина
магданоз
картоф
домат
лимон


Рибата я сварявам и я вадя от бульона.Обезкостявам я много внимателно.
През това време в същия бульон сварявам зеленчуците(лук,морков,картоф) нарязани на дребно. Прибавям рибата. После идва ред на леощяна-най добре пресен, целината и домата.
Като е готова поръсвам със ситно нарязан магданоз и изтисквам лимон

Не правя застройка, защото не обичам, но не пречи да си направите
Понякога слагам и хрян
Цитирай

Кори Селести

Мнения: 5 543
мммм
добре звучи:)
има едни "котлети" от риби...риби нарязани на колелца...струва ми се, че с тях ще стане по-лесно, заради костите....

какви риби е най-добре да се сложат???
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
аз слагам бяла риба най често, скумрия.. абе каквато имам.
Колкото пове4е - толкова по-добре.
Слагала съм дори пар4ета от рибата пе4ена предната ве4ер на скара.

То на рибената чорба не и трябва кой знае какво - рибата си дава вкуса и ЛЕОЩЯНА - без него рибена чорба не става.

Другото е импровизация. Smile

Успех!
Цитирай

Кори Селести

Мнения: 5 543
мерси:)
ще се пробвам:)
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
сега се сетих, че вече съм се изказвала на тази тема и заради теб я открих Wink


http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=2744&highlight=%F0%E … 0+%F7%EE%F0%E1%E0

А каква е супата във ВИКТОРИЯ?
Цитирай

Варна

Мнения: 2 839
Имаме приятелско семейство потомствени рибари  Very Happy  Живеят в едно бунгало в едно рибарско селище край Варна. Да ти приготвят проста цаца, пръстите да си оближеш. Чорбата им е вълшебна. Ние често даже си купуваме риба и се примолваме да отидем на гости  Embarassed  само и само те да я приготвят  Very Happy  Те пък нали са рибари хора, не само че не се сърдят, ами това и чакат ... купон да става  Laughing
Та от тях знам, че на рибената чорба най-важното е да има колкото може повече риби. Ама ако има глава от калкан, най-хубава ставала. Вероятно наистина е така, защото всеки път е различна на вкус, в зависимост от състава. Но всеки път е ... ммм ... отдавна не сме ходили, май е време да ги навестим  Laughing
А ако те притесняват костите, слагаш рибите в марля за да врат вътре без да се пръскат костите. Те като се сварят така се скапват, че повечето кости сами падат и се чисти лесно.
Цитирай
Реза и аз не си падам по рибените чорби ама на времето бях заджуркала една от глава на шаран и мъжо даже взе, че я хареса и ме нахара да повторя Embarassed  Very Happy

Ето рецептата:

Продукти: 1 глава от шаран, 1/2 к. ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2 к. ч. ориз, 1-2 домата (прес­ни или от консерва), 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, магданоз, дивисил, сол, лимонов сок, 3-4 с. л. кисело мляко

Почистете и из­мийте зеленчуците. Остърганите моркови нарежете на колел­ца, целината на иви­ци, а доматите на чет­въртинки. Прибавете дафиновия лист, зър­ната черен пипер, посолете, залейте с 1,2 л студена вода и варете, докато зеленчуците омекнат. Извадете ги и прецедете бульона. Сложете в него да се свари добре из­митата рибена глава заедно с нарязания на ситно дивисил, а след 10 мин. прибавете и из­чистения и измит ориз. Пасирайте зеленчуци­те, без дафиновия лист и зърната черен пипер, и ги върнете в чорбата. Оставете всичко да покъкри 2-3 мин. Извадете главата, обезкостете я и върнете парчетата месо в чорбата. Ако е необходимо досолете и оставете да ври още 5-6 мин., свалете чорбата от котлона, поръсете с черния пипер и след като поизстине, я заст­ройте с разбитите с киселото мляко жълтъ­ци. Налейте и лимоновия сок. Готовата чор­ба поръсете със ситно нарязан магданоз и я поднесете топла или студена.

 
Копнах ти я, така както аз съм си я копирала и съм карала по рецептата. Иначе бях абсолютен профан в това чудо. Но си мисля, че всякаква риби би свършила работа.
Цитирай

София

Мнения: 3 233
От опит - хубава рибена чорба става с глава от толстолоб - не е суха риба и става разкошна чорба от нея. Останалите продукти и начинът на приготвяне - като по предходната рецепта.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Цитат на: DiVA

Та от тях знам, че на рибената чорба най-важното е да има колкото може повече риби. Ама ако има глава от калкан, най-хубава ставала. Вероятно наистина е така, защото всеки път е различна на вкус, в зависимост от състава. Но всеки път е ... ммм ...

Да така е, и ние имаме близки които живеят на рибарския кей /лятото/ в Равда.И от дядо Адрей знам,че колкото повече риба има,толкова е по-вкусно,той не пропуска да сложи-попчета,карагьоз,ватос и разбира се дивисила.Той я прави с една много интересна застройка с майонеза,но никога не съм го питала или гледала как я приготвя,но става......... Love Това лято ще наминем,само да е жив и здрав/задължително ще е там!/-ще го попитам,докато си хапвам божествената му рибена чорба!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.