Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Понеже старата тема се затри, преди да успея да направя обобщение /нямах нет два дена/, много моля всеки, който има предложения в тази посока, да ги напише отново. Мога да възстановя доста неща по памет, но се опасявам, че ще изпусна нещо важно.
Предстои да проведем форум по проблемите на децата и семейството с участието на експерти, представители на институциите и НПО и е важно да се чуят повече гласове, да се обсъдят повече варианти, за да се стигне до добро решение. Благодаря на тези, които ще си направят труда още веднъж да се включат в темата. Добре дошли са и тези, които се включват за първи път. Simple Smile

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
Как така успя да се затрие старата тема newsm78 Аз тъкмо я търсих, за да отговоря ... жалко  Sad

# 2
Жалко, хубави мнения имаше, не й върви на темата. Трудно се наканих да пиша, защото и за мен е болна тема. Писаж веднъж мнение, а връзката прекъсна. Докато се наканя пак - тя изчезнала.
Във всеки случай мисля, че работодателите трябва да имат достатъчно добър стимул за наемане на майки, нищо друго. И сега има доста неща, предвидени за майките по закон,които не се спазват - глоби знаем как се налагат. Има случаи на съкратени жени с малки деца, за които се иска специално разрешение от инспекцията по труда по изключение /уж/, тя пък го дава веднага и т.н.
Не знам точно какво трябва да е, но ми хареса предложението за 6-часов работен ден с признаване на пълен стаж. Мечтала съм си за такова нещо, други майки също са споделяли това мнение.
Работа в къщи за мен също е приемлив вариант, но мисля, че дори и професията да го позволява, работодателите предпочитат да си винаги на разположение, както беше писал някой: "когато им се доработи", да си на линия. Знам, че на места в чужбина е прието да има определени часове или дни на задължително присъствие /когато се обсъждат и разпределят задачите/ и дни/часове, когато можеш да работиш вкъщи. За мен звучи добре, но не ми се струва, че ще ми се случи. Тук голямо значение, освен традициите в страната, има и естеството на работата. Така че не е точно по темата за всички майки.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 847
Повтарям си това, което бях писала в предишната тема.

Реално семейно подоходно облагане, така че в семейството да остават достатъчно средства, за да може майката да си позволи да работи по 4 - 6 часа дневно и да и остава повече време за децата.

Също така майките на две и повече деца до навършване на определена възраст на децата да бъдат със статут на "държавен служител", т.е. осигуровките им да се плащат от държавата.

От другите предложения, това което ми хареса, и което разбира се помня (защото имаше и добри, за които за съжаление в момента не се сещам) е да има целодневна занималня за по-големи деца на цена около 20 - 40 лв. / мес.

Секстет, напиши и ти това, което помниш. Така може да се подсетим и за другите предложения. А аз ще допълвам, за което се сетя.

# 4
 • Мнения: 1 671
В Германия - професия майка.

Това писах аз Laughing

# 5
 • София
 • Мнения: 3 531
В Германия - професия майка.

Това писах аз Laughing
това предложение много ми харесва,но дали някога ще ни огрее и нас

# 6
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Пиша това, което се сещам, макар че при обсъждането някои неща не се оказаха много ефективни
- почасово заплащане
- надомна работа/ работа от дома
- намален работен ден - или свободен ден през седмицата - при пълен осигурителен стаж
- две майки на едно работно място - по половин ден
- поемане на осигуровките на майките на две и повече деца от държавата - до 10-годишна/?/ възраст на децата
- детски градини към по-големите фирми или бизнес центрове
- удължено /до 19 ч./ работно време на ДГ
- целодневна форма на обучение в училище - занималня, спорт, клубове по интереси
- професия майка

Моли, за последното силно се съмнявам, че ще може да стане, защото и в Европа се наблюдава тенденция жените да не остават само с професия майка, а да бъдат стимулирани да се включват в други форми на реализация. Но може да го обсъдим.

В момента не се сещам за други предложения. Помагайте.

# 7
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Аз да добавя - контрол върху прилагане на законовите преференции за майките

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Ти май всичко си се сетила, поне що се касае до предложенията, аз поне нищо не се сещам да допълня. Ще си повторя, че според мен най-ефективен стимул са финансовите "бонуси" за работодателите, назначили на работа майки, и на второ място - нормално платени работни места почасово и от вкъщи.
Само две думи за едно на пръв поглед противоречие. Както се оказа от темата на чужбинските майки, там няма чак толкова придобивки, поне в някои страни (доста майки бяха писали от САЩ). Оказа се обаче и че в тези страни проблем с раждаемостта няма, а жизненият стандарт е като цяло висок - т.е. не е проблем семейството да се издържа с една заплата + детски, а майката да работи за удоволствие (най-общо казано). Друга причина според мен е че там схемите за почасова работа при нормално заплащане са развити отдавна и в много сфери, работно време до 17 значи работно време до 17, а не до 17:30 или 18 в зависимост от настроението на шефа. Може би има и други, за които не се сещам, но исках да го спомена, понеже поне в моите очи се набиха коментарите на чужбинските мами.
Това, което сега ми хрумва, спомняйки си за "чужбинките" - може би като компенсация за работодателите също да се помисли някакво ограничение в болничните, които май са измежду най-големите им притеснения (някакъв брой дни, след които се ползва отпуска) или (това, мисля, Dara го беше предложила) държавата да поема по-голям брой дни от болничните за дете.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 446
Не си пропуснала нищо, аз бих наблегнала на организирането от страна на общините на спортни и други занимания извън учебното време, вкл. воденето и връщането, както и поемането на осигуровките от страна на държавата до определена възраст на приличен минимум. По отношение на работещите родители, като че ли семейното подоходно облагане /тези, които получават само помощи не могат да се възползват от това/.

# 10
 • Мнения: 11 610
Наред с всичко,което е казала секстет и съм съгласна с него -аз съм и за контрола и облекченията при работодателите, както са писали мамите по-долу.
А може и да се помисли и за определени часове,които трябва да се изработят през седмицата. И тези часове могат да се направят за 4 дена, могат и за 4 и половина и по този начин остават един или половин ден свободен на майката и тя да прави с него каквото си иска.

А там където сега няма колективни трудови договори - не могат да се използват допълнителните дни платен отпуск от майките. Може да се помисли и върху това. Т.е. мамите да ги ползват независимо дали има колективен трудов договор, или няма такъв!

# 11
 • Мнения: 294
Здравейте мамчета,
много интересни неща сте предложили, но аз мисля, че най-реалзните неща, които могат да се направят са:
1. Засилване на контола на работодателите за спазване на правата на майките;
2. Увеличване на болничния отпуск за гледане на дете (при болест);
3. Увеличване на работното време на ДГ (ако не на всички, то да има някои  с по-дълго работно време);

Другите предложения мисля, че са добри, но са трудни, почти не възможни за реализация. Поне според мен. Мисля, че и работодателите ще реагират доста остро на тях... А за "професия майка" бих казала, че е странно като предложение - според мен тук може да се иска само да тече трудов стаж, друго не виждам какво може да се направи... Всъщност ми стана много любопитно, би ли ми казал някой, който знае при "професия майка", когато порастне детето каъде отива професията на майката?! newsm78

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 1 734
По скоро не увеличаване на работното време на ДГ, а спазването му. Защото аз като отида да си взимам детето към 6, 6 и нещо вече ме гледат накриво, ама не мога по-рано

# 13
 • Мнения: 1 671
Здравейте мамчета,
много интересни неща сте предложили, но аз мисля, че най-реалзните неща, които могат да се направят са:
1. Засилване на контола на работодателите за спазване на правата на майките;
2. Увеличване на болничния отпуск за гледане на дете (при болест);
3. Увеличване на работното време на ДГ (ако не на всички, то да има някои  с по-дълго работно време);

Другите предложения мисля, че са добри, но са трудни, почти не възможни за реализация. Поне според мен. Мисля, че и работодателите ще реагират доста остро на тях... А за "професия майка" бих казала, че е странно като предложение - според мен тук може да се иска само да тече трудов стаж, друго не виждам какво може да се направи... Всъщност ми стана много любопитно, би ли ми казал някой, който знае при "професия майка", когато порастне детето каъде отива професията на майката?! newsm78

Тъй като аз споменах за професия майка, няколко дни се рових в нета, за да намеря точния репортаж на радио Дойче Веле /българската секция/, за да го постна тук, но не го открих, така че разказвам по спомени:

Професия майка в Германия съществува. Тя касае жени с повече от 2 деца, разликата между които е по-малка. Например, три деца на възраст 2 , 5 и 7 години. Тогава майката не само че може да избере професия майка, като това е регламентирано по отношение за осигуровки, трудов стаж и т.н., но и може да получи правото да обучава децата си до определена възраст /за съжаление, не помня до каква/. В този случай жената има право да си остане вкъщи, да се грижи за децата си и да е материално осигурена /макар и на някаква скромна сума/. Освен това от 1 януари 2007 г. в германия майчинските стават 1800 евро - ето материалът от в. Сега.0

Професия майка може да се предпочете от жената, когато майчинството й е изтекло, но тя е преценила, че желае да остане вкъщи да се грижи за децата си. Разбира се, ако реши, че вече иска да работи реално, жената се връща на работа, нищо не й пречи да прекрати професия майка.

Последна редакция: вт, 12 дек 2006, 09:32 от Моли Уизли

# 14
 • София
 • Мнения: 3 550
Така и не успях да пиша в предишната тема, а беше важно.

Щом най-важни за възпитанието на децата са първите 7 години, защо майчинството е само 2 години? Идеалният вариант според мен би бил то да се удължи до тази възраст, като през този период се получават средства, достатъчни за отглеждането им. На този вариант обаче едва ли ще е съгласна държавата. Може би била по-склонна на компромис, ако през периода на майчинството майките полагат и по няколко дни месечно безвъзмезден труд. Нещо като помощите за безработни. Нали и при тях е така? Получават се срещу няколко дни труд в полза на държавата. Та какво бих могли да правят майките: грижа за децата от домовете, домашно изработване на дрехи, играчки (всяка според уменията си - плетене, шев и т.н.) и др.
Ако средствата по време на майчинството ще се отпускат от работодателя, той сигурно няма да е толкова тъжен, ако майката го подпомага по регламентиран начин от дома (при дейностите, които позволяват това) - преводи, счетоводство и др.
След изтичането на този 7-годишен период на майчинство предлагам майките да работят на намалено работно време от 4 часа, което да се признава за пълен работен ден.
Предполагам, че в цялата тази схема трябва да се вземат предвид броя деца в семейството, близнаци и др. уточняващи моменти. Знам, че звучи като фантастика, но ми се ще да е така.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт