Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 дек. 2006, 14:40 ч.

До каква възраст и как отучихте децата си от биберон-залъгалка

 • 3 138
 • 29
 •   1
Отговори

Анкета

До каква възраст ползваха биберон-залъгалка децата ви?

Опции:

* Гласуването приключено: сб, 06 окт 2007, 15:40
* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Мнения: 6 395
Здравейте,
искам да ви попитам до каква възраст ползваха биберони-залъгалки децата ви?
Как, кога и за колко време ги отучихте?

Моята маймуна е на почти 2г., ползва биба само за заспиване някъде от 6.ти месец, иска ми се да я махам вече, но ми се струва Мисията невъзможна  Confused
Не съм забелязала проблеми със захапката, но ми се струва голяма за биба Tired

От Никулден съм я скрила - казах й че я е взел св. Никола и я е дал на малките бебенца  Tired
Проблема ми е главно че от тогава до днес не е спала на обяд, а нормално спи по 2ч. Confused , та благодарение на неспането, слетобедите стават ад, заспива си към 20-20.30ч както винаги - без особенно големи проблеми - напълно изчерпана е Rolling Eyes

Замислям се дали да не й я върна... но незнам дали няма да е по голямо злото после с отказването на бибата Confused

Дайте съвет, споделете как беше при вас!

Последна редакция: нд, 10 дек 2006, 14:55 от Eli_cz

# 1
 • Мнения: 6 395
една чудесна статия по въпроса публикувана от Бу в друга тема намерих по въпроса
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45920.msg850220#msg850220
и точно тя ме хвърли в размислъл дали да не върна бибата, и да я отрежа след няколко дена Rolling Eyes

РАЗДЯЛА С БИБЕРОНА-ЗАЛЪГАЛКА
Д-р Андреа Шмелц

Нуждата от сучене е вродена. Както се вижда от ехографските изображения, дори бебетата в майчината утроба смучат настървено палеца си. Принципно срещу анатомичната залъгалка (с плоска, а не с кръгла или капковидна форма) през първите 2 години няма много възражения. Биберонът-залъгалка при всички случаи е за предпочитане пред палеца, който винаги е на разположение и от него детето по-трудно може да се откаже. Често към палеца си са пристрастени дори деца на възраст 5-6 години, а това има тежки последици за захапката им.

Въпреки че залъгалката през първите 2 години не представлява опасност за здравето на зъбите, до 3-тата си година детето трябва да се е отказало от нея. До този момент растежът на детската челюст може да изглади евентуални повреди върху нея, но не и след тази възраст.

*   Смученето на биберон-залъгалка води до появата на празнини в захапката (още по-тежки са последиците от смученето на палец): Така при пристрастени към биберона-залъгалка деца често се наблюдават изкривени напред резци и кучешки зъби. Възможно е изкривяване и на кътниците. Стига се до „отворена захапка”, която пречи на дъвченето, тъй като празнината между предните зъби затруднява правилното отхапване.
*   При изкривени напред горни резци устата вече не може да се затвори правилно. Така положение детето постоянно диша през устата, а това повишава риска от зъбен кариес, защото устната кухина се изсушава по-бързо.
Внимание: Не облизвайте залъгалката!
По този болестотворни микроби (гъбички, причинителят на кариес Streptococcus mutans и др.) могат да бъдат пренесени върху детето ви. Най-опасният период за пренасянето на бактериите на кариеса е от 19 до 31 месец от живота на детето ви!
*   Постоянното дишане през устата предразполага освен това и към простудни заболявания, тъй като вдишаният въздух не се затопля и овлажнява като въздуха, поет през носа.
*   Дългогодишното ползване на залъгалка води не само до празнини в захапката, но и до неправилно положение и функциониране на езика, чрез което се затрудняват звукообразуването и развитието на говора. Не могат да бъдат произнесени правилно най-вече звуци като С и З.
*   Децата, пристрастени към залъгалката страдат по-често от възпаления на средното ухо. Според едно финландско изследване деца над 6 месеца, които използват залъгалката само за приспиване или изобщо не я ползват имат с около една трета по-малко такива възпаления от деца, които смучат залъгалка целодневно.


Най-рано от 8-мия месец от живота на детето ви има смисъл да го отказвате от залъгалката. По това време сукателният рефлекс се замества от дъвкателния рефлекс и досегашната нужда от сучене става привичка, от която детето ще се откаже толкова по-трудно, колкото по-дълго стои с биберон-залъгалка в уста. Ако на тази възраст, като заместител на биберон-залъгалка, дадете на детето си гризалка или играчка, които може да пъхне в устата си и ако сте много упорити, скоро биберонът-залъгалка няма вече да му липсва.

Много деца са доста големи, когато настъпва раздялата с биберона-залъгалка: Най-късно на възраст между 2 и 3 години вашето дете трябва да предпочита зъбите си пред биберона-залъгалка.


Кога е настъпил подходящият момент?

*   Вашето дете трябва да отказва по собствено решение биберона-залъгалка. Тогава ще понесе по-леко първите трудни моменти без обичайния утешител. В противен случай съществува опасността да се пристрасти към палеца си, от който ще се откаже още по-трудно!
*   Важно е, когато детето ви се отказва от залъгалката, да не бъде изложено на някакво допълнително натоварване. Например крайно неподходящо е, ако тогава на бял свят се появи по-малко братче или сестриче, ако загуби любим човек, ако родителите са в развод, ако смените бавачката му или ако същевременно претърпява други стъпки в развитието си като възпитаване на хигиенни навици и др.

След 1-вата година трябва да приучавате детето си, че ще получава залъгалката само при заспиване или в особено трудни ситуации (напр. когато е болно). Това поведение е полезно още през първата година от живота, тъй като хленченето или крясъците никога не са израз на „липсата на залъгалка”, а изразяват нуждата от внимание и телесен контакт!
*   Давайте му биберона-залъгалка колкото е възможно по-рядко и за по-кратко време, тъй като нуждата от сучене често е задоволена след няколко минути. Давайте му залъгалката само когато сте сигурни, че иска наистина иска именно залъгалката.
*   Опитайте дали можете да извадите залъгалката от устата на детето си, след като заспи. Много деца сами я изплюват след около 20 минути дълбок сън.
*   Ако се събуди без залъгалката си, по-добре я оставете в устата му. Ако детето ви трябва да „защитава” любимия си биберон-залъгалка дори и нощем, толкова по-трудно ще го пусне и той ще му стане още по-ценен.
*   Вашето дете трябва да говори без биберон-залъгалка. Ако и тогава той е в устата му, вие трябва да се преструвате, че не чувате, тъй като „за съжаление нищо не можете да разберете”.
*   Един биберон-залъгалка е достатъчен. Ако в жилището ви на достъпно място има повече, детето ви ще се изкуши и ще ги използва по-често отколкото вероятно е необходимо.

11 съвета, с помощта на които детето ви по-лесно ще се откаже от биберона-залъгалка

*   Обърнете внимание кога детето ви използва залъгалката. Много деца посягат към нея от скука или по навик, без да има нужда да се успокояват с нея. В тези моменти се занимавайте с детето си и се погрижете биберонът-залъгалка да пречи на това. Разглеждайте например заедно някоя книжка и разговаряйте за нея. Много, много жалко, но с биберон в уста толкова лошо разбирате детето си …
*   Обяснете на детето си защо е настъпило времето да се раздели с биберона-залъгалка. Кажете му например, че по-добре го разбирате, когато говори без залъгалката; че без нея се смее по-хубаво; че е твърде голямо за залъгалка; че зъбите му без залъгалка ще станат по-красиви…
*   Принудете го, ако е възможно. По-добре да не премахвате биберона-залъгалка напълно, ако детето ви твърде често го е използвало. Разчитайте на наказания или горчиви тинктури, които да развалят удоволствието му от биберона-залъгалка.
*   Не купувайте биберони-залъгалки след това. Не трябва да подменяте повредени или загубени биберони-залъгалки, ако детето ви има други. Това му дава сигнал, че времето за тях е отминало. Биберон-залъгалка №3 (след 18 месеца) по-добре изобщо не използвайте, те само усложняват отвикването.
*   Отказването по уговорка обикновено става по-лесно. Договорете се с вашето дете, че то може да използва биберона-залъгалка само в определени часове или на определени места. При дете, което е силно зависимо от залъгалката може да я разрешите първо само вкъщи, после само в детската стая и накрая само в леглото.
*   Направете биберона-залъгалка безинтересен. Може да го пробиете с игла. Щом въздухът излезе, смученето не доставя удоволствие. Ако имате латексов биберон и на няколко дена го скъсявате с 1 мм с помощта на чиста ножица, един ден той вече няма да се задържа в устата и детето ви само ще изхвърли „повредения биберон-залъгалка”. Тези методи не вършат работа при деца над 2 години, защото те могат да разберат номера.
*   Направете така, че детето ви да подари залъгалката си. При това не е важно дали то ще я подари на някое бебе от вашия роднински и приятелски кръг или ще я закачи на някое клонче в близост до гнездото на малките птиченца. Важен е психологичния ефект, тъй като бебето, и съответно малките птиченца се нуждаят от биберона-залъгалка сега, а детето е вече голямо и няма да я използва. Възнаградете детето си за неговата отзивчивост!
*   Приказни герои отнасят биберона-залъгалка. Помага, ако детето си може да даде залъгалката си на Дядо Коледа, Снежанка или някой любим приказен герой. Може да се появи и „Биберонената фея”, която да вземе залъгалката и да даде в замяна прекрасен подарък.


Съвет: Помолете ваша колежка или позната (Детето не трябва да я познава!) да се преоблече като „Биберонената фея” (напр. с шапка на магьосница, вълшебна пръчица и дълга рокля) и да вземе биберона-залъгалка като донесе вместо него подарък. „Биберонената фея” може да съобщи за посещението си по телефона няколко дни предварително. Такава „Биберонена фея” може да направи трайно и незабравимо впечатление! 
*   Подаръците повишават издръжливостта. Ако детето ви отново си поиска биберона-залъгалка, помага напомнянето, че то вече го е заменило срещу подарък. Ако все пак предпочита да получи залъгалката си, трябва да върне обратно своя прекрасен подарък. В случай, че не искате да безпокоите отново „Биберонената фея”, може да възнаградите сами с малък подарък дните, съответно нощите, без залъгалка на следващата сутрин. Ще свършат работа блестящ стикер и друга малка изненада.
*   Ритуалите улесняват раздялата. Можете да заровите биберона-залъгалка в градината или по време на почивка на морския плаж в присъствието на цялото семейство. Вашето дете може само да изкопае дупката и да положи залъгалката в нея. Или направете тържествена екскурзия до сметището и дайте на детето си само да изхвърли биберона-залъгалка. Ако при това произнесете и няколко тържествени думи, ще се получи особено впечатляващ  „Празник на раздялата с биберона-залъгалка”, който вероятно ще постигне целта си!

Подходящи думи за „Празник на раздялата с биберона-залъгалка”
Нека детето ви да повтори след вас следните изречения:
"Мили мой бибероне (или залъгалке, или биба, или както я наричате пред детето си)! Беше ми хубаво с теб. Ти беше мой добър приятел. Никога не си ме оставял в беда. Но сега настъпи времето, когато трябва да се разделим. Никога няма да те забравя. Всичко хубаво, мили бибероне." С тези думи нека детето ви изхвърли залъгалката на боклука или в изкопаната дупка.

*   Предложете му друго утешение. Бъдете търпеливи, след като детето ви се раздели с биберона. Естествено, след това то се нуждае от много внимание. Предложете му за утешение неговата любима плюшена играчка или меко одеалце и възглавничка. Гушкайте го повече от обикновено. При заспиване помагат например ако го държите за ръчичката, ако го галите по брадичката или стомахчето, ако му говорите или пеете с нежен глас. Детето ви в никакъв случай не трябва да заспива с плач.


превод: Steisi от www.ubria.de

# 2
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 720
Уф, щях да пускам същата анкета   bouquet
В ситуацията, която си описала, аз не бих върнала бибата. Щом вечер заспива без нея, ще се научи и следобед да спи без биберона  Peace Давам ти едно рамо за още максимум седица без следобеден сън  Hug

А през нощта спокойно ли спи?
И при нас мисията е импосибъл  #Crazy Нощем често се буди и без бибата не заспива отново в никакъв случай, пробвала съм- най- много до истерия да стигне  Tired Другото, което ме спира да се занимавам с този проблем точно сега, е, че ходи на ясла, а там без верния другар биберона просто не знам как ще стане работата...

Така че за момента съм я оставила да си го ползва  Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 2 479
Гласувах с опцията до 18 месеца - така беше с баткото - като се роди малката го отучихме,защото искаше нейната биба и наставаха обърквания големи.Казах му,че е голям вече,скрихме я и толкова.Малката никога не е била особено привързана към залъгалката - вече и на нея почти не я давам.На 2-3 дни веднъж се пада,ако много плачем заради зъбите.

# 4
 • Мнения: 8 505
На 1г и 5м го махнах.От раз.Не беше пристрастена към него,лапаше го само докато заспи.1-2 следобеда протестира,вечерите-не.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 23 045
Отговорих с последните два отговора: големия никога не е ползвал, а малката само за заспиване. Все още смуче и не бързам да я махам, защото е много пристрастена и чувствам, че засега ще й бъде трудно. Изчаквам удобен момент, когато ще мога да й обясня, защо трябва да се раздели с нея, ако преди това сама не се откаже.

# 6
 • Мнения: 2 237
Отучих Калина на година и седем месеца.В деня ,в който ги навърши.Взех и бибата и я скрих.На обяд не си я потърси и заспа.Вечерта обаче взе да плаче и да вика "Дай".А аз учудена я попитах какво да и дам.Така около един час пищя и накрая заспа.На другата вечер пак плака и  търсеше нещо,но не се сещаше че търси бибата.На третия ден вече не си спомняше какво е това.След около 20 дни и я дадох  за да видя реакция.Такава не последва,взе я и я изхвърли.Това е.Нямаше проблем при нас.

# 7
 • Мнения: 907
Уф, много теория, бе. Интересно че каквото и да ги правиш, всяко дете си е различно. Имах приятелка, чийто син въобще не проявяваше интерес към биберона. Не можех да повярвам, ама сега съм на друго мнение, защото сравнявам 2та ми сина. Големият излезе от родилното с биберона - там му го натикаха, че беше невъзможен. След това беше много пристрастен. Почнахме след годинка да го "ограничаваме", някъде след година и половина решихме да го махнем - нарязахме го както съветват да види, че няма шанс. Но след това пътувахме, той се изнерви, ние също и трябваше да вадим резервния. На малкия пък до 2я месец въобще не му трябваше, беше по-спокоен. Сегa е на година и половина и само заспива с него. Но заспиването така или иначе вечер ни е много проблемно - 2-3часа понякога като биберонът въобще не е решаващ. Въобще би могъл и без него - пазя го за през нощта само.

# 8
 • Мнения: 4 187
Мисля, че беше на година и осем месеца . Нямахме особени трудности . Тя сама го хвърли на малките котенца, което не и попречи, да си го поиска по - късно , но те така и не и го върнаха  Mr. Green .

# 9
 • Мнения: 1 382
сам сеотучи на 10 месеца  Peace

# 10
 • Мнения: 364
гласувах с 24 месеца, макар че беше малко по малко. Сама се оттучи -  Grinning - триумфално я изхвърли сама в кофата  Laughing

# 11
 • Мнения: 3 456
До 18 месеца.Тя само при следобедния сън заспиваше с него.Казахме й, че една гарга го е взела

# 12
 • София
 • Мнения: 24 757
Преди да навърши годинка.
Педиатърът ни / от който в последствие се отказах/, ме уплаши че има опасност от деформация на горната челюст и нали бях млада-зелена за 2 дена отучих детето си:
Заедно изхвърлихме биберона през балкона, на котетата.
Няколко вечери все питаше къде е биберона и се сещаше, че е при котетата...и така Wink

# 13
 • Мнения: 94
Сама се отучи още когато беше на 3 месеца.Реши, че не я иска и това беше.

# 14
 • Мнения: 1 526
Ели, не й я връщай  Naughty!
Ще ви  е трудно ~ седмица  ( повече или по- малко, това е индивидуално) и после ще посвикне.
При нас- и Вик да1.4 само с биба заспиваше и аз си мислих, че ще я носим до казармата. Но веднъж бяхме на гости на мама и той диването си я беше захвърлил под дивана. Не я намерихме. Той доста рева, даже мислих да ходя до аптека да му купувам нова. А той заспа. Така минаха 2-3 дни и той напълно я забрави.
Меди пък сама си я изхвърли още на 6 мес. Аз й я слагах, а тя вадише и хвърляше. Та си викам какво съм й я затъквала, като тя не я иска...
Емката е вече по- голяма и ще е по- трудничко. Но ти се опитвай да я разсейваш да не мисли за нея. И продължавай да твърдиш, че я няма вече в къщи.
Успех  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт