Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 дек. 2006, 14:28 ч.

Пручване на ХЕИ на детските млечни кухни

 • 8 699
 • 37
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Предоставям на вашето внимание едно проучване на ХЕИ на детските млечни кухни.
Проучването е правено в 12 ДМК в Пловдив, но си мисля, че е абсолютно валидно и за другите градове. Enjoy!

Имам и презентацията на PowerPoint с графиките, но не съм достатъчно веща технически, за да мога да отделя графиките и да ги кача нейде си, за да се виждат тук в темата.

Изводите всеки сам да си прави  Tired

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ПРОУЧВАНЕ ХРАНЕНЕТО НА ДЕЦАТА ПОЛЗВАЩИ ХРАНА
ОТ ДЕТСКИТЕ МЛЕЧНИ КУХНИ НА ГР. ПЛОВДИВ


   Обхванати бяха 1111 деца на възраст от 1 до 3 години, ползващи храна от 12 детски млечни кухни в гр. Пловдив. Период на проучване – края на м. февруари и началото на м. март. Проучването се осъществи посредством изчислени продуктови набори за десет дневен период и разгледани предложени обедни менюта за същия период.

   Във всички детски млечни кухни се предлага само обедно меню ( супа, основно ястие и десерт ). Използва се практическото ръководство за хранене на децата в детските ясли на д-р Трифонова, издадено  през далечната 1983 година. Според това ръководство хранителните продукти за децата от детската ясла се изписват на база: първо (супа) – 100 гр., основно ястие – 150 гр. и десерт (най-често млечен крем) – 250 гр.  Децата, ползващи детската млечна кухня, получават най-често ястия в грамажи – супа – 200 гр., основно ястие – 200 гр., и десерт (млечен крем) – 250 гр., което води до несъответствие на грамажите на изписаните хранителни продукти и качеството на готовата храна ( вероятно оводняване на супите или влагане на повече брашно).

   Това  се получава от погрешната практика на майките при разпределяне на храната взета от млечната кухня. Най-често родителите разделят трите ястия. Супата или основното ястие, с малко хляб се консумира от детето на обяд  или вечер, а млечният крем се предлага на детето за следобедна закуска. Случва се то да бъде оставено и за следващия ден. Това е едно много порочно разбиране за храненето на децата в тази възраст, при което води до непълен прием на някои основни хранителни продукти, носители на градивен и енергиен материал за подрастващия организъм, както и на биологично ценни съставки – витамини, минерални соли, баластни вещества и др.

   Пълноценното хранене има изключително голямо значение за здравето и нормалното развитие на детето. Трябва да се знае, че поради относително големите хранителни потребности на детския организъм и неправилното хранене много често се наблюдават редица недоимъчни хранителни увреждания като хипотрофии, хиповитаминози, анемии и др. 

   При извършеното проучване бяха проследени няколко основни хранителни продукти – мляко (прясно и квасено), млечни произведения, месо, риба, масло, яйца, пресни плодове, пресни зеленчуци и варива.
/Виж приложените графики/

   Мляко – влага се в обедното хранене при приготвянето на млечните кремове и в застройките към супите. Достигнатите количества напълно задоволяват физиологичните потребности на децата в тази възрастова група, като се има предвид, че изчисленията се  отнасят само за едно обедно хранене и обхващат около 50 % от средната дневна норма. Би трябвало майката да включи в храненето в дома поне още един прием на мляко. 
   Млечни продукти – не намират място в консумираното обедно меню. Единствено понякога се влагат в някои супи. Би трябвало  предлаганото на този ценен хранителен продукт да се осъществи от родителите при храненето на детето в дома.
Масло – намира приложение при приготвянето на супи, пюрета и основни ястия. Консумираните от децата количества на масло при някои детски млечни кухни достига посочената норма, но в по-голяма част от тях те са под средно дневната норма.

Риба – като ценен биологичен хранителен продукт за подрастващия организъм, за съжаление, не се включва в храненето на децата, ползващи детските млечни кухни. 
Месо – влага се предимно в обедното хранене (месни супи и основни ястия с месо). Консумираните количества напълно задоволяват физиологичните потребности на децата в тази възраст. Наблюдава се изключително приготвяне на месни ястия от кайма.
Яйца – влагат се в застройката на супи, в безмесни и месни основни ястия. Средно дневните консумирани количества задоволяват физиологичните потребности.
Варива (фасул, грах, леща) – честото предлагане на супи и безмесни основни ястия води до достигане и леко надхвърляне на посочената средно дневна норма. В две от проучваните детски млечни кухни количествата на консумираните варива  е минимално, докато при една, през този период, децата не са консумирали вариво.
Пресни плодове – Тревожно е състоянието по отношение предлагането на пресни плодове в менюто на децата, ползващи детските млечни кухни. В малкото ДМК, в които през този период децата са получили в минимално количество пресен плод, той е добавен към млечните кремове. Ясно е, че оптимизирането приема на този ценен хранителен продукт, остава да се осъществи в дома от родителите – предлагане в удобно време на пресен плод или под формата на приготвяни от тях сокове и нектари.
Пресни зеленчуци – Подобно е положението и при консумираните средно дневно пресни зеленчуци. Достигнатите количества при всички детски млечни кухни е крайно незадоволително. Пресен зеленчук се е влагал в някои безмесни супи или основни ястия със спанак. Отново ролята на храненето в дома е решаваща. Необходимо  е родителите да предлагат на своите деца пресни зеленчуци не само в натурален вид, но и под формата на зеленчукови сокове, каши и пюрета.

Заключение:
   Видно е, че обедното меню, предлагано в млечните детски кухни не може да задоволи напълно физиологичните потребности на децата в тази възрастова група /1-3 години/. Оптималните количества от основните хранителни продукти – млечни произведения, риба и особено на пресни плодове и пресни зеленчуци не могат да бъдат достигнати само с консумация на храна вземана от детската млечна кухня. Необходимо е разчупване на вредните навици относно неправилното разпределение на получената от ДМК храна на няколко приема и активно участие на родителите в създаване на т. нар. хранене вкъщи. Включване на приеми в ежедневното хранене на децата от хранителни продукти, получавани по-малко от детската млечна кухня.
Забележка:  Всички изчисления и посочените норми са на базата на Инструкция № 16 от 12 юли 1994 г. за физиологичните норми за хранене на населението. През 2005 г. бе обнародвана Наредба № 23 от 19 юли  за физиологичните норми за хранене на населението. След получаване на допълнителни инструкции и новите продуктови набори към новата наредба, вероятно посочените норми ще претърпят известни промени. През настоящата година са подготвя и предстои да излезе нов рецептурен сборник за хранене на децата на възраст от 1 до 3 години, който ще включва специален раздел касаещ детските млечни кухни.

# 1
 • плевен
 • Мнения: 1 382
Съгласна съм с това, не мисля, че това, което предлагат като обедно меню е достатъчно за цял ден.

# 2
 • Мнения: 727
незнам за ДМК....аз приготвям храната на детето си у дома,но е редно да се обеснява че тази храна не е достатъчна..повечето родители си мислят че като нахранят децата си с ДМК.и готово,вярно че е лесно така но мислете за децата Heart Eyes

# 3
 • София
 • Мнения: 9 221
незнам за ДМК....аз приготвям храната на детето си у дома,но е редно да се обеснява че тази храна не е достатъчна..

Е какво да се обяснява повече? Съвсем ясно си е казано, че това е обяд - първо, второ и трето. Никъде не се казва, че ДМК дава обяд, следобедна закуска и вечеря.
Това, че някой е решил от един обяд да направи 3 хранения си е негов проблем

# 4
 • София
 • Мнения: 3 337
Може би за деца на година и половина е възможно да се изядат и трите неща на обяд, но моите повече от супата плюс второто не успяват да изядат и даже като казвам на познати колко ядат децата ми и те ме гледат като паднала от Марс и ме питат как може дете на 11 месеца да изяде 400 мл на едно хранене. За следобедна закуска давам плодово пюре от пресни плодове около 100-150 грама на всяко дете и след това десерта от кухнята. За вечеря зеленчуково пюре по половин бурканче на дете и по половин кофичка натурално кисело мляко. На закуска давам единия ден по 200 мл попара и после 120 мл АМ, на другия ден каша с АМ по 200 мл и после плодов сок по 100 мл.

Смятам, че менюто е сравнително балансирано, но просто не мога да си представя как децата ми ще изядат 650мл само на обяд, предполага се че на всяко ядене трябва да поемат еднакво количество храна и колко прави това за цял ден #Crazy При 4-кратно хранене 2 кила и 600 грама Shocked

То сигурно аз не изяждам толкова храна ooooh!

Моите изяждат около 1 кг и 400 гр храна дневно. Просто ми се струва нереално да им увелича двойно храната, още повече те сами не искат да ядат по повече newsm78

И друг апостроф имам за даването на десерт след супа и основно. По всички провила на разделното хранене, десерта си се яде отделно от другите хранения, както и плодовете се дават преди ядене, а не след. Аз давам сока след кашата, но само сутрин, защото не искам плодовете да им изстържат стомасите на голо.

Разбира се, всеки има различни разбирания Peace

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 4 068
Аз също разделям храната от кухнята на два приема. Дъщеря ми е на 1,4 години и за нея е абсолютно невъзможна на обяд да изяде основното ястие и крема. Тя яде само основното. В сутрешното и хранене обаче винаги присъства млякото и млечните продукти.

За друго обаче съм съгласна-менюто в детските кухни е абсурдно просто. В нашата например дават само пилешко и кайма. Никакво свинско, никакво телешко, а за риба и дума не може да става. Пресни плодове и зеленчуци не дъм виждала никога от кухнята. Рецептурника е ужасен и съм на мнение, че има болезнена нужда от нов.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 873
Съгласна съм с проучването от гледна точка на потребител.
Аз също разделям кухнята на 3 хранения.Дъщеря ми е просто невъзможно да изяде 400 мл на едно хранене, дори едвам 200.  Сравнително доволна от кухнята.Пресни плодове и зеленчуци/тиква/ се дават в комбинация с крема, риба не са давали, месото е телешко и пилешко, готвят безсолно и с много малко захар.
Някакси е невъзможно срещу купонче от 0.50 лв да се предоставя по - голямо разнообразие от месо, плодове, зеленчуци, млечни продукти и т.н.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 952
в нашата кухня има разнообразие, включват всички меса вкл. и риба. Аз също я разделям на 3 хранения но определено през останалото време яде и допълнителни неща като плодове зеленчуци и мляко.Ако откаже нещо от кухнята му приготвям нещо допълнително но засега това което дават му стига Peace

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 537
При нас основно се използва пилешко месо, телешко месо до сега не съм видяла, свинско - веднъж в седмицата, както и ядене без месо, риба има веднъж на 1-2 седмици. Но определено храната я разделям на три приема, и пак понякога и идва много! Пресните плодове ги прибавям към след. кремче, иначе не ги яде! ooooh! За съжаление  Tired вече не пие мляко вечер, така че поема такова само събота и неделя със сутр. закуска!

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Може би за деца на година и половина е възможно да се изядат и трите неща на обяд, но моите повече от супата плюс второто не успяват да изядат и даже като казвам на познати колко ядат децата ми и те ме гледат като паднала от Марс и ме питат как може дете на 11 месеца да изяде 400 мл на едно хранене.
Мишленце, нали точно за това става дума в това проучване - на теория яденето от ДМК трябва да е 50 гр. супа, 100 основно и пак ок. 100 десерт - нещо такова помня като грамажи. Но явно майките са недоволни от малките порции (които са предвидени да са за едно ядене) и ДМК-тата, за да не си губят клиентите, правят по-големи порции, за сметка на качеството...

# 10
 • София
 • Мнения: 3 847
Не знам как е на теория. Бях чела някъде (за съжаление не помня къде, макар че може да е и в книга на споменаваната по горе д-р Трифонова), че супата е 150 г, основното 200 г, десерта 200 г. И в кухнята от която аз взимам храна е така.
Е аз съм от майките, които неправилно разпределят тази храна на 3 приема. Моят син е на година и половина, но повече от тези 200 г на едно ядене не иска. Така че на обяд си изяжда основното, а след обяд десерта. Супата в половината случаи изхвърлям, тъй като е предимно вода. Иначе като месо има разнообразие и почти не се повтаря едно и също седмично - дават пилешко, заешко, телешко, агнешко и понякога пуешко. Риба не е имало, но както беше писала Томасе в една друга тема, нея я избягват заради трудното почистване на костите. За мое съжаление напоследък явно се смениха готвачките, защото храната стана по течна и почти пасирана. Месо много често слагат не само в основното ястие, но и в супата.

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
С благодарности към Никол Simple Smile

Таблица 1
Таблица 2
Таблица 3
Таблица 4
Таблица 5

# 12
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Положението никак не е розово! Thinking
В нашата кухня  се готви добре, разнообразно, месото е различно всеки ден (пилешко, заешко, пуешко, агнешко, телешко), супите са постни зеленчукови, десертите са млечни кисели или мляко с овесени ядки, или мусове с различни плодове, пресен плод никога не са давали.
Риба готвя у дома 2 пъти седмично, пресен плод давам почти всеки ден, но пресен зеленчук не.
Дъщеря ми яде малки количества твърда храна, на обед изяжда с 300 зора половината основно (100гр) и половин десерт (100гр), едва ли би поела дори 50мл супа преди всичко това. Супата давам за вечеря с един сухар. На закуските се старая да има сирене или кисело мляко, все пак се кърмим на поразия, не се тревожа за млечните много.

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
В нашата кухня  се готви добре, разнообразно...
Мери, на мен ми е интересно друго - повечето майки в Пловдив също са доволни от млечните си кухни. Проучването обхваща 12 млечни кухни, а в града те са всичко 18 - 3 самостоятелни и 15 други към ясли (инфото е оттук: http://www.plovdiv24.com/news/21245.html)
При това положение аз си мисля следното: майките са доволни - на вкус е ок, но дали всъщност покрива изискванията за рационално питателно хранене?

# 14
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
За жалост няма как да знам какво има в яденето на детето, камо ли в какви пропорции е, никъде нищо не пише, което мен лично винаги ме е дразнило (за това и записах Ива на кухня след 1.6г).  Има един лист на кото пише "понеделник- супа борш, заек с картофи, мляко с ориз ; Вторник- еди си какво....и т.н.", това е всичко или телешко с различни зеленчуци, но какви, гадая по вида. Споменават се основните съставки, много често обаче виждам че пилето със спанак е гъкано с ориз Rolling Eyes, доста повече ориз от всичко останало.
За това и се стремя Ива да яде само основното ядене, на него настоявам, заради разнообразието на месото, което вижда се, е в добро количество в порцията и надявам се добре контролирано като произход и качество. Всичко друго го пренебрегвам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт