Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 34 766
ПРОУЧВАНЕ ХРАНЕНЕТО НА ДЕЦАТА ПОЛЗВАЩИ ХРАНА
ОТ ДЕТСКИТЕ МЛЕЧНИ КУХНИ НА ГР. ПЛОВДИВ


   Обхванати бяха 1111 деца на възраст от 1 до 3 години, ползващи храна от 12 детски млечни кухни в гр. Пловдив. Период на проучване – края на м. февруари и началото на м. март. Проучването се осъществи посредством изчислени продуктови набори за десет дневен период и разгледани предложени обедни менюта за същия период.

   Във всички детски млечни кухни се предлага само обедно меню ( супа, основно ястие и десерт ). Използва се практическото ръководство за хранене на децата в детските ясли на д-р Трифонова, издадено  през далечната 1983 година. Според това ръководство хранителните продукти за децата от детската ясла се изписват на база: първо (супа) – 100 гр., основно ястие – 150 гр. и десерт (най-често млечен крем) – 250 гр.  Децата, ползващи детската млечна кухня, получават най-често ястия в грамажи – супа – 200 гр., основно ястие – 200 гр., и десерт (млечен крем) – 250 гр., което води до несъответствие на грамажите на изписаните хранителни продукти и качеството на готовата храна ( вероятно оводняване на супите или влагане на повече брашно).

   Това  се получава от погрешната практика на майките при разпределяне на храната взета от млечната кухня. Най-често родителите разделят трите ястия. Супата или основното ястие, с малко хляб се консумира от детето на обяд  или вечер, а млечният крем се предлага на детето за следобедна закуска. Случва се то да бъде оставено и за следващия ден. Това е едно много порочно разбиране за храненето на децата в тази възраст, при което води до непълен прием на някои основни хранителни продукти, носители на градивен и енергиен материал за подрастващия организъм, както и на биологично ценни съставки – витамини, минерални соли, баластни вещества и др.

   Пълноценното хранене има изключително голямо значение за здравето и нормалното развитие на детето. Трябва да се знае, че поради относително големите хранителни потребности на детския организъм и неправилното хранене много често се наблюдават редица недоимъчни хранителни увреждания като хипотрофии, хиповитаминози, анемии и др. 

   При извършеното проучване бяха проследени няколко основни хранителни продукти – мляко (прясно и квасено), млечни произведения, месо, риба, масло, яйца, пресни плодове, пресни зеленчуци и варива.
/Виж приложените графики/

   Мляко – влага се в обедното хранене при приготвянето на млечните кремове и в застройките към супите. Достигнатите количества напълно задоволяват физиологичните потребности на децата в тази възрастова група, като се има предвид, че изчисленията се  отнасят само за едно обедно хранене и обхващат около 50 % от средната дневна норма. Би трябвало майката да включи в храненето в дома поне още един прием на мляко. 
   Млечни продукти – не намират място в консумираното обедно меню. Единствено понякога се влагат в някои супи. Би трябвало  предлаганото на този ценен хранителен продукт да се осъществи от родителите при храненето на детето в дома.
Масло – намира приложение при приготвянето на супи, пюрета и основни ястия. Консумираните от децата количества на масло при някои детски млечни кухни достига посочената норма, но в по-голяма част от тях те са под средно дневната норма.

Риба – като ценен биологичен хранителен продукт за подрастващия организъм, за съжаление, не се включва в храненето на децата, ползващи детските млечни кухни. 
Месо – влага се предимно в обедното хранене (месни супи и основни ястия с месо). Консумираните количества напълно задоволяват физиологичните потребности на децата в тази възраст. Наблюдава се изключително приготвяне на месни ястия от кайма.
Яйца – влагат се в застройката на супи, в безмесни и месни основни ястия. Средно дневните консумирани количества задоволяват физиологичните потребности.
Варива (фасул, грах, леща) – честото предлагане на супи и безмесни основни ястия води до достигане и леко надхвърляне на посочената средно дневна норма. В две от проучваните детски млечни кухни количествата на консумираните варива  е минимално, докато при една, през този период, децата не са консумирали вариво.
Пресни плодове – Тревожно е състоянието по отношение предлагането на пресни плодове в менюто на децата, ползващи детските млечни кухни. В малкото ДМК, в които през този период децата са получили в минимално количество пресен плод, той е добавен към млечните кремове. Ясно е, че оптимизирането приема на този ценен хранителен продукт, остава да се осъществи в дома от родителите – предлагане в удобно време на пресен плод или под формата на приготвяни от тях сокове и нектари.
Пресни зеленчуци – Подобно е положението и при консумираните средно дневно пресни зеленчуци. Достигнатите количества при всички детски млечни кухни е крайно незадоволително. Пресен зеленчук се е влагал в някои безмесни супи или основни ястия със спанак. Отново ролята на храненето в дома е решаваща. Необходимо  е родителите да предлагат на своите деца пресни зеленчуци не само в натурален вид, но и под формата на зеленчукови сокове, каши и пюрета.

Заключение:
   Видно е, че обедното меню, предлагано в млечните детски кухни не може да задоволи напълно физиологичните потребности на децата в тази възрастова група /1-3 години/. Оптималните количества от основните хранителни продукти – млечни произведения, риба и особено на пресни плодове и пресни зеленчуци не могат да бъдат достигнати само с консумация на храна вземана от детската млечна кухня. Необходимо е разчупване на вредните навици относно неправилното разпределение на получената от ДМК храна на няколко приема и активно участие на родителите в създаване на т. нар. хранене вкъщи. Включване на приеми в ежедневното хранене на децата от хранителни продукти, получавани по-малко от детската млечна кухня.

Таблица1
Таблица2
Таблица3
Таблица4
Таблица5Забележка:  Всички изчисления и посочените норми са на базата на Инструкция № 16 от 12 юли 1994 г. за физиологичните норми за хранене на населението. През 2005 г. бе обнародвана Наредба № 23 от 19 юли  за физиологичните норми за хранене на населението. След получаване на допълнителни инструкции и новите продуктови набори към новата наредба, вероятно посочените норми ще претърпят известни промени. През настоящата година са подготвя и предстои да излезе нов рецептурен сборник за хранене на децата на възраст от 1 до 3 години, който ще включва специален раздел касаещ детските млечни кухни.

Последна редакция: чт, 14 дек 2006, 16:56 от Vivi

# 1
 • Мнения: 2 802
Никол, благодаря!  bouquet
Моите впечатления/макар и съвсем отскоро/ почти напълно се припокриват с горното.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 753
Даам... и аз бих могла да потвърдя тези твърдения. То и без проучване се вижда за какво става въпрос.... Обща взето трябва да се набляга на мляко, пресни плодове и зеленчуци и по малко риба. Аз по принцип не давам много риба, така че това не ми липсва то кухнята. Пък и знаеш ли дали са изчистили рибата добре, как са я сготвили. Аз давам на детето само риба сготвена на пара, или най-много запечена.... та така.... В общи линии съм доволна от детската кухня де, аз не съм очаквала и нещо повече от тях.  Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 5 373
Явно си zависи в кой град и кЪм кои кухни са децата.
Мога да кажа конкретно zа Станислав zа кухнята=
Плод полуЧава седмиЧно веднЪж, детско мляко някакво=сЪЩо.
Консумират се 3 вида месо, веднЪж седмиЧно=и риба.
Не можем да оЧакваме=а и не оЧаквам аz конкретно=ДК да zадоволява всиЧки нужди на детето ми.
Плодовете са си мое zадЪлжение все пак.

# 4
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Ами за тия пари-2,50 на седмица само мога да кажа, че съм предоволна от ДК в Пловдив до Марица
Никога не са давали кренвирши, свинско, пици, спагети и т.н
Готвеха с пилешко и телешко и много вкусно при това. Плод не са давали суров никога, но в кремовете е присъствал всеки ден.

# 5
 • Мнения: 596
Учудващо за мен е, че в кухнята не предлагат ястия с риба. Бях питала в нашата кухня и категорично казаха, че не е предвидена в менюто. За плодовете и зеленчиците е ясно , че в къщи трябва да се предлагат на детето. Другото, което ми направи впечатление в статията е, че се казва, че майката  неправилно разпределя храната през деня и така детето се храни непълноценно. Това значи ли че, детето трябва да си изяжда и трите бурканчета на едно хранене??? Ако грешно съм разбрала, моля поправете ме. Но не мога да си представя как детето ми на 11 месеца може да изяде и 3-те бурканчета на едно хранене това са 3 пъти по 200 грама, 600 грама храна. Трябва ли да изяжда цялото това количество за да се води, че е яло пълноценно?

# 6
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Учудващо за мен е, че в кухнята не предлагат ястия с риба. Бях питала в нашата кухня и категорично казаха, че не е предвидена в менюто. За плодовете и зеленчиците е ясно , че в къщи трябва да се предлагат на детето. Другото, което ми направи впечатление в статията е, че се казва, че майката  неправилно разпределя храната през деня и така детето се храни непълноценно. Това значи ли че, детето трябва да си изяжда и трите бурканчета на едно хранене??? Ако грешно съм разбрала, моля поправете ме. Но не мога да си представя как детето ми на 11 месеца може да изяде и 3-те бурканчета на едно хранене това са 3 пъти по 200 грама, 600 грама храна. Трябва ли да изяжда цялото това количество за да се води, че е яло пълноценно?Трябва да изяждат:
(супа) – 100 гр., основно ястие – 150 гр. и десерт (най-често млечен крем) – 250 гр-според горната статия 
което е 500гр.  Shocked ми това е немислимо
В статията  казват, че в кухните в Пловдив дават по 200гр. на ястие

Ами не съм съгласна, децата не се гледат по книги и праволинейно. Колко деца ядат на обяд супа, основно и десерт
Аз съм на принципа, че храната трябва да е разнообразна и да присъстват фрешове и плодове  Peace
Изключително доволна съм от детската кухня, беше ми незаменим помощник, никога няма да мога да направя такова разнообразно меню за седмицата на сина ми  Rolling Eyes

# 7
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
За мен това е поредната платена кампания.
Не мога да си представя, че детето ми ще изяде 600 гр. на едно ядене - за мен е непосилно като количество, какво остава за него.
Като са толкова "вредни" детските кухни, да ги затворят...

# 8
 • Мнения: 34 766
... Не мога да си представя, че детето ми ще изяде 600 гр. на едно ядене - за мен е непосилно като количество, какво остава за него.
Като са толкова "вредни" детските кухни, да ги затворят...Като за начало може да се махне 200 грама десерт, абсолютно излишно според мен тъпчене Tired и да се замени с пресни плодове  Peace
И аз не възприемам това 1, 2 и 3-то, детето ми яде само по 1 ядене и така ще е занапред  Peace

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
За мен това е поредната платена кампания.
Платена кампания? Rolling Eyes  От кого, на кого?
Това си е проучване на ХЕИ - така, както редовно взимат готови продукти на различни фирми без предупреждение от магазина и ги изследват, същото и с ДМК. Тяхно задължение е да следят за тези неща и да сигнализират, ако има нередности.
ДМК няма алтернатива (освен домашна кухня), така че за никаква кампания не може да става дума в случая.

Не мога да си представя, че детето ми ще изяде 600 гр. на едно ядене - за мен е непосилно като количество, какво остава за него.
Като са толкова "вредни" детските кухни, да ги затворят...
Така, както аз разбирам това проучване, то цели да покаже следното:
600 гр храна е немислимо количество за едно дете за един прием. Трябва да се намали количеството за сметка на повишено качество. Качествена, пълноценна храна, в по-малък грамаж, за едно ядене.
В яслите (част от които взимат храна също от кухня-майка) няма изобщо такова количество. Който си е хранил детето сам в ясла, знае - супа - 50 грама; второ - ок. 150 грама; трето - плод, сравнително по-рядко - нишестян десерт.
В нашата ясла беше така. Първите седмици често ми изнасяха храната да я храня (взимах я на обяд) и количеството беше далеч от 600 грама - много по-малко, колкото за коремче на двегодишно дете, но пък - нормална храна (дояждах  Blush)

# 10
 • Мнения: 1 568
Абсолютно съм съгласна. Тук не става въпрос за количество, а за качество. С времето се отказах от две кухни - първата държавна към ОДЗ 69, а втората е ОЗЗИ. Естествено преди да запиша детето на кухня се консултирах със всички майки от квартала. Е как не се намери някоя да не е доволна? Храната била прекрасна, имало и за обяд и за закуска и за вечеря, супер разнообразна.
Какво се оказа всъщност:
- супите са хипер редки - я има един пръст фиде отдолу като утайка, я не. Никак не мога да си представя тази вода да става за вечеря пък макар и с три сухара  Rolling Eyes Освен това ми се струва, че 200 грама супа е малко за вечеря като грамаж. Моето дете изяжда 250-300 грама гъста супа. Не се налага да слагам сухар.
- основните - никак не са разнообразни. Като имена може би да, но не и като съставни продукти. Липсват броколи, карфиол, спанака е рядкост. Основно се набляга на картофи и ориз. Месото може би е на ниво като изключим това, че никога не са давали пуешко, агнешко, заешко /явно са твърде ексотични  Confused/, а от ОЗЗИ така и не донесоха риба.
- десерта - така и не видях пресен плод дори и като добавка към крема. Може би веднъж забелязах плодове от компот. Ако не е мляко с ориз или грис, е някакво нишесте тип малина, който има само цвят на малина /отровно розов  Sick/. Доста често /особено в Оззи/ се предлага шоколадов и какаов крем. Не мисля, че е подходящ.
Кухнята е страхотно облекчение за майката - спор няма. На мен ми се налага да готвя два пъти на ден и отделно да приготвям закуските. Признавам, че се случва да яде два обеда подред телешко варено например, но това не е фатално. Готвя гъстички манджи така че да не се налага да сгъстяваме със сухари. Разнообразявам менюто всякак - в Готварски рецепти има страхотни идеи  Simple Smile
Искам да уточня, че съм от глезлите - НИКОГА преди това не съм готвила, мъжа ми беше основния готвач в къщата. Сега въртя такива вкусотии, че всички ми се изненадват. Времето, което ми отнема не е никак много. Истината е, че не можах да свикна с кухненската храна и това си е. Не можах да си наложа да я харесам!
Гледам като грамаж всяко ядене да е около 300 грама. Струва ми се нормално.
Сутрешните закуски задължително са със сирене или прясно мляко, а следобяд задължително поне 200 грама плод /пресен, от запасите във фризера /сливи, праскови, боровинки/ и ужасно рядко от компот/. Към тях мога да прибавя някакво кремче или каша.
Във вечерното хранене също нерядко има сирене или АМ, прибавено към супата, защото никога не е пила такова.
Това е от мен.

# 11
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
ами искам да направят и в София едно такова проучване пък Crossing Arms
храната е разнообразна - има от всичко (без риба - не мисля, че е фатално); не страдам, че не дават пресен плод - аз давам Wink
има предоволно количество месо- пуешко, телешко, агнешко, пилешко...
супите хич и не са редки.
Ще се съглася с проучването на ХЕИ, ако е направено в няколко града. Защото и сравнение не може да става с храната от детска кухня в Карлово (например) и в София.

# 12
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301

В яслите (част от които взимат храна също от кухня-майка) няма изобщо такова количество. Който си е хранил детето сам в ясла, знае - супа - 50 грама; второ - ок. 150 грама; трето - плод, сравнително по-рядко - нишестян десерт.
В нашата ясла беше така. Първите седмици често ми изнасяха храната да я храня (взимах я на обяд) и количеството беше далеч от 600 грама - много по-малко, колкото за коремче на двегодишно дете, но пък - нормална храна (дояждах  Blush)


Сина ми си остана гладен с така разпределенето меню в яслата, защото не искаше 50гр. супа, изяде си основното, което е 150гр., плод не искаше. Детето ми е свикнало да яде 250гр. основно
ястие за обяд, и не обича всички видове плодове, особенно киселите ябълки, които преобладават в яслата ни.

Сега незнам как е. Лелите все го хвалят, че много ядял, ама дали е така, съмнявам се при така разпределеното меню за обяд   Confused

ХЕИ може много да изпишат по темата, но дали ще се одобри от децата ни ?
Ако направят кухните с подобно меню с такъв ограничен грамаж, няма да имат клиенти  Naughty
Тя майката по-добре да си готви в къщи в такъв случай, а не да се разкарва за 50гр.супа, 150гр. основно и една ябълка да речем. Аз поне не бих  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 13 дек 2006, 18:49 от doniboni

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 446
Така, както аз разбирам това проучване, то цели да покаже следното:
600 гр храна е немислимо количество за едно дете за един прием. Трябва да се намали количеството за сметка на повишено качество. Качествена, пълноценна храна, в по-малък грамаж, за едно ядене.
Тя майката по-добре да си готви в къщи.[/quote]
Точно поради причината , че качеството на храната в детските кухни е много занижено , не си записах детето на детска кухня.

# 14
 • PLOVDIV
 • Мнения: 326
ami poradi tova az sam se zapisala na chasna kuhnia v Plovdiv. Davat zadaljitelno riba,meso i t.n. Edinstveno niama plodove, no az i davam v kashti

ами поради това аз съм се записала на частна кухня в Пловдив. Дават задължително риба, месо и т.н. Единствено няма пловоде, на аз давам каши

Моля, пишете на кирилица!

Последна редакция: чт, 14 дек 2006, 16:55 от Vivi

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт