Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 дек. 2006, 12:23 ч.

За едно наказание в детската градина

 • 1 126
 • 19
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 792
Чудя се, практикува ли се това чудо и в други градини, случвало ли ви се е и изобщо-какво мислите за едно наказание, което като че ли се практикува в градината на Иво.
Приемам, че е възможно в това, което ми е казал той, да има известна доза фантазия, но съм по-склонна да вярвам, че такова нещо се случва.
За какво става дума:

Иво е в първа група. Няколко вечери вече след като го взема от градината той ми казва: "Мамо, няма да ходя в другата група" или "Мамо, искам да си стоя в моята група"..... Питам го дали са го водили в друга група-не са го водили; дали други деца са идвали в тяхната-не са идвали.
Миналата седмица в групата бяха има-няма 10 деца. Всички останали бяха болни. Неговата госпожа беше завела всички деца в помещенията на горната група, защото тамошната госпожа по някаква причина е трябвало да си тръгне, и бяха събрали двете групи заедно. Гледаше ги нашата, но понеже децата от Иво-вата група са били по-малко, явно е било по-лесно да се преместят те. Това не ме притесни особено, защото точно тогава успях да го понаблюдавам малко докато ме забележи-играеше си съвсем спокойно. Затова си мисля, че не е имал проблем с това местене в друго помещение.
Вчера пак ми каза, че иска да си стои в неговата група. Този път го попитах не само за него, но и дали са водили друго дете в друга група. И ми каза, че са водили Божидар (едно момченце, което съвсем наскоро навърши 3 годинки). Водили са го, защото е бил лош и това му е било наказанието.

Аз съм направо изумена. Възможно ли е наистина да постъпват така с децата?

Иво все още поплаква сутрин като го водя при познати деца, при познати госпожи..... не знам как би се почувствал, ако го заведат в чужда среда, при непознати деца, при госпожи, които ще гледат на него и ще се държат с него като с непослушното "лошо" дете, което е пратено там, за да бъде наказано и, вероятно-няма да получи добро отношение...... Въпросното детенце Божидар сутрин също плаче. Дали е заради това, че изобщо ходи на градина, или заради това, че го наказват по този начин....... Още не може да говори много добре и не знам дали изобщо може да каже на майка си нещо.
И съм си мислила, и със сестра ми съм говорила за това-децата ни трябва да получават и друго отношение, различно от това, което има към тях в къщи. Няма винаги да се отнасят с тях благосклонно и ще трябва да приемат, че хората ще се държат с тях по различен начин. Трябва да свикнат да поемат и негативно отношение (независимо дали е заслужено или не-това е положението-цял живот ще бъде така), да носят отговорност запостъпките си...... 
Не знам-много объркано го написах..... Определено съм смутена.....
Не разбирам каква би била идеята на такова наказание-да накараш детето да се чувства изоставено, необичано, "лошо".....

Иво определено се притеснява, че може да го накажат по такъв начин. Да кажем, че този страх го кара в някаква степен да се държи така, както госпожата иска. Т.е. има някакъв "възпитателен" ефект.  Rolling Eyes Може би съм  взела този въпрос малко навътре..... но само като си представя как би се чувствал ако го накажат с водене в другата група и колко изплашен може да бъде...... и ми става толкова мъчно и за моето детенце, и за другите малчовци.

Та-практикува ли се такова наказание във вашите детски градини? И аз ли нещо се превземам или няма нищо кой знае колко лошо в такова наказание?# 1
 • Мнения: 2 292
Виви, моето мнение е , че дори и да не е толкова лошо да си играят децата в другата група, това е предсатвено от въzпитателките така, че да иzглежда страшно. Затова децата се плашт от това накаzание. Това е лошо, zащото в бъдеще може да се плашт от други промени, като например смяна на училище, на клас, на местоживеене  Sad
Можеш да опиташ да убедиш някак си детето, че в другата група децата също са така добри и си играят така добре, както в неговата, че понякога даже е интересно малко промяна и да си играе с други, нови деца, че може да имат други, по интересни игри ... и по тоzи начин да го научиш да се интегрира по лесно и да не се плаши  newsm78
Друга идея нямам  Sad

# 2
 • София
 • Мнения: 4 813
в групата на габа само ги заплашват, че ще ги върнат в яслата. децата много си обичат учителките от яслата и две години по-късно продължават да си ги гушкат по коридорите и на площадката, но заплахата да ги върнат в яслената група определено работи - никой не иска да го третират като бебе. дори и аз използвам същото, когато габа се затръшка сутрин: като й кажа, че ще я заведа вместо във втора група в яслата и става много бързо и "голямо момиче". а иначе често сутрин тя иска да минем през яслената група да си поздрави учителките.
с други думи, не я плаши яслата като такава, а отношението, че е бебе, което е заложено в наказанието (по-скоро в заплахата).

с другите групи си ходят на гости и това не е проблем.

дали Иво се стряска от идеята за отиване в другата група (май не, щом казваш, че си е играл там спокойно) или от идеята, че ще бъде наказан? на моите деца понякога им е достатъчно тежко да кажа: "наказана си", преди изобщо да съм уточнила какво ще е наказанието...

# 3
 • мъничко градче
 • Мнения: 213
При нас ги наказват като ги слагат на столче да стоят без да играят и само стоят в ъгъла на столчето , да ти кажа честно понякога им съчувствам на госпожите защото децата са много и то нерви от къде толкова ,въпреки че те са си избирали професията.Но според мен това не е удачен начин да накараш едно дете да бъде послушно , ти поговори с него и му кажи че трябва да е послушен за да не го наказват .

# 4
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
И моите се впрягат при заплахата, че ще ги "върнат" в малка група. При голямата вече не работи, защото и е ясно, че предучилищната група е нещо специално, но малката се плаши. И това при положение, че обичаше яслите /идентична ситуация като Габа на Янита/. Явно самата дума наказание ги кара да гледат с по-други очи. Иначе имат практика да си гостуват веднъж в месеца - от едната група в другата си ходят на гости, показват какво могат..., а като им кажеш "Отваш в другата група" и очите сами се насълзяват.

# 5
 • Мнения: 18 819
според мен са ги заплашвали че ще пратят някое дете,което е непослушно,в друга група,защото пречи на децата,а после когато се е наложило да смесят двете групи,синът ти е помислил че го правят,защото са лоши
при нас се е случвало да смесват малките с най-големите,и тогава дъщеря ми се оплакваше че големите деца ги дразнят
засега не мисля че имаш основание за тревога
не е приятно понякога,като си помислиш че някой е заплашил детето ти или  го е наказал,но я си помисли да си с 20-30 деца на главата  Wink
аз например казвам че директорката не  дава това или онова(например да я взимам наобяд)и че ще я изгони Wink,а учителките ни ползват за страшилище полицайката Wink

# 6
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
И при нас положението е като при yanita.
Освен това в началото се е случвало Дани да го пращат в групата на Вики, защото плаче, като види батко си и мирясва, също така ходи при него и на празненствата им. Да не би да се е случило нещо подобно и с другото дете, а Иво да не е разбрал и да е направил своя интерпретация. Защото доколкото помня той не е ходил на ясла и като казват, че ще ги върнат там, ако се държат като бебета той всъщност не може да е наясно за какво става въпрос.
Иначе мен не ме притеснява особено нито заплахата за връщане в яслата, нито това че понякога се налага да съберат 2 групи, все пак на всеки може да се наложи да излезе спешно от работа, стига да не е практика.

# 7
 • Мнения: 183
И при нас има такова наказание.Дъщеря ми нищо конкретно не ми е казвала, но я слушам вечер , като си играе с играчките, така  им се кара"ще те заведа наказан в другата група".
До сега не се бях замисляля, но ми прави впечатление, че много им се кара и дори снощи няколко пъти нарече куклата "лигла", а аз я връхлетях и й се скарах,че така не се говори.Ами ако нея я наричат така в групата?

# 8
 • София
 • Мнения: 78
И в нашата детска градина ги наказват, като ги карат да седят мирно на столче. Аз самата не мога да преценя доколко тази практика е правилна. Психолозите биха могли да дадат вещо мнение по въпроса.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
И в нашата детска градина ги наказват, като ги карат да седят мирно на столче. Аз самата не мога да преценя доколко тази практика е правилна. Психолозите биха могли да дадат вещо мнение по въпроса.

аз съм ЗА такова наказание - "ако не спазваш правилата, за малко ще бъдеш лишен от удоволствието да играеш с другите". ама не съм психолог...

# 10
 • София
 • Мнения: 11 444
Ооо, Виви моята пък разправя, че са я заключвали в салона като не слуша.. само дето това не е възможно просто! Салона няма връзка с тяхната стая.. Трябва да излезеш на двора и да влезеш в друг вход. Абсурдно е някой да я заключва там. Фантазира си много. Но за заплахата за друга група и при нас я има... но само като заплаха. Не вярвам да ги водят по другите групи за накзание. Че тази госпожа нали отговаря за тях, а другата дали ще е съгласна да пази още едно дете  Wink Ако искаш проучи как седят нещата по безболезнен начин, без директно да питаш...  и аз не знам как да стане... Confused

# 11
 • София
 • Мнения: 11 444
И в нашата детска градина ги наказват, като ги карат да седят мирно на столче. Аз самата не мога да преценя доколко тази практика е правилна. Психолозите биха могли да дадат вещо мнение по въпроса.

Според мен е правилно, Като си знам моето дете.. и ако още 24 са такива... ако не седят понякога няма оправия. И искате ли сега да ви кажа нещо... заради много превземки от страна родителите, които малко позабравят, че децата им не са писани яйца госпожите им казват не "Накзан си на столчето", а "Ела тук да си починеш" Щото един родител чул, че наказали детето му така и вдигнал скандал на госпожата. Ми то пак резултата е същия само дето детето едва ли разбира защо пък сега трябва да си почива, а другите да играят. поне моята логика е такава...

# 12
 • Мнения: 2 292
И в нашата детска градина ги наказват, като ги карат да седят мирно на столче. Аз самата не мога да преценя доколко тази практика е правилна. Психолозите биха могли да дадат вещо мнение по въпроса.

Спаzване на равилата ОК, но zащо само правила и zабрани, беz обяснения? Като кажат не, или не така или не там , обяснявали им някой спокойно на децата zащо?

# 13
 • Мнения: 2 820
Да, на Алина също са й ги разправяли такива  Rolling Eyes  Първо им се ядосах, ама после си казах, че това е по-малко зло и поне не използват Баба Меца(която при нас няма да върши работа, щото е комедиен герой  Mr. Green ), Торбалан и тн. Обясних й, че това просто е начин да ги накарат да стоят мирни малко и че всъщност няма нищо страшно да отиде в другата група (а тя там има приятелчета от квартала). Това обаче беше само в началото , първите 2-3 седмици... после изобщо не е споменавала другата група.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 320
 И в бившата градина на баткото ги наказваха така , НО ги водеха при "бебетата" ...по голямо наказание няма Wink . На другия ден са кротки като агънца поне в началото на деня. Групата беше момчешка 2/3 бяха момчетата и трудничко се овладяват ситуациите . Така че ми се струва нормално ако отделиш някое от "разбеснялата се банда" другите да се кротнат ...поне за малко . Виждала съм ги в акция , защото същата тази " банда" след градината се пренасаше в парка , но без учителките а с родителите .
Тогава ние ги "кротвахме " за по минутка-две на пейката до нас, но все пак в парка всеки контролира само собственото си дете.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт