Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 78
Здравейте, мили мами и всички останали, разбира се! Бих искала да споделя с вас една моя идея и да чуя вашето мнение по въпроса.
   Всички сме свидетели на невъобразима агресия сред децата. Тя се проявява най-остро в училищна възраст. Но дали не започва да се формира доста по-рано...? Аз съм напълно убедена, че тя е резултат в много голяма степен от семейната среда и възпитанието още от най-малка възраст. На тази мисъл ме навеждат ситуациите, на които съм свидетел всеки ден в детската градина (като родител-не съм учителка). Майки и татковци идват да си взимат децата и вместо да ги прегърнат и целунат, започват да им се карат за всяко дребно нещо,което ги дразни. Понякога ги наричат с доста неприятни думи и дори ги заплашват...
   Освен това агресия сред децата в детската градина също не липсва. Поне за нашата градина съм чувала, че по-големите деца редовно се налагат, а и синът ми, който е на 3 години, се е оплаквал,че са го бутнали или ударили или са го обидили. Не смятам, че това е нормално поведение за 3-годишно дете и че тези факти са незначителни. А вие?
   Затова, най-накрая, моята идея е да има психолог и в детската градина. Неговата задача ще бъде да следи поведението на децата сред връсниците си. Да обръща внимание на всяко не съвсем приемливо поведение. Да говори с родителите на детето, но не просто да им каже,че имат проблем, а да проведе консултация с тях, която да му изясни положението в семейството, за да бъде максимално полезен на родителите и да им разясни кога агресията на детето е нормална и кога преминава границите, а и въобще да им бъде в помощ по всякакви въпроси относно възпитанието. Т.е. психологът ще е човек, който ще помага на родителите и възпитателите по всякакви начини да отгледат едини добронамерени, щастливи деца, които да могат да се справят с живота, без да нараняват околните.
      Вие имате ли нужда да се посъветвате с професионалист относно възпитанието на детето си и как бихте реагирали,ако някой такъв ви извика, за да ви каже, че допускате грешки?
   Прилагам и малка анкета, която би могла да изясни всеобщото мнение.   Благодаря ви предварително за отделеното време!

Искам и да поясня нещо. Преди мен някой друг е пуснал анкетата в темата „Агресия в детската градина”. Благодаря му за инициативността, защото вече ужасно много хора са я попълнили, но на мен ми се иска темата да не се затваря само с попълването на една анкета, а всички вие да изкажете мнението си и заедно да помислим как да я осъществим. Резултатите наистина ще бъдат публикувани – от мен – защото само аз имам достъп до тях. НБУ няма нищо общо с идеята, освен човекът, който ми помогна да я превърнем в електронен вариант и той е мой съпруг.
   Сега е ваш ред, мами! Дайте всичко от себе си!!!

# 1
 • София
 • Мнения: 78
Упс, забравих да сложа линка!
http://cogs.nbu.bg/kosevi/testove/anketa.html
Резултатите от анкетата се изчисляват автоматично

# 2
 • ПЪРВОМАЙ
 • Мнения: 38
Здравей Сани -мисля ,че идеята ти е страхотна ,но за съжаление не много лесно осъществима.Според мен първопричината за детската агресия се корени в семейството и възпитанието на децата,във времето ,в което живеем ние самите сме под напрежение и стрес и понякога несъзнателно го прехвърляме върху децата си.Аз имам 2 и винаги се опитвам да съм търпелива с тях,да ги науча кое трябва и кое не бива да правят,но съм свидетел на случаи,в които родителите са незаинтересовани от децата си,не им обръщат никакво внимание и поощряват действия от рода на Око за око и зъб за зъб.Понякога се питам дали постъпвам правилно и дали един ден децата ми няма да са жертва на моето ВЪЗПИТАНИЕ в стил ОТСТЪПВАЙ,

# 3
 • София
 • Мнения: 463
Темата е изключително сериозна и важна!

Наистина би имало огромна полза от присъствието на психолог в детската градина, чиято основна дейност да бъде наблюдение, анализ на поведенческите реакции на децата и работа с родителите. Учителите и помощник възпитателите, с голям успех биха били "очите" на психолога, още повече, че именно на тях децата безрезервно доверяват такива подробности от битието на семейството, че възпитателите  знаят много за нас.
Принципно не се отделя достатъчно внимание на въпроса колко е важна работата с родителите. А не е нужно кой знае колко много!

Идеи в момента не мога да дам защото мозъка ми е залепнал от карамелизирана захар и белтъчна глазура за коледни сладки, но по-късно ще се включа отново...

# 4
 • София
 • Мнения: 78
Благодаря ти, Мама Дил, за мнението. Напълно те разбирам. Аз самта всеки ден се изправям пред същата дилема и ми омръзна да чувам,че тормозят детето ми. Затова смятам, че е необходим специалист в градините, който да следи стриктно какво се случва там и когато стане свидетел на агресивно поведение, да вземе активни мерки. За това ще е нужна и законова подкрепа, която да помога на специалистите да "принуждават"едва ли не родителите да ходят на консултации. Според мен това е начинът да се регулира родителското поведение и бъдещата агресия на децата ни в училище.
Вярвам, че организацичта на майките могат да осъществят идеята, стига да я одобрят.

# 5
 • София
 • Мнения: 78
ИВА, много точно си схванала идеята ми. И аз това искам да се случи в нашите градини

# 6
 • София
 • Мнения: 463
ИВА, много точно си схванала идеята ми. И аз това искам да се случи в нашите градини
Дано да може, с помощта на Движението БГ-Мама, да се използва  влизането в ЕС, когато управниците повече се отварят към новите идеи и предложения, за да се реализират такива полезни идеи

# 7
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
В градината, която посещават моите деца (8 ОДЗ) има психолог. При нужда той работи и с децата и с родителите им.

# 8
 • София
 • Мнения: 78
Това е страхотно! Би ли разказала повече подробности! Как се сдобихте с такъв? Какви точно дейности осъществява? Смяташ ли,че има значение за атмосверат в групите и за превъзпитанието на родителите?

# 9
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
За съжаление, не мога да кажа подробности тъй като на мен самата не ми се е налагало да прибягвам до услугите му, нито пък към децата ми е проявявана агресия за да се оплаквам.
Самата аз не смятам, че това че децата се бутат и ръгат е кой знае колко обезпокоително. Намирам го за нормално. Ако някой от синовете ми се оплаче от някое дете, първо търся грешката у сина си, а после у чуждото дете и последно бих я потърсила у родителите му. Може просто да съм имала късмет  newsm78 ... знам ли.
Например - преди няколко дни като взех големия той беше плакал, попитах защо, а той ми каза, че Димитър го бил блъснал и му бил счупил пръчката. Мои познати майки веднага биха тръгнали да се разправят, защо някой се държи агресивно с детето им. Аз обаче зададох въпроса, „А ти направи ли нещо за да го провокираш?” и след кратко увъртане от страна на Виктор разбрах, че всъщност случката е малко по-различна. Сина ми е взел играчката на приятеля на Димитър и я е хвърлил през оградата на градината и така тя се е загубила, постъпил бил тъка защото те не искали да си играят с него. Какво направих - върнахме се в градината и доста дълго време търсихме въпросната играчка, за съжаление не я намерихме. В къщи имахме сериозен разговор и заедно решихме, че той трябва да избере и да подари на въпросното дете една от своите играчки като освен това трябва и да се извини за постъпката си. Колкото до това, че Димитър го е блъснал, казах че не е постъпил правилно, трябвало е да се оплаче на учителката, но и през ум не ми е минавало аз да се оплаквам на някого.
Не казвам, че в градините няма агресивни деца, но и някой родители търсят вината винаги у другите и никога усвоите  Peace . А и личното ми мнение е, че голяма вина за агресивните прояви имат и учителките. Вярно е, че има и по-буйни деца, има и деца от проблемни семейства, но работа на учителките е да помагат за социализацията на тези деца, за съжаление не всички я умеят тази работа.

# 10
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
В плана на работната група, в която участвахме с Томасе от СНБМ е залегнала идеята да има педагогичедски съветник в градините. Това е различно от педагозите, които и сега има на места. Психолог за всяка градина си е добра идея, казват, ч педлсъветник съчетава и неговите фунции. Въпроса е в парите, в момента няма достатъчно персонал по групите, едва ли ще се съгласят във всяка градина - психолог.

# 11
 • София
 • Мнения: 78
Съгласна съм, че малко хора се сещат да потърсят вината в себе си! Понякога е трудно да разбереш какво точно се е случоло с децата. Ако има професионалист, който да осъществава постоянен контакт с учителките и децата, това би било по-лесно. Не ти ли се иска да можеш да попиташ някого дали нежеланието на децата да играят с твоето не се случва често например? Този въпрос звучи малко параноично, но идеята ми е, че за всеки родител би било полезно да може да се консултира с човек, който разбира поведението на децата. Да не говорим, че съществуват наистина драстични поведения от страна на родители и деца.
 А що се отнася до парите, естествено, че веднага отговорът ще бъде "няма пари", но това причина ли е да се захвърли идеята...?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 025
Да и аз мисля, че идеята е по-важното за обсъждане в момента. Финансиране сигурно би могло да се намери, ако не от общината, то да се спечели конкурс към някоя фондация. Дано не съм прекалено голям оптимист.

# 13
 • София
 • Мнения: 78
deshtovidi ще ми кажеш ли за какъв план и за каква група става дума? Въобще за идеята.

# 14
 • София, в полите на Витоша
 • Мнения: 946
Принципно учителките на теория би трябвало до някъде да изпълняват и функцията на психолог, като при по- серизни проблеми да насочват родителите към по- квалифициран специалист- поне в нашата градина беше така.

НО!

Идват точно тези проблеми, за които говори Сание- родителите са изнервени, работили са цял ден, хванал ги е трафикът, закъсняват за градината, имат да напазаруват, не е сготвено, а и партньорът нещо мрънка....и резултатът- няма време за детето- тръшваме го пред компютъра/телевизора/електронната игра и после- в кревата.
Аз през по- голямата част от живота си не съм работила и въпреки това понякога съм се улавяла, че нямам време за децата, макар че родителството не значи да си разположение 24 часа в денонощието.
Факт е обаче, че много родители поощряват прояви на агресия в детсакат възраст, считайки, че детето така ще стане по- оправно.Аз съмата- признавам си  Embarassed- съм казвала на дъщерите ми като ги бият, да отвърщат...Живеем в жестоко време и на добротата рядко се отговаря със същото. Въпросът е да има постоянен и непрекъснат контрол!

Идеята за психолог в детската градина е прекрасна, но не знам кой трябва да я реализира.
Наистина , достатъчно е този човек да посещава градината един път седмично във всяка група и да прави кратка анкета с децата и учителките, за да се овладяват нещата.

Проблемът е, че малко родители приемат това на сериозно и обръщат внимание- свидетел съм била на дете, което буквално пречеше на всички и накрая, след подписка на родителите, го махнаха от градината- накрая виновна беше директорката , че са го изхвърлили.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт