Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Деца с увреждания и хронични заболявания
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте. Не знам дали темата е за тук, ако е нужно, моля да я преместите.
Бременна съм в 10 г.с. и прокървих. Настаниха ме в отделението за патологична бременност. При прегледа с ултразвук се оказа, че бебето е с голяма нухална транслуценция - между 2.8 и 3.2 (според двама лекари). Това било знак за генетично увреждане и е необходим аборт по медицинскипоказания. Завеждащшя лекар не позволи да се направи аборта, а иска да се изчака още 1 седмица за да се види какво е генетичното увреждане.
Моля да ми кажете нещо повече за нухалната транслуценция. В интернет не можах да намеря почти никаква информация тъй като не знам как се превежда този термин на английски.
Благодаря ви.
Цитирай

София

Мнения: 998
Много съжалявам. Не зная точно какво значи този термин, но знам какво е да ти кажат, че бебето ти ще се роди с увреждане, както и да се налага да вземаш решение аборт или не. Браво на лекаря, който е отложил нещата. наистина е хубаво да се разбере за какво точно става на въпрос и тогава да се вземе решение. Доколкото знам някои генетични изследвания се правят в 17 г.с - следователно имаш известно време да направиш изследвания и да вземеш решение.
За да вземеш решение е важно да знаеш до каква степен лекарите са убедени, че детето е с увреждане. Какъв е вида на увреждането и колко тежко се предполага, че ще бъде и най - вече да си наясно ти самата какво искаш. Смятам, че трябва настоятелно, но любезно да изискаш от ТВОИТЕ лекари нужната ти информацияр както и да си направиш възможно най-бързо всички изследвания. Успех! Praynig
Цитирай

Варна

Мнения: 686
Нухалната транслуценция е пространството между кожата и вратната мускулатура на плода.
В случай, че то е повече от 3 мм, това са данни за повишен риск от раждане на дете с Даун.
Самостоятелно маркерът (белегът) открива около 70% от случаите с Даун, но се среща много често при нормални бременности.

Миличка, напиши в гугъл нухална и ще прочетеш повече. Пожелавам ти здраве и късмет.
Цитирай

София

Мнения: 2 543
Ето резултатите от Гугъл. Успех!
Цитирай

В подножието на Витоша

Мнения: 2 232
Да-това е един от белезите  за синдром на даун, но има още доста по -прицизни методи които могат да остановят това- трябва да си направиш Биохимичен скрининг, както и най-вероятно амниоцинтеза(която дава почти 100% резултата за синдрома).
Теб на 3Д ли са те гледали?
Цитирай
Да, на 3Д ехограф ме гледаха.
От това, което чета виждам, че нухалната транслуценция се мери между 11 и 14 седмица. А аз бях в първия ден на 10 г.с. когато ми го казаха. Това означава, че е много голяма и нещата могат само да се влошат, така ли?
Цитирай

София

Мнения: 1 588
Регистрирай се, за да мога да ти пратя данните на лекарката, при която аз следих бременността си. Казва се д-р Бранкова, специалист е точно по патологични и проблемни бременности. Моето първо дете е със синдром на Даун, и затова се свързах с нея при втората ми бременност.
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 223
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/744/53/

По време на моята бременност и аз прокървих в 10 седмица. Тогава се интересувах от нухалната транслуценция и ходих в Майчин дом при др Румен Димитров. Та той ми препоръча др Виолета Димитрова и др Марков, като едни от най добрите специалисти по фетална морфология. Ходила съм при др Димитрова и съм изключително доволна от нея като отношение и като специалист.
Тя работеше тогава (сега не знам) в Мед. център Фемина София 1202, ул. Дунав 47. Тел: 983 30 20.
Не знам кой те е преглеждал, а и не съм много компетентна, но те съветвам да потърсиш още мнения и не бързай да се шашкаш.
Успех ти пожелавам.   bouquet
Цитирай

В подножието на Витоша

Мнения: 2 232
По-добре повече мнения-преди да пристъпиш към действие наистина.
Въпросният д-р Марков например не забеляза нухалната трансуценция на моето дете, нито пък ме насочи към БХС въпреки, че видя на сърчицето някаква бяла точка която и не ми обясни като хората какво е, каза, че ще изчезне по-натам до 28седмица......та тази бяла точка се оказа незатвореното предсърдие на сърцето(което още не се е затворило)...Та всичко е много относително.За д-р Димитрова съм чела и чувала само добри отзиви.Както можеш да се свършеш и с Мария за кординатите на нейната лекарка.
Успех ти желая.
Цитирай

София, Люлин

Мнения: 2 223
Др Димитрова и др Р Димитров работят по принцип в Майчин дом. Там също има приемен кабинет (Ном 231), за прегледи като няколко лекари приемат през различните дни в определени часове. По мои записки др Димитрова преглежда в петък от 15.30-17ч., др Р Димитров -четвъртък от 15-17ч.
Искрено те съветвам обаче ако решиш да ги посетиш да идеш в център Фемина, или изобщо ако ходиш на преглед да идеш в частния кабинет на избрания от теб специалист. Обслужването е съвсем друго, отношението и апаратурата са модерни и нови, докато парите, които ще платиш са същите.
Аз съм ходила два пъти в кабинета в Майчин дом, втория път при др Дяволов. Ами да ти кажа взеха ми за 5 - маакс. 10мин преглед, като Дяволов дори не си отвори устата, само кимаше на ехографа, и пак им давах на ръка 30 лв.
В център Фемина обаче получих срещу 35-40 лв. - 40мин обстоен преглед от др Димитрова, като ми се обясняваше всяко петънце. Втория път др Димитрова ме гледа на 3Д (към 19гс) и ми направи голямо впечатление как тя искрено се радваше колко хубаво е успяла да направи снимка на лицето на бебето, колко рядко заставали в тази поза и т.н. Реших, че това е лекар, който си обича професията и иска да се развива.
Спирам, че вече почвам да изглеждам като рекламен агент на докторката  Laughing
Цитирай

София, "Младост 3"

Мнения: 9 047
вече са ти казали много неща
НЕПРЕМЕННО събери още мнения - това че е мерено ПОІРАНО за мен говори че по-скоро може да е допусната ГРЕШКА
аз бих направила първо АМНИОЦЕНТЕЗА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и тогава бих махала плода - само ако се потвърди че има проблем и само ако искам да го махна - защото има хора, които биха родили дете с увреждане - ти преценяваш дали си от тях
аз бих махнала детето ако е с увреждане - лично аз считам за себе си, че това би било по-добрия вариант за него /не за мен/
Цитирай

София

Мнения: 1 588
аз бих направила първо АМНИОЦЕНТЕЗА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

аз бих махнала детето ако е с увреждане
Според мен в твоя случай без генно изследване няма как да се мине - то може да се направи с хорион-биопсия в по-ранна бременност, или с амниоцентеза.

Има увреждания... и увреждания... Като разбереш резултата от генното изследване, ако резултатът показва някакво увреждане (дано не е така!), първо прегледай съответната тема на мами с такива деца и после вземи решение... Понякога нещата не са толкова черни, колкото изглеждат на неосведомените.

Във всички случаи можеш да разчиташ на нашата подкрепа!  Hug
Цитирай

София

Мнения: 1 588
...едни от най добрите специалисти по фетална морфология.

В този форум има доста майки (и аз в това число) на деца със синдром на Даун, които са ходили все при най-добрите софийски специалисти по фетална морфология, без те да забележат или заподозрат какъвто и да е било синдром.

Феталната морфология НЕ може да бъде сигурен източник на информация, че бебето е без генетична аномалия.
Цитирай