Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 март 2004, 11:08 ч.
  • Преглеждания  21 313  Мнения  65  Онлайн  1
Отговори
  • В подножието на Витоша
  • Мнения: 2 233
От кога може да се въвежда кисело мляко в менюто на бебето? Дали е по-добре да е  домашно квасено, отколкото купешко?

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 1 909
И на мене ми е интересно да науча. Всеки ми казва различно.

# 2
  • Мнения: 299
В книгата за храненето на проф. Лилия Трифонова пишеше че при невъзможност да се купува адаптирано мляко се дава кисело но разредено при определена пропорция дори от самото му раждане, ако не се кърми разбира се. Аз започнах да му давам от 10м неразредено, но според мен от това което купувам се подсича затова смятам да квася да видим как ще му понесе. Утре ще взема книжката за храненето и ще ви скенирам статията

# 3
Колкото се може по-късно.

# 4
  • В подножието на Витоша
  • Мнения: 2 233
Ети, мерси предварително Grinning, на мен майка ми бърза с това мляко и аз реших да питам от кога може, тъй като според мен сме прекалено малки.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Цитат на: dejo
От кога може да се въвежда кисело мляко в менюто на бебето? Дали е по-добре да е  домашно квасено, отколкото купешко?

Колко ти е глямо бебето?
Доколкото знам, домашното квасено мялко е по-мазно от купешкото (ако е направено и от домашно - разбирай прясно издоено мляко). И ако следваме съветите на някои лекари (аз не съм попадала на подобни статии,но нямам претенции да съм прочела всичко) за даване на рзредено кисело мляко, то по-добре е като че ли купено.

# 6
  • Белгия
  • Мнения: 170
ehooo! Simple Smile)) privet!
nie veche sme na 9 meseca i otkakto navyrshihme 8-mija zapochnahme sa leko razredeno kiselo mlekce - e, njamame si nikakvi problemi do tozi moment, veche dori i ne go razrezhdame Wink)
ako jelaete - posledvajte nashija primer. Mezhdu drugoto dosta go haresvat tova kiselo mlekceeeee Simple Smile))
celuvkiiiiiiiiiiii

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 364
Цитат на: Eti
В книгата за храненето на проф. Лилия Трифонова пишеше че при невъзможност да се купува адаптирано мляко се дава кисело но разредено при определена пропорция дори от самото му раждане, ако не се кърми разбира се. Аз започнах да му давам от 10м неразредено, но според мен от това което купувам се подсича затова смятам да квася да видим как ще му понесе. Утре ще взема книжката за храненето и ще ви скенирам статията

И моята дъщеря се подсече от киселото мляко!!! А педиатърката ми твърди, че било НЕВЪЗМОЖНО ! Хмммм! Imp

# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 918
Може, може.
Кисело мляко, извара и сметана по принцип от 10-ия месец може да се дават по малко, по-добре от 11 или 12. Домашното квасено е за предпочитане.
За книгата на проф. Трифонова - работи със СЗО, както четох (получих я наскоро), но все пак доста от нещата, които пише, си остават чисто български като съвети, от тези, които ми ги дава моята недолюбвана педиатърка. Но пък не всяко чудо става за три дни, та и в България малко по-бавно ще дойдат новите тенденции. Иначе книгата не елоша като цяло, макар че аз й намерих кусури (че е най-лесно Simple Smile )

# 9
  • plovdiv
  • Мнения: 830
Аз започнах да го давам след годинката и не бих го дала по-рано , просто не виждам защо , освен финанси , разбира се .  Преди годинката го имаше в разни пюрета , като манго с кисело мляко на Нестле и някой на Хип които много харесваше .
Относно домашното кисело мляко - не е добра идея . Първо , мазнината ще е в повече ( може да доведе до диария ) , второ , НЕ купувайте мляко от непроверени източници , не пастьоризирано и т.н. При домашното квасене е нарушено нужното равновесие на бактериите които заквасват млякото и резултатите не винаги са добри , а и млякото не винаги е особено полезно .
Имайки впредвид професията ми , бих ви препоръчала Данон . И понеже знам защо някой майки не го харесват , ще им отговоря ( а имам и колега който работи там и зная нещо от "кухнята" ).
Значи , защо това мляко не се вкисва , или се вкисва много по-бавно от обикновените ? Защото е с много голяма бактериална чистота на изходното прясно мляко . И защото процеса на подквасване се прекъсва в точния момент . Изкупуваното от Данон прясно мляко и животните които го дават са НАИСТИНА под строг и постоянен вет.контрол . И в киселото им мляко ИМА живи бактерии и то точно от полезните за нашата храносмилателна система . А знаете ли че в повечето европейски страни , и в САЩ , Данон правят по-друго мляко защото тяхното законодателсвто забранява присъствието на пазара на каквито и да са продукти с каквито и да са ЖИВИ бактерии , пък били те и от най-полезните . Затова и тяхото кисело мляко има доста по-друг вкус , дори и ние да сме им продали прословутия си бактерии Lactobacillus Bulgaricus .
И млякото им е гъсто поради по-качествената технология на производство ( по-добро хомогенизиране ) , а не поради прибавянето на сухо мляко ( в което няма нищо лошо само по себе си , то също се преработва от бактериите ) . Имат и артикули с прибавено сухо мляко , има и такива без - четете опаковките . Аз лично съм давала само такова мляко на дъщеря ми и съм си доволна . Качеството му ВИНАГИ е едно и също , а не като другите - я ще е по-рядко някой ден , я ще е по-киселичко , я по-не знам какво си ( това се получава поради липса на бактериален контрол на закваската и тя се изражда ). Също така ползвам и само тяхното прясно мляко защото наистина мога да бъда сигурна в бактериалната му чистота .
А когато си бях в къщи , в Смолян , и дадохме на малката домашно квасено мляко , получи разстройство .
Това е от мен по въпроса с киселото мляко . Ако нещо съм пропуснала , питайте !

# 10
  • София
  • Мнения: 1 909
Nadia, не съм съгласна с теб.

Защо не се опиташ да заквасиш мляко с прехваления Данон?

Били му живи бактериите !?! Толкова е преработен, че три седмици да го държиш извън хладилника лятото, пак няма да се вкисне.

Ако се притесняваш от домашното мляко или детето ти получава разстройство от него, първо го свари добе ( да тръгне да изкипява ) и после го замрази във фризера. А колкото за маслеността - просто като изстине хубаво му махни каймака. После като го топлиш, за да го дадеш на детето, може да му махнеш и новия каймак. Но аз не виждам смисъл да се дава на детето масло, а да му се маха каймака.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Надя, това,което си описала е интересно и звучи малко като реклама на Данон. Може и да е вярно, знае ли човек. Аз,обаче, на това мляко не му се доверявам, но причините няма да изложа тук.
Много ми е интересно, че споменаваш нещо за професията си, а не казваш каква е точно? Биолог ли си или нещо подобно? Прави ми впечатление изказването ти по повод ваксините и тук, затова питам.
А за домашното мляко-да, ако е от домашната ти крава, наистина е по-мазно, но както казва Рая, махаш му каймака и проблем не би трябвало да има.
Аз захраних дъщеря си с купено кисело мляко още след 5-я месец, защото отказа да яде всякакво адаптирано мляко. Нямахме никакви проблеми!

# 12
  • plovdiv
  • Мнения: 830
Туфи , аз съм ветеринарен лекар . Писала съм по въпроси  свързани с домашните любимци.
Категорично не рекламирам Данон , а само споделям това , което зная и което аз правя , без да ангажирам никого .
Да , вярно е че с него не може да се подкваси - бактериите му не могат да се размножават в нужната посока за да се постигне заквасване  , но това не значи че не са живи . Не зная как е при вас , но при мен се е случвало да се вкисне . Особено това новото им , "на баба" .
Raya , ако искаш например да си сигурна че прясното мляко е свободно от бруцелозни бактерии ( а тях по кравите ги има МНОГО и бруцелозата е зооноза ) , не е достатъчно просто да свариш млякото , то трябва да ври поне 30 мин. което в домашни условия е невъзможно защото ще изкипи.  . Не е нужно да влизам в подробности за другите заболявания , и за това колко често се продава мляко от маститни крави ( пълно с ешерихии , стафилококи и т.н. ) . Аз лично нямам доверие на млякото от случайни източници .
Да се маха само каймака не е достатъчно за да се намали общата масленост на млякото . И наистина дъщеря ми яде филии с масло , но от тях нищо и няма ( и аз съм се чудила ? ) , но от домашно мляко , уви . В същото време аз го обожавам това домашно мляко , и изобщо не съм против него . Ако вашите бебоци и деца го понасят и храносмилат добре - чудесно . Просто имайте едно на ум , не купувайте мляко от улиците , а от хора който познавате и са съвестни - т.е. ако в момента лекуват кравата си за мастит и лекаря и е сложил антибиотици ( а много често те се прилагат и в самата млечна жлеза ) , млякото дни наред НЕ Е ГОДНО ЗА КОНСУМАЦИЯ . Не само поради бактериите , но и поради приложените лекарства .
Ето за това аз никога не купувам мляко от неизвестни мене източници .

# 13
  • София
  • Мнения: 1 909
nadia, да си призная не ми се е случвало да ми се вкисне Данон. А като се замисля и "на баба" също.

Нищо не каза за замразяването. Аз така се справям с разхлабващият ефект.

А за детето - случва се и да не му понася. Баща ми също от една чаша го хваща разстройство, нищо че е "от село". Но пробвай със замразяване.

И разбира се, ако си сигурна в източника на мляко.

# 14
  • plovdiv
  • Мнения: 830
Да , за замразяването е интересна идея . Но едва ли ще имам време да прилагам тези еквилибристики - варене , каймаци , замразяване , пак каймаци .. Аз си гледам съвсем сама двете малки деца ( не че таткото не помага ) , и къщата и какво ли още не . Майки и свекърви ( за добро или за зло  Grinning ) , са на километри .........

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт