Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 дек. 2006, 14:57 ч.

Трябва ми рецепта за домашен бял хляб!

  • 924
  • 4
  •   1
Отговори
  • UK/София
  • Мнения: 7 670
Не мога да нищо с търсачката.Бях чела една на Джема, но не помня къде, а сайта на Гоблените не работи.Трябва ми спешно и моля някой, ако има изпитана и сполучлива рецепта да ми я даде!

# 1
  • Видин
  • Мнения: 5 710
Най-обикновения домашен бял хляб се прави само с брашно, хладка вода, мая, сол и захар. Накои слагат и 1-2 с.л. мазнина (масло или олио) но може и без тях.

300 мл. хладка вода
1 пакет суха мая (или 1/2 кубче прясна)
1 чл сол
1 ч.л. захар
брашно колкото поеме

Знаеш, че ако го правиш със прясна първо трябва да разтвориш маята в малко от водата да шупне и тогава замесваш. Сухата мая се смесва с брашното. Ако ти трябва по-голям хляб, увеличаваш продуктите. От това количество излиза хляб около 750 гр. (замесвам го в машината иначе го пека във форма за кекс от правите).

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 11 848
Билянка ето рецептата на Джема, а ти предлагам и друга, която съм опитвала, като разликата е най вече в начина на приготвяне  ... и двата са много вкусни, втория е по- бърз.  Simple Smile

Селски хляб със закваска
 
Вечерта се прави закваска от 225 мл топла вода, 1/2 ч.л суха мая и 225 гр брашно. Оставя се на топло за 12 часа. Аз я сложих в йенска тенджера с капак в микровълновата да стои цяла нощ. Готова е когато се покрив цяла повърхност с малки мехурчета. На сутринта се замесва тесто от закваската + 85 мл вода, 225 гр брашно,1 ч. л сол, 1 ч.л суха мая. На мен обаче ми отиде повече брашно с това количество беше рядко тестото. Като втаса се оформя хляб. Правят се няколко бразди с нож .Слага се в предварително загрята на 250 гр фурна, на дъното на която има купичка с вода. След 10 мин се намалява фурната на 220 гр. След още 10 мин се напръсква фурната и хляба със студена вода и се вади купичката с водата. Пече се още 20 мин. При мен се опече след 10, а не след 20, така, че зависи от фурната може би. Много вкусен хляб и по мое мнение най-добрата рецепта, коята съм правила до момента.
 
този е на Джема..

..., а този моя.

# 3
  • UK/София
  • Мнения: 7 670
Благодаря ви!  bouquet
 Морена, може ли хляба от втората ти рецепта да го направя с чешмяна вода, а не с газирана?Няма време да ходя до магазина.Дали ще стане хубав според теб?

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 11 848
Да, разбира се...тя газираната освен като набухвател друга работа незнаМ да върши.. на вкуса не мисля, че влияе.  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт