Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 17 дек. 2006, 14:57 ч.
  • Преглеждания  901  Мнения  4  Онлайн  1
Отговори
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Не мога да нищо с търсачката.Бях чела една на Джема, но не помня къде, а сайта на Гоблените не работи.Трябва ми спешно и моля някой, ако има изпитана и сполучлива рецепта да ми я даде!

Реклама
# 1
  • Видин
  • Мнения: 5 458
Най-обикновения домашен бял хляб се прави само с брашно, хладка вода, мая, сол и захар. Накои слагат и 1-2 с.л. мазнина (масло или олио) но може и без тях.

300 мл. хладка вода
1 пакет суха мая (или 1/2 кубче прясна)
1 чл сол
1 ч.л. захар
брашно колкото поеме

Знаеш, че ако го правиш със прясна първо трябва да разтвориш маята в малко от водата да шупне и тогава замесваш. Сухата мая се смесва с брашното. Ако ти трябва по-голям хляб, увеличаваш продуктите. От това количество излиза хляб около 750 гр. (замесвам го в машината иначе го пека във форма за кекс от правите).

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 11 679
Билянка ето рецептата на Джема, а ти предлагам и друга, която съм опитвала, като разликата е най вече в начина на приготвяне  ... и двата са много вкусни, втория е по- бърз.  Simple Smile

Селски хляб със закваска
 
Вечерта се прави закваска от 225 мл топла вода, 1/2 ч.л суха мая и 225 гр брашно. Оставя се на топло за 12 часа. Аз я сложих в йенска тенджера с капак в микровълновата да стои цяла нощ. Готова е когато се покрив цяла повърхност с малки мехурчета. На сутринта се замесва тесто от закваската + 85 мл вода, 225 гр брашно,1 ч. л сол, 1 ч.л суха мая. На мен обаче ми отиде повече брашно с това количество беше рядко тестото. Като втаса се оформя хляб. Правят се няколко бразди с нож .Слага се в предварително загрята на 250 гр фурна, на дъното на която има купичка с вода. След 10 мин се намалява фурната на 220 гр. След още 10 мин се напръсква фурната и хляба със студена вода и се вади купичката с водата. Пече се още 20 мин. При мен се опече след 10, а не след 20, така, че зависи от фурната може би. Много вкусен хляб и по мое мнение най-добрата рецепта, коята съм правила до момента.
 
този е на Джема..

..., а този моя.

# 3
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671
Благодаря ви!  bouquet
 Морена, може ли хляба от втората ти рецепта да го направя с чешмяна вода, а не с газирана?Няма време да ходя до магазина.Дали ще стане хубав според теб?

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 11 679
Да, разбира се...тя газираната освен като набухвател друга работа незнаМ да върши.. на вкуса не мисля, че влияе.  Simple Smile

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт