Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Не мога да нищо с търсачката.Бях чела една на Джема, но не помня къде, а сайта на Гоблените не работи.Трябва ми спешно и моля някой, ако има изпитана и сполучлива рецепта да ми я даде!
Цитирай

Видин

Мнения: 5 152
Най-обикновения домашен бял хляб се прави само с брашно, хладка вода, мая, сол и захар. Накои слагат и 1-2 с.л. мазнина (масло или олио) но може и без тях.

300 мл. хладка вода
1 пакет суха мая (или 1/2 кубче прясна)
1 чл сол
1 ч.л. захар
брашно колкото поеме

Знаеш, че ако го правиш със прясна първо трябва да разтвориш маята в малко от водата да шупне и тогава замесваш. Сухата мая се смесва с брашното. Ако ти трябва по-голям хляб, увеличаваш продуктите. От това количество излиза хляб около 750 гр. (замесвам го в машината иначе го пека във форма за кекс от правите).
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 106
Билянка ето рецептата на Джема, а ти предлагам и друга, която съм опитвала, като разликата е най вече в начина на приготвяне  ... и двата са много вкусни, втория е по- бърз.  Smile

Селски хляб със закваска
 
Вечерта се прави закваска от 225 мл топла вода, 1/2 ч.л суха мая и 225 гр брашно. Оставя се на топло за 12 часа. Аз я сложих в йенска тенджера с капак в микровълновата да стои цяла нощ. Готова е когато се покрив цяла повърхност с малки мехурчета. На сутринта се замесва тесто от закваската + 85 мл вода, 225 гр брашно,1 ч. л сол, 1 ч.л суха мая. На мен обаче ми отиде повече брашно с това количество беше рядко тестото. Като втаса се оформя хляб. Правят се няколко бразди с нож .Слага се в предварително загрята на 250 гр фурна, на дъното на която има купичка с вода. След 10 мин се намалява фурната на 220 гр. След още 10 мин се напръсква фурната и хляба със студена вода и се вади купичката с водата. Пече се още 20 мин. При мен се опече след 10, а не след 20, така, че зависи от фурната може би. Много вкусен хляб и по мое мнение най-добрата рецепта, коята съм правила до момента.
 
този е на Джема..

..., а този моя.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Благодаря ви!  bouquet
 Морена, може ли хляба от втората ти рецепта да го направя с чешмяна вода, а не с газирана?Няма време да ходя до магазина.Дали ще стане хубав според теб?
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 106
Да, разбира се...тя газираната освен като набухвател друга работа незнаМ да върши.. на вкуса не мисля, че влияе.  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.