Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 386
Момичета,довечера ще храня свекърва със заек.Моля ви,за някоя по-интересна рецепта,да я шашна.
Цитирай

Варна, морето и сините вълни!

Мнения: 2 604

Рецептата е форумска, но не съм записала коя мама я е дала. Правих няколко пъти, наистина е много вкусно.
Заешко със сметана и естрагон



Продукти :

1 заек (става въпрос за домашен заек)
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
естрагон
подправки - дафинов лист, сол на вкус, черен пипер


Заека се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. естрагон. вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава на страни. Заека се се  отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 гр. масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с естрагона, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да клокне.
Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омешвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. ако някой харесва по-пикантни вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.
Става страхотно на вкус. не пропускайте естрагона, той придава почти целия чар на яденето. Препоръчвам го с две ръце.
Цитирай

Варна, морето и сините вълни!

Мнения: 2 604
А ето и друга рецепта - Звездев



Дяволски заек


1 заек
50 г бекон
1 1/2 к. ч. олио
2-3 глави лук
3 моркова
1 стрък праз
1 парче пащърнак
2 с. л. сос "Уорчестър"
1 ч. л. къри
сол на вкус
брашно за овалване

Заекът се разрязва на пет порционни парчета. Беконът се нарязва на ивички и се запържва в 1/2 к. ч. нагорещено олио. Прибавя се нарязаният наедро лук.
Морковите и празът се нарязват на кръгчета, пащърнакът – на малки кубчета.
След като мазнината на бекона се стопи, се добавят нарязаните зеленчуци, сос "Уорчестър" и къри. Зеленчуците се сотират и се прехвърлят в голяма тенджера.
Заешкото месо се посолява, овалва се в брашно и се запържва в останалото олио от двете страни до златисто. Запържените парчета месо заедно с дреболиите се поставят в при зеленчуците. Залива се с топла вода, посолява се и се задушава 1 - 1 1/2 часа.


И още една



Заек по ловджийски
Хотелски комплекс "Бръшлян", град Трявна



1 заек
1 кг лук
200 г бекон
200 г гъби
150 г маслини
100 мл бяло вино
100 мл олио
7-8 червени чушки
3-4 кисели краставички
2 моркова
1 глава чесън
1/2 връзка магданоз
10 зърна черен пипер
3 дафинови листа
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. лютеница
сол на вкус

за маринатата:
400 мл вода
200 мл вино
200 мл оцет
1 с. л. брашно

Продуктите за маринатата се смесват. Заекът се маринова 12 часа. След това се разделя на порционни парчета, които се пържат в нагорещено олио до златисто. Слагат се в глинен гювеч.
Лукът се нарязва наедро и се задушава в нагорещено олио. Прехвърля се в гювеча.
Морковите и чушките се нарязват на тънки жулиени, а гъбите, краставичките, чесънът и беконът – наедро. Морковите се задушават, след което заедно с останалите продукти се слагат в гювеча.
Брашното се запържва. Разрежда се с виното, слагат се доматеното пюре и лютеницата, разбърква се. Сместа се прехвърля в гювеча.
Прибавят се маслините, черният пипер и дафиновите листа. Налива се около 1/2 л вода (колкото да покрие продуктите в гювеча), посолява се, слага се нарязаният наситно магданоз. Запечатва се с тесто и се пече около 1 – 1 1/2 часа при умерена температура.
Цитирай

София

Мнения: 901
преди време имаше такава тема  - потърси я. Дано не се е изгубила след профилактиката.
Цитирай


Мнения: 386
Благодаря ви!!!!  bouquetАз го ноправих така:
Нарязах го на порций и го запържих в масло.На дъното на гюведжа сложих сланина на тънко отгоре лук на едро,сложих от месото,картофи,гъби,моркови,лук и пак месо.Сложих дафинов лист,ч.п.на зърна и червен пипер,вълшебен вкус на Маги,вино и малко масло и вода и е сега го мушнах в фурната.Дано да стане.Ще козирувам после.
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Може ли да използвам темата ти - да помоля за рецепта за чомлек или чумлек от заек.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Хайде да се пробвам с чомлека:
Преди всичко не пържа, защото е по-здравословно. Нарязвам заека на парчета, обелвам около 1 кг дребни лукчета (черкезки, ако това ви говори нещо - не е арпаджик, защото на такъв подвиг не съм способна), 2-3 глави чесън и ги зареждам в тенджера под налягане. Добавям червен пипер, 2-3 листчета дафинов лист, 10-на зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, сол, по 1 ч. ч. олио и вино и добавям вода докато продуктите се покрият добре отгоре, защото при тенджерата под нялягане водата намалява повече, отколкото при обикновената тенджера. Когато е готово яденето, с 1 с. л. брашно или малко повечко, сгъстявам соса.
Цитирай

Варна

Мнения: 464
Такаа...аз го правя по следния начин става невероятен ...
Заека се измива добре и се оставя да се изкисне ,след това се осолява добре отвътре и отвън да стане грапав все едно сме го намазали с ексфолиант.Обелват се 10 средни глави лук и 10 чесън слагат се в гювеч най-добре .Слагат се 3 дафинови листа ,черен пипер цял -поне 10 бр аз слагам към 20 ,5 бахара,едно бурканче мариновани гъби,моркови нарязани-3,4бр,зависи от големината,маслини 100-150гр,1/3 бутилка олио и 1 бутилка вино бяло сухо.Слага се в в незагрята фърна на мах и се пече един час ,после се обръща внимателно ,пече се час и половина ,после още половин и е готов!!!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.