Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • UK
 • Мнения: 713
Има ли някой във форума, който си е вадил паспорт чрез упълномощено лице в България? Вече съм омаломощена от всичкото пътуване, снимане и плащане. На страницата на посолството не се казва изрично какво се праща, аз си мислех, че на място ще ми подготвят всичко.....
Бяха много любезни. Вадя сега всичко от торбата и гледам няма заверено копие от паспорта!!! Не знам вече защо си мислех, че в България се изпраща заверено копие, а не самият паспорт.
На мен паспорта си ми и трябва, а и ме е страх да не се изгуби че в него ми е ilr-то за престоя ми в кралството.
Кажете ми моля ви се аз ли съм недоразбрала или пак ще ходя до Лондон? Ми то този паспорт ще ми излезе горе-долу колкото един английски Twisted Evil още малко. То само за снимките, дето ги правих на 3 места, платих 35 лири.......

# 1
 • USA
 • Мнения: 98
Пращаш само попълнен формуляр и пълномощно - нотариално заверени, и снимки разбира се.  По принцип се изпраща оригиналния паспорт, но аз не го върнах( трябва ми! ) . От тукашното посолствво ми удариха печат за 6 месеца и ми казаха да им го пратя по пощата преди да изтече този срок. Не ми се вярва тази информация да е стигнала до БГ, но родителите ми ми извадиха нов паспорт и без стария.
Мисля, за да си сигурна, напиши на пълномощното че задържаш стария си паспорт, за да го използваш пред еди кои си власти  и че ще го предадеш след 6 месеца примерно.

# 2
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
В БГ се пращат пълномощното, което се заверява в посолството, снимките, стария паспорт и декларация за задържане на паспорта (което теб те интересува в случая), както и заявлението за нов докумет, разбира се.
Моят паспорт изтичаше и го изпратих с останалите документи на пълномощника ми, не ми беше нужен особено, но пък попълних декларацията за задържане (защото исках да го имам по ред причини); та в София са го оставили без проблем на пълномощника ми, като са го продупчили и са помолили някога си да го върна (не запомних кога, но са ми дали достатъчно време). Тук - САЩ - на сайта на посолството има декларация, която можеш да си дръпнеш и попълниш, в която се дава причина защо искаш да си задържиш стария паспорт. Иначе никъде не пишеше за заверено копие от паспорта, в случай, че не искаш да предадеш стария, по-скоро се наблягаше на въпросната декларация. Желая ти успех с това безумно начинание!

# 3
 • USА
 • Мнения: 1 436
 newsm78 Хммм... Когато ние с мъжа ми си подновихме паспортите и на моята, и на неговата майка бяха казали (в различни РПУ-та), че не могат те (майките) да ни предадат старите паспорти, защото не били опълномощени. Та трябваше като се върнахме в България следващия път, да ходим всеки в съответното РПУ да връща паспорт  ooooh!

# 4
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
anan, направила съм грешка, за което бързам да се извиня - сега погледнах пак сайта на БГ посолство в САЩ и всъщност си пише за копие от паспорта! 2 и 3та страница (но не пише да е заверено)....Аз не съм обърнала внимание, защото ми беше все тая дали ще остане в мен паспорта, макар че го задържах все пак чрез декларацията, за която писах по-горе.
С две думи - извадка от "американските" изисквания:

II. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ и такси за издаване на задграничен български паспорт, лична карта и свидетелство за управление на МПС


1. Заявление – специална оригинална бланка, която можете да закупите в посолството или да получите от нас по пощата срещу такса от  1 долар. Ако желаете да получите заявлението по пощата, следва да ни изпратите и предплатен самоадресиран плик;

2. 2 снимки, които да съответстват на посочените по-долу изисквания;

    3. такса платима в брой, money order или certified check на името на посолството(Персонални чекове не се приемат):
4. Други документи:
- за паспорт -
- Изтеклия паспорт или фотокопие от паспорта (2 и 3 стр. - където е снимката), както и декларация за задържане на паспорта по някакви причини. (Word, PDF)
- Копие от удостоверение за раждане – за лица до 18 години и в случай, че подавате заявление за лична карта или за пръв паспорт от новия образец
- в случай, че паспортът е изгубен: фотокопие от български документ за самоличност със снимка – лична карта, паспорт или шофьорска книжка; декларация за обстоятелствата, довели до унищожаването, кражбата, изгубването или отнемането му.

Juturna , щом родителите ви са ви движели нещата, значи са били упълномощени, защо са им казали, че не са и е трябвало лично да си предавате паспортите?

# 5
 • UK
 • Мнения: 713
Niama mi go Kredoraaaaa. Blagodarsko na amerikankite Grinning. Zapoznah se s bxlgarka, koiato hodi dnes do posolstvoto i ot tam sa i kazali - da ne prashtam pasporta, a samo zaiavlenieto i pxlnomoshtnoto.
Blagodaria VI pak Grinning!

# 6
 • USА
 • Мнения: 1 436
Цитат
Juturna , щом родителите ви са ви движели нещата, значи са били упълномощени, защо са им казали, че не са и е трябвало лично да си предавате паспортите?

Go figure  Grinning. Сигурно ако държахме да си запазим паспортите по друг начин щяха да реагират  Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт