Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BG

Мнения: 1 668
Намерих една интересна статия за тиквата:

Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя се изравнява с картофите. В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза) и до 91 на сто вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват.
От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.
Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите.
Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).
Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие.
Голямото количество пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.
Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.
Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест.
Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500 г варена или 300 г печена тиква.
Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква.
Добре е при безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство.
Кашичка от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.



Тиква на фурна

Продукти:

 1/2 тикви
 1л прясно мляко
 7 супени лъжици захар
 4 яйца
 1 винилия
 1 чаша пудра захар

Начин на приготвяне:
Тиквата настъргвате на едро ренде и слагате в намазана с масло тавичка.
Млякото смесвате със захарта, яйцата и ванилията и с него заливате тиквата.
Печете в умерена фурна.
След като изстине, се наръсва с пудрата захар.



Мармалад от тиква

Продукти:

 1кг тиква
 2 лимона
 400г захар
 щипка канела

Начин на приготвяне:
Обелете тиквата и почистете от семките.
Нарежете на дребни парченца и сложете в тенджера.
Залейте с 1 чаша вода и варете на слаб огън, докато омекне.
Прибавете захарта, настърганата кора от 1 лимон, сокът от двата лимона и канелата.
Варите до сгъстяване, като бъркате често.
Полученият мармалад го изсипвате в буркани, които оставяте отворени една нощ, а след това се затварят с пергаментова хартия и капачки.



Тиква с мармалад по тетевенски

Продукти:

 половин тиква
 250г мармалад от сливи
 250г захар
 150г счукани орехови ядки
 3 супени лъжици канела

Начин на приготвяне:
Тиквата обелвате, изчиствате от семките и нарязвате на парчета.
Варите на слаб огън с 1 чаша вода, докато омекне и водата се изпари.
Оставяте да изстине и смачквате на пюре.
Прибавяте половината от захарта и половината от ореховите ядки и разбърквате.
В намазана с масло тортена тавичка разстилате пласт от тиквената смес, пласт от мармалада и отгоре останалата тиквена смес.
Посипвате с останалата захар, ореховите ядки и канелата.
Слагате в хладилника да престои един ден.
Сервирате нарязана като торта.



Рачел от тиква

Вариант без сиви сливи или грозде

Продукти:

 2кг тиква
 2кг захар
 2 чаени лъжички лимонтузу
 орехови ядки

Начин на приготвяне:
Предварително измивате, обелвате и нарязвате на кубчета тиквата и оставяте да престои за 2 часа във варов разтвор.
Парченцата ги измивате отново, отцеждате и пускате във врящ захарен сироп.
Варите до сгъстяване.
Малко преди сладкото да бъде готово прибавяте лимонената киселина и изпечените цели орехови ядки.


Цитирай

Добрич

Мнения: 1 117
Аз обожавам печена тиква Love
За Коледа съм си наумила да направя пълнена със сушени плодове - по тукашни форумски рецепти Mr. Green
Цитирай


Мнения: 311
Освен сладка,съм правила и яхния с тиква,ориз и домати.На мен ми харесва и я ям с кисело мляко.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.