Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора


Мнения: 797
Реших за Бъдни вечер да направя Чушки с боб   chef В рецептите , които намерих тук пише, че са ми необходими сушени чушки. Може въпросът ми за някои да е глупав  Embarassed , ама идея си нямам какви са тия сушени чушки  Embarassed Имам печени, замразени в камерата, мислех тях да пълня, но в никоя рецепта не пишеше, че може с печени  Thinking Май само в една се споменаваше, че може но много лесно се разкъсвали. Моля споделете какви са тези сушени чушки и ако не мога да открия такива с печени ще стане ли?
Цитирай

София

Мнения: 264
да знаеш, че и аз съм ного любопитна! аз ще правя сушени чушки, пълнени с леща. прочето от тук от там - че се пускат за няколко минути във вряща вода, ама никака не искам да експериментирам. Хайде ,момичета, никой ли не е готвил със сушени чушки?  Rolling Eyes Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 2 992
Ние правим сушени чушки, пълнени с боб и печени в кисело зеле.
Бобът се разварява хубаво, да стане на крем чак. Чушките се пълнят и се нареждат в тава. Около тях се разстила нарязано кисело зеле и се пече. Не съм забелязала баба ми да попарва чушките, но довечера мога да я питам и да докладвам.

Ивелина, това са си червени не много месести чушки, които се сушат на връв на слънце. Това е специалитет на Плевенския край, аз от там се снабдявам с чушки, защото във Варна не могат да се сушат - прекалено е влажно и мухлясват.
Цитирай
Сушените чушки ги продават главно бабите около пазарите, миналата година ги гледах в някои от магазините за плодове и зеленчуци, бяха в малки прозрачни пликчета. На цвят са чревени и изглеждат "сбръчкани". Преди да се пълнят се накисват във хладка вода за да омекнат и се отпуснат. Освен пълнени стават много вкусни, ако за буквално секунди се изпържат в сгорещена мазнина, стават като чипс.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
абе в София пазарищата са заринати от сушени червени чушки... Не знам как да ви го обясня... това е специален сорт пипер, който може да се суши и после след попаряване се пълнят чушките. Стават божетсвено, пълнени с боб.   chef


...не знам дали става с печени или замразени... Аз имам сушени и хич нямам намерение да експериментирам. Пък и вкусът на сушени чушки, пълнени с боб, вече ми е в устата...
Цитирай


Мнения: 268
Не само в София, в провинцията също има по всички пазари сушени чушки Laughing Четох в една рецепта, че чушките се накисват в студена вода за 3-4 часа. Та имам въпрос-да се попарят във вряла вода или да ги кисна в студена? newsm78 Нека тези, които са ги приготвяли да споделят.
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 942
Сушени чушки има в Била със сигурност; понеже мъжът ми и през годината иска пълнени чушки с боб, се запасявам оттам. Аз завирам вода в една тенджера, пускам чушките, зхлупвам тенджерата и махам от котлона; така оставям 15-20 мин. Иначе боба си го сварявам и отцеждам да няма много вода; правя запръжка, добавям боба, подправям с чубрица и джоджен, сол, пълня чушките като топвам отвора в брашно /понякога брашното го пропускам в зависимост от това колко гъст съм оставвила боба/ да не изтече плънката, нареждам в намазнена тава и пека около 30-40 мин. Винаги стават разкошни; понякога слагам в боба морков и стрита люта чушка.
Правила съм и с пресни по технологията на пълнени чушки с кайма и ориз, правила съм и с печени /като чушки бюрек/, но вкусът на сушените чушки е просто несравним.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Пускам си топлата вода от чешмата, а отдолу в една тенджерка са сушените чушки. Като се напълни догоре, я похлупвам с капака й и оставям чушките поне 15-20мин. във водата. Това е цялата философия  Laughing
Цитирай

Montreal

Мнения: 318
Много ме запалихте с тая гозба! Страшно обичах сухи чушки с боб като дете. А бихте ли споделили рецепти, освен тази, която е дала Goldie. Шани, а ти как ги правиш? Много благодаря предварително!
Цитирай

София

Мнения: 1 346
Много ме запалихте с тая гозба! Страшно обичах сухи чушки с боб като дете. А бихте ли споделили рецепти, освен тази, която е дала Goldie. Шани, а ти как ги правиш? Много благодаря предварително!

Ами тя тази рецепта си е самодостатъчна  Laughing Mr. Green
В някои райони на северозападна България слагат счукани на едро орехи, но класическата е само с боб и лук (запръжка).
За протокола - сушат се чушки сорт "селски пипер" - тъкностенни.
Такива чушки се пълнят и с картофи - принципът е същия, само че вместо варен боб слагаш мачкани картофи и съотвено-прилежащите им подправки  Wink
Особено любими са ми постните чушки с ориз, в който при пърженето слагаме праз лук (повечко) и кисело зеленце.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Реших за Бъдни вечер да направя Чушки с боб   chef В рецептите , които намерих тук пише, че са ми необходими сушени чушки. Може въпросът ми за някои да е глупав  Embarassed , ама идея си нямам какви са тия сушени чушки  Embarassed Имам печени, замразени в камерата, мислех тях да пълня, но в никоя рецепта не пишеше, че може с печени  Thinking Май само в една се споменаваше, че може но много лесно се разкъсвали. Моля споделете какви са тези сушени чушки и ако не мога да открия такива с печени ще стане ли?

МОмичетата са ти обяснили за сушените, аз да кажа за другите.
Разбира се, че може да напълниш замразени или печени! Аз такива и с ориз, и с боб, и с леща. Стават много вкусни. Замразените просто ги измивам с топла вода да омекнат леко и пълня. Печените пълня направо.
Цитирай

София

Мнения: 208
Някой може ли да напише точно, как се правят сушени чушки с ориз и праз лук!
Цитирай


Мнения: 117
Печените чушки се пълнят малко трудно, защото се разкъсват, със замразените няма никакъв проблем да ги напълниш след като ги размразиш. Но най-вкусно обаче става със сушени чушки.
При запържването на боба, слагаш в запръжката 1-1,5 супена лъжица брашно(зависи от количеството на боба), така става по-гъсто, а и по-вкусно. Рецептата я знам от баба си, която правеше най-вкусните чушки с боб, които някога съм яла.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
 diva mravka, ми сварявам бобец. Отцеждам го от водата и го запържвам с малко брашно. Слагам му и джоджен, може и чесън на дребно. Оставям го да изстине и почвам да пълня попарените ми сухи чушки.
Редя ги в тавичка, слагам малко вода, мазнина и сол и пека до зачервяване на горната им коричка.
Цитирай

Въпрос на гледна точка...

Мнения: 865
Аз помислих , че темата е за люти чушки, защото " чушки" по нашия край казваме именно на тях. Това, за което вие говорите, ние му казваме пипер 35
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора