Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Scotland
 • Мнения: 1 860
...трудовия пазар за българи? Нека се опитаме да обобщим инфото за всяка една страна от ЕС! Може би ще е интресно за всички, които смятат тепърва да се установяват някъде или имат неоправен статут. Информацията сигурно е много, но не е нужно да се споменава в детайли, а най-основното. Ясно е, че винаги има изключения.
 

# 1
 • Мнения: 945
Аz съм първа с Германия.

За първите 7 години работния паzар е zатворен. Това оzначава, че ако искаш да работиш в Германия минаваш по следия път... 1. Намираш си работа и подписваш трудовия договор. 2. Подаваш документи zа раzрешително zа работа. 3. Ако zапалтата ти е под 7 500 евро на месец проверяват паzара на труда дали не вzимаш работата на някой немец и ти раzрешават или не да работиш. Виzата, която получаваш като начало е zа 1 година и е свърzана с работодателя ти, т.е. ако напуснеш нямаш вече раzрешително zа работа. И всичко с начале...

Все пак има едно облекчение zа нас като нови челнове на ЕО (същото като zа Полша, Чехия и т.н.)... Ако 12 месеца си работил в Германия беz прекъсване ти се удължава работната виzа zа 2 години беz проверка на паzара, несвърzана с работодателя, т.е. можеш да си сменяш работа кокото си искаш. След това виzата се удължава беz проблеми zа още 2 години. Така докато станат 5 откакто си в Германия и тогава получаваш т.нар. Niederlasungserlaubniss. След което и с топ не могат да те иzгонят.

  bouquet

# 2
 • Мнения: 6 395
За чехия - отворен е работния пазар за българи от 1.1.2007

# 3
 • Мнения: 847
За Франция-отворен е от 1.01.2007(поне така казаха и писаха повестниците тук в БГ..)...но само за определени професии-за строителството,туризма,4истене,ресторант,гледане на възрастни хора, селско стопанство, и т.н...абе с две думи това което франсетата не искат да работят много много...

# 4
DO KOLKO E VJARNO TOVA ZA GERMANIA?OT KADE E TAZI INFORMAZIA?

# 5
 • Мнения: 3 424
За Германия има и още един начин.
Ставаш самостоятелен. Вадиш си
Гевербешайн и работиш на хонорар.
Или регистрираш фирма.

# 6
 • На Триъгълната земя в кьошето ... бях
 • Мнения: 980
фирма могат да регистрират само лица с постоянно пребиваване в Германия. Но .. студенти не могат. Аz като омьжена zа германец мога да си направя фирма беz проблем, понеже ме приравняват като немски гражданин.
Така 4е трябва да се провери кой точно има право да прави фирма. За гевербешайн нещата са по_локкер... т.е. и студенти могат да получат, но по какви критерии ги раzдават не е ясно, zащото на една приятелка й дадоха, но на мъжа й му откаzаха. Явно и това е малко субективно.

# 7
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Испания - работния пазар е затворен за следващите 2 години. Така процедират с всички нови членки на ЕС - и десетте, които приеха преди 2 години, пак бяха ограничени за 2 години  Peace

# 8
 • Италия
 • Мнения: 5 474
Движение на български работници в Италия

28/12/2006 - Посолството на Италия съобщава, че по отношение на свободното движение на български работници в Италия, италианското правителство вчера одобри особено благоприятен режим в сравнение с мерките, взети от голяма част от държавите членки на Европейския съюз. 
По отношение на свободното движение на вътрешния трудов пазар на работници от България, Италия ще прибегне към преходен период с продължителност само една година, който между другото няма да бъде прилаган спрямо работниците, заемащи важни и значителни по брой работни места в сектори като: селско стопанство, хотелиество, работа по домовете и в помощ на човека, строителство, машиностроене, ръководна и висококвалифицирана работа, сезонна работа. За български работници от всички тези сектори от 1-ви януари 2007 г. ще влезе в сила режим на свободен достъп до вътрешния пазар на труда в Италия.
Свободен достъп ще имат и работещите на свободна практика.

# 9
 • в шоки-land
 • Мнения: 3 763
ние сме друга бира, не 3нам, ама ще трябва да пора3питам Wink

# 10
 • София - Слънчев бряг
 • Мнения: 770
Естония - отваря изцяло трудовия си пазар. Необходимо е само българите да се регистрират на адреса, където пребивават ...

(за повече информация - http://www.mig.ee/eng/residence/ELkodanik_eng/

Латвия - отваря изцяло трудовия си пазар. Българите, желаещи да работят в страната, трябва да получат на място разрешително за престой и работа.

Полша - отваря изцяло трудовия си пазар. Българите, които искат да работят в Полша, няма да имат никакви административни пречки и не се нуждаят от разрешително.

Словакия - отваря напълно трудовия си пазар. Българите, кандидатстващи за работа в страната, ще бъдат третирани наравно със словашките граждани.

Финландия - българите ще могат да работят в страната без ограничения и без разрешително за работа. Единственото изискване е работникът или неговият работодател да информират службите по заетостта
повече на - www.mol.fi
Чехия - отваря трудовия си пазар без ограничения и допълнителни условия. Българите ще могат да работят в страната свободно - без визи и специални разрешения, и ще бъдат равнопоставени с гражданите на Чехия и останалите страни от ЕС.

Швеция - все още няма официално решение, но правителството обяви, че ще отвори напълно трудовия пазар за българи и румънци. След като пристигнете в Швеция, е необходимо да се регистрирате по местоживеене и да представите документ от работодателя си.

Дания - въвежда преходна схема за частично отваряне на трудовия пазар. Българите ще могат да пребивават и свободно да търсят работа в Дания за период от 6 месеца, като през това време трябва да могат да се самоиздържат и да не кандидатстват за социални помощи.

Другият вариант е получаване на разрешително за работа при покана или сключен договор с местен работодател. Условието е българите да бъдат наети при същата заплата и условия на труд като датчаните, за да се избегне социалният дъмпинг.

За разрешителното за работа кандидатства работодателят. Документът е за срок до една година или за периода на трудовия договор.

Франция - от началото на 2007 г. само българите от 61 професии в 7 различни сектора ще имат свободен достъп до френския трудов пазар. Без ограничения ще може да се работи в строителството, хотелиерството и ресторантьорството, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, механиката и обработката на метали, преработвателната промишленост, търговията и чистотата.

Всички останали области на трудовия пазар засега остават затворени и за тях българите ще имат нужда от работна виза и разрешително за престой и работа.

Великобритания - от 2007 г. нискоквалифицирани работници ще могат да работят единствено в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, като общата годишна квота за българи и румънци е 19 750 души. Те ще имат 6 месеца право на престой и няма да получават социални помощи или бонуси за жилища.

Извън тези случаи, за да работите във Великобритания, се нуждаете от разрешение за работа, което се осигурява от работодателя. Всяка конкретна молба за работа се преценява с оглед на следните основни критерии: дали наистина има вакантно място, налице ли е необходимата квалификация, дали има местни подходящо квалифицирани кандидати.

Продължителността на разрешението за работа зависи от различни обстоятелства, включително и от срока на трудовия договор, но обикновено е за максимум до три-четири години. Друга възможност за работа е събирането на необходимия брой точки по програмата за висококвалифицирани имигранти. Ограничителните мерки ще бъдат в сила поне една година.

Германия - решението за затваряне на трудовия пазар за българи и румънци още не е прието от парламента, но това е само въпрос на време. Очаква се тогава за българите да останат в сила ограниченията по германското законодателство за работа на граждани на трети страни.

Разрешение за работа получават лица, които или запълват дефицит на пазара на труда, или допринасят за икономическото развитие на страната/региона. Допълнително условие е за вакантното място да няма кандидати германски граждани или такива от други държави - членки на ЕС.

За започване на работа е необходимо разрешението на службите по труда и работна виза, за която се кандидатства пред посолството на Германия в София.

Испания - официално решение на испанското правителство все още няма, но министърът на външните работи Мигел Анхел Моратинос обяви, че Мадрид ще наложи двегодишен мораториум върху достъпа на работници от България и Румъния.

При зат­ворен трудов пазар в сила остава настоящият режим - необходими са работна виза, която се издава от испанските дипломатически и консулски представителства, и разрешение за работа, което трябва да се получи преди заминаването.

Продължителност­та на разрешението за работа е различна: при разрешение тип А - до девет месеца; тип В - до една година, като първоначално е за определена професия и определен регион; тип С - за три години; и постоянно разрешение за работа, което е безсрочно.

Ирландия - и след 2007 г. се запазва досегашната практика за достъп до трудовия пазар. Разрешителното за работа е със срок година с възможност за удължаване, като за всеки следващ работодател се изисква ново кандидатстване. Документите за кандидатстване за разрешение за работа се подават от работодателя.

При кандидатстване българите ще са с предимство пред кандидати от Норвегия, Швейцария и Исландия. Ограниченията ще бъдат преразгледани до края на 2008 г.

# 11
 • София - Слънчев бряг
 • Мнения: 770
Но никой нищо не каза за малките държави като Люксембург, Монако ....Знаете ли нещо за тях?

# 12
 • Мнения: 1 242
За Германия има и още един начин.
Ставаш самостоятелен. Вадиш си
Гевербешайн и работиш на хонорар.
Или регистрираш фирма.

Ако обаче някоя фирма не иска да работи на хонорар с теб, а ти си живял без прекъсване последните 2 години влиза в сила един параграф от Арбаитсгенемигунгферорднуг-а, който се позовава от своя страна на промяната в Ауфентхалтстител-а за българи в инланд (вкл. и студенти § 16). Този период от две години се зачита и си получаваш без проблем разрешението за работа.
Това е во кратце.
Познавам вече три семейства българи, сдобили се през последната седмица със жадуваното документче.

# 13
 • UK
 • Мнения: 1 958
За UK:

Обявиха, че работните разрешителни ще важат за 6 месеца, но пак се издават за една година. Всъщност работното разрешително е документ за работодателя. За работниците вече се издават специални карти, нещо като официално картотекиране в трудовия пазар на UK. След една година имаме право на 5 годишно разрешително за работа, което дава пълна свобода (не само хранителна промишленост и селско стопанство).
Тези, които Новата година ги завари в UK и скоро правят 12 месечен легален престой, вече си вадят това 5 годишно разрешително.

# 14
 • Scotland
 • Мнения: 1 860
 zlatnata tolumba, така наречения "блу сертификат", които се вади след 12 месеца легален престой и работа, не е ли за не ограничен период от време?  Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт