Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 дек. 2006, 13:40 ч.

Варено жито - как?

  • 20 905
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 211
Спомням си, някога ме ме бяха почерпили с ароматно варено жито. Имаше розова вода, лимонова кора, галета, ядки, сушени плодове. Някой от вас може ли да ми помогне с рецепта, а също и да сподели тънкости по варене на житото - да не е нито кашкаво, нито прекалено твърдо?

# 1
  • Мнения: 17 507
на самия пакет пише,че след като се свари добре,се претрива с памучно парче плат,след това се смесва със смлени орехи,бисквити  и лимонов сок и кора,захар и по желание сушени плодове Simple Smile
яла съм такова жито,приготвено за едно погрбение,беше фантастично,действително беше направено така,а аз само го варя и става много гадно
предполагам че това което си яла е имало галета вместо смлените бисквити,и розова вода вместо лим сок,така че сигурно има варианти

# 2
  • на 3 градуса от адът
  • Мнения: 3 647
 Twisted Evil вариш като ориз -> чакаш да се пукнат зрънцата->измиваш и тогава  смесваш с галетата и лим.кора.....
  bouquet

# 3
  • София
  • Мнения: 127
За да се свари по-бързо може да го накиснеш във вода още от предната вечер .Аз слагам задължително смлени орехи.Най-често го приготвям като мляко с ориз.

# 4
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 245
Аз също много обичам и често правя вкъщи. Лесна рецепта - жито и вода 1 към 2, захар на вкус. Вечерта слагаш да заври, слагаш добре прилягащ капак без дупка и намаляваш на слабо да поври 15-20 мин, без да вдигаш повече капака!!! Махаш от котлона, пак без да вдигаш капака, увиваш плътно в нещо дебело (одеало или дебела вълнена жилетка примерно) и оставяш за през нощта. Така житото си поема водата и става рохкаво, без да е водно.
Разбъркваш с вилица на сутринта и слагаш по твой вкус натрошени бисквити (можеш да ги смелиш в орехомелачката или в робот), лимонова кора, канела, смлени или ситно нарязани орехи. После може да го оформиш на купчинка в чинийки и да посипеш с дебел слой пудра захар - като постои малко, се оформя нещо като коричката на щолен, много е вкусно Grinning

# 5
  • София
  • Мнения: 2 211
Благодаря ви момичета! С ваша помощ ще прибавя още едно ястие към празничната вечеря.

# 6
  • Мнения: 5 691
Аз само ще драсна какво прибавям към житото: канела, малко стафиди, счукани орехи, сусам, магданоз за цвят, лимонова кора.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт