Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 23 дек. 2006, 20:10 ч.
  • Преглеждания  1 855  Мнения  1  Онлайн  1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 102
Знаете ли как се обработват спанакът, броколито и другите зеленчуци, за да опадат нитратите?

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 478
Цитат на: Списание Пудриера
Плодове и зеленчуци
Растенията отгледани през зимата съдържат повече нитрати от летните
Подобряването на транспорта, способите за съхранение и свободната търговия доведоха до рязко повишаване на разнообразието от плодове и зеленчуци. Голяма част от тях вече могат да се намерят целогодишно. В допълнение, на пазара се появиха екзотични видове, които до скоро не бяха познати на нашия пазар.

Основното правило при купуване на плодове и зеленчуци е да се избират здрави, чисти, твърди и свежи продукти, без неприятен и нетипичен мирис и вкус. В някои магазини плодовете и зеленчуците се разделят на първо, второ, трето и т. н. качество. Това делене обикновено почива на техния размер и външен вид и няма отношение съм съдържанието им и по-специално към наличието на витамини и минерали.

Много дискутиран потребителски проблем при плодовете и зеленчуците е съдържанието на нитрати. Нитратите са важна хранителна съставка за растенията, която се осигурява чрез наторяване. Някои видове имат способността да усвояват и складират по-голямо количество нитрати от други. Съдържанието на нитрати зависи също така от светлината. Така например, отгледани през зимата растения съдържат значително повече нитрати от гледаните през лятото. Завишената консумация на нитрати може да доведе до здравословни проблеми при хората. Най-опасното е, че някои бактерии превръщат нитратите в опасни нитрити, които могат да затруднят транспортирането на кислород чрез кръвта, а в някои случаи да стимулират развитието на рак. Поради тази причина в Европейския съюз и в България действат задължителни правила относно максимално допустимото количество нитрати в пресните зеленчуци.

Най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук и репичките. Сравнително бедни на нитрати са краставиците, доматите, чушките, грахът, бобът и картофите, както и почти всички видове плодове и зърнени храни.

Нашите съвети:

- За постигане на пълноценно хранене е необходимо да се консумира достатъчно количество разнообразни пресни плодове и зеленчуци.
- Зеленчуци, които съдържат по-високи количества нитрати не бива да се приемат в големи порции.
- По-богатите на нитрати зеленчуци е препоръчително да се консумират през късната пролет и лятото.
- Препоръчително е зеленчуците да се берат вечерно време.
- За намаляване количеството на нитрати, трябва да се отстранят външните и дебелите листа и дръжките, където те се натрупват особено интензивно. По-богатите на нитрати зеленчуци трябва де се съхраняват в хладилник, но не по-дълго от два дни. Водата, в която са готвени, трябва да се изхвърли и в никакъв случай да не се използва повторно за супи, сосове и др. под.
- Храна, приготвена от богати на нитрати зеленчуци не бива да се консумира повторно и най-вече да се претопля, тъй като по този начин образуването на нитрити е особено интензивно. Богати на нитрати зеленчуци и приготвена от тях храна не бива да се дава на бебета под 6 месеца.
- Никога не консумирайте мухлясали плодови и зеленчукови сокове. Сокът е с много по-малка плътност от твърдата храна, което позволява на вредните вещества да проникнат навсякъде в него.
 
Цитат на: standartnews
Нитрати

Добре е да имаме едно наум за нитратите. Това са важни за растенията хранителни вещества, състоящи се от азот и кислород. Някои растения не само се нуждаят от нитрати за развитието си, но също ги съхраняват в големи количества. Например зелените салати, картофите, морковите. В природата микроорганизмите регулират нитратното съдържание в почвата, но за да е по-плодородна, фермерите добавят естествени и изкуствени торове. По този начин се увеличават нитратите в нея и в растенията. Попаднали в човека с храната, водоразтворимите нитрати в значителна част се отделят непроменени чрез бъбреците. Но бактериите в храносмилателната система са способни да преобразуват част от тях в други съединения - нитрити. Те от своя страна могат да се свързват с белтъчни вещества, образувайки N-нитрозамини, за които се приема, че имат канцерогенен ефект. Не е абсолютно доказана връзката между високите количества нитрати в храната и възникването на ракови заболявания, но въпреки това Научната комисия по хранителни стоки на Европейския съюз причислява парниковите зеленчуци към един от основните източници на нитрати. Да се има предвид и дали зеленчукът е парников или градински. Приема се, че при първия нитратите са повече. Както се вижда, профилактиката на нитратното обременяване от зеленчуци е преди всичко дело на самите консуматори.

Тънкости

За да се избегне превръщането на нитратите в нитрити, се препоръчва: пресните зеленчуци да се изяждат веднага след нарязването им и да се съхраняват на хладно. Установено е, че най-често в местата на срязване бактериите преобразуват нитратите в нитрити. Гозбите с вероятно високо съдържание на нитрати да не се претоплят, защото при продължително нагряване на вече сготвеното ястие възможността да се образуват нитрити е по-голяма. Зеленчуците, за които допускаме, че имат нитрати, трябва обилно да се измиват с вода. С профилактична цел трябва да се изхвърля и водата от бланширането. Външните листа, дръжките на листата, кочаните, по-дебелите жилки и стеблото също се изхвърлят, защото там се складират най-много нитрати. Всичко това не означава да се отказваме или да намаляваме консумацията на зеленчуци. Трябва само разумно да ги консумираме.

Доказване на нитрати в кисело мляко, плодове, зеленчуци

Необходими пособия и химикали: стъклена плочка, разтвор на дифениламин, сярна киселина, мляко, плодове.

Начин на работа и наблюдения: Върху стъклена или порцеланова плочка се капват 1-2 капки от изследваното вещество (или настъргани плодове). Върху тях се капва 1 капка 1%-ен разтвор на дифениламин и сярна киселина. Появата на синьо оцветяване е указание за наличие на много нитрати, светлогълъбово до светлозелено оцветяване показва малко присъствие на нитрати, а жълтеникаво до бледорозово оцветяване - отсъствие на нитрати.

Последна редакция: сб, 23 дек 2006, 22:29 от ДиДn

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт