Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 3 340
Здравейте мами,

като му дойде времето на супите може ли да ползвам някакви бульони за подправка?А за солта кога се вкарва в менюто?Доколкото знам в тези бульони има и сол.Аз съм малко скептично настроена спрямо солта и си мисля,че до 1г. не трябва да й давам нищо подправено със сол.Вие как мислите?Коклко да слагам ако е необходимо?Знам,че трябва да е ограничено количеството,но примерно колко на 1л.вода?

Благодаря предварително за мненията
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Аз съм привърженик на недаването на сол и захар до 1г.
За да уври нещо (примерно) на 1л може би не повече от малка щипка сол.
А готовите бульони не са подходящи за малки бебета - тук майките ще кажат повече за глутамата.
Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
Не виждам никаква нужда от сол.Аз лично до сега не съм слагала нито веднъж в храната на бебето.Яде си пюретата и даже не подозира за съществуването на солта.Колкото по-късно се въведе, толкова по-добре.Поне до годинката я избягвай.
Цитирай


Мнения: 4 358
Аз не съм давала готови бульони, не ги харесвам.
До година и половина слагах сол само във водата, в която врат зеленчуците.
Сега вече слагам малко сол в обедната манджа.
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Аз започнах да слагам по малко сол когато Борис направи около 10-11 месеца.
Солта е важна за обмяната на веществата и до колкото знам за задържането на вода в организма.
Слагам малко, колкото да овкуси ястието - толкова, че на мен да ми се струва малко безсолно.
Май в книгата на Л.Трифонова пишеше, че дневното количество сол трябва да е около 0,02гр., но не съм много сигурна.
Готов бульон и на 3 годишно дете не бих дала.
Освен всичко друго са и ужаааааасно солени.
Цитирай


Мнения: 3 452
Не бих дала готов бульон на детенце. Аз също не ги употребявам. Сол съм слагала само веднъж досега на месото, когато го варях за бульон. На нищо друго не слагам.

Между другото: освен нормалната сол, т.е. натриевият хлорид, е добре да се консумира т.нар. профилактична сол. Тя е с повишено съдържание на калий за сметка на натрия и е по-полезна за организма.
В момента нямам такава опаковка, но като си купя, ще ви напиша упътването  Smile
Цитирай


Мнения: 3 452
cheta,
и за солта бях чела, че дългогодишната анти-солна кампания по света не била правилна, т.е. отричането на солта е било ненаучно потвърдено, пропангадирано на база данни от някакво манипулирано изследване...
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Според Лиляна Трифонова в зеленчуците и месото има достатъчно сол и няма нужда да се добавя, ако правим домашни пюрета.
Аз пък се притеснявам, че в хляба и сухарите, които давам, има сол. Как мислите, дали е много като за бебе?
Цитирай

София

Мнения: 5 710
Цитат на: Taneto
cheta,
и за солта бях чела, че дългогодишната анти-солна кампания по света не била правилна, т.е. отричането на солта е било ненаучно потвърдено, пропангадирано на база данни от някакво манипулирано изследване...

Възможно е. Не съм се интересувала подробно. Знам, че нищо прекалено не е хубаво. Както тотално бз сол, така и с много сол.
Цитирай

София

Мнения: 1 655
В готовите бульони се съдържа мононатриев глутаминат, както и във всички супи на прах, подправки от сорта на Вегета... Това за нас вече не го притотвям, а какво остава за едно бебе.
Цитирай


Мнения: 3 452
Ето малко инфо за калиевата сол:


Профилактична калиева йодирана сол
съдържания на NaCl - 33% по-малко

Препоръчва се за профилактика на хипертонично болни, подобрява работата на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.
Спомага за намаляване на телесното тегло.
Тези ефекти се постигат чрез намаляване съдържанието на NaCl в солта, от който зависизадържането на излишната вода в организма и увеличаване съдържанието на калий и магнезий, които стимулират работата на сърцето. При това не се намаляват вкусовите качества на солта.

*******

Да отбележа само, че е скъпа, съпоставено с обикновената сол: 500 гр ги купувам за 1,70 лв.


Напоследк забелязвам по готварските тв-предавания, че се готви с морска сол. Някой да готви така и да сподели опит?!
Цитирай

Haskovo

Мнения: 150
Аз сам чела че бъбреците на бебенцата немогат да се справят със солта,и за това не трябва да я поемат,а това за мор.сол и аз сам го чувала,но и аз не сам запозната.Ако някой има повече информациа нека сподели Thinking
Цитирай


Мнения: 200
Аз готвя с морска сол от няколко години. Много е едра, затова я слагам в мелничка, като тази за черното пиперче на Ути, само че специална за сол, и така ръся в манджите.  По-безсолна е от другата. На бебчо обаче не  слагам от нея, защото ми казаха, че съдържала много боклуци. Иначе диетолозите твърдо я препоръчват.
Цитирай

Европа

Мнения: 2 928
Аз не слагам сол на бебешките пюрета.Ястията ,които приготвям  за нас ,също съдържат малко сол,та камо ли за бебето Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.