Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 575
Искам да попитам знаели някой как се преви маца? Много я обичам, а в България никъде незнам да се продава свободно. Много ще съм благодарна, ако се намери някой да ми даде рецепта.
Цитирай

преди Бургас - сега София

Мнения: 221
какво представлява това
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Еврейски хляб.
Цитирай


Мнения: 8 577
На Песах / Великден/ не се яде хляб, Това е свързано с историята с Мойсей. Когато съобщава на своя народ, че трябва бързо да напуснат Египет, те нямат време да приготвят хляб за из път. Омесват го, но той не може да втаса. Вземат невтасалия хляб и тръгват. Оттам идва традицията да се яде неквасен хляб - маца, в продължение на 8 дена.
Прилича малко на вафлени кори. Знам, че се прави само от вода и брашно/пшеничено или ръжено, или ечемично, или овесено/.
« Последна редакция: вт, 26 дек 2006, 20:08 от labrex »
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Lebrex   а как точно се прави?
Цитирай

Gabrowo->Sofia

Мнения: 1 431
Това намерих, но никога не съм го правила.

" МАЦА (домашна)
--------------------------------------------------------------------------------

1. Загрява се фурната
2. З кг брашно се пресява и изсипва се във вид на купчина в голяма тава
3. На тънка струйка се прибавя 1.5 л. вода, като се рзмесва бързо.
4. Омесеното тесто се разточва на тънки кори (не повече от 1,5 мм), маркират се с нож на квадрати, набождат се с вилица и се пекат на слаба фурна.
*****
Забележка: От момента на съединяването на брашното и водата до края на печеното, не трябва да са изминали повече от 18 минути, иначе няма да е кашерно.
Количеството е достатъчно за целия период от Песах. "

от тук http://arhiv.forum.abv.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&N … mode=flat&sb=
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Това намерих, но никога не съм го правила.

" МАЦА (домашна)
--------------------------------------------------------------------------------

1. Загрява се фурната
2. З кг брашно се пресява и изсипва се във вид на купчина в голяма тава
3. На тънка струйка се прибавя 1.5 л. вода, като се рзмесва бързо.
4. Омесеното тесто се разточва на тънки кори (не повече от 1,5 мм), маркират се с нож на квадрати, набождат се с вилица и се пекат на слаба фурна.
*****
Забележка: От момента на съединяването на брашното и водата до края на печеното, не трябва да са изминали повече от 18 минути, иначе няма да е кашерно.
Количеството е достатъчно за целия период от Песах. "

от тук http://arhiv.forum.abv.bg/cgi-bin/showpost.pl?Board=jadene&N … mode=flat&sb=
Много ти благодаря!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 211
супер,

и аз благодаря за рецептата въпреки, 4е не съм я искала,  а слу4айно я открих. обожавам маца и бурмуликус, направени от нея Smile

 от снимката ми се дояде. Smile
Цитирай

Там където живея нищо не се случва, но не мога да живея навсякъде

Мнения: 373
Какво пък е това бурмуликусnewsm78
Цитирай

София

Мнения: 1 211
малки еврейски бани4ки, от маца, правят се сладки (сиропирани) и солени, не помня за кой празник, много са хубави. ако имате интерес ще попитам моята приятелка еврейка, но сигурно и гугъл знае. ще бръкна да видя и ако намеря ще постна нещо.
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Това не съм го пробвала, но ще се радвам, ако можеш да дадеш рецептата. Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 211
ето какво разбрах.
по 2 пар4ета маца на 2овек, накисват се във вода, след това се изстискват: това е основата:
сладък вариант- мократа и изцедена маца се смесва с яйца, пържат се топки като кюфтета и или се поднасят или с 4иния пудра захар като мекици или се сиропират като баклава- аз съм яла 2рото. малко прили4а на специалитета татлии, или както там се казва.
солен вариант, не се слагат яйца, за да е кашерно, а стърган кашкавал и сирене , пържат се и се хапват топли. аз съм яла оба4е сместа и с яйца и с кашкавал  и така е доста по-вкусно.
Цитирай

София

Мнения: 522
баба ми правеше страхотни сладки бурмуликус, но винаги съм ги яла сиропирани като баклава Laughing подсети ме... търябва да направя скоро.
Иначе маца мисля, че може да се купи и от БГ, ние вярно, че получаваме кутии с маца най-вече около песах... хич не съм се замисляла да си правя сама...
ако искаш мога дап итам дали мога да ти немря кутии newsm78
Сега се стих:) може да опитате и пилешка супа с маца:)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.