Покрай една друга тема, относно бременността и храните, които консумираме, реших да пусна тук статия относно рисковете за плода, произтичащи от онова, което ядем...Най-вече съм провокирана от споделеното, че има бременни, които ядат, каквото им се хапва, без да знаят, че рискуват своето и на детето си здравето.

Копирам цялата статия, за да не би при някой да не се отваря линка. Информацията е важна, и така мисля, ще е по-читаемо...


Източник: http://www.zachatie.com

Листериоза и бременност - какъв е риска?

 

Когато една жена е бременна, нормално е тя да е загрижена за собственото си здраве и това на нероденото си дете. Здравословна диета, поемане на повече течности, прием на витамини преди бременността са важни за здравето на бременната жена и нейното бебе. Качеството и надеждността на храната също е много важно. Информацията в тази статия ще ви помогне при вземането на решение каква храна да изберете и как да я приготвите, така че тя да е здравословна за вас и вашето семейство.

Понякога ни става лошо от храната, която сме приели. Храните, съдържащи вредни бактерии, могат да предизвикат сериозни проблеми. Един от видовете бактерия- Listeria monocytogenes - може да причини заболяване, наречено листериоза. Центровете по превенция и контрол на инфекциите са изчислили, че всяка година около 2 500 души сериозно пострадват от листериоза в САЩ. Един от всеки пет сериозно засегнати умира. Листериозата може да бъде особено опасна за бременните жени и неродените им деца. Инфекциите, предадени чрез храната и причинени от листерия при бременните жени, можгат да доведат до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете или остри инфекции или смърт при новороденото дете.

Какво представлява листерията?

Листерията е вид бактерия, която се открива навсякъде в почвата, подземните води и растенията. Зеленчуците могат да се заразят от почвата или от натуралните торове. Животните и хората могат да пренасят листерията в телата си без да се разболяват. Микроорганизмът е бил открит както в различни сурови храни-меса и зеленчуци, така и в обработени храни, които са заразени след обработката-студени месни деликатеси, меки сирена. Повечето инфекции при хората се получават от приемането на заразени храни.

Повечето хора не са под заплаха от листериоза. Но някои групи хора попадат в рисковата група, защото са по възприемчиви към листериозата. Освен бременните жени и неродените им деца и новородените, в групата са и възрастните хора, хора със занижена имунна система след лечение на рак, СПИН, диабет, бъбречни заболявания и други. Хората от тази рискова група могат да сведат риска да се инфектират с листериоза до минимум, като спазват някои правила при приготвянето и съхранението на храната си.

Защо листериозата е особено опасна за бременната и бебето?

Хормоналните промени по време на бременността карат имунната система на жената да отслабне и тя става по-податлива на листериозата. Според Центъра за превенция и контрол на инфекциите, вероятността бременна жена да се инфектира от листериоза е около 20 пъти по-голяма отколкото при друг възрастен здрав индивид. На практика една трета от случаите на листериоза са регистрирани при бременни жени. Листериозата може да се предаде на плода чрез плацентата дори и ако майката не показва никакви признаци на инфекция. Това може да доведе до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете, увреждания и инфектиране на новороденото.

Предава ли се листериозата чрез майчината кърма?

Теоретична вероятност за предаването на Listeria monocytogenes чрез кърмата съществува, но тя не е доказана до сега.

Как мога да разбера, че съм инфектиран с листериоза?

Симптомите на листериозата могат да се появят едва след няколко дни, дори седмици, след заразяването и могат да бъдат съвсем леки, вие може даже да не разберете, че сте инфектирани. Ето защо е особено важно да сте предварително внимателни с храната, която приемате при бременност.

При бременната жена листериозата може да протече със симптомите на грип, с внезапна температура, втрисане, болка в мускулите, диария или раздразнен стомах. Силата на симптомите може да варира. Ако инфекцията премине към нервната система, симптомите могат да включват главоболие, схванат врат, объркване, загуба на равновесие или конвулсии. Ако имате подобни симптоми, обърнете се към лекаря си. За да се уточни дали става въпрос за листериоза се прави кръвен тест.

Как се лекува листериозата?

По време на бременност жената се третира с антибиотици срещу листерия. В повечето случаи, антибиотиците предотвратяват инфекцията на плода или новороденото. Антибиотици се дават също и на бебета, родени с листериоза.

Какво мога да направя за да избегна листериозата?

Съвети за бременни жени и други хора в рисковата група:


 Sign Exclamation Не консумирайте хот-дог, месо от консерва, деликатесни меса преди да ги преварите!

 Sign Exclamation Не консумирайте меки сирена от типа на "фета", "бри", "камамбер", синьо сирене, мексикански сирена от типа "queso blanco fresco". Твърдите сирена, полумеки сирена като "моцарела", пастьоризирани сирена, топено сирене, крема сирене и "котидж" сирене могат да бъдат консумирани без проблем!

 Sign Exclamation Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат!

 Sign Exclamation Не консумирайте пушени риби-сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издържливост, може да се консумира!

 Sign Exclamation Не пийте сурово, непастьоризирано прясно мляко и не яжте храна, приготвена с непастьоризирано мляко.

 Sign Exclamation Обработвайте добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса!

 Sign Exclamation Отделяйте суровото месо, пилешко, риба от зеленчуците и сготвените вече ястия!

 Sign Exclamation Измивайте ръцете, ножовете и дъската за рязане след като сте обработвали сурови храни!

 Sign Exclamation Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация![/li][/list]


Какво още може да се направи?

 Sign Exclamation Листерията живее дори при 4 градуса по Целзий!

 Sign Exclamation Консумирайте пресните храни или сготвените храни колкото се може по-рано!

 Sign Exclamation Почиствайте хладилниците си регулярно!

 Sign Exclamation Използвайте хладилен термометър, за да сте убедени, че температурата в хладилника е под 4 градуса по Целзий!


Какво да правя, ако съм консумирал заразена храна?

Ако сте приели заразена храна, но нямате никакви симптоми, според повечето експерти нямате нужда от тестване или лечение дори и ако сте бременна. И въпреки това трябва да информирате лекаря си, ако знаете, че сте яли заразена храна и сте бременна и в рамките на 2 месеца имате симптоми, подобни на тези при грипа.превод: Marie-Antoinette
източник:http://www.fsis.usda.gov/OA/pubs/lm_tearsheet.htm