Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 дек. 2006, 09:05 ч.

"Има ли Дядо Коледа?"

  • 378
  • 2
  •   1
Отговори
  • Smallville
  • Мнения: 993
Понеже тези дни доста често ми се налагаше да отговарям на този въпрос,а аз честно не знаех какво точно да кажа,това на което попаднах даде отговорите,които ми трябваха.Бързам да го споделя,много ме развълнува...

Има ли дядо Коледа? "Ех, Вирджиния, в нашия свят няма нищо по-реално и трайно..."


През декември 1897 г. в редакцията на в. 'Ню Йорк пост' се получава писмо от осемгодишно момиченце с този въпрос; отговаря му журналистът Франсис П. Чърч

През декември 1897 г. в редакцията на в. "Ню Йорк пост" се получава писмо от едно осемгодишно момиченце, което по съвет на баща си моли авторитетния вестник да й отговори на въпроса има ли наистина дядо Коледа.
Дават писмото на един от
най-опитните журналисти Франсис П. Чърч. И той сяда и пише отговора. Неговото неподписано есе днес има славата на най-известната вестникарска публикация на всички времена.

В. "Ню Йорк пост" го публикува в навечерието на всяка Коледа до 1949 г., когато спира да излиза. Ето оригиналният текст на писмото на Вирджиния О'Ханлън:

"Драги редакторе! Някои от моите малки приятели казват, че дядо Коледа не съществува. Моля ви, кажете ми истината! Има ли дядо Коледа?
Вирджиния О Ханлън."

... И отговорът на Франсис П. Чърч:

"Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!

Вирджиния, твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на една скептична възраст. Те не вярват, ако не видят. Те мислят, че нещо не съществува, ако не го възприемат техните малки умове.

Всеки ум, Вирджиния, и на големите хора, и на децата, е малък.

В огромната ни вселена човекът е същинско насекомо, мравка, по своя интелект в сравнение с безкрайния свят над него, ако се мери възможността му да овладее цялата истина и всички знания.

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа. Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, преданността. А ти знаеш, че ги има навсякъде и те носят красота и радост в живота.

Уви! Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа!

Той би бил толкова тъжен, колкото ако нямаше Вирджиниите. Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание.

Нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне.

Да не вярваш в Дядо Коледа! Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да наблюдава всички комини в коледната вечер, за да хване Дядо Коледа.

Но дори да не го видиш как влиза в комина, какво доказва това?

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не е знак, че няма Дядо Коледа. Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят.

Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, но това не значи, че те не съществуват. Никой не може да възприеме или да си представи всички чудеса на света, които са невидени и невидими.

Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, но има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да разкъса нито най-силният човек, нито обединената сила на най-силните хора, живели някога на този свят.

Само вярата, поезията, любовта, романтиката, могат да дръпнат завесата и да съзрат и обрисуват върховната красота и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това?

Ех, Вирджиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно

Нямало Дядо Коледа? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее винаги.

След хиляди години, Вирджиния, нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи радост на детското сърце.

Честита Коледа и весела Нова година!"

Вирджиния завършва хуманитарни науки и през 1912 г. започва работа като учителка в Ню Йорк. Пенсионира се след 47 години работа в образователната система.

През целия си живот тя получава хиляди писма, в които деца и възрастни се интересуват от историята на публикацията в "Ню Йорк сън". Към всеки свой отговор Вирджиния О'Ханлън прилага красиво отпечатано копие от есето на Франк П.Чърч. Тя умира на 81 година в старчески дом.
http://netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=675822

# 1
  • София
  • Мнения: 2 002
Много ти благодаря danibaby, че сподели с нас това хубаво писмо. Точно споряхме с баща ми трябва ли 10 годишната ми дъщеря все още да вярва в Дядо Коледа и хубаво ли е ние да поддържаме вярата й? Снощи, въпреки големите ми усилия да намерим подаръка, който иска и да напиша писмо от името на Дядо Коледа, което да изглежда максимално автентично, той се опита да й обясни, че всичко е измама. Вече била голяма и децата в училище щели да й се подиграват, че е толкова наивна. Аз съм на мнение, че трябва да вярва в Дядо Коледа толкова дълго, колкото самата тя пожелае и никакви стандарти от рода - 10 годишните вече са големи - не са определящи.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 620
Прочетох историята в любимото списание на дъщеря ми- "Бърборино" и мислех да я поместя тук, но ето че ме е изпреварила друга мама- благодаря!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт