Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 34 отговора

София

Мнения: 9 117
Малеее, голяма излагация Embarassed
Пълнена пуйка...питах, четох - навсякъде се казва, че сурова се пълни и се пече. Пекох я 5 часа ShockedПо-жилаво и гадно нещо не бях яла SickИзкарахме вечерта на салати и мезета, добре че имаше повечко. Че бях поканила и свекърите на всичкото отгоре ooooh!
Майка ми ме направи на бъзе и коприва, че не съм я сварила предварително. "Аз казах ли ти" - любимият ми лаф Sad
Къде сбърках? Sad
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 938
Здравей, Белинда! Аз правех преди пълнена пуйка, но по принцип не ми харесва пуешкото месо, така че ще карам на спомени от преди три-четири години. Не съм я варила предварително, но я увивах цялата в зелеви листа и оставях на не много силна фурна цяла нощ. Съвсем в края на печенето махах листата, за да хване коричка. Всички гости много я харесваха, но аз така и не успях и накрая се отказах от пуйката за сметка на капамата Wink
Цитирай


Мнения: 945
Глупости, ще вариш.  ooooh!. Едно си е печена пуйка, друго варена (много ми е беzвкусно вареното месо...  Sick )

Колко кг ти беше и на колко градуса я пече? И колко годишна беше пуйката? Сигурно и е било малко печенето или е била много стара. Виж, ако е била стара, то тогава никакво печене или варене не помага, все си остава жилава.

Ние таzи година правихме гъска, 4 килограмова и я пекох повече от 4 часа... Стана си супер... Миналата година беше пуйка и пак супер си стана.

Така че споко, не си ти причината, не може цял свят да може приготви печена пуйка, само ти не   bouquet
Цитирай


Мнения: 701
Всяка година правя пълнена пуйка,завивам я с алуминиево фолио и я пека на бавен огън.Въобще няма и помен от жилавост,много хубава става-с пълнеж от ориз,гъби,моркови,дреболии и стафиди,а отстрани в тавата кисело зеле.Накрая я отвивам да се запече и да се получи хубава коричка и става супер!
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Като гледам какви съвети си получила, аз нямам какво да добавя, освен това да се явиш на "поправителен" и да им запушиш устите  #2gunfire Щото сигурно и те са имали провали, но са забравили, а сега ти си била на амбразурата. Успех   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 9 117
Всяка година правя пълнена пуйка,завивам я с алуминиево фолио и я пека на бавен огън.Въобще няма и помен от жилавост,много хубава става-с пълнеж от ориз,гъби,моркови,дреболии и стафиди,а отстрани в тавата кисело зеле.Накрая я отвивам да се запече и да се получи хубава коричка и става супер!
Точно по тази рецепта я правих! Пекохме я на 200 градуса, увита в зелеви листа, после без листа, с фолио, без фолио, накрая толкова твърда стана, че не можех с ножа да я пробода Rolling Eyes
Да е стара - абсурд. Купих я от наши клиенти - производители, убедена съм, че са ми продали качествена пуйка Laughing
Просто недоумявам  newsm78
Цитирай


Мнения: 1 351
Аз не я варих предварително, но я пекох сигурно 10 часа, че и повече.На 250 градуса с фолио завита през цялото време-резултатат е отличен, чак не повярвах!Дори се запече, въпреки фолиото.Добавям и снимков материал-
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=4
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=78693&photo=5
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Аз не съм голям фен на пуешкото. Правих мисля два пъти, но определено си падам повече по прасешко. Жилава не ми не ставала, но и при най- добро желание месото си и стои леко сухо. Аз я намазвам с масло и малко мед, после я увивам в ленти бекон и най- накарая в белеви листа. Пека я върху канапе от зеле и покрита с надупчено тук таме алуминиево фолио.
Цитирай

Portugalia

Мнения: 1 062
Аз пък я кисна от предния ден в вода с нарязани вътре лимони и портокали и става крехка,а я печа около 4ч. Peace
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Стана ми и още как Laughing

Копвам тук рецептата си, която писах за кака Сафо, после може и като самостоятелна рецепта да я пусна.

Пуйка!

Пуйката се разрязва коремно; от там се режат ребрата и се премахват (по-добре цялата гръдна клетка анблок да се отстрани и да се свари на супа, примерно, вместо ребро по ребро - и така сме пробвали, но всичко заедно се маха по-лесно).

Бялото месо на гърдите е дебело - 3-4 см поне, затова се разполовява - правят се пържоли от долната (вътрешната) част, под кожата остават 1-2 см месо. Тъй отрязание пържоли се начукват и накисват в марината по желание (аз ползвам лимонов сок+подправки за скара+соев сос+горчица+бяло вино) за поне 20-30 минути. Месото под кожата също може да се поначука, ако може - без да се разкъса кожата.

Плънка:
ориз, гъби, пилешки дробчета, стафиди, лук, чесън, доматен сок, подправки по желание (аз - сол и 2 бульона готови). Приблизителни пропорции:
ориз ок. 300-350 гр, гъби ок. 500 гр, дробчета - 1 пакет (не знам, май ок. 500 гр, но може и кило да е било  Rolling Eyes стандартен замразен пакет), 2 по-големи глави лук, 1 глава чесън, 300 гр млени домати, ок. 150 гр стафиди.

Лукът и чесънът на ситно, се подразбира; гъбите на филийки, дробчетата размразени.

Лук+чесън се запържват, добавя се оризът да се позапържи, после - дробчета понарязани, домати, стафиди и гъби.

Междувременно разпраната пуйка се шпикова с чесън - скилидите се разполовяват или разчетвъртяват (според размера им) и се мушкат в дупки по бутовете, крилата и изобщо навсякъде, където има месо, в което да може да се завре. За това начинание ще отиде още около една - една и половина глава чесън.

Пуйката се пълни с плънката. Като е почти напълнена, се слагат ред пържоли (от предварително накиснатите), ред плънка (да разделя двата пласта месо на пържолите и това под кожата, за да не съхне). Зашива се старателно, едър бод  Mr. Green
Като е почти зашита - да остане малък отвор - вътре се налива на порции маринатата от пържолите (поне 300-400 мл) - наливаш малко, хващаш за крилете и стръскваш да попадне навътре, наливаш - стръскваш. Завършваш с чаша портокалов сок - около 2 портокала в моя случай - пак вътре налято.

Слагаш естетично по гръб в тавата и й завързваш краката и крилете с конец (крак за крак и крило за крило, не всичко заедно!), за да не се разклечва (макар че моята се скъса посредата по време на печенето въпреки това упражнение). Намазва се цялата отгоре с малко масло (ок. 60-70 гр), смесено с малко соев сос и подправки. Остатъкът от плънката слагаш около нея.

Пече се ок. 3-4 часа на не много силна фурна - 180 градуса. По някое време има нужда да се покрие с фолио, за да не прегори, може да трябва да се долее още бяло вино.

Ако е от пуйките с вграден термометър - той ще покаже кога е опечена, ако не - по обичайния начин процедираш, докато разбереш, че е готово месото.

Плънката може да е друга - може да е с картофи вътре или кисело зеле. По желание Smile

Звучи сложно, но всъщност се приготвя доста бързо и лесно.
Цитирай

Варна

Мнения: 505
А махна ли гръдната кост, както е в рецептите на Мира и Бу?
Цитирай

София

Мнения: 9 117
А махна ли гръдната кост, както е в рецептите на Мира и Бу?
Не, това пък въобще не го знаех Embarassed
Цитирай

София

Мнения: 49
Миналата и по-миналата година правих пуйка за първи път. Аз я сварих и двата пъти предварително цялата за по-сигурно(много сложна процедура - трябва да разполагаш с гигантска тенджера, за да се вари цяла, а не на части) и не мисля, че после месото имаше вкус на варено, а не на печено. След това в печката с кисело зеле - цялата от вътре и отвън се "зарива" в зелето, като за да не става суха се шпикова с малки парченца бекон - най-вече бялото месо. В плънката със зелето също се слага бекон. Отгоре е покрита и с цели зелеви листа и периодично се полива със соса, който се образувал и с нарязаното зеле, тъй като целите листа започват да прегарят. Мисля, че за около 4 часа на силна фурна стана и двата пъти.
Цитирай

София

Мнения: 1 321
Стана ми пуйката, да. Само че, аз готвих пуешки бутчета, не цяла пуйка. Измислих си рецептата и бях много доволна от резултата Smile. Четох някъде, че кожата на пуйката не пропуска и затова месото става сухо. Аз отстраних кожата, направих прорези в месото, овкусих със сол, черен и червен пипер и ги увих в бекон и зелеви листа. Сложих в тавата нарязано кисело зеле, което подправих с черен и червен пипер, малко кимион и дафинов лист. От майка ми знам, че най-вкусното зеле става със свинска мас, така че наслагах и мас и пекох три часа - половината време, завито с фолио, половината - без фолио. Стана страхотно! Месото беше крехко като мозък, а зелето много, много вкусно Smile
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 352
Не съм правила пуйка, рядко приготвяме пълнена. Но печене 5-6-10 часа...  ooooh! Извинете, ама няма да прежаля толкова ток за една пуйка  Stop
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 34 отговора