Пълнена пуйка

Продукти:
Плънка:
ориз, гъби, пилешки дробчета, стафиди, лук, чесън, доматен сок, подправки по желание (аз - сол и 2 бульона готови).
Приблизителни пропорции:
Ориз ок. 300-350 гр
Гъби ок. 500 гр, дробчета - 1 пакет (не знам, май ок. 500 гр, но може и кило да е било  Rolling Eyes стандартен замразен пакет)
2 по-големи глави лук
2 глави чесън
300 гр млени домати
ок. 150 гр стафиди.


Приготовление:
Пуйката се разрязва коремно; от там се режат ребрата и се премахват (по-добре цялата гръдна клетка анблок да се отстрани и да се свари на супа, примерно, вместо ребро по ребро - и така сме пробвали, но всичко заедно се маха по-лесно).

Бялото месо на гърдите е дебело - 3-4 см поне, затова се разполовява - правят се пържоли от долната (вътрешната) част, под кожата остават 1-2 см месо. Тъй отрязание пържоли се начукват и накисват в марината по желание (аз ползвам лимонов сок+подправки за скара+соев сос+горчица+бяло вино) за поне 20-30 минути. Месото под кожата също може да се поначука, ако може - без да се разкъса кожата.

Лукът и 1 глава чесън на ситно, се подразбира; гъбите на филийки, дробчетата размразени.

Лук+чесън се запържват, добавя се оризът да се позапържи, после - дробчета понарязани, домати, стафиди и гъби.

Междувременно разпраната пуйка се шпикова с чесън - скилидите се разполовяват или разчетвъртяват (според размера им) и се мушкат в дупки по бутовете, крилата и изобщо навсякъде, където има месо, в което да може да се завре. За това начинание ще отиде около една - една и половина глава чесън.

Пуйката се пълни с плънката. Като е почти напълнена, се слагат ред пържоли (от предварително накиснатите), ред плънка (да разделя двата пласта месо на пържолите и това под кожата, за да не съхне). Зашива се старателно, едър бод  Mr. Green
Като е почти зашита - да остане малък отвор - вътре се налива на порции маринатата от пържолите (поне 300-400 мл) - налива се малко, хваща се за крилете и се стръсква да попадне навътре, налива се - стръсква се. Завършва се с чаша портокалов сок - около 2 портокала в моя случай - пак вътре налято.

Слага се естетично по гръб в тавата и й се завързват краката и крилете с конец (крак за крак и крило за крило, не всичко заедно!), за да не се разклечва (макар че моята се скъса посредата по време на печенето въпреки това упражнение). Намазва се цялата отгоре с малко масло (ок. 60-70 гр), смесено с малко соев сос и подправки. Остатъкът от плънката слагаш около нея.

Пече се ок. 3-4 часа на не много силна фурна - 180 градуса. По някое време има нужда да се покрие с фолио, за да не прегори, може да трябва да се долее още бяло вино.

Ако е от пуйките с вграден термометър - той ще покаже кога е опечена, ако не - по обичайния начин се процедира, докато се разбере, че е готово месото.

Плънката може да е друга - може да е с картофи вътре или кисело зеле. По желание Simple Smile

Звучи сложно, но всъщност се приготвя доста бързо и лесно.