Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

София

Мнения: 1 340
Купих за къщата за Бъдни вечер гювеч. В момента  правя пиле фантазия, видяно тук от форума. След това ще опитам боб в гювеч.

Какво друго могада правя?
Какъв е принципа му? Предполагам, че е нещо като йената... Сега докато правех пилето си мислех, че това е едно голямо гюведже Mr. Green
Търся нещо по-завъртяно
Мерсаж предварително
Цитирай

София

Мнения: 19 781
Свинско със зеле, свинско-гювеч /месо със зеленчуци/, заек-попска яхния...всичко което ти хрумне.
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Гювечът е много полезна придобивка, особено ако чакаш гости - слагаш всичко заедно и бум - за 3-4-5 часа във фурната да си се готви самичко. Можеш да го използваш и като йената - примерно мръвка със сос от топено сирене и сметана става хубаво. Сармички също можеш да сложиш, свинско със зеле, гювеч, чомлек, капама...
Аз обикновено правя следното: нареждам на пластове свинско, телешко, пилешко и сурова наденица, предварително овкусени със сол и черен пипер. Между пластовете месо редя лук, моркови, целина и картофи на филии. Подправям с розмарин (но може и друга подправка по желание), сипвам отгоре малко олио и чаша бяло вино и пека 3-4 часа на 150 градуса. Малко преди да се извади, може да се поръси с кашавал.
Вариантът с многото меса можеш да го направиш и с кисело зеле, като истинска капама. При всички положения е атрактивно за гости, като сервираш няколко различни мръвки.
В общи линии силата на гювеча е в месата - стават много крехки и мекички, дори телешкото.
Цитирай


Мнения: 3 452
Всичко в гювеча става смъртоносно хубаво  Smile, сигурно повтарям някого по-горе, но е така. Пробвай да опечеш едни най-обикновени картофи с любимите ти подправки, една струйка мазнина, малко вода - нямат нищо общо с печени картофи в тава......
Цитирай


Мнения: 3 354
Подкрепям Dona  и Taneto!Всичко става много вкусно в гювеч!Аз често правя кавърма,зеленчукова мусака,зеле/с и без месо/,абе newsm78 много неща.... Laughing
Цитирай


Мнения: 7 473
 Laughing  Мойто пиле правиш май, ето и още една рецепта за гювеч
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=141815.0

Каквото и да сготвиш в него е вкусно, тайната е в дългото приготвяне Crazy
Цитирай

София

Мнения: 571
може ли само да попитам  Embarassed
водата в гювеча по малко ли е като количество примерно за картофи с месо newsm78
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
може ли само да попитам  Embarassed
водата в гювеча по малко ли е като количество примерно за картофи с месо newsm78

Аз лично слагам доста по-малко. Идеята на печенето в гювеч е задушаване, не варене на продуктите. Ако пробваш да сложиш дори картофи без никаква вода ( всичко на много слаба фурна обаче!) ще видиш, че също стават разкошни. Ние много ги обичаме така, овалвам ги само в подправки и отгоре слагам парченца масло и после слагам на слаба фурна.
Цитирай

София

Мнения: 1 340
Laughing  Мойто пиле правиш май, ето и още една рецепта за гювеч
аха, стана страхотно. Почерпих кумовете си с него. Изядоха си пръстите. А бях натараляскала пълен гювеч. Само дето сложих по-малко вода оттази в рецептата... и пак ми беше воднисто.

А иначе на мен ми казаха сърми, че мога да правя.
Идеята ми е, че си правя ястията по традициония начин,  но накрая ги слагам в гювеча. и доколкото разбрах се слага по-малко вода. Такали е?
Цитирай

София

Мнения: 1 340
а и друго  да попитам. Моята печка е Раховец с 1,2,3,4, а не е на градуси. Пилето го пекох 2ч на 2 и си станасупер. По принцип на 2  или на 1 да пека? Не мога  да  преценя дали на едно ще стане нещо.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
а и друго  да попитам. Моята печка е Раховец с 1,2,3,4, а не е на градуси. Пилето го пекох 2ч на 2 и си станасупер. По принцип на 2  или на 1 да пека? Не мога  да  преценя дали на едно ще стане нещо.

Щом на 2 е станало добре за 2 часа аз бих ползвала тази функция, иначе трябва да удвоиш времето за печене ( ако правиш капама например, може да сложиш на най-слабото, но пак след като първоначално си го сложила на по-силна фурна за да загрее гювеча). Колко голям ( литри) ти е гювеча?
Цитирай

София

Мнения: 1 340
Колко голям ( литри) ти е гювеча?
Идея си нямам. Но сенапълни от 5 голями картофа, 500 гргъби, 1кг месо, вода, сметана и топено сирене. Нее отнай-голямите и не е от най-малките
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Колко голям ( литри) ти е гювеча?
Идея си нямам. Но сенапълни от 5 голями картофа, 500 гргъби, 1кг месо, вода, сметана и топено сирене. Нее отнай-голямите и не е от най-малките

Така, както казваш ми прилича на около 5-6 литра. Значи на 2 ти е нормално.  Peace
Цитирай

В.Търново

Мнения: 369
Гювеча е мн. добра придобивка, в него може да готвиш абсолютно вс. Както са казали по-напред принципа е в задушаването  Smile. В него можеш да сготвиш и печен ориз, с каквото си поискаш,  или само месо да печеш или каквото имаш под ръка да смесиш.  Можеш да готвиш абсолютно вс., к` си правиш в тенджера или тава, но се получава по-вкусно. 
Цитирай

У дома

Мнения: 1 695
Аз се представих с капама, форумска рецепта, на коледа и шашнах гостите. Много съм доволна и ще го ползвам по-честичко вече дори и за постно. Сърмите и месото в гювеча стават на мозък.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора